Doğunun Engellenemez Yükselişi Balon Mu ?
-
anarsistherif bunu yazdı
cin'de durum cok farkli.
maoist dusunce geregi, koyluleri isci sinifina dahil etmek istediler ve koylere dahi fabrikalar kurdular.
ulkenin tamami, kapitalist ulkelere muhtac kalmamak icin buyuk bir sanayilesme icerisine girdi. her ihtiyaci karsilamak icin fabrikalar arttikca artti ve butun nufus isgucune dahil oldu.
daha sonra sosyalist ekonominin geregi, ihtiyaca gore uretim yapmak icin arti deger uretilmedi. Arti deger uretilmeyince, sanayi cok yaygin oldugu icin fabrikalar bir ay calisiyor, on bir ay yatiyordu, cunku butun uretim bir ayda karsilanabiliyordu. Depolari doldurduktan sonra da yapilacak uretim arti deger olacagi icin uretim durmak zorunda kaliyordu.
Eninde sonunda zorunlu olarak, uretimin surekliligi ve halkin refahi icin ulkeyi kapitalizme actilar ve arti deger uretmeye basladilar. Uretilen arti degerleri yurt disina pazarladilar. Is gucunun cok yuksek olmasi sebebiyle, isci ucretleri dustu ve halk yok pahasina arti deger uretmeye basladi. kapitalistlerde bu isgucunden faydalandi. Ihtiyaca gore uretim yerine, kapitalizme gore uretim yapilmaya baslandi.
Konunun ilk mesajinda belirtilen kapitalist firmalarin cogu ABD menşeili olabilir ancak bu firmalar ayni zamanda uretimlerinin bir cogunu cinde gerceklestiriyorlar cunku is gucu cok ucuz. Yani dolayli yoldan, ABD kazanirken ayni zamanda cin'de kazaniyor.
Patron, Kapitalist, Burjuva ne dersek; cebine giren parayi arttirmak icin, üretimin yapildigi yerlerden kısmalı ki, cebinden cikan para da o oranda az olsun. Patron, kâr etmek icin is gücüne az para vermeli ki, o kadar fazla kazansin. Haliyle is gücünün fazla oldugu ulkeler cin, hindistan gibi yerlerken, cinde maoizm'den kaynakli zaten hazirdaki sanayi, kapitalistlerin agzini sulandirmaya yetiyor.
Bu durum ileride şöyle seyredebilir, cin kendi burjuva sınıfını olusturarak kapitalizme tam gecis yapacak veya su anki haliyle devam edip, devlet eliyle, devlete ait sirketler olusturup, bu sirketlerle devlet burjuvazisini olusturarak, ulkedeki is gucunu yabanci sermayenin kullanimindan cikartip, kendisi bu is gucunu kullanabilir.
böylece kendi isgücü, kendi vatandasi olmasi bir yana; hammadde ve uretimin kendi ellerinde olmasi, dogrudan, devletin kapitalistlere karsi kapitalist sirketler olusturarak, o ulkelerde satis gerceklestirip devlete kazandirmasini saglayacak. Aynı zamanda kapitalist sirketlerin üretimlerinin cin'de yapilmasini engellerse/yasaklarsa/kaldırırsa, kapitalistlerin üretim yapacagi daha pahali isgücüne sahip yerler sebebiyle, satisini yapacaklari ürünün fiyati da artacak, cin üretimi mallar ise cok daha ucuz kalacaktir. Devlet eliyle üretim gerceklesecegi icinse tipki sovyetlerdeki gibi kaliteli üretimler olacaktir.
Ancak sadece öngörüdür, kahin degiliz elbette. Cin'in kapitalizme tamamen yenilmesini de izleyebiliriz.hocam bana çin burjuvası ile ( faxcoonn vb. fabrikaların üst düzey yöneticileri sahipleri aileleri , büyük çin makararının sahipleri ) çin halkı gün gelicek karşı karşıya gelecek gibi geliyor. Aynı honkong nasıl ayrı ise büyük ve güçlü şehirlerde çin ana karasından bağımsızlaşabilir , fakir yerleri de halka bırakırlar.
Büyük amerikan firmaları kaymağını yerden yere dökülenlerde çine kalıyor üretim yaptığı için zaten bukadar büyümenin sebebide bu , peki sana sorarım yarın öbür gün ABD ambargo koysa (yalandan bir sebep çıkartabilir ) teknolojik ürünler çinde üretilmeyecek hindistan veya başka ülkelerde üretilecek gibi , o zaman da bu büyüme rakamaları sürecekmidir dersin :)
ben apple ve microsoft gibi markaların (motorola da dahil ) tüm üretimi %100 abd ye alacağına inanıyorum. belki 5 sene belki 10 sene sürecek ama çinden yavaş yavaş çekileceklerdir.
-
HolyOne bunu yazdıSPY-CX5 bunu yazdı
Bizim urfada zamanında baya petrol çıktı ne idüğü belirsiz insanlar gelip cıva dökerek petrolün yönünü değiştirdiler gerisini siz düşünün...
pek inanmadım hacı nedense=)
güney doğuda BP ( british petrol ) bir çok yerde petrol kuyusu açmış , petrol bulunmuş ve kuyular beton dökülerek kapatılmıştır.
Türkiye de petrol vardır, fakat çıkartılmamaktadır.
Helenistik dönemde kullanılmaya başlanan yunan ateşi diye birşey vardır, http://tr.wikipedia.org/wiki/Rum_Ate%C5%9Fi
bu katran ve zift yani petrol o zaman toprak üzerinden alınmakta idi göl yatakları gibi. Şimdi yerin altında ama çıkartamıyoruz.
Rum Ateşi (Bizans Ateşi, Roma Ateşi, Grejuva Ateşi, Yunan Ateşi, Vahşi Ateş, Sıvı Ateş), kızgın kömür, kükürt ve ziftkarışımından oluşan ve Peloponez Savaşı sırasında kullanılan bir karışımdır.
Daha sonra MS 660'larda zift, reçine, kükürt, nafta, kireç ve güherçile ile yunan ateşi zenginleştirilmiştir. Su eklendikçe alevi artar. MS 7. yüzyıldaki geliştirip etkisini arttırma işi Suriyeli bir göçmen olan Kallinikos tarafından yapılmıştır. Geliştirdiği tarif Bizans imparatorları tarafından yüzyıllarca titizlikle saklanmış, ülkenin savunmasında en önemli silahlardan birisi olmuştur.
Persler Yunanistan'ı işgal ettiğinde bir deniz savaşı sırasında kullanılmıştır. Dönemin güçlü Pers ordusu, gemilerinin yanmasını engelleyememiştir.
Suda yandığı gibi karada da rahatlıkla yanabilmektedir. Su dökülünce sönmemekte, tersine alevi artmaktadır. Deniz savaşlarında gemilerin geçmesini engellemek için kullanılmıştır. Sönmediği için; bu ateşe maruz kalan tüm insanlar ölüme terk edilir.
PanxeR tarafından 13/Ara/13 16:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Çin kendi içinde kapalı bir ülkedir. Son 15 yılda dışa biraz açıkldı yada sadece kapıyı araladı diyebiliriz. Böylece yılda ortalama %10 büyüyen bir ekonomi yapısına kavuştu.
%10 size büyük bir rakam olarak görünüp sizi yanıltmasın. Şuan ki hali ile amerika 15 yıl yerinde saysa bile çin amerka ekonomisine ulaşamıyor. -Ki biliyorsunuz amerikanın ekonomisi yerinde saymıyor...
Kısacası önümüzdeki 30 sene boyunca böyle bir ihtimal görmüyorum. Eğer çin kapılarını dışarıya tamamen açarsa o zaman amerikan ekonomisini yakalamsından bahsedebiliriz. Böyle bişey olana kadar bundan sözetmek gereksiz. Ancak olsa bile amerika madem ki süpergüç, bir çaresine bakar....
-
burada bunları konuşup analiz yapmanız hiçbirşeyi değiştirmez. Türkiye harekete geçmedikçe daha çooooook Türk insanı oturup zenginin malını konuşur.. millet uçan araba denemeleri yapıyor birkaç yıla piyasaya sürecekler, bizim ülke tofaştan öteye geçemedi
-
BeyinAdam bunu yazdı
burada bunları konuşup analiz yapmanız hiçbirşeyi değiştirmez. Türkiye harekete geçmedikçe daha çooooook Türk insanı oturup zenginin malını konuşur.. millet uçan araba denemeleri yapıyor birkaç yıla piyasaya sürecekler, bizim ülke tofaştan öteye geçemedi
bunları burada konuşuyoruz ki neden böyle olduğunu anlayalım.
Millet uçan araba yapıyor da test sürüşü deneme prototip yapıyorlar , ford, toyota , fiat piyasayı donine eden firmalarda böyle birşey göremiyorsan ilerki 10 yıl zaten sana bana gelmez o araç.
ülke sadece biz degil bir çok ülkenin gelişmesi ve üretmesi engelleniyor , ha bizimde salaklığımız büyük + dış mihraklar işte :)
-
HolyOne bunu yazdıSPY-CX5 bunu yazdı
Bizim urfada zamanında baya petrol çıktı ne idüğü belirsiz insanlar gelip cıva dökerek petrolün yönünü değiştirdiler gerisini siz düşünün...
Yolun düşerse urfaya uğra şeyh ağzının açık gideceğinden emin olabilirsin :)
-
madrew bunu yazdı
obamayla bu adam kıyaslanır mı ama obama iyi güzel konuşmuş burda
bi bizim başkanımız var öğrencileri imamhatipe göndermek isteyen bide bu adam var insanları üretime itekleyen
-
SPY-CX5 bunu yazdıHolyOne bunu yazdıSPY-CX5 bunu yazdı
sondaj ve petrol çıkartma maaliyetleri > petrol rezervinin kazancı =>kuyu civa yada betonla kapatılır.
-
SPY-CX5 bunu yazdıHolyOne bunu yazdıSPY-CX5 bunu yazdı
-
c0nverse bunu yazdımadrew bunu yazdı
obamayla bu adam kıyaslanır mı ama obama iyi güzel konuşmuş burda
bi bizim başkanımız var öğrencileri imamhatipe göndermek isteyen bide bu adam var insanları üretime itekleyen
bizimkisi de üretime itekliyor ama 3-4 çocuk babında.