Dil Neden Önemli ?
-
Gene kafam takılan bi soruyla size geldim TBT li abilerim :|
Şimdi bu dili koruma dili zenginleştirme gibi kavramlar neden var ne işe yarıyor ?
Mesela işi başından alıyorum;
Dünya'da 2 insan vardı iletişim kurmak zorundaydılar varsayıyorum bu insanların nasıl anlaştıkları çok mu önemli ? Karnının açlığını ifade ettiği an bitmez mi olay,derdini ihtiyacını zihnini dökebildiğini an bitmez mi herşey ? Yani bu bağlamda iletişim aracımız türkçe olmuş ingilizce olmuş kürtçe olmuş ne önemi var bunları merak ediyorum..
Yada en kestirmeden neden türkçeyi düzgün kullanmak zorundayım zaten derdimi hertürü anlatamıyomuyum ?
not:Bu yazıda kendi düşüncemi dışa vurmadım sadece merakımı açıga vurdum
-
işte dil bozulursa açığa vuramazsın sorun orada başlıyor:)
-
oktay sinanoğlu oku anlarsın.
-
Dil bi toplumun var olduğunu gösteren en önemli unsurdur o yüzden önemlidir...
-
ne kadar tırt bi topic men..
gibi abuk bi cümle kurulmasını mı yeğlerdin?
-
Dil bir milletin en önemli ve temel değerlerinden biridir.O yüzden düzgün kullanmak,yozlaştırmamak zorundasın.
" Ayh buqün marqete qittiq.0rd bi kashiyer jojuk vardı ayhhh ne kaddar datlıydı ölehh "
Falan gibi konusmalara göz yumarsan ve bugün iyi kelimesine good diyen adamı uyarmazsan o adam yarın anne kelimesini mother yapar.Ondan sonra ne oluyor Türkce katledildi.Erozyon geçirdi.
Senin konuyu daha iyi anlayabilmen için dil konusunu biraz daha araştırman gerek.Hafife alma dil konusunu..
-
dil sadece anlaşmak veya iletişim kurmak için geçerli değildir. dil bir kültürdür, yaşama şeklidir, mirastır, vs gibi sıfatları varken bunu kötü kullanmak hakkımız yoktur. diline saygısı olmayanın geçmişinide bilemez ama şu gerçektir dil yaşadığından dolayı misal 18. yy yazılmış bir türkçe yazı okurken zorlana biliriz. bu gayet doğaldır çünkü dil yaşayan bir olgudur ve değişir. değişmekten kasıt türkçe karşılığı olan bir şeyi yabancı bir kelime ithal etmeye gerek yoktur ama dilinde olmayan bir kelimeyi direk kullanmak yerinede onu kendi dilinde oluşturup kullanmak daha güzeldir ve dili zenginleştirir.
senin verdiğin örneğin bir eksikliği var. bu iki kişi dertlerini anlatıyor ve kendi aralarında anlaşıyorlar peki bunların çocukları olduğu zaman ne olacak? birinin elma dediğine diğeri apple mi diyecek? birazda yayıldılar bu iki insanın torunlarının torunları oldu. bu insanlar nasıl anlaşacak? anne babalarının duyduklarıyla anlaşmaya çalışacaklar ve birinin annesi apple diye öğretecek diğeri elma diye. buda daha ilerde büyük problemlere karışacak ve o toplum ayrışmaya başlıyacak apple diyenler ve elma diyenler.
bu yüzden dil çok önemli bir kavramdır ve kültürün kendisidir.
-
dilin dogru kullanımı sizin güvenilirliginiz samimiyetiniz ve sizi dinleyenin daha kolay anlaması açısından çok önemlidir.
dil çeşitliligi neden önemlidir dersen türkiyede türkçe kullanılıyor bunun yanısıra ingilizce temel eğitimi veriliyor fakat asya ülkeleri hala ingilizcenin ortak kullanım dili oldugunu kabullenmiş durumda degil.
bunun için ben kendi açımdan konuşmak istiyorum türkçe ingilizce ve rusça dillerini ögrenmekte fayda var.
dil olmadan da insanlar anlaşabilir ama saçma sapan şekillere girmenin anlamı yok yoksa hala hiyeroglif kullanırdık siteler asp php html yerine hiyeroglifle kodlanırdı :D
-
Esquire bunu yazdı:
-----------------------------dil sadece anlaşmak veya iletişim kurmak için geçerli değildir. dil bir kültürdür, yaşama şeklidir, mirastır, vs gibi sıfatları varken bunu kötü kullanmak hakkımız yoktur. diline saygısı olmayanın geçmişinide bilemez ama şu gerçektir dil yaşadığından dolayı misal 18. yy yazılmış bir türkçe yazı okurken zorlana biliriz. bu gayet doğaldır çünkü dil yaşayan bir olgudur ve değişir. değişmekten kasıt türkçe karşılığı olan bir şeyi yabancı bir kelime ithal etmeye gerek yoktur ama dilinde olmayan bir kelimeyi direk kullanmak yerinede onu kendi dilinde oluşturup kullanmak daha güzeldir ve dili zenginleştirir.
senin verdiğin örneğin bir eksikliği var. bu iki kişi dertlerini anlatıyor ve kendi aralarında anlaşıyorlar peki bunların çocukları olduğu zaman ne olacak? birinin elma dediğine diğeri apple mi diyecek? birazda yayıldılar bu iki insanın torunlarının torunları oldu. bu insanlar nasıl anlaşacak? anne babalarının duyduklarıyla anlaşmaya çalışacaklar ve birinin annesi apple diye öğretecek diğeri elma diye. buda daha ilerde büyük problemlere karışacak ve o toplum ayrışmaya başlıyacak apple diyenler ve elma diyenler.
bu yüzden dil çok önemli bir kavramdır ve kültürün kendisidir.
-----------------------------senin elma diye öğretttiğine o neden durduk yere apple desin :)
Ama dediğini anladım sağol yorum için.
-
Hatunu fransız öpüceksen önemlidir.Dil olmadan olmaz bu olay.
-
1. BİR KİTAPÇIYA GİT.
2.DİLBİLİM'E GİRİŞ YAHUT DİLBİLİM ADLI TÜRKÇE YA DA TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞ KİTAPLARIN GİRİŞİNİ OKU
3. TATMİN OL.