Devopsçu Olmaya Karar Verdim
-
selamlar
içine girdikçe hoşuma gitmeye başladığından devopsçu olmak vardı bir süredir aklımda. bir de biraz revaçta bir iş gibi geldiğinden "devopsçu mu olsam " diye düşünüyordum bir süredir
kubernetes ve terraforma biraz aşina olup sonrasında yapabilirsem big data tarafında (hadoop tur, sparktır) devops işlerinde uzmanlaşmak istiyorum.
pluralsighttaki kurslar genel olarak hoşuma gidiyor, ordan kurs alıp yürümeyi düşünüyorum. lakin iki sorum var :
- bunun yanında önerdiğiniz, "şuna mutlaka bak" dediğiniz kaynak ya da "bunu öğren işine yarar" dediğiniz tool vesaire var mıdır? 2 gün öncesine kadar terraform'u da bilmiyordum.( http://uselemon.io bu adamlrdan öğrendim :)
- bu alanda bilgimi kanıtlamak için 100-200 dolara alınan sertifikalardan alsam mı ? bunlar ciddiye alınan şeyler mi?
- aramızda devopsçu var mı ? :P
-
Ol, sende ol aq
Öncelikle DevOps bir iş veya rol değil, çalışma kültürüdür diye göt göt kurumsal mimar bilmişliğimi yapayım :P
Abi öncelikle deployment metotlarına bakmanı öneririm blue-green, canary,weigted deploy etc. Zaten bunlara baktıkca yavaş yavaş CI/CD için neler lazım nasıl mimariler lazım ortaya çıkıyor.
Genelde amaç sürekli deployment yapabilmek ve mevcut day-2 operasyonları kesintisiz yapabilmek olduğu için;
1)Bahsettiğim deployment stratejilerine bak
2)Deploy olunacak plartform önemli şu anda container ve container mekanizmaları öncelikli ondan K8 öğren
3)Otomasyon olmazsa olmaz ansible, terraform felan bak
ama her önüne gelenin söylemeyeceği bazı tiyolarda vereyim, Devops ve SRE aslında metrikleri analiz edip doğru geliştirme/host etme stratejini belirlemeyide içerir bunun için application performance management(APM) araçlarına bakabilirsin, benim önerim appdynamics veya dynatrace
ikincisi devops yavaş yavaş microservice ile bir bütün oluyor doğal olarak çalıştığım arkadaşlarda çok ciddi bir api gw, api management, service registary ve service mesh eksikliğide var. Aslında uygulamanın publish edilmesi ve yönetilmesinde ciddi işleri bu katmanda yapıyorsun. Yani K8 deploy ettim ooo yeah yaşasın yok.
Sonuç olarak klasik stack haric(Docker, git, AWS, K8 etc) metric toplama ve okuma(Elasticsearch, prometus) daha ileri monitoring(APM) ve şu anda mimari patternlerin ortasına gelen api GW, service mesh felan öğrenmen lazım. Daha sonra seni ben mi işe alırım elin gavuruna mı kaptırırım bilemem.
-
sandman bunu yazdı
Ol, sende ol aq
Öncelikle DevOps bir iş veya rol değil, çalışma kültürüdür diye göt göt kurumsal mimar bilmişliğimi yapayım :P
Abi öncelikle deployment metotlarına bakmanı öneririm blue-green, canary,weigted deploy etc. Zaten bunlara baktıkca yavaş yavaş CI/CD için neler lazım nasıl mimariler lazım ortaya çıkıyor.
Genelde amaç sürekli deployment yapabilmek ve mevcut day-2 operasyonları kesintisiz yapabilmek olduğu için;
1)Bahsettiğim deployment stratejilerine bak
2)Deploy olunacak plartform önemli şu anda container ve container mekanizmaları öncelikli ondan K8 öğren
3)Otomasyon olmazsa olmaz ansible, terraform felan bak
ama her önüne gelenin söylemeyeceği bazı tiyolarda vereyim, Devops ve SRE aslında metrikleri analiz edip doğru geliştirme/host etme stratejini belirlemeyide içerir bunun için application performance management(APM) araçlarına bakabilirsin, benim önerim appdynamics veya dynatrace
ikincisi devops yavaş yavaş microservice ile bir bütün oluyor doğal olarak çalıştığım arkadaşlarda çok ciddi bir api gw, api management, service registary ve service mesh eksikliğide var. Aslında uygulamanın publish edilmesi ve yönetilmesinde ciddi işleri bu katmanda yapıyorsun. Yani K8 deploy ettim ooo yeah yaşasın yok.
Sonuç olarak klasik stack haric(Docker, git, AWS, K8 etc) metric toplama ve okuma(Elasticsearch, prometus) daha ileri monitoring(APM) ve şu anda mimari patternlerin ortasına gelen api GW, service mesh felan öğrenmen lazım. Daha sonra seni ben mi işe alırım elin gavuruna mı kaptırırım bilemem.
anladım hocam, klasik stack dediğin şeyleri ufak ufak kullanarak öğreniyorum. bahsettiğin diğer toolların çoğunun adı tanıdık geldi, onlara da sırayla bakmaya başlayacağım. arada darlarım belki :)
-
bizdeki devops'çu arkadaş sistemi sürekli izleyip darboğazları tespit edip ona göre çözüm üretiyordu.
akış şemaları çıkartıp nerde neyin yavaşlattığını bulup ona göre çözüm sunuyordu.
kendisi sayesinde haproxy ile load balancer. kafka ve cassandra ve redis ile statik ve az değişen veriler için mssql IO düşümü yaşadık ve sistemi baya rahatlattık.
genel olarak şunu öğren diyemeyeceğim devops'çunun özellikle apache çatısındaki bir çok enstrumanı iyi anlaması gerekiyor. ne işyaptığını bilmesi gerekiyor. linux scripte hakim olan birisi çok rahat kurabilir zaten ne iş yaptığını bildikten sonra.
-
AWS - Docker - K8
Ansible - Terraform
Golang - Bash - Python
Monitoring
AWS bariz sekilde baskin, AWS veya Azure platformlarinin sagladigi "Cloud Desing Patterns" materyallerine de goz atmanda fayda var.
Birazcik hakimiyet sagladiktan sonra bir production ortamina kendini atip orada tecrube etmen daha iyi olur.
*Pluralsight istedigin bir egitim varsa kurumsal hesaptan offline download edip daha sonra convert toollari ile videolari cevirebiliyorduk, o sistem calisiyorsa hala download edeyim egitimleri.
-
Boşver devopsu, gel seni sap danışmanı yapalım :)
-
EmiRReiS bunu yazdı
Çok kral teklif. Bir şansım olsaydı kesinlikle SAP danışmanı olurdum.
-
Absolut bunu yazdıEmiRReiS bunu yazdı
Sap danışmanı olmanın ilk şartı ama EmirReis gibi kel olmaktan geçiyor:p
şaka bir yana sap dediğin şey aslında teknikten çok(basis hariç) iş süreçlerini bilmekle alakalı. Mesela tanıdığım en çık para kazanan sap modülcüsü finanscıydı bir başkasıda hr
-
sandman bunu yazdıAbsolut bunu yazdıEmiRReiS bunu yazdı
Sap danışmanı olmanın ilk şartı ama EmirReis gibi kel olmaktan geçiyor:p
şaka bir yana sap dediğin şey aslında teknikten çok(basis hariç) iş süreçlerini bilmekle alakalı. Mesela tanıdığım en çık para kazanan sap modülcüsü finanscıydı bir başkasıda hr
Bir gün hepimiz kel olacağız bir şekilde :D
Benimde etrafımda en güzel parayı kazanan arkadaşlar hep SAP'ci 4-5 sene önce olmak için çok heveslenmiştim ama iş fırsatı yakalayamadım. Valla uygun şartlarda fırsat yakalasam hala düşünürüm SAP danışmanlığına geçmeyi.
-
EmiRReiS bunu yazdı
çok sıkıcı geliyo ya, bi de ismi ters :P
devops daha cool.
12 yaşında çocuk soruyo ne iş yapıyon diye "sap" demek var "devopss" demek var. zaten "sap danışmanıyım" desen pezevenk sanar kesin
-
ComputerWolf bunu yazdı
AWS - Docker - K8
Ansible - Terraform
Golang - Bash - Python
Monitoring
AWS bariz sekilde baskin, AWS veya Azure platformlarinin sagladigi "Cloud Desing Patterns" materyallerine de goz atmanda fayda var.
Birazcik hakimiyet sagladiktan sonra bir production ortamina kendini atip orada tecrube etmen daha iyi olur.
*Pluralsight istedigin bir egitim varsa kurumsal hesaptan offline download edip daha sonra convert toollari ile videolari cevirebiliyorduk, o sistem calisiyorsa hala download edeyim egitimleri.
çok teşekkür ederim abi, pluralsight in parasını vermeyi düşünüyorum ya, parayı verince savsaklamam