Demirin Yapıldığı Kap ???
-

demir 1535 derecede erir. Şimdi bu demri eritince kullanılan kap var. Bu kap ta demirden daha yüksek bir sıcaklıkta eriyor. haliyle ona şekil verirken bir kap söz konusu değil o zamna onu nasıl yapıyorlar ?
-
tozumsu balçığımsı bi metal kullanıyorlar kalıp yapmak için bidiğim kadarıyla..eriterek kalıba döküp çıkarmıyorlar yani toprak kab yapar gibi gibi:D sanayide görmüştüm dökümcü diyorlar..
-
adını bulabilir misiniz ?
-
Kum gibi bişeyi cok yüksek basıncta sıkıştırdıktan sonra ısıtıyolar, ısıtıldıkca sertleşiyor...
Bunu discovery channelda gördüm, sokak lambası döküyolardı...
Sonra onu kullanıyolar kalıp için,
aynı zamanda demirden daha yüksek sıcaklıkta eriyen bi ton madde var o kadar zor değil...
Bende o kadar yüksek sıcaklıklara nası cıktıklarını merak etmiştim, üniversitede tuncay hocamız var birlikte model yaptığımız fizikci ona sormuştum, bildiğimiz elektrik telleri ile ısıtıyorlarmış o dereceye kadar... tungsten teli ve yüksek elektrik ile...
-
yolum düştüğünde sorarım yapan adamlara.;)
-
Dokumculeri ziyaret et , adamlar simsiyah kum gibi madde hazirliyorlar.Boyle sekilleri falan yapmasi kalip cikarmasi cok zevkli gorunuyor.Ama pis is adamlar kenyali gibi olmuslar kapkara...
-
Döküm teknolojileri açısından bakıldığında, genel olarak ürün üretilmesinde kullanılan döküm yöntemleri bir defa kullanılan ve birden fazla defa kullanılan kalıba döküm olarak 2 ana sınıfta toplanmaktadır.
Döküm parçası üretiminde kullanılan yöntemler:
Kum kalıba döküm
Vakumlu (kum kalıba) döküm
Tam kalıba döküm (EPC)
Kabuk kalıba döküm (shell molding)
Hassas döküm (investment casting)
Manyetik kalıba döküm
Alçı kalıba döküm
Metal (kokil) kalıba döküm
Basınçlı döküm
Savurma (santrüfüj) döküm
Sürekli (kontinü) döküm
Kum Kalıba Döküm: Kum kalıba döküm yöntemi el kalıplama ve makine yardımıyla kalıplama olarak iki bölüme ayrılır. El kalıplamada kalıp kumuna şekil vermek için modeller, maça kutuları, döndürme ve sıyırma şablonları kullanılır. Kuma nihai şekil verme işlemi manuel olarak çeşitli araçlar kullanılmak suretiyle, sıkıştırılarak gerçekleştirilir. Döküm işlemi esnasında yer çekimi kuvvetinden yararlanılır. Yöntem, döküm parçalarının tek veya küçük çaplı seri üretimi için uygundur. 400 tona kadar parçaların dökümü mümkündür.
Makineler yardımıyla gerçekleştirilen kum kalıba döküm yönteminde ise; kalıp kumuna çeşitli makineler kullanılarak şekil verilir. Yine burada da döküm, yerçekimi kuvvetinin etkisiyle gerçekleştirilir. Bir kaç gramdan bir kaç tona kadar parçaların dökümü mümkündür.daha fazla bilgi icin : http://www.metaldunyasi.com/tr/dergi.asp?id=408&dergi=buay
-
Bu benim bahsettiğimdede önce tahtadan kalıp hazırladılar, sonra onu kumun içine koyup üstüne 4 ton ile bastılar sonra onu fırınladılar...
Discovery Channel izleyebiliyorsan
how it works ün bu haftaki bölümü hafta sonuna kadar 2 kere daha yayınlanır orada var izleyebilirsin...
-
benim hiç discovery channelim olmadı:s ben bizzat yerinde inceledim Renenin dediği gibi tahtadan kalıplara kumumsu maddeyi döküyorlar onlar maden diyo:D sonra baya bi işleme giriyo basınç fln sonra kalıp oluyo ama helal olsun 2000 dereceye iyi dayaniyo..
-
döküm dogalgaz fitings malzemerinin içinden ara sıra kül kum yada kömür tozu gibi artık katılaşmış şeyler çıkar ama benim bildigim kadarıyla bum + bor falandı herald eyada ben yanlış biliyorum :S
-
DEVSIRME bunu yazdı:
-----------------------------
adını bulabilir misiniz ?
-----------------------------google da metalurji diye