Diyarbakırda Statik

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

Öncelikle fizikte Statiğin ne anlama geldiğini öğrenmek için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Statik_(fizik

Statik
    Behrampaşa Camii

1572 yılında Diyarbakır Valisi Behram Paşa tarafından yaptırılmış Osmanlı eseridir. Giriş kapısının üstündeki sağ ve sol sahanların ters düzeninin bugünkü in­şaatlarda kullanılan modern sıkıştırma usulünün günümüzden 400 sene önce taş inşaatına tatbiki suretiyle yapılması fen adamları­nın dikkatini çekmekte ve takdirini kazanmaktadır.(Vikipedi)
    Fuat İplikçi anlatıyor:
    Diyarbekri’in Behram paşa camisinin harek kapısını gördünüz mü.Harç yoktur orada,kurşunla işlenmiş.Ben İstanbul’da bir çok cami gezdim,böyle bir özellik görmedim:

Abdülsettar Hayati Avşar  anlatıyor:İstanbul’dan bir çok mühendis ve mimar geldi.Onun nasıl yapıldığını hala çıkaramadılar.O iki eyvanın altındaki ters döşemeyi halen çözemediler.Gerçi Deyrul Zafaran manastırında da var ama onlarınki geçmedir.Bizimkisi ters işlemedir.Sol cemaat mahalinin iki eyvanı altıdır o bölüm ve mimari tarzı çok çarpıcıdır.
    .(Şehmus Diken.Diyarbekir diyarım,yitirmişem yanarım.İletişim  yay.İst.2003.s. 272

Dört ayaklı minare

Mesudiye medresesinde sürekli dönen sütunlar(Depreme karşı koruyucu düzenek)

Diyarbakır’da evlerin altından sokak geçebilmektedir.

Diyarbakırda Mühendislik ve Mimarlık adlı dokümanıda paylaşacaktım. Ancak biraz uzun olduğu için başka zaman ayrı bir konuda paylaşırım...

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    hermesthecat
    hermesthecat's avatar
    Erkek

Şimdi ben bunda Art niyet aramalımıyım ?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Behram_Pa%C5%9Fa_Camii

Behram Paşa Camii, Diyarbakır valiliği yapan Behram Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış Osmanlı eseridir.

Caminin yapımına 1564 yılında başlanmış ve 1572 yılında yapımı sona ermiştir.

Diyarbakırı bu kadar överken neden Camiiyi inşaa edenin Mimar Sinan olduqu bölümü sildin ?

az insan çok huzur. | https://dnscheck.tr
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek
    AbdullahAzad bunu yazdı:
    -----------------------------

Diyarbakırı bu kadar överken neden Camiiyi inşaa edenin Mimar Sinan olduqu bölümü sildin ?

Alıntı yaptığım kaynakta Mimar Sinan geçmemişti: http://www.bilinmeyendiyarbekir.com/tarihte_statik.html

Mimar Sinan'ın yaptığını bilsem en üste onu yazardım :) Mimar Sinan gibi bir insan Diyarbakır'a da eser bırakmışsa ne mutlu biz Diyarbakırlılara. 

Bi de orda zaten osmanlı eseri diye geçmiş. Yazıda bak. Yani niye illa Mimar Sinan yazsın diyosun :) Osmanlı eseri işte. Ya o yapmış ya başka bi mimar. Hem burda camiinin tarihini anlatılmıyor. Sadece statik ile alakalı bölümler var.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    hermesthecat
    hermesthecat's avatar
    Erkek

Osmanlı Eserleri söylenirken genel olarak Mimarlarıyla söylenir. Bu yazılı kural olmasada bir saygıdır..

+ senden ozur dılerım hacım, art nıyet aramam gereken o sitenın sahıbı demekkı..

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    spybreak
    spybreak's avatar
    Erkek
    şu sürekli dönen sütunlar oldukça etkileyici.. şu anda yapılan raylı sistem gibin bişey heralde..

REMEMBER! RESPECT IS EVERYTHING
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Erkek
    Mimar Sinan yanlış bir tanımlamadır, kişinin ünvanı ve adı Mühendis Sinan dır. Lütfen

I am free of all prejudice. I hate everyone equally
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    hermesthecat
    hermesthecat's avatar
    Erkek

gkhn759 bunu yazdı:
    Mimar Sinan yanlış bir tanımlamadır, kişinin ünvanı ve adı Mühendis Sinan dır. Lütfen

ilk defa senden duydum :/

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Erkek
    AbdullahAzad bunu yazdı:

Öğrenmenin yaşı yoktur:)

Mimarla mühendisin farkını bilen herkimse de bu gerçeğe ulaşabilir:) 

I am free of all prejudice. I hate everyone equally
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LordVader
    LordVader's avatar
    Erkek
    Haci senin actigin diyarbakirla ilgili konular guzel oluyo hepsini okuyorum valla bi cirpida:D bole daha baska guzel illerimizide tanitsan aslinda iyi olur.

I find your lack of faith disturbing.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkness_izmir
    darkness_izmir's avatar
    Erkek

bi yerde diyarbakır bi yerde diyarbekir aradaki farkı küçüklüğümden beri merak etmişimdir beni aydınlatır mıısn hocam?

bide diyarbekir dienlere sebepsiz yere kıl oluyom :)

bendekiler hayel değil plan,planlarımda gerçek değil sadece birer rüya ...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Zork.
    torpedo_XL
    torpedo_XL's avatar
    Erkek
    hmm dönen sütunlar çok ilginc.Acaba donerken cekilen bir videosu falan varmı?

Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar konuşurlar çünkü bir şey söylemek zorundadırlar. Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar. --Platon, Devlet                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Toplam Hit: 3027 Toplam Mesaj: 19