Danimarkada Kağıt Para Dönemi Kapanıyor Sizce?
-
Yakında, Zamana Karşı filmi gibi bir sistem gelir: http://www.sinemalar.com/film/132019/zamana-karsi
:)
-
Avustralya şu an plastik kullanıyor banknotları plastiktir.
-
Banka kalitesine bağlı bir durum. Misal Garanti Bankası, İş Bankası gibi ise bu bankalar para koparmak için elinden geleni yapar ama bunlarda neredeyse nakite hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaz. Ancak Halkbank gibi isminde hayır olmayan kalitesiz bankaların hiçbir şeyi doğru işlemediğinden hayatı ızdıraba çevirebilir. Nakit kullanılan günler mumla aranabilir. Halkbank ve türevleri ile Türkiye'deki üniversitelerde bu zaten kısmen de olsa uygulanıyor ama kimse memnun değil. Çünkü daha çalışan ATM'si bile olmayan kalitesiz bir banka boyundan büyük işlere kalkışırsa avantajlar dezavantaja dönüşüyor. Bu sebeple göreceli bir durum.
Türkiye, Malezya, Myanmar, Sudan, Filipinler gibi ülkelerde uygulanması büyük ihtimalle sıkıntılara yol açacaktır. Altyapı dört dörtlük olsa bile e-para vergisi gibi vergiler icat edilecek, bankalar yeni komisyonlar icat edeceklerdir. Bunlara ise halkın tepkisi "hakkıdır alsınlar, sanki önceden almıyorlardı. eskiden karneyle para çekiyorduk" olacaktır.
Gizli işler peşinde olanlarsa, yerel parayı kullanmak yerine kağıt paranın hala geçerli olduğu ülkelerin paralarını kullanabilir ya da Bitcoin gibi alternatiflere yönelebilir. Ancak kredi kartıyla AK-47 sipariş etmeyeceğimden ve yediğim hamburgerin, izlediğim filmin bilinmesinden çekincem olmadığından bu yönde bir şey diyemeyeceğim. Alsın ekstremin üzerine otursunlar. Umrumda değil. İzlenmek hoş karşılanacak bir şey değil ama bu tür ülkeler için doğal bir durum. İletişime kadar her şeyi ele geçirdiler zaten. En son sıra buna gelsin. Aklı olan kimse çekincesi olan şeyleri kredi kartıyla, para kartla halletmez zaten. Nakit yoksa elbet bir kanal açılır. Ama günlük hayattaki sıradan alışverişler için nakit ızdırabı bitecekse bu her yönden olumlu bir şey. Ama Türkiye buna hazır değil.
anonim6918524 tarafından 12/May/15 00:08 tarihinde düzenlenmiştir -
tr de yemez bu iş shtesi çıkar.
-
kimsenin hayatına değişiklik katacağını veya zorlanacağını sanmıyorum. Zaten normal şartlarda cebinde nakit para taşıyan insan sayısı çok çok az. Ayrıca vergi kaçırma olayıda çok nadir zaten
exTreMe tarafından 12/May/15 00:14 tarihinde düzenlenmiştir -
yıl 2015 kart kullanımına komisyon istiyorlar hatta küçük işletme de değil .
madamecoco mu nedir ev eşyaları satıyor. neymiş taksitli alışveriş bilmem yüzde kaç komisyonla
bu sistemde derimizi yüzerler .
bide bunu yürütecek , idare edebilecek bankacılık sistemi bizde varmı acaba ?
-
danimarkadaki sistemi bilmeyen hurriyetden okudugu haberlerden oteye pekde yurtdisi deneyimi olmayan hiyarlar giydirip durmuslar :D
ulan orasi Turkiyemi devlet halkini siksin zaten adamlarda nakit para kullanimi cok az herkez kart kullaniyor maaslar aldigin harcadigin hepsi kayit altinda zaten
ben bu sene 500 bin lira kear ettim ama porsche suruorum mantigi orda gecmior anca 3.dunya ulkelerinde gecer
vergi kacirmak zaten cok zor kaciranlarida yakaladiklarinda dayi torpili gecmior donuna kadar aliyorlar
sistemi begenmeyip giydirenler az vergi sistemlerini ve dagilimini arastirsinlar sonra yorum yapsinlar
Danimarka birsey yapiyorsa o adamlarin bildigi birsey vardir devlet icin en iyisi odur
-
Absolut bunu yazdı
danimarkadaki sistemi bilmeyen hurriyetden okudugu haberlerden oteye pekde yurtdisi deneyimi olmayan hiyarlar giydirip durmuslar :D
ulan orasi Turkiyemi devlet halkini siksin zaten adamlarda nakit para kullanimi cok az herkez kart kullaniyor maaslar aldigin harcadigin hepsi kayit altinda zaten
ben bu sene 500 bin lira kear ettim ama porsche suruorum mantigi orda gecmior anca 3.dunya ulkelerinde gecer
vergi kacirmak zaten cok zor kaciranlarida yakaladiklarinda dayi torpili gecmior donuna kadar aliyorlar
sistemi begenmeyip giydirenler az vergi sistemlerini ve dagilimini arastirsinlar sonra yorum yapsinlar
Danimarka birsey yapiyorsa o adamlarin bildigi birsey vardir devlet icin en iyisi odur
+1
Ayrıca aslı yok gibi araştırdım şimdi öyle bir haber göremedim. Yarın öğrenirim doğruluk payını
-
Bende nakit para taşımayı hiç sevmiyorum. Birinci sebebim sağlık yönünden. Her ortama giriyor. Bugün keranede yarın meyhanede diğer gün tuvalet işletmesinde.
Diğer
sebeblerimse özellikle ticari alanda.
Bazı ibnenin evlatları vergi kaçırmak için götlerini ziktilerecekler. Bir kısım sözde esnaf ise komisyon bile isteyebiliyor. Hatta haftasonu pos çalışmıyor yalanı bile uydurabiliyorlar. Pos cihazı da tatil yapıyor. Bu tür işler için kartlı sistem mükemmel bir çözüm. Zike zike vergisini ödeyecek.
Aslında sistem buna doğru gidiyor. Maliye Bakanlığı e fatura dönemine geçti ama hala çok eksikleri var. Bizde hemen herşeyin karta geçmesi için en az 20 sene daha var.
imlegend tarafından 12/May/15 00:36 tarihinde düzenlenmiştir -
İlk çıktığında olmaz ama ileride nakit paranın ne olduğunu unutturacak kadar büyürse ki amaç bu, o zaman insanları siken bir sisteme dönüşecektir. Düşünsenize bankadan paralarını çekip bir yerde saklayamayacaksınız. Veya devletin kontrolü dışında alışveriş yapamayacaksınız. 18 yaşından küçükken sigara alamayacaksınız vs. vs. (18 yaşından küçükken sigara içsinler demek istemiyorum)
Devlet saçma sapan yasaklar getirecek ve siz o yasaklara paranız olmasına rağmen, istisna durumdada olsanız uymak zorunda kalacaksınız.
Kişisel verileriniz analizlerde kullanılacak, bankalar satış yapan avm lerle anlaşacak.
İlk başta herşey toz pembe gibi gösterilir. Saf insanlar inanır. İş yayıldıktan sonra, sosya olarak benimsendikten sonra değişir zaten.
Sigarada ilk çıktığındai karizmanın, rahatlatıcı etkisinin olduğu düşündürülen bir maddeydi.
Yani kısaca bu işin iyi olduğunu düşünen safın önde gidenidir.
DrKill tarafından 12/May/15 02:10 tarihinde düzenlenmiştir