Din & Felsefe

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jannissary
    jannissary's avatar
    Erkek

şindi şöyle izah edeyim...

din,dini terminoloji içinde açıklanır. kendi kural kavram ve kalıpları vardır... bunların dışında bilim yahut felsefe gibi alanlar

dine kendi yöntem ve kuramları içinde açıklama getirememektedirler... kıssadan hisse felsefe bilim derken bir genelleme

hesabına giderekten böle bi açıklama yapma gerei duydum.. biraz din felsefe ilişkisinden bahsedeyim;

şimdi felsefenin temel 3 bölümü var.. varlık,bilgi,etik ve estetik... şimdi bu alanlar temelde sorulara dayanır... diğer

arkadaşlarında bahsettiği gibi felsefede sürekli soru sorma,burdan çıkan cevaplara yine soru sorma gibi sürekli devam

eden bir süreç söz konusudur ve bundandırki asırlardır gelişmekte ve tartışılmaktadır ve hala bir sonuca ulaşılmamıştır..

varlık felsefesi,varlık varmı? varsa var olma sebebi ne gibi sorulara cevap getirir. bilgi felsefesi bilgi nedir?bunun kaynakları

nelerdir? gibi sorulara cevap arar... etik ve estetik ise kendi alanlarındaki sorulara cevap arar... aslında bu açıdan bakınca

dinle felsefe arasında ilişki vardır... ikiside aynı sorulara yanıt arar fakat; din bunlara cevap vermeye çalışırken, "vahiy"

kavramını ölçüt alırken,felsefe aklı ölçüt alır... aslında dinde akla önem vermektedir ama vahiy önceliktedir dini

hususlarda...ama felsefe,tüm soruları "akıl"  ışığında cevaplamaya çalıştığı için dini bazı sorulara tam anlamıyla,tam

istenilen cevapları veremez.... bu yüzden iki taraf arasında bu yönden bi ayrılık doğmaktadır.. o yüzden tüm dini

hususları felsefe ile açıklayamıyoruz...

15-17 yaşları arasında ham bünyeli,cahil,karanlık beyinler tarafından yetişmiş geleceğin statükocu elitleriyle bayağı ve gereksiz tartışmalardan sıkıldığımdan dolayı artık siyasi tartışmalarda boy göstermeyeceğim. o konulara yazanlara dışardan bakıp cahilliklerini nasıl kustuklarını son derece iyi görebiliyorum.size kolay gelsin. isteyen herkes üstüne alınabilir. gocunduysanız pm atabilirsiniz.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek
    yaa boşuna kasmayın...bir felsefeci ile uğraşılmaz işte...hani felsefeciyi geçtim ben bile savunabilirm bu fikirleri...bir felsefeciyi ancak kendi ağzından çıkan 2 tezat fikirle yenersin yoksa asırlar geçmiş hala duran bir düşünceyi bir soruyla yıkamazsın...en azından daha yıkılmamış...

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xdabbex
    xdabbex's avatar
    Erkek

sınıfta ne kadar dinle bilimi bağdaştırsamda anlamıyor! mesela dinle bilim içiçedir çünkü

-abdest almakla alyuvar sayısı artar dedim

- namaz kılarak vücudumuz harekete geçer

-herkez zekat verse dünyada fakir kalmaz dedim de dedim

bana peygamber efendimiz [sav] bi gün çorba yerken içine sinek düşmüş o sineği çorbaya iyice karıştırın çünkü sineğin bi kanadında zehir bi kanadında panzehir var demiş iyice  bulamak gerekiyomş falan dedi [dersane hocasıydı bu] gene çürütmeye çalıştı falan

işin içinden çıkılmıyor beni destekleyen de pek çıkmıyor sınıfta herkes oturup dinliyor :S

.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Erkek

bildimiz kadarıyla çok öğrenci arkadaş burda.

şimdi sorsam aklı başında olan kafadan kısa devre olmayan kaç öğretmen vardır.?ben lisedeyken üç felsefecinin üçüde öyleydi D:

Hojanın arkasına kağıt iğnelerdik ,tüm sınıf sessiz gülmekten kopardı.

Temel adalettir .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xdabbex
    xdabbex's avatar
    Erkek
    eet felsefe yaramıo herelde :D

.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kurdo
    kurdo's avatar
    Erkek
    bizim eski felsefeci cep telefonu görünce cinnet geçiriyordu mesela.

kendinize ayığ olunuz
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Legislator
    Legislator's avatar
    Erkek

Ne yana baksan sarılmış her yan

Sarılan olur da saran olmaz mı?

Kim bu yüzü çizen sanatkar ressam?

Bakıpta aynaya soran olmaz mı?

N.Fazıl KISAKÜREK

“Siz bana gerçekten yok olan bir şeyi gösterebilir misiniz ki, yok'u ispat edebilesiniz

Gösterebilecek olsanız, zaten o şey yok değil,var olur.Gösteremeyince de

yok demeye imkanınız kalmaz.Allah’a yok diyebilmeniz ayrıca ispat ediyor ki,o ‘var’ın ta kendisidir."

N.Fazıl KISAKÜREK

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fenerist07
    fenerist07's avatar
    Erkek

felsefenin görevi sorgulamaktır soru sormaktır

din sorgulanamaz,dogmadır

felsefenin dogmalarla işi olmaz 

Amphetamine Logic.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EmiRReiS
    EmiRReiS's avatar
    Erkek
    Hoca adam felsefeci zaten, Allah ından bulmuş birde sen laf sokma, boşver o da insan =(

.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PIROMANTANRI
    PIROMANTANRI's avatar
    Erkek

zndmn bunu yazdı:
    -----------------------------
    ya bi felsefeci wardı adı descartes galiba emin deilim ama adam her gün kiliseye gider 'tanrım senin yokluğunu ispat etmeye çalıştığım için özür dilerim affet beni...'diye dua edermiş nası din yoktur la din yüzünden ortaya çıkmıştır felsefe...
    -----------------------------
    ohaaa be....

felsefe din yüzünden çıkar mı be ozan.

felsefe sorgulamayla, anlam aramayla başlar. daha kitaba bağlı dinler gelmeden de felsefe vardı...

hatta bu sorgulamalar ile insanlar çeşitli varlıkları putlaştırıp tapınmışlardır...

yani ilk dinleri felsefe oluşturmuştur desek pek yanlış olmaz...

Birgün yapacak fen şu siyah toprağı altın/Her şey olacak kudret-i irfan ile...inandım.(Tevfik Fikret/Haluk"un Amentüsü)
Toplam Hit: 3177 Toplam Mesaj: 25