Cripto Yedik !

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    Sunucu dediğin şirketin bir odasında çalışan örneğin Hp, Dell marka fiziksel sunucu mu, sanallaştırma var mı, HyperV, VMware gibi bir yazılım ile snapshot alınıyor muydu, ya da bir veeam gibi yedekleme yazılımı ile yedek alınıyor muydu, Güvenlik duvarı varmıydı, pc lerde ücretli bir antivirüs varmıydı, açılınca ekrana ne geliyor, clienatların önemli dosyaları bir ortak alana cloud, bulut gibi bir yere yedekleniyor muydu bu konuların peşine düşsen daha yararlı olmaz mı diye aklıma geldi.


    Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    317seref
    317seref's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ağustos/2005
    Erkek

    nasil nerden bulasti? kac para istiyorlar


    ## sen istiyor duj verecek yüz daha
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bugrahan45
    bugrahan45's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2007
    Erkek

    Mail adreside orjinalmiş


    .
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    by_yazilim
    by_yazilim's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2021
    Erkek

    konuyu ve son durumu detaylı olarak paylaşacağım arkadaşlar. Sorunu %90 çözdük gibi.. 


    Dünyasız..! Founder of the Social Planet | Your Extraterrestrial Life ...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    dcpromo
    dcpromo's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Nisan/2017
    Erkek

    https://twitter.com/habib_karatas

     

    bir danısın isterseniz


    next next next install
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Silvanus
    Silvanus's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Nisan/2020
    Erkek

    Hocam öncelikle pc lerden elektrik kesmeyin, bazı uzmanlar private key i ram den bulabiliyorlar bazı tür ransomware'lerde. Elektrik keserseniz o ihtinal gider. Ama network kesmenizi tavsiye ederim, verilerinizi kendilerine upload etmesinler. Conti kendilerine de upload edip, ödeme yapmayan firmaların verilerini public ediyorlardı.

    Ransomware konularında özel kişilerden yada firmalardan destek almayı deneyebilirsiniz. Daha sonrasında da iyi dfir ciler ile yapanı bulmaya çalışmanızı tavsiye ederim. İyi uzmanlar illetin komuta kontrol sunucularına ulaşabiliyor. Başkasının canının yanmasını belki bir nebze engelleyebilirsiniz.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    rakkoc
    rakkoc's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2003
    Homo

    kaspersky nin bir toolu vardi bu iş için. encrypt edilmiş bir resim veya ofis dosyasini koyuyordun daha onceden kirilmiş/acilmiş 5-6 milyon sifre ile karsilaştiriyor. açabilirse seni cozum için yönlendiriyordu. bir dene istersen.


    Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    by_yazilim
    by_yazilim's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2021
    Erkek

    Arkadaşlar cevaplar için çoook teşekkür ederim. Bizim başımıza böyle kötü bir hadise geldi umarım sizler yaşamazsınız. Çok can sıkıcı ve stresli anlardı.
    Konu hakkında uzun uzun araştırmalarımız sonucu ciddi tecrube sahibi olduk diyebilirim. Bunları sizlerle paylaşarak sizlerede faydasının olmasını umuyorum.

    Şimdi durum şöyle;
    Şirket yetkililerinden biri iş icabı il dışına çıkacağı için kurum içindeki bilgisayarına erişmek istedi. Bu sebepten ötürü kurum içindeki pc ye dışardan erişmesi için
    uzak masa üstü ayarlarını yaptık (RDP). Güvenlik duvarı içinden port yönlendirmesi yaptık. Bu yetkili arkadaş il dışındayken otelin birinden kurum içinde bulunan pc ye bağlantı
    sağladı (uzak masaüstü bağlantısı). akabinde bir şekilde kurum içindeki pc ye ransomware bulaştırdı. Bu kurum içindeki pc local ağda paylaşıma açık olan 
    muhasebe yazılımına bağlıydı ve kurum içinde bir çok kullanıcı pc ile paylaşımdaydı.

    Bu sebeple kurum içinde bulunan ve ransomware yemiş olan pc den diğer paylaşımda olan ve muhasebe yazılımını kullanan bilgisayarlarada sıçradı.
    Burdaki tek şansımız bu sıçramayı fark eder etmez tüm network cihazlarını kapatıp sıçramanın diğer pclere ulaşmasını engellemek oldu.

    Bu tarz durumlarda yapmanız gereken ilk işlem tüm pclerin bir biri ile olan bağlantılarını switch leri kapatarak kesmek !
    Öyleki kurum içinde interenete çıkan ve bir biri ile haberleşen hiç bir pc kalmamalı.. Ayrıca tüm pclerin internet kablolarınıda çekmenizi şiddetle öneriyorum.

    Sonraki yapılacak ilk iş ise pc leri kapatıp açmamanız. Antivirüs vb temizleyici çalıştırmamanız..

    Yukarıda bahsettiğim öncelikli önlemleri almadan önce tabiki anamakinaların günlük backup almış olmalarını sağlamanız gerekiyor. Harici yedekleme ünitelerine
    veem tarzı uygulamalar ile stabil yedek almalısınız. ( Biz anamakinaların yedeğini günlük alıyorduk :) )

    Yani kurumunuzda, iş yerinizde sunucu varsa mutlaka günlük yedek alın. Alabildiğinizce alın sayısı önemli değil, anamakina dışında bir ortamda olmasına dikkat edin.
    Bulut yedekleme yapmanız sizin için daha iyi olur.( Kurum dışında bulunan bir yedekleme ünitesine veya sunucuya )

    Sonrasında ransomware bulaşan pcleri topladık. toplam 5 civarı.. anamakinayı formatlayıp yedekten 1 gün öncesine geri dönüş sağladık.. Veri kaybımız max 3 yada 5 kayıt falan
    çok da önemli değil telafisi yapıldı..

    Topladığımız 5 pc de aynı ransomware vardı haliyle, bir iki firma ile irtibata geçtik farklı türde dosyalar ilettik kendilerine. .xls, .doc, .mdf, .png gibi gibi..
    Sadece 1 firma çözebildiğini söyledi.. ve pc başına 80.000 tl talep etti :) Tabiki kabul etmedik ve pc leri formatladık. Kabul etmedik çünkü kullanıcı pclerinde
    ciddi bilgiler yoktu, telafisi mümkün şeyler vardı sonuçta.

    Bizim yediğimiz ransomware daha önce firmaların görmediği piyasada yeni olan bir tür olduğu için kaspersky ve emmisoft gibi ransomware çözücüler kâr etmedi.
    Sizler böyle bir durumla karşılaşırsanız kaspersky ve emmisoft gibi firmaların yaptığı daha önce çözülmüş ransomware çözücüleri mutlaka deneyin.
    Bir başka çözüm yolu ise pcde bulunan .exe uzantılı virüsü bulup decompiler etmenizi öneririm. İçinde şifreleme anahtarını barındırıyor genelde. 
    Bu anahtarı buldukdan sonra pcde bulunan tüm şifreli dosyaları netde bir çok yerde tonla bulunan çözücülerden biriylede çözebiliyorsunuz.

    Şayet ransomware bulaşan pcleri açıp kapatırsanız veya antivirüslerle temizlemeye kalkarsanız bu şansınızda kalmaz.

    Umarım durumu ne sonuçlarını iyi özetleye bilmişimdir. 

     


    Dünyasız..! Founder of the Social Planet | Your Extraterrestrial Life ...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    interfector
    interfector's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2011
    Homo

    Öncelikle çok geçmiş olsun hocam. ne olursa olsun RDP portunu açmak biraz hata olmuş, böyle durumlarda güvenlik duvarınız varsa vpn ile bağlantı yapmak en uygunu olacaktır. RDP illa açacağım diyorsanız lütfen varsayılan portlar üzerinden değil de saçma sapan bir port üzerinden kısıtlı erişim ile yapmanız. Örn kullanıcının mevcut ip adresine verin erişim iznini. Çünkü olay kullandığı pcden atlama değil büyük ihtimalle rdp üzerinden atak ile olmuştur. Geçen aylarda başımıza gelmişti rdp komple açmış bir arkadaş makina cortladı.


    Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri için gelirler vecde, vaad etmeseydi allah cenneti, ona bile etmezlerdi secde..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bektas
    x-files
    x-files's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Eylül/2005
    Erkek
    interfector bunu yazdı

    Öncelikle çok geçmiş olsun hocam. ne olursa olsun RDP portunu açmak biraz hata olmuş, böyle durumlarda güvenlik duvarınız varsa vpn ile bağlantı yapmak en uygunu olacaktır. RDP illa açacağım diyorsanız lütfen varsayılan portlar üzerinden değil de saçma sapan bir port üzerinden kısıtlı erişim ile yapmanız. Örn kullanıcının mevcut ip adresine verin erişim iznini. Çünkü olay kullandığı pcden atlama değil büyük ihtimalle rdp üzerinden atak ile olmuştur. Geçen aylarda başımıza gelmişti rdp komple açmış bir arkadaş makina cortladı.

    Elbet mantıklı olan bu ama zaten adam vpn de olsa bulaştıracakmış farkı yok. 


    //Hayat Bazen Tatlıdır//--//Aşıksan vur saza şoförsen bas gaza// https://zulfumehmet.com/ Kişisel bir olay
Toplam Hit: 8049 Toplam Mesaj: 26
cripto