Caddy Web Server (Nginx'in Angaryasından Bıkanlara)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FrodoTheYuzuksuz
    FrodoTheYuzuksuz's avatar
    Erkek

Selamun Aleykum müritler

Nginx'in o sites-available / sites-enabled çilesi, habire nginx -t ile config test edip reload atmak, hele o SSL'in "Certbot'la yenilendi mi?" stresi... çoğumuza tanıdık geliyordur. Ben bu angaryadan bıktığım için arayışa girmiştim.

Bir süredir Caddy kullanıyorum. Baya iyi, hoşuma gitti yani.

OTOMATİK SSL: Domaini (ör. example.com) Caddyfile'a yazıyorsun, adam gidip Let's Encrypt sertifikasını KENDİ alıyor, KENDİ kuruyor, KENDİ yeniliyor. O certbot'la falan uğraşmaca BİTİYOR.

BASİT CONFIG: available/enabled klasörleri falan yok. Tek bir "Caddyfile" dosyası var. Reverse proxy için example.com { reverse_proxy localhost:8080 } yazıyorsun, olay bitiyor. Saçma sapan JSON/YAML ayarları, noktalı virgüller yok.

HIZLI: Go olduğu için hızlı ve az kaynak yiyormuş. Test etmedim ama Go ile yazıldığı için hafiftir zaten diye geçtim.

Ben "acaba" derken bir süredir geçiş yaptım ve valla şu ana kadar çok memnunum. Sırf SSL'in otomatik hallolması bile yetti.

Aranızda başka kullanan var mı? Sizin de görüşlerinizi merak ediyorum. Nginx'i arattığı oluyor mu?

Web Sitesi: https://caddyserver.com/

FrodoTheYuzuksuz tarafından 15/Kas/25 12:20 tarihinde düzenlenmiştir

Acı Çekene Saygı
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Martech
    Martech's avatar
    Erkek

caddy guzel fakat layer 7 ddos saldirilarinda suan ls harici basa cikabilen duzgun bir webserver yok gibi

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FrodoTheYuzuksuz
    Erkek
    Martech bunu yazdı

caddy guzel fakat layer 7 ddos saldirilarinda suan ls harici basa cikabilen duzgun bir webserver yok gibi

Cloudflare şart zaten hocam öbür türlü hangisi dayanıyor ki

Acı Çekene Saygı
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek

Nginx for the win derim. Eğer bolca resource varsa sunucuda, istersen Apache kur geç :-)

https://onidel.com/caddy-vs-nginx-vps-2025/

Ama tam bir performans canavarı nginx, utility'den feragat etmeden üstelik.

Ben kara ekrandan yildimcilara: https://nginxui.com/

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Erkek

Backend tarafinda hangi ortami kullaniyorsunuz? Mesela windows makina da IIS kurulu diyelim. IIS zaten aspnet core uygulaması için reverse proxy görevi görüyor. Gelen isteği aspnet core module e aktariyor.

IIS ile cloudflare arasina nginx veya caddy koymak gereksiz bir hamle olmuş olur diye düşündüm. Sizin backend ortamları nedir merak ettim.

Yada docker vs muhabbetlerinde mi sıklıkla kullanılıyor nginx veya caddy vs

lrny.app
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    esinti
    esinti's avatar
    Erkek

Ben şuan coolify kullanıyorum. Önüne de cloudflare koyup yoluma devam ediyorum. IIS kullanmayı da bırakmış oldum bu vesile ile :) 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    Hannibal_King bunu yazdı

Backend tarafinda hangi ortami kullaniyorsunuz? Mesela windows makina da IIS kurulu diyelim. IIS zaten aspnet core uygulaması için reverse proxy görevi görüyor. Gelen isteği aspnet core module e aktariyor.

IIS ile cloudflare arasina nginx veya caddy koymak gereksiz bir hamle olmuş olur diye düşündüm. Sizin backend ortamları nedir merak ettim.

Yada docker vs muhabbetlerinde mi sıklıkla kullanılıyor nginx veya caddy vs

Genelde reverse proxy ve load balancer olarak kullanıyoruz hocam. Mikro servisleri direkt expose etmek yerine nginx uzerinden geçiriyoruz. Dahili caching, rate limiting falan da cabası. Kendisi lightweight de üstelik.

iis içeride tutup nginx ile dışarı çıkarsan potansiyel iis açıklarının önünü alabilirsin belki? Yanında statik dosya serve edebilirsin, path manipulation yapabilirsin gibi gibi.

Use-case'ine bağlı en nihayetinde.

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    Martech bunu yazdı

https://github.com/mintyYuki/nginx-conf/blob/main/nginx.conf

Su configi bir inceler misin hocam.

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DE5TROY3R
    DE5TROY3R's avatar
    Erkek

.net core, nextjs, mvc, webform yayınları için

IIS 10.0 kullanıyorum, memnunum şimdilik.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Arlong
    Arlong's avatar
    Erkek

o kadar uzun zamandır nginx kullanıyorum ki çok alıştım zor bile olsa değiştiremem. 

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FrodoTheYuzuksuz
    Erkek
    end bunu yazdı

Nginx for the win derim. Eğer bolca resource varsa sunucuda, istersen Apache kur geç :-)

https://onidel.com/caddy-vs-nginx-vps-2025/

Ama tam bir performans canavarı nginx, utility'den feragat etmeden üstelik.

Ben kara ekrandan yildimcilara: https://nginxui.com/

Hocam basitliği ve update sırasında kesilmemesi beni cezbediyor valla. Apacheyi ise çekemem bu yaştan sonra :D

Hannibal_King üstad ben Python (Django/Flask) ile reverse proxy olarak kullanıyorum, react buildini ise static olarak serve ediyorum. IIS zaten sunucunun kendisi o yüzden araya sokmaya gerek yok =)

Arlong; bi şans verin bence hocam =)

Acı Çekene Saygı
Toplam Hit: 1987 Toplam Mesaj: 15
nginx web server caddy