folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Boyoz Nedir Bilen Varmı

Boyoz Nedir Bilen Varmı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    narkozMRT
    narkozMRT's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

http://www.uludagsozluk.com/k/boyoz/ 

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=boyoz

Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.

Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.

Halim Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.

Ne Olursan Ol Beni Bul ; https://www.facebook.com/izmirliyimmm
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    narkozMRT
    narkozMRT's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Swool
    Swool's avatar
    Erkek
    Geçen sene İzmir'e gittiğimde İstanbul'da okuyan İzmirli bir arkadaşım ısrarla istemişti. 3 tepsi aldım, 2 tepsisini sınıfa dağıttım 1 tepsisini arkadaşıma verdim, benim pek hoşuma gitmedi. Hamur işini sevmememden kaynaklanıyor sanırım =)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meraclitus
    Meraclitus's avatar
    Erkek
    Sabah işe giderken alınan 3 boyuzun tadı başkadır :)
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    narkozMRT
    narkozMRT's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

http://www.uludagsozluk.com/goster.php?k=boyoz 

izmir' i diğer illerden ayıran olgulardan yalnızca biridir.

rivayete göre bülent ersoy'un uğruna izmir'e uçak kaldırdığı içi boş hamur. *

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    elminster
    elminster's avatar
    Erkek

biri boyoz mu dedi :D. hocam naptın ya ankara'da gurbetteyiz sayılır gözümde tütüyor...

sabah kahvaltı da boyoz, haşlanmış yumurta ve ince belli bardakta demlik çay...

off offf...

Teyzesi defterdar olan fayton ile damda dolaşır...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kanliay
    kanliay's avatar
    Erkek
    soru da cevap ta senden bizim anlatmamıza gerek yok:)

Gemiler mi batacak??O zaman batsın!!!!!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mith
    mith's avatar
    Erkek

çok yağlı ya :S

bende ilk almaa gittigimde bişey sanmıştım

Prozac Fan
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    VEXTA
    VEXTA's avatar
    Erkek

Yer:istanbul

tarih:2008 temmuz

yer:şişli

İstanbula gitmiştim kız arkdaşımla buluşmak için arkdaşın evinde kalıyorum. sabah kaktı neyse bi kahvaltılık alıyım dedim

evden dışarı çıktım bi simit sarayına girdim.

dedimki usta bana 2 tane gevrek ver. adam melül melül  bakıyo yüzüme.aynı şeyi tekrar sordu aynı cevabı verdim

sonra dank etti kafama simit dedim adam verdi.usta dedim 2 tanede boyoz wer.sonra aynı şeyler adam tekrar sordu

aynı şeyi cevapladım.sonra adama boyozu tarif etmeye başladım belki adı deişiktir die.sonra acı gerçeklerle yüzleştim

BOYOZ yoktu istanbulda :S.....

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ozzzz
    Ozzzz's avatar
    Erkek

Her senemin 5-6 ayı memleketim İzmir'de geçer babamın işi nedeniyle Sinop'ta bulunduğum zamanlarda özlemini çektiğim bir yiyecek.İzmir'de olduğum sürece sabah kahvaltım her gun kesinlikle 3 boyoz çay peynir boyozun yeri başka(:

Ben bu insanları anlamıyorum.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Swool
    Swool's avatar
    Erkek

VEXTA bunu yazdı:
    -----------------------------

Yer:istanbul

tarih:2008 temmuz

yer:şişli

İstanbula gitmiştim kız arkdaşımla buluşmak için arkdaşın evinde kalıyorum. sabah kaktı neyse bi kahvaltılık alıyım dedim

evden dışarı çıktım bi simit sarayına girdim.

dedimki usta bana 2 tane gevrek ver. adam melül melül  bakıyo yüzüme.aynı şeyi tekrar sordu aynı cevabı verdim

sonra dank etti kafama simit dedim adam verdi.usta dedim 2 tanede boyoz wer.sonra aynı şeyler adam tekrar sordu

aynı şeyi cevapladım.sonra adama boyozu tarif etmeye başladım belki adı deişiktir die.sonra acı gerçeklerle yüzleştim

BOYOZ yoktu istanbulda :S.....

-----------------------------

Okuduğum en acıklı hikayeydi :| 

Umarım herşey istediğin gibi olur, boyozu İstanbul'a da getirirler =)

Toplam Hit: 2156 Toplam Mesaj: 13