Din Felsefesi
-
Arkadaşlar din kesin hükümleri lan belirli çizgilere sahip olan bir şey ..Bir kitap var ve doğrular bununla sınırla düşünemeye çogu durumda gerek bile yok çünkü
hemen her soruda cvp var.(ateistler çıkıp yooo islamda cvplanamayan sorular var vs.. gibi şeyler yazmsın ltfn..)
felsefe ise tam tersi 100 yılda düşünseniz bu doğru diyemiyorsunuz doğru deseniz dahi doğru varmıdır onu açıklayamıyorsunuz..Şimdi böyle bir durumda din felsefesi gibi bir durum saçma değilmidir?
-
başlık Din felsefesi olacak değiştirirseniz sevinirim.
-
din le felsefe kıyaslanamazki
ateistler çıkıpta derler tabi dinde cevaplanamayan sorular var die
cahilin birine soruluyor allah kaç die adam bunu bile cevaplıyamıyo
cevaplasada ispatlayamıyor.
felsefeyle dini kıyaslamak bence saçma.
-
tanrının varlıgıyla ilgili kısım fln kesin çizgileri olan bir şey değil ki
çünkü eger kesin ispatlanır birşey olsa herkes inanır(güneş sistemine inanıyoruz misal falan) insanların inancının bi,r anlamı kalmaz cennet cehennem kavramı kaybolur
din(en azından islam şunlar şunlar var şunları şunları yapın diyor inananda var inanmayanda var diyor kendi içinde zaten ayetlerinde)
(okudumda yok ya ben derdimi yazarak anlatamıyorum çok kısa oldugundan olmuyor cık anladıgın kadarıyla idare et)
-
inanan birseykaybedermi buhayatta yooo inanamyan oda
ama gelgelelim öldük ve hasa Allah diye birsey yok diyelim birsey kaybedermiyiz yine haıyır degilmi
ama farzedelim hersey gercek ve Allah var ee ozaman inanmayan ayvayı yerrr
2 1 galibiz yani her durumda :D:D ben ataistlere direk bunu derim :D
-
Dinin uygulamaları üzerinde düşünüp, anlam vermeye çalışmanın gerekli olduğu kanaatindeyim.
O yüzden ilk mesajında ki "din hakkında düşünmeye gerek yok" yorumuna katılmayacağım.
Aslında bir dinin hükümleri üzerinde düşünürek din felsefesi yapmış oluruz gibi geldi bana.
Ancak felsefenin diğer alanlarına kıyasla dogma düşüncelerin ve belirli bir düşünce sınırının olması zorunludur. Yoksa din diyemeyiz.
-
be_cool bunu yazdı:
-----------------------------inanan birseykaybedermi buhayatta yooo inanamyan oda
ama gelgelelim öldük ve hasa Allah diye birsey yok diyelim birsey kaybedermiyiz yine haıyır degilmi
ama farzedelim hersey gercek ve Allah var ee ozaman inanmayan ayvayı yerrr
2 1 galibiz yani her durumda :D:D ben ataistlere direk bunu derim :D
-----------------------------belki iyi düşünme açısından doğrudur ama ateist de ozaman sana ömrünü sonuna kadar boşuna yatıp kalktım diyebilir boşuna sabahın köründe uykumdan vazgeçip sabah namazı kıldım veya boşu boşun milyonlarca hayvanı birden telef ettik diyebilir yani din hiçbir zaman insan üzerinde en rahat olan birşey olmamıştır çünkü öle olsa anlamı kalmaz sonuçta dinin amacı bazı şeylerden ödün vermektir çünkü dinin temeli iradedir. sen bu dünyadaki bazı rahatlıklardan ödün vererek diğer yaşamda rahatlığa kavuşcaksın...
yani her zaman %50 %50 bunun için allah insan akıl vermişki doğru yolu bulsun...
-
CaNNi bunu yazdı:
-----------------------------din le felsefe kıyaslanamazki
-----------------------------insanoğlu birçok şeye inanır ama ispatlayamaz :)
aslında Allah'ın varlığını ispat etmek için kasmaya gerek yok çünkü etrafımızdaki herşey basbas bağırıyor :) şimdi bunları yazarken bile beynim önceden bildiklerimi tekrar algılayarak, yeni fikirler oluşturup bunları hızlıca birleştirip anlmalı bir şey ortaya çıkarırken müthiş bir bir şekilde parmaklarımı düzen içerisinde hareket ettirmemi sağlıyor. gözlerim tirlyonlarca ışık arasından yazdıklarımı müthiş bir hızla beynime iletiyor, az önce düşündüklerim ile aynı olduklarını tastik ediyor, aynıysa yazmaya devam, aynı değilse silmeye başlıyorum... bu okadar uzatılarbilirki...
diyeceğim şuki Allah'ın varlığını ispatlamaya çalışmaya başlamamız bile müthiş birşekilde beynimizde sorgular başlıyo vs. buda Allah'ın varlığını ispat etmeye yetiyor. yani Allah'ın varlığını ispat etmek için uğraşmaya gerek yok. aslında ispat etme ihtiyacının duyulması bile Allah'ın varlığını ispat ediyor ki buda sürekli devam ediyor.
işte din felsefesi budur :P
-
celoron bunu yazdı:
-----------------------------CaNNi bunu yazdı:
aslında Allah'ın varlığını ispat etmek için kasmaya gerek yok çünkü etrafımızdaki herşey basbas bağırıyor :) şimdi bunları yazarken bile beynim önceden bildiklerimi tekrar algılayarak, yeni fikirler oluşturup bunları hızlıca birleştirip anlmalı bir şey ortaya çıkarırken müthiş bir bir şekilde parmaklarımı düzen içerisinde hareket ettirmemi sağlıyor. gözlerim tirlyonlarca ışık arasından yazdıklarımı müthiş bir hızla beynime iletiyor, az önce düşündüklerim ile aynı olduklarını tastik ediyor, aynıysa yazmaya devam, aynı değilse silmeye başlıyorum... bu okadar uzatılarbilirki...
diyeceğim şuki Allah'ın varlığını ispatlamaya çalışmaya başlamamız bile müthiş birşekilde beynimizde sorgular başlıyo vs. buda Allah'ın varlığını ispat etmeye yetiyor. yani Allah'ın varlığını ispat etmek için uğraşmaya gerek yok. aslında ispat etme ihtiyacının duyulması bile Allah'ın varlığını ispat ediyor ki buda sürekli devam ediyor.
-----------------------------Senin anlattıkların daha çok "gönül gözü" denilen tanıma uyuyor.
Kuran'da inanmayan insanların gözünde perde olduğu yazılı.
Sanırım bu yüzden ki bu senin yazdıkların onlar için anlamsız.
Bu arada düşünce tarzının güzel olduğunu söylemeliyim.
-
felsefenin sonuçtan çok süreçle ilgili olduğundan bahsedilir din dogmatiktir felsefe ne olduğundan çok nasıl olması gerektiğiyle ilgilenir içinde din geçiyo diye açıklamaya çalıştığını düşünme belki felsefe biraz ütopyaya kaçabilr
-
celoron bunu yazdı:
-----------------------------CaNNi bunu yazdı:
-----------------------------hocam çok güzel anlatıyorsun ama şöle bişey var.
benim sana anlatmak istediğim şey farklı
bizim dinimiz islam elhamdülillah birerde müslümaniz.
misyonerin biri geliyor diyorki allah kaç bilader
bir diyorsun
ee o zaman ispatla diyor.
belki on tane allah var diyor ben sana nasıl inanım diyor kafanı karıştırıyor. seni dinden soğunduruyor
şimdi sen gel ispatla bu adama
bilmiyorsan ispatlıyamassın
bu kuranda yazıyor ihlas suresinde allah birdir diye.
benim sana demek istediğim buydu.
felsefe budur. adamlar felsefe yapıp insanları dininden caydırmaya çalışıyor.
din felsefeye kaldıysa ohooo
hangi hoca cuma namazında hutbede vs başka sohbetlerinde felsefeli imalarla sohbet etmiştir.
din ne siyaset, ne politika vs vs. değildir din başlı başına dindir .