folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Çay Meselesinde Isı Transferi

Çay Meselesinde Isı Transferi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Soğuk havalarda yaparız ya hani önce bardağı sıcak su ile çalkalar sonra çayı koyarız.

Bır kış zamanı kapalı pazar yerinde çaycılık yapıyorum, pazar yeri çok büyük bir uçtan diğerine gidene kadar çay soğuyor tabii neyse ben ve diğer çaycı arkadaşım ikimizde ısı transferi görmüş biri olarak tartışıyoruz; O diyor ki bardağı önce sıcak suyla çalkalarsan çay daha uzun süre sıcak kalır ben diyorum ki kalmaz aksine daha çabuk soğur çünkü su ile ısıtmadan bardağa direk çayı dökerseniz sıvının sıcaklığı hem bardağa hem havaya yayılacağı için bardağa yayılan sıcaklık bardağı dolayısıyla çayı da sıcak tutacaktır diye düşünüyorum ama önce çalkalarsanız bardak ısısını dışarıya vermeye başlayacağı için çayı dökmeye başladığınızda tekrar bardağı ısıtacak çünkü bilimsel bilgisine dayanmaksızın havanın ısıyı bardağa nazaran daha çabuk çekmesi mantıklı geliyor.

Tabii bardakların çay ocağı içinde (dış ortama nazaran daha sıcak bir yerde) tutulduğu da bir faktör. Şimdi çay koyarken çalkalamadan doldurdum acaba haklı mıdır diye kafama takıldı :)

Bir de şunu sorayım ısı transferi maddeye göre değişiklik gösterir mi? Yani bir ısı kaynağına eşit mesafede iki farklı, ısıları kaynağa nazaran düşük iki şey var ikisi de aynı hızda mı çeker ısıyı?

Troubles'll come & they'll pass
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek

iki bardağa farklı şekilde koyup denediniz mi hocam?

bi süre sonra termometre felan daldırın çaylara ne kadar çıkacak ona göre değerlendirirsiniz.

bu dediğim çayın sıcaklığı ile ilgili durum.

ama sizin bahsettiğiniz olay ısı ile ilgili, yani ne kadar enerji açığa çıktığı buna bağlı olarak çayın soğuması veya sıcak kalması, orası fizikle alakalı.

goo.gl/qBNZmW
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek

1 numaralı çaycı haklı =) önce çalkalarsan daha sıcak kalacaktır. Isı transferi aynı zamanda madde yapısına da bağlıdır.

طדṮ
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Erkek

Ne kadar da nitelikli çaycıları var bu memleketin, tek başına düşünsen neysede aynı yerde iki ayrı çaycının ısı transferi okumuş oluşu iki ayrı işsiz mühendis demek mi oluyor?

tahribat.com a can feda
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Hassas bir termometremiz olmadığı için yapmadık şimdi bardağı ısıtınca insan eliyle dokunduğu için daha sıcak diyor ama sıcak olan bardak oluyor.

1 numaralı çaycı neden haklı işte bunu açıklarsanız çok sevineceğim! Hayır haklı olduğumu iddia ettiğimden değil, neden böylesiin daha sıcak olacağını açıklayamadığı için ve bana da havanın ne bileyim hava yani sonuçta bu bardağın sınırları var ama hava zaten ısı transferinin merkezinde duran bir faktör yani bardak hava sıcaklığından daha fazla ısınamaz zaten geçtiği an vermeye başlar havaya..

@yawuz çaycılık meslek değil mi hocam ya :) Arkadaş mühendis ben önlisans okumuştum.

Nikoteen tarafından 02/Ara/16 15:28 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

Hassas bir termometremiz olmadığı için yapmadık şimdi bardağı ısıtınca insan eliyle dokunduğu için daha sıcak diyor ama sıcak olan bardak oluyor.

1 numaralı çaycı neden haklı işte bunu açıklarsanız çok sevineceğim! Hayır haklı olduğumu iddia ettiğimden değil, neden böylesiin daha sıcak olacağını açıklayamadığı için ve bana da havanın ne bileyim hava yani sonuçta bu bardağın sınırları var ama hava zaten ısı transferinin merkezinde duran bir faktör yani bardak hava sıcaklığından daha fazla ısınamaz zaten geçtiği an vermeye başlar havaya..

Sistemlerin kapalı oldğunu varsayarak ilk durumu inceleyelim:

Isıtılmış Bardak 20 celcius cay 30 olsun. Cay bardağa dökülür ısı transferi başlar caycımız a noktasından b'ye hareket eder, b noktasına vardığında çayın sıcaklığı 25 celcius ( birçok etkeni ihmal ediyoruz haliyle)

ikinci durum:

ısıtılmamış bardak 10 celcius çay 30 yine. Cay bardağa dökülür ısı transferi başlar caycımız a noktasından b'ye hareket eder, b noktasına vardığında çayın sıcaklığı 20 celcius

طדṮ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek

çok kolay

2 bardak alın .

1. bardağı arkadaşının dediğni yapn

2, bardağa senin dediğini yapın

sonra bekleryin 3-5 dk bakalım ne olacak :S

Minimalist Değilim Tembelim
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek

Bak hocam ben örneği anlamıyor da olabilirim ama ısıtılmış bardaktaki ısının direk çaya verileceğini çıkartıyorum ben bu örnekten çayın kendisi ısıtılmış bardaktan daha sıcak olacağı için ısıtılmış bardak havayı ısıtmaktan başka bir işe yaramaz gibi geliyor bana haa şimdi sabit olsanız havayı ısıtan ya da kavram karmaşasına yol açmamak için şöyle diyeyim ısısını havaya veren başka bir şey daha olduğu için ısı transferi hesaba katılmayacak ölçülerde daha uzun tutulabilir yani daha geç soğuyabilir ama 1.) Hava bu dediğim gibi, yani bardak gibi ısınmaz dolayısıyla tüm havayı (kapalı pazar yerindeki) ısıtacak bir kaynak olmadıkça bir işe yaramaz ısıtılmış bardaktaki ısı 2) Bir de zaten hareket halindesiniz ki zaten mesele hava olduğu için buna değinmek bile yersiz.

Farketmez çünkü ısıtılmış bardaktaki ısı çayı sıcak tutmayacak çünkü ısısını havaya verecek desen yine anlayacağım, anlamadığım nokta neresi? Isıtılmış bardak neden çayı sıcak tutuyor?

@samaccc saniyeler arası ısı değişimini loglayabilecek kadar hassas bir ısı ölçerden söz ediyoruz hocam bunun yapılabilmesi için normal bir termometre ile arada fark görülebilecğeini sanmıyorum, yani o kadar basit değil.

Nikoteen tarafından 02/Ara/16 15:54 tarihinde düzenlenmiştir

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cesnist
    Cesnist's avatar
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

Bak hocam ben örneği anlamıyor da olabilirim ama ısıtılmış bardaktaki ısının direk çaya verileceğini çıkartıyorum ben bu örnekten çayın kendisi ısıtılmış bardaktan daha sıcak olacağı için ısıtılmış bardak havayı ısıtmaktan başka bir işe yaramaz gibi geliyor bana haa şimdi sabit olsanız havayı ısıtan ya da kavram karmaşasına yol açmamak için şöyle diyeyim ısısını havaya veren başka bir şey daha olduğu için ısı transferi hesaba katılmayacak ölçülerde daha uzun tutulabilir yani daha geç soğuyabilir ama 1.) Hava bu dediğim gibi, yani bardak gibi ısınmaz dolayısıyla tüm havayı (kapalı pazar yerindeki) ısıtacak bir kaynak olmadıkça bir işe yaramaz ısıtılmış bardaktaki ısı 2) Bir de zaten hareket halindesiniz ki zaten mesele hava olduğu için buna değinmek bile yersiz.

Farketmez çünkü ısıtılmış bardaktaki ısı çayı sıcak tutmayacak çünkü ısısını havaya verecek desen yine anlayacağım, anlamadığım nokta neresi? Isıtılmış bardak neden çayı sıcak tutuyor?

Hocam dediğin hem doğru hem yanlış evet ısı zamanla havaya gidecektir ancak ilk sistemde toplan enerji (ısı) daha fazla olduğu için ısı kaybının eşit olması için hava ile daha uzun süre etkileşimde kalması gerekir. Bardaklar ve götürülen mesafe aynı ise sıcak bardakla giden çayın son enerjisi daha yüksek yani sıcaklığıda daha fazla olacaktır.

طדṮ
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Hocam bu sorunun cevabı şu

q=mcΔT

yani işin içinde ne var?

Enerji var, kütle var, c katsayısı var, sıcaklık değişimi var.

c katsayısı nedir? özgül ısı, bir gram maddenin sıcaklığını bir derece değiştirmek için gereken ısı miktarı.

bardağın c katsayısına bakılacak, kütlesine bakılacak, sıcak suyla arasındaki sıcaklık farkı bulunacak, bulunan sıcaklık farkından harcanacak enerji bulunacak,

gibi gibi..

sonra devam edecem..

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek

çayın demine göre bile değişebilir ama kaan ın dediği gibi Q= mcδT

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
Toplam Hit: 4799 Toplam Mesaj: 39
soru teori çayda ısı transferi ısı transferi