folder Tahribat.com Forumları
linefolder C - C++
linefolder [Döküman1] Algoritma Ve C'ye Giriş

[Döküman1] Algoritma Ve C'ye Giriş

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

Kendim çalışıyorum,öğrenmek istiyenler illaki vardır,bi faydam dokunur belki diye dökümanlar hazırlamak istedim,algoritmadan biraz bahsedip daha sonra c'yi anlatacağım baştan sona. Öğrenmek istiyenler takipte olsun,eğerki faydam dokunursa c++ ile devam ederim,istek olursa c# öğrendikçe onuda anlatırım :)

Neyse çalışmaya başlayalım;

Algoritma programlama için en önemli şeydir,neyin nasıl yapılacağının bi taslağıdır,eğerki önünüzde bi algoritma yoksa çok uraşırsınız ve sıkıntı çekersiniz. O yüzden öncelikle algoritma oluşturmalısınız. Algoritmalarla ilgili daha geniş bilgi için http://www.ozgurlukicin.com/atolye/algoritma-ve-akis-diyagramlari-1/

Mesela şuradaki akış diyagramı örneğine bi göz atın; http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/algoritma.png

Program başlıyor --> Sayac değişkenine 1, Toplam değişkenine 0, Aritmetik_Orta değişkenine ise 0 değerini atıyor --> Sayac değişkeninin değeri 100 olana kadar önce Toplam değişkeninin değeri Sayac değişkeninin değeri kadar arttırılıyor sonra ise Sayac değişkeninin değeri 1 arttırılıyor --> Sayac değişkeninin değeri 100 olduğu anda Toplam değişkeninin değeri 1den 100e kadar olan sayıların toplamı olmuş oluyor ve Aritmetik_Orta değişkeninin değeri Toplam değişkene atanmış toplam değerin 100e bölünmesiyle bulunan değer oluyor --> Aritmetik_Orta değişkeni ekrana yazdırılıyor --> Program duruyor

(Akış diyagramlarını okuyabilmeniz için şekillerin anlamlarını bilmeniz gerekir onlarıda googledan rahatlıkla 5-10 dakika içinde öğrenebilirsiniz o yüzden anlatmıyorum)

Gördüğünüz gibi akış diyagramları ve algoritmalar programların nasıl çalıştığını gösterirler,yazılması gereken programın önce algoritması tasarlanılırsa kodlamak çok daha kolay olur ve program geliştirileceği zaman nereye neyin eklenmesi gerektiği daha rahat görülür :)

Gelin şimdi bu akış diyagramını c ile koda dökelim;

---------------------------

#include<stdio.h>  //Standart C kütüphanesi
    #include<locale>  //Dil sınıfları bu kütüphanede
    int main()
    {
        setlocale(LC_ALL,"TURKISH"); //Türkçe karakterler için
        int Sayac=100;
        int Toplam=0;
        int Aritmetik_Orta=0;
        for(int i=1;i<=Sayac;i++)
        {
            Toplam = Toplam + i;
        }
        Aritmetik_Orta = Toplam / 100;
        printf("1den 100e kadar olan sayıların toplamının aritmetik ortalaması = %d \n",Aritmetik_Orta);
    }

-------------------------------

Kodları yazıp çalıştırırsanız ortalamanın 50 olduğunu göreceksiniz. Ancak 1den 100e kadar olan sayıların toplamı 5050dir ve bulduğumuz ortalama yanlıştır. Bunun için Artimetik_Orta değişkeninin tipini int(doğal sayı) değil float(ondalıklı sayı) olarak almanız gerekmektedir.

--------------------------------

#include<stdio.h>
    #include<locale>
    int main()
    {
        setlocale(LC_ALL,"TURKISH");
        int Sayac=100;
        float Toplam=0;                         //int yerine float
        float Aritmetik_Orta=0;               //int yerine float
        for(int i=1;i<=Sayac;i++)
        {
            Toplam = Toplam + i;
        }
        Aritmetik_Orta = Toplam / 100;
        printf("1den 100e kadar olan sayıların toplamının aritmetik ortalaması = %f \n",Aritmetik_Orta);  //%d değil %f olacak
    }

---------------------------------

Ve doğru sonuç olan 50,50 değerini elde etmiş bulunmaktayız :)

Bu örneği biraz inceleyip yazacağım diğer dökümanları sırayla takip edin,kolay gelsin.

:)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SharpShooter
    SharpShooter's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

destek@tahribat.com a ulaştırabilirsen dökümanlara eklensin hocam?

- xx yerde hata var. - ya aslında kod şöyle sanıyor olabilir bla bla bla - olm kendine gel kodlar düşünmez - ...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

SharpShooter bunu yazdı:
    -----------------------------

destek@tahribat.com a ulaştırabilirsen dökümanlara eklensin hocam?

Şu an yaz okulundayım, c/c++ ve algoritma görüyorum. Amacım kendim öğrenirken tahribattakilerede faydalı olmak.Bölüm bölüm devamını yazıcam kafam rahat oldukça. Eğerki işe yarıyosa hepsini tamamladıktan sonra dökümanlara eklenmesi için desteğe mail olarakta atarım :) c ve c++ bittikten sonra c#,php,javascriptten birini anlatmaya niyetim var ama dediğim gibi takip eden olursa,yazdıklarım işe yarıyosa.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mramor
    mramor's avatar
    Erkek

Kademe kademe girişten ileri seviyeye doğru anlatımlar olursa ilgilenenlerin takipsiz kalmayacagından eminim.

Cagito ergo sum.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

benim de lisansım seneye baslıyor, bu dersleri muhtemelen görmeye baslarız ufaktan ama bu yaz sürekli bu sekilde doküman yazarsan kesinlikle takipcinim. algoritma hakkında bi ön bilgim olur en kötü ihtimalle, okulda isime yarar diye düsünüyorum.

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

Andrei bunu yazdı:

benim de lisansım seneye baslıyor, bu dersleri muhtemelen görmeye baslarız ufaktan ama bu yaz sürekli bu sekilde doküman yazarsan kesinlikle takipcinim. algoritma hakkında bi ön bilgim olur en kötü ihtimalle, okulda isime yarar diye düsünüyorum.

Bu yazdıklarım sadece c/c++ olucak. Algoritma için ayrı dökümanlar yazarım elimden geldiğince ve fırsat oldukça :)

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristbt
    baristbt's avatar
    Erkek

Andrei bunu yazdı:

Algoritmaya başlıyacaksan hacı.

Dr. Fahri VATANSEVER'in Algoritma Geliştirme ve Programlama Giriş diye bi kitabı var. 

Eğer 0'dan başlayım veya geliştireyim dersen çok fazla işini görür.

Bilgisayar programcılığı bölümünde bu kitabı okutuyorlar.

Fiyatıda 22TL kitapcılarda filan kolaylıkla bulabilirsin. 

http://www.leyladansonra.com/
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hackworm
    hackworm's avatar
    Erkek

ah ah rahmetli C :D anılarım depreşti :D

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    BarisYigit bunu yazdı:

Andrei bunu yazdı:

Dr. Fahri VATANSEVER'in Algoritma Geliştirme ve Programlama Giriş diye bi kitabı var. 

tesekkür ederim hocam. haftasonu alayım.

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wasd
    wasd's avatar
    Erkek

Andrei bunu yazdı:
    BarisYigit bunu yazdı:

Andrei bunu yazdı:

tesekkür ederim hocam. haftasonu alayım.

Türkçe en iyi algoritma kitabı diyebilirim. Ayrıca içindeki her algoritmanın 4 farklı dilde kodlarıda var. Ama sadece o kitapla algoritmayı komple öğrenemezsin. Sıralama algoritması,arama algoritması gibi algoritmaları öğrenmek için başka kaynaklara ihtiyacın var :) ama kesinlikle o kitabıda okumalısın.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CanKirca
    CanKirca's avatar
    Erkek

Takipçinim.

Twitter: @CanKirca
Toplam Hit: 2554 Toplam Mesaj: 13