Deprem Senaryosu - Şuan Deprem Olsa !
-
taşınma muhabbetim vardı konu açtım. Bodrum kat duvarlar dökülüyor nemden. İptal edeceğim büyük ihtimal. Toprakla olan yerde izalasyon yapmamışlar 5 6 yıllık bina belki daha yeni. Duvarlar içten içe su alıyor. Demir ne olacak altta. Daha bunu çözememişiz. Eski binalarda temel filan kalmamıştır.
Ev yıkılırsa ölürsünüz net. İstanbulda sokak kalmaz zaten mahçer yeri gibi düz olur bitişik düzen evler. Ölmezseniz de eski siz olmazsınız o ölü kokusu, ölen milyonlarca insan cesedi Kaç bin metre kare alan. O yüzden ya sağlam binan olacak ya da başka şehirde
-
paranız olsa ne yaparsınız diye bir sorunun altındaki cevapları okudum sabah.
%70 çiftlik, bahçeli ev alırım diye gidiyor.
bu ülkede herkes bahçeli evde oturmak isteyipte, milyonlarını daireye gömen başka bir halk varmıdır acaba.?
2. olarak da kimse işinden memnun değil. iş değişikliğine gitmek istiyor.
ben depremden korunmanın tek çözümünün artık bütün milletin yavaştan bahçeli yada en fazla 2 katlı evlere yerleşmesi yönünde ..
deprem çantasını da çok saçma buluyorum. ev başıma yıkılmış çantaya mı ulaşacağım sanki .
ama sağ olarak kendimi dışarı atarken yanıma alıp dışarıda perişan olmayım diyorsanız mantıklı. ilk yardım gelene kadar ilaçtı yiyecekti paraydı alınabilir..
tek çözüm bahçeli ev kendiniz kandırmayın.
bu aç gözlü müthaitler olduğu sürece hiçbirşey değişmez
-
futurist bunu yazdı
*
*
deprem çantası = Bu malatya depreminden önce 2 sene önce hatırlarsanız baya herkes heryerde tatbikat yapıyordu. Alın biraz sövün. milyonluk sarayda otur halk çürük denetimsiz evlerde can versin. Bunlard Allah korkusu filan yok he.
resimdeki süslü sülü

-
Her zaman araç deponuz full olsun araba da yastık battaniye kuru palet gıda ve su olmalı nakit para kesinlikle zula yapın
Depremde net tecrübe
-
deprem olduğu anda hiçbirşey yapamıyorsun tek dileğin yarabbim durdur neolursun oluyor
9. katta bina rükuya gitti gitti geldi bir tık daha binayı yıkacaktı bina 16 katlı
1-2 katlı bir yerdeysen pencere kenarına saman balyası koyup atlayabilirsin
deprem durdu tam kapıyı actık ineceğiz tekrar sallandı
ilk saniyesinden son saniyesine kadar uyanıktım rabbim birdaha yaşatmasın.
apartmanın duvarları sıvılar patladı camların alt ust lakin direklerde her hangii bir patlama çatlama yoktu tadilat yapıldı tekrar yerleştik mecburen
suan yatarken kalp atışını bile sarsıntı sanabiliyorsun
-
İzninizle 6 şubat depremini Antakya'da yaşayan ve burada onlarca müridten manevi destek almış biri olarak deprem çantası ile ilgili bir iki şey söylemek istiyorum.
Deprem çantası dediğiniz şey marketlerde satılan aptal çantalardan olmamalı hocalar. İçinde temiz su olması çok önemli. Konserve gıda düşündüğünüz kadar önemli değil. Su ile bir hafta rahat rahat hayatta kalırsınız. 1 haftayı aşan bir göçükte iseniz yaşama ihtimaliniz de aynı oranda düşüyor zaten. Dışarı çıktıktan sonra da kimse hiçbir şart ve koşulda açlıktan ölmez. Ben depremden sonra metal düdük aldım 4 tane. Kendimde eşimde ablamda ve onun eşinde var. İple boynumuzda taşıyoruz kolye gibi. Enkaz altında kaldığınız senaryoda bağırmak yoruyor. İnsanların çoğu ilk gece göçük altında susmadan bağırdı. İkinci gün yorgun düşünce sesiniz çıkmıyor. Ama nefes aldığınız sürece düdük çalabilirsiniz. Onun haricinde çakmak ve makas da kıymetli şeyler. Gazlı bez ve nakit parayı da deprem çantasına koyun. Evin ve arabanın bir anahtarını yine çantaya koymalısınız. Gelelim esas konuya.
Olası bir deprem durumunda ( büyük bir depremden bahsediyorum) hayal ettiğiniz gibi dış kapıdan yürüyerek çıkamıyorsunuz her zaman. O yüzden deprem çantasını yanınızda taşımayı alışkanlık haline getirin. Uyurken yatağın dibinde, salonda iken koltuğunuzun dibinde olsun. Zira kapıya ulaşamadığınız zaman bütün senaryonuz hiç olur.
-
-
Derleme:
1-Her zaman araç deponuz full olsun, araba da yastık battaniye kuru palet gıda ve su olmalı nakit para kesinlikle zula yapın.
2-Deprem çantasında temiz su olması çok önemli. Konserve gıda düşündüğünüz kadar önemli değil. Su ile bir hafta rahat rahat hayatta kalırsınız.
3-Deprem çantasını yanınızda taşımayı alışkanlık haline getirin. Uyurken yatağın dibinde, salonda iken koltuğunuzun dibinde olsun.
4-Düdük önemli. Sesin azaldığı/kısıldığı zamanda nefes ile ses duyurabilmek adına. -
Benim hazırlıklarım:
EVDE:
1- Amatör telsiz ehliyeti aldım ve TRAC bünyesine katıldım, telsizim başucumda durur
2- Evde her yatağı güvenli bölgeye göre düzenledim
3- Her yatağın yanında ufak deprem çantaları var, bu çantalarda termal battaniye, su, ufak besinler, düdük, kibrit, ilk yardım malzemeleri, iletişim defteri var, kesici delici aletler (fener, lazer, pil vs. ekleyeceğim)
ARABADA:
1- 4 kişilik çadır (MH100), şişme yatak sürekli bagajda
2- Termal battaniye
3- Yedek araba - ev anahtarı
4- Çoklu şarj kablosu
5- Elle şarj edilen (Dinamo) lamba (BL50)
Bunları geliştireceğim, özellikle günej enerjisini kullanmak için de bir çözüm bakacağım.. şimdilik yaptıklarım bunlar
Umarım felaket yaşamayız da kullanma ihtiyacı duymayız. -
Konunun gündemde kalması için emek sarf etmeli miyim?