Çift Yarık Deneyi
-
Şimdi beyler burası benden çok çekecek gibi hissediyorum ama neyse ben yazayım görüşlerimi.
http://www.youtube.com/watch?v=q3H7wR_IR3w
Çıkış noktam bu videodur. Hepsini izleyemecek olanlar 2. dakikadan başlayabilir. Şimdi videoda en özet haliyle denmek istenen siz bakana kadar tüm olasılık mümkündür ve aslında aynı anda gerçeklemektedir. Yani siz arkanıza dönene kadar arkanıza doğru atıp görmediğiniz top siz arkanıza dönüp onu görene kadar odanın her yerindedir. Siz arkanıza döndüğünüz an o topun konumunu belirlersiniz.
Bir başka örnek vermek gerekirse ormanda hiçbir canlının olmadığı bir yerde (ağaçlar hariç) kırılıp yere düşen bir dal parçası ses çıkarır mı ? ya da gerçekten bizim bildiğimiz şekilde mi düşer ? ve gerçekten olasılıklar biz gördüğümüz anda 1e düşüyorsa istediğimiz olasılığın gerçekleşmesini sağlayabilir miyiz ?
-
baba atom kameradan ne anlar diyicem pek tatmin etmedi
-
Video'yu izleyim de, bir cevabım olucak elbet.
-
-
Hocam bu deneyle ve yazdıklarınla en alakalı deney: http://tr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger'in_Kedisi 'dir. Laplace 'ın Şeytanı teoremini çürütmek için ortaya atılmış bir şeydir.
Laplace'ın şeytanını da duymuşsundur, eğer kişi dünya üzerindeki bütün değişkenleri bilebilir ve aynı anda bunları hesaplayabilirse dünyadaki bütün olasılıkları görebilir.
...
Peki gerçekten de gözlemlediğin şey sırf sen gözlemledin diye mi öyle olur, yoksa standartta öyle midir? Aslında burası tam muammadır Schrödinger'in Kedisi gibi. Çünkü aynı anda hem gözlemleyip hem de gözlemlemiyor olmamız lazım ama fiziki anlamda aynı anda 2 farklı yerde bulunamayız. Hem zaten gözlemlemediğimiz sonucu da kesin olarak bilemeyiz. Bu durumda gözlemlemediğimiz an tıpkı dediğin gibi bir top odanın her yerinde olabilir ancak kafamızı çevirdiğimizde topu o an nerede görüyorsak o top aslında ordadır.
-
akmarky bunu yazdı
sensör var hocam
-
sokoban bunu yazdıakmarky bunu yazdı
sensör var hocam
kamera atomdan değil atom kameradan
-
Ayazz bunu yazdı
Hocam bu deneyle ve yazdıklarınla en alakalı deney: http://tr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger'in_Kedisi 'dir. Laplace 'ın Şeytanı teoremini çürütmek için ortaya atılmış bir şeydir.
Laplace'ın şeytanını da duymuşsundur, eğer kişi dünya üzerindeki bütün değişkenleri bilebilir ve aynı anda bunları hesaplayabilirse dünyadaki bütün olasılıkları görebilir.
...
Peki gerçekten de gözlemlediğin şey sırf sen gözlemledin diye mi öyle olur, yoksa standartta öyle midir? Aslında burası tam muammadır Schrödinger'in Kedisi gibi. Çünkü aynı anda hem gözlemleyip hem de gözlemlemiyor olmamız lazım ama fiziki anlamda aynı anda 2 farklı yerde bulunamayız. Hem zaten gözlemlemediğimiz sonucu da kesin olarak bilemeyiz. Bu durumda gözlemlemediğimiz an tıpkı dediğin gibi bir top odanın her yerinde olabilir ancak kafamızı çevirdiğimizde topu o an nerede görüyorsak o top aslında ordadır.
hocam şimdi okudum. kediyi biliyordum da şeytanı bilmiyordum onu bi araştırdım.şu şeytan olayı biraz olasılıksız kitabındaki herife benaziyor ama çürütülmüş sanırım kuantum yüzünden kedi ile.
sırf biz gözlemledik diye öyle oluyorsa burda bir problem daha olmaz mı ? neden biz ? neden bir ağaç, bir salyangoz değil de insan ? veyahut maymunlar da bizim gördüğümüzün aynısını mı görüyor o çift yarık deneyinde. aslında bunun da ayrı bir deneyi olsa fena olmaz. eğer maymunlar bu 2 farklı durumda şaşırmıyorsa (tabiki de önce eğitilip dalga vs olayları öğretilecek) onlar bizim gördüğümüzü görmeyecek. tabi böyle bir deney mümkün mü emin olamadım çünkü maymunları deney düzeneğiyle tek başlarına bıraksak bile biz maymunların tepkilerini ölçen kasete baktığımızda aslında elektronlar hakkında da bilgi edinmiş olacağız ve problem başa dönecek. o belki de gerçekten matrix'deyiz ve hepsi zihnimizin bir yanılsaması ve bu da programdaki bir hata.
-
Konuyla ilgili hangi kitapları okudun ? meraktan soruyorum
-
Cesnist bunu yazdı
kitap hiç okumadım. birkaç belgesel izledim sadece.
-
nurulmac11 bunu yazdıCesnist bunu yazdı
kitap hiç okumadım. birkaç belgesel izledim sadece.
Şimdi burda biz en iyi şekilde açıklama yapsak bile havada kalır oturmaz.Ben sana kitap ismi söyleyeyim al onu oku bu konulara da değinen bir kitaptır okuduğunda kafanda soru işareti kalmayacağına eminim.