Bozulan Ette Kurtlar Nasıl Oluşur?
-
Bayram ziyareti memlekete geldim, babamların arabada enteresan bir koku var, 1-2 gün bulamadık, koku arttı.
Sonra bulduk, bagajda, piknik sepetinin içerisinde, güzelce poşete sarılmış et, içi-dışı tırtıl ebatında kurtlar dolu(piknikte pişirilmek üzere yanımıza alınmış unutulmuş)
merak ettiğim hususu başlıkta belirttim, herhangi bir yer ile temas yok, sinek geldi larva bıraktı gibi bir durum olamaz, bu kurtlar yoktan mı var oluyor? Yoksa yediğimiz her ette kurt larvaları mı var bekleyince büyüyor..
Google'da bizimki gibi izole durumda etteki kurta dair izah bulamadım, topraktaki leşe açıktaki ete sinek gelir falan denmiş.. var mıdır bizim durumun bilimsel bir açıklaması?
muaythaist tarafından 12/Tem/16 21:39 tarihinde düzenlenmiştir -
@izzmarit konuya davetlisin :)
-
Hocam sonuçta hayvan kesilirken et bir çok yerden geçiyor havayla temas ediyor. Etmese bile hayvanın yediği şeylerden bir şey bulaşıp yumurta bırakmış olma ihtimali var. Çiğ et o yüzden tehlikeli bir şey.
-
hocam bir çok besinin üzerinde bir takım gözle görülemeyen bakteriler bulunuyormuş mikroskobik boyutlarda zaten bizlerin göremediği farketmedende yiyoruz
bu bakteriler zamanla büyüyp çoğalmasıyla kurtları oluşturuyor
bakteri kurtlarının yayaılabileceği ortam yaratılınca bu gerçekleşiyor
diye bir yerlerde okumuşluğum varNot: işin ehlini konuya davet ettim
SeRDaR tarafından 12/Tem/16 21:58 tarihinde düzenlenmiştir -
Bakteri ayrı birşey değil mi arkadaşlar, bakteriden kurt evrimleşmiyordur heralde, amip ya da terliksi hayvan sıcağı bulduk lan bi kurt olalım misal şekle bürünmez diye biliyorum :)
diğer ihtimal bizim yediğimiz her et kurt larvaları mı içeriyor? Gayet steril ortamda hayvan yetiştirsek kessek sonra eti aynı şekil izole olarak araçta bagajında bıraksak kurt olmayacak mıdır?
olacaktır sanırım, ama nasıl neden ?
-
Arkadaşlar bir çok kaynak olabilir bunlar
hayvanin kendi icinden gelen enfeksiyon olabilir
havadan olabilir ki en buyuk etmen bu
bicaktan gelebilir
dokunan kisiden gelebilir
kurtçuk dediginiz sey aslinda bakteri mantar küf gibi şeylerin çoğalarak etin yapısını bozmasıdır hayvanin kaninda da bu etmenler olabilir bu yuzden etin iyi yikanip o sekilde tuketilmesi gerektigi tabsiye edilir. Biraz acikta kalsa ki kurban bayrami yaz aylarina geliyor ortam baya sicak ve mikroorganizmalarin buyumesi icin ideal bir ortam ki bazen 4 santigrat sicaklikta bile buyuyebiliyorlar sadece daha yavaşlar çünkü enzimleri yavaş çalışır. Bu yuzden et kiyma gibi seyler hizlica kesildikten sonra once +4de daha sonra hemen -20ye kaldirilmalidir ayrica -20de bile max 1 yıldır sonra bile bozulurlar (bakteriden olmasa bile proteinler denatüre olur)
Hareketli olan kurtlar ise yaniki yoktan varolmayacaklarina göre sinek arı yada hayvanin kendi dolaşıminda bulunan etmenlerden direk olarak yada yumurta larva olarak gelebilirler ve normalde hayvanin savunma sistemleri sayesinde buyuyemediklerinden hayvan oldüğünde hizlica büyüyebilirler bu yüzden hayvan etleri iyi pişirilmezse sizi hasta edebilir.
-
muaythaist bunu yazdı
Bakteri ayrı birşey değil mi arkadaşlar, bakteriden kurt evrimleşmiyordur heralde, amip ya da terliksi hayvan sıcağı bulduk lan bi kurt olalım misal şekle bürünmez diye biliyorum :)
diğer ihtimal bizim yediğimiz her et kurt larvaları mı içeriyor? Gayet steril ortamda hayvan yetiştirsek kessek sonra eti aynı şekil izole olarak araçta bagajında bıraksak kurt olmayacak mıdır?
olacaktır sanırım, ama nasıl neden ?
Steril bir sekilde hayvan yetistirmenin imkani yok cunku yedigi herseyi steril edemezsin steril edersen zaten hayvan olür bağışiklik sistemi olmadığından :)
Şuan sen bile olsen ve steril bir ortama koyup steril bir havalandırma saģlasak 37 derece bir sicaklik sağlasak icinden kurtcuklar bakteriler neler neler çıkar :)
-
Hayır kurtlar bakteriden evrimleşmez. Bakteri çok basit bir canlıdır. Yediğimiz ette düzinelerce oluşur. Bazısı yararlıdır bazısı zararlı. Hatta şu an kendi barsaklarında bile vardır. Senin sindiremediğin şeyleri onlar sindirir. Kurtçuklar ise yumurtadan çıkar. Hayvanın yediği şeylerden ya da hayvan kesilirken maruz kaldığı şeylerden olur. Mesela eti kestiğin zaman, çok çabuk sürede işlemen gerekir. Üzerine sinekler ne kadar nüfuz eder ne kadar dışarıda kalırsa o kadar çok yumurta bırakılır üstüne.
Yani sen güzelce poşetlenmiş dışarıyla temas etmiyor diyorsun ama onun için hayvanın tamamen sterilize edilmiş bir ortamda kesilmesi hiç dışarıyla münasebette bulunamması gerekir. -
hayvanın yaşarken dahi vücuduna girmiş sineğin böceğin larvasıdır o yersek ne olur -hep yediğimiz gibi - pişirdikten sonra hepsi protein hatta belkide tavuk la dananın kazın farklı tatta olma sebebi budur -bilmiyorum salladım - asıl benim merak ettiğim atmadıysan o eti larvalarıyla birlikte bir kaba koyup bekletirmisin üstü kapalı tercihen ? bakalım o et bri gün bitecek larvalar açlıtkan ölecek -denedim 1 -2 gün yaşıyorlar açken - o larvalardan tekrar larva çıkacak mı ?
-
Sen bi de hekim olacaksin asiminnesli :)
Et yok olmaz ortamdaki oksijen bitene kadar solunum bolunme vs devam edecek bir sure sonra oksijen bittiginde oksijensiz solunum yapan bakteriler buyumeye calisacak tabi eger ortamda varsa onlar da zaten bir sure sonra ortamdaki metandan dolayi buyuyemeyecek o yuzden havasiz ortamda öylece kalırlar bişry olmaz yani
-
@asiminnesli
Malesef, annem mide bulantısı etkileriyle boğuşarak bahçeye sallamış eti ve kedi köpek kurtlu falan dememiş icabına bakmış ((:
muaythaist tarafından 12/Tem/16 22:24 tarihinde düzenlenmiştir