Copyright Olayı Nasıl İşliyor?
-
Selamlar herkese,
Şu telif hakları mevzusuyla ilgili üç beş sorum olacak başına gelenler bilgisi fikri olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim..
1) Diyelim ki sitemde film/dizi paylaşmak istiyorum, download edilebilir ama izlenemez şekilde. Bunları torrent linki olarak vermekle/rapid gibi bir yere upload edip onun linkini vermekle/kendi ftpm üzerinde paylaşmak arasında telif hakkı yasası/yaptırımı farkı var mı? Eğer varsa hangisini önerirsiniz?
2) Israrla kendi ftpm üzerinde paylaşmak istiyorsam sorun yaşamamak için önerileriniz neler? Bir de hosting öneriniz var mı bu konuda?
3) Filmi/diziyi player içinde izlenebilir paylaşmakla download linkini paylaşmak arasında telif hakkı yasası/yaptırımı farkı var mı? Film/dizi gibi görsel paylaşımlarla oyun/program/script gibi şeyler aynı kategoride mi?
4) Bu konuda ciddi yaptırımlar var mı? Evetse nasıl korunuluyor?
--
Copyrightın diğer tarafından bir şeyler bir de:
5) Özgün bir makaleyi kaynak göstermeden lap diye cp yapmışlar diyelim. 'Abi kaynak gösterseniz iyiydi' diye bildirmek rica etmek dışında herhangi bir yaptırım uygulanabilir mi?
6) Makale üzerine bir websiteniz olduğunu düşünün, içeriği korumak için neler yapardınız? 'bunları kopyalamayın döveriz' falan yazmak dışında, sağ-tık koruması gibi somut bir şeyler. Ve yapar mıydınız bunu? Durumu alıntı sayısının azalması-artması/sitenin kullanılabilirliği/bilginin paylaşılabilirliği olarak değerlendirebilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim (:
-
Bacım uzun lafın kısası ; " Uğraşmak isterlerse eğer kan alırlar kan... "
-
ErotikPanda bunu yazdı
Hah hoşgeldin ya tam sana pm atıyordum. Vaktin olursa canın isterse şu 6. soruyu seo anlamında değerlendirmeni rica edecektim..
-
izzmarit bunu yazdıErotikPanda bunu yazdı
Hah hoşgeldin ya tam sana pm atıyordum. Vaktin olursa canın isterse şu 6. soruyu seo anlamında değerlendirmeni rica edecektim..
Şu üstte verdiğim konumu oku. Birde yazıların çalınması ile ilgili bi kaç puştluğu gösteren bir yazım vardı onu oku.
Çalınmaya karşı gelemezsin. Adam kaynaktan okur gene çalar AMA ;
Şimdi bizim işimiz ihtimalleri azaltmak.
1 - Sağ tık engeli koy. Ayrıca Seçme engelide koy. Wp copy project te var. Yani hem seçemez hemde ctrl + c yi kullanamaz. ( Bu şekilde büyük bir çoğunluğu atlatmış olursun.
2 - İşini iblen adam kaynaktan gene alır. Bunun içinde bir js var. Sayfanın kaynağını göster dediğin zaman bir anda bembeyaz bir sayfa geliyor. Yani kaynak kodlarını sağa doğru kaydırıyor ve çubuğu çekemiyorsun kodları göremiyorsun yani. ( Bu şekildede büyük bir kısım atlatılabilir )
3 -Hem işini bilen hemde çalmayı kafasına koyan adam. Gelir bot yazar böylece js kodunu egale edebilir ve çatır çatır çalar.
İlk 2 madde ile makalaelerinin çalınmasını büyük ölçüde azaltabilirsin. Fakat 3. için bişiler yapmak zor. Fakat bunun yerine bırak çalsınlar demek daha mantıklı. Nasıl dersen. Makalende nokta veya vigül gibi işaretlere makalenin linkini ver. ( follow yaparak ver )Bunlar belli olmayacağı için çalan adam otomatikman sana backlink vermiş olacak :)
Edit : Rss paylaşımını tam metin verme.
Vs.. vs.. gibi çözümler üretilebilir.
iLLuMiNaTi tarafından 08/Mar/13 12:24 tarihinde düzenlenmiştir -
hacı torrent olarak vermenle rapid üzerinden veya kendi sunucun üzerinden vermen arasında hiçbir fark yoktur..
Kısacası uğraşmak isterlerse :
http://www.youtube.com/watch?v=__d5_rRlf48
-
ErotikPanda
Geç yanıt yazıyorum ama sıkıştırmadan rahat rahat okuyup öyle yazayım dedim, sorum falan olursa da parça parça olmasın diye. Epey uğraşıp bir ton anlatmışsın çok teşekkürler, çok açık anlatmışsın zaten soracak sorum bile yok :) Yeni düzenlemelere gidelim o halde hızlanma zamanı.. Çok teşekkür ederim :)
CEO
Netmişsin hocam :D teşekkür ederim :))
izzmarit tarafından 08/Mar/13 19:55 tarihinde düzenlenmiştir -
1) Eğer sitende paylaşırsan telif haklarından dolayı uyarı alırsın sil derler silersin silmezsen dava açarlar ama sana gelene kadar çok şey var kendi ftpne koyarsan o daha kötü direk senin servis sağlayıcınla görüşüp ordan yaptırırm yaptırabilirler. Kendi Pc'ni ftp olarak açıp yaparsan o zaman daha iyi olur direk muhattab bulamazlar ve sana gelene kadar ohooo yani önerim kendi pc'nden açtığın ftp hesabıyla paylaştıkların
2) önerim yok açıkcası paylaş gitsin :D
3) bildiğim kadarıyla hepsi aynı kategoriye giriyor direk eser sahibinin haklarının ihlalinden dolayı
4) bilmiyorum
5) akademik çalışmalarda kaynak göstermeden cp yaparsan sana önce bi uyarı geliyo "hacı bak benim yazılar cplemişsin ayıp değil mi düzelt onu çabuk gibisinden" ondan sonra da bi yaptırım olayıyla hic karşılaşmadım
6) bunun gibi olaylar yapılabilecek tek şey dosyaları pdf olarak paylaşıp her yerine stamp basmak başka da bişey gelmiyo aklıma ha sitene ip aralıkları tanıtıp sadece masacüses(!) librarydekiler gelsin gibisinden bişey yapamayacağına göre tek çaren de bu olacaktır.
-
Telif hakları şikayetleri paylaştığın içeriğe göre değişir. ABD'deki büyük şirketler içerik takibi yapan firmalarla çalışıyor http://irdeto.com/anti-piracy-services.html gibi. Yasal farkını bilmiyorum ama dizi/film/yazılım paylaşımlarında torrent çok göze batıyor. Bireysel kullanıcılar için gelen şikayetler göz ardı edilsede hosting müşterisi uyarılıp devamında hesabı suspend edilir. Şimdiye kadar irdeto tarzı şirketlerden rapidshare vb. linki için gelen şikayet görmedim. FTP public olmadığı olmadığı sürece sorun çıkmaz gibi geliyor.
Paylaşacağın içerik Türkçe ise hosting konusunda yurtdışından şaşmamanı öneririm. Türkiye'deki avukatların büyük bir kısmı yurtdışındaki servis sağlayıcıyla sağlıklı iletişim kuramıyor :)
Sitendeki özgün içerik tamamen kopyalandıysa servis sağlayıcıya durumu açıklayan bir mail atarak şansını deneyebilirsin.
Balyoz99 tarafından 09/Mar/13 03:19 tarihinde düzenlenmiştir -
2) Israrla kendi ftpm üzerinde paylaşmak istiyorsam sorun yaşamamak için önerileriniz neler? Bir de hosting öneriniz var mı bu konuda?
Bu mümkün değil, bandwidth diye bir şey var ve bunu karşılayamazsın küçük paralara.
-
ErotikPanda bunu yazdıizzmarit bunu yazdıErotikPanda bunu yazdı
Şu üstte verdiğim konumu oku. Birde yazıların çalınması ile ilgili bi kaç puştluğu gösteren bir yazım vardı onu oku.
1 - Sağ tık engeli koy. Ayrıca Seçme engelide koy. Wp copy project te var. Yani hem seçemez hemde ctrl + c yi kullanamaz. ( Bu şekilde büyük bir çoğunluğu atlatmış olursun.
2 - İşini iblen adam kaynaktan gene alır. Bunun içinde bir js var. Sayfanın kaynağını göster dediğin zaman bir anda bembeyaz bir sayfa geliyor. Yani kaynak kodlarını sağa doğru kaydırıyor ve çubuğu çekemiyorsun kodları göremiyorsun yani. ( Bu şekildede büyük bir kısım atlatılabilir )
3 -Hem işini bilen hemde çalmayı kafasına koyan adam. Gelir bot yazar böylece js kodunu egale edebilir ve çatır çatır çalar.
İlk 2 madde ile makalaelerinin çalınmasını büyük ölçüde azaltabilirsin. Fakat 3. için bişiler yapmak zor. Fakat bunun yerine bırak çalsınlar demek daha mantıklı. Nasıl dersen. Makalende nokta veya vigül gibi işaretlere makalenin linkini ver. ( follow yaparak ver )Bunlar belli olmayacağı için çalan adam otomatikman sana backlink vermiş olacak :)
opera kullanan her türlü alıyor hacı :|
-
ErotikPanda bunu yazdıizzmarit bunu yazdıErotikPanda bunu yazdı
Ayrıca js kodu dediğin tarayıcı ayarlarından kapanan bişi sonuçta adamın tek hamlesine bakar :)