Çemberde Açılar
-
16. soru harici diğer sorulardan 10 sorunun çözümüne yardımcı olurmusunuz...
-
Yanımda olsaydın hepsini çözerdik de uzaktan uğraşılmaz :)
Uğraşacaklar için zıplatmış olayım.
-
1-160
2-30 bu yanlış olabilir.
19-70
15-2hocam şimdilik kafamdan bu kadar yaptım. kalem kullanmadım o yüzden birşey diyemeyeceğim.
-
sağol dostum :) yetmez ama neyse diğer arkadaşları bekleyelim :)
-
5-d,3-a,17-c, 14.sorunun üstünde kaçıncı oldugu yazmayan sorunun cevabı 42 ayrıca 6.soruda bi eksiklik var hocam
-
19)d,17)c
-
beyler peki çözerken açklama yapmanız mümlkünmü öğreniceğimiz şekilde :))
-
hangisini çözemedin hocam?
-
hepsi :P
-
1- soru 160
100 derecenin karşısı 200 eder çember toplamda 360 olduğundan. Geriye 160 derece kalır ki. Buda merkezden olduğundan 2 ye bölünmez direk alınır. Kenardan olsaydı 2 ye bölerdik.
4- soru C
dıştaki doğru teğet oldugundan merkeze 90 derece açı verir. 3a/2 karşısı 2 katı olacak yani 3a bu değer 360-120 derceye eşit olacak. Yani a=80
dörtgenin iç açıları bulunur. sonra merkezle 90 derece kesişiyordu ya 90 dan çıkarılır.
5-soru B
bu biraz teferruatlı. Ama anlatmaa çalışıyım. bak alttakine
http://www.yukleresim.com/images/31384279303530292786.png
benden bu kadar biraz da finallere çalışmak lazım değil mi?
-
hepsiye uğrasılmazda birinci sorunun cevabını vereyim.
ilk once bilinmesi gereken cemberin cevresi 360 derecedir yani bir açı değeridir. bir de teğetlerin kestiği noktalardan çemberin gördüğü yerin derecesini bulabiliriz.
2 çeşit acı cemberi gordugunde direk sonucu soleyebiliyoruz. diğer sartların formulu avr bu soruda bu 2 metod bize yetiyor.
cemberi goren acı merkezde yani O noktasında ise o açının değeriyle açının gördüğü çemberin kısmı aynı deredir. ama açı merkez değilde çembere teğet
olarak bir yerdeyse açının 2 katı olacak şekilde çemberde alan görür.
gelelim soruya DAB açısı 100 derece verilmiş açı merkezde değil cembere teğer yerde o zaman 2 katı olacak yani 200. o zaman DCB yayının değeri 200.
çemberi tamamı 360 dı kalan kısmı yani DAB yayının değeri 160 dır. bize DOB yi soruyor bu acıda merkezdedir ve DAB yayını goruyor yani acı merkezde oldugu için
aynı değeri alacak yani DOB acısı 160 derecedir. soruda bize bunu soruyor zaten.
sadece birine ön ayak olayım dedim bence önce sen Çemberde açının bazı ozellikler ve kuralları var onları ögrenmelisin.
Biraz karısık anlatmıs olabilirim asagıdaki linkte resimli olarak gosterilmiş daha iyi anlayabilirsin kolay gelsin
http://matematikcimm.tr.gg/%E7emberde-a%E7%26%23305%3Blar-ve-yaylar.htm