[Döküman2] C Değişken Bildirimi Ve Değişken Tipleri
-
Şimdi C'de değişken tiplerini,bunların bildirimlerini ve nasıl kullanılacaklarını inceleyeceğiz.
C'de temel değişken tipleri char, int, float, ve double'dır.
char : Karakter türü değerleri saklamak için kullanılır.
int : Tamsayı değerleri saklamak için kullanılır.
float : Ondalıklı sayıları saklamak için kullanılır.
double : Bu değişken tipi de ondalıklı sayılar için kullanılıyor.Bunun kullanılmasının sebebi C'de tanımlanan değişkenlerin belirli sınırlarının olmasıdır.
Bu değişken tipleri
char a,b,c='x';
int i=0,sonuc;
float kesir;
double ondalik;
şeklinde tanımlanırlar. Birde bu değişkenleri program içinde nerelerde nasıl bildireceğimiz önemli, yerel-genel-formal-dışsal şekilde statik,saklayıcı tipli, volatile tipli yada sabit tipli değişkenler tanımlayabiliriz.
Yerel bildirim : Tanımlanan değişkenin sadece tanımlandığı fonksiyon içinde kullanılmasını sağlar.
Genel bildirim : Eğerki bir değişkeni birden çok fonksiyonda kullanacaksak genel bildirim yapmamız gerekir.Herhangi bir fonksiyon içinde değil,include ettiğimiz dosyaların altında tanımlanırlar.
Formal bildirim : Fonksiyonlarda kullanılacak olan argümanların fonksiyon içinde tanımlanmasıdır,fonksiyon çalıştığı sürece bellekte yer kaplarlar.
Dışsan bildirim : Eğerki program parçalar halinde yazılmış ise, mesela a ve b gibi 2 parça halinde yazılmış ve b parçasından a parçasına bir değişken aktarılacaksa "extern değişkentürü değişkenadı" şeklinde a parçasında tanımlanılırlar.
Register değişken tipi : Bellekte değil işlemcinin genel amaçlı saklayıcılarında tutulması istenilen değişkenler için kullanılırlar, bu da programa performans kazandırır. "register değişkentürü değişkenadı" şeklinde kullanılır ve genelde döngü sayaçları gibi değişkenler için kullanılır.
Volatile değişken tipi : Bellek kullanımını azaltmak ve program hızını arttırmak için bazı değişkenler optimizasyon işlemine sokulurlar,bu işlem bazı hatalar oluşturabilmekteymiş ve bunu önlemek için optimizasyon işlemine sokulmak istenmeyen değişkenler "volatile değişkentürü değişkenadı" şeklinde tanımlanıyormuş.
Sabit değişken tipi : Sabit değişkenler adından da anlaşıldığı gibi değeri değiştirilemeyen değişkenlerdir. Mesela "const float pi=3.14" şeklinde tanımlanan bir pi değişkeni program içinde hesaplama işlemlerinde kullanılabilir ancak değeri asla değiştirilemez.
Basitçe değişken tipleri,türleri ve bildirimleri bu şekildedir. Kolay gelsin :)
-
hocam sanki 1. dökümana eklenebilirmiş, yeni konu açmak yerine ne dersin ?
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
hocam sanki 1. dökümana eklenebilirmiş, yeni konu açmak yerine ne dersin ?
-----------------------------Olabilir tabiki, ama yazıları ne çok uzun ne de çok kısa yapmak istemedim. Kısa olursa öğreticiliği azalır,uzun olursada biyerden sonra kafa karıştırır ya da insanı okumaktan soğutur dedim. Çünkü zaten internette birsürü döküman kitap falan var c ile ilgili :)
-
kısa ama sayı olarak çok olduğu zaman takip edilebilirliği azalır hocam, aynı konuda ard arda ilk 3 mesajı al, ordan ekle istersen daha rahat olur.
-
zumsuk bunu yazdı:
kısa ama sayı olarak çok olduğu zaman takip edilebilirliği azalır hocam, aynı konuda ard arda ilk 3 mesajı al, ordan ekle istersen daha rahat olur.
-----------------------------Tamam 3. konudan itibaren dediğin gibi yaparım haklısın
-
hacm böyle ayrı ayrı konu açılması bence daha iyi,hem google ziyaretçiside faydalanır.
asıl burada önemli olan aynı konunun partlara bölünmemesi.arkadaşımızda bölmüyor zaten.
kolay gelsin hocam takip ediyorum şahsen :)
-
SharpShooter bunu yazdı:
hacm böyle ayrı ayrı konu açılması bence daha iyi,hem google ziyaretçiside faydalanır.
asıl burada önemli olan aynı konunun partlara bölünmemesi.arkadaşımızda bölmüyor zaten.
-----------------------------da konun devamını sağlamak lazım, yani 2. mesaj alını; 3. konuyada link vermek lazım öyleyse.Öylede olabilir.
Yani adam tek konuya girdiğinde sırasıyla bakmak isteyecektir.Altta linkte tıklayarak gidebilir.
-
SharpShooter bunu yazdı:
-----------------------------sende haklısın :/ başlıkta anlatılacak konunun adı olması daha açıklayıcı olur. O zaman şöyle yapayım; konuları başlıklar halinde yazayım,hepsi tamamlandığında döküman arşivine tam halde eklensin,isteyen istediği gibi nasıl hoşuna gidiyosa öyle takip etsin :)
-
wasd bunu yazdı:
SharpShooter bunu yazdı:
-----------------------------sende haklısın :/ başlıkta anlatılacak konunun adı olması daha açıklayıcı olur. O zaman şöyle yapayım; konuları başlıklar halinde yazayım,hepsi tamamlandığında döküman arşivine tam halde eklensin,isteyen istediği gibi nasıl hoşuna gidiyosa öyle takip etsin :)
-----------------------------evet öyle daha iyi, birde ; konuyu açıp, dökümanı 2. mesaja eklersen senin için daha rahat olabilir.Çünkü konu mesajı ilk 30 dakika düzenlenebiliyor.
Bende takipteyim bu arada.
-
ARayı fazla açma, Sanırım bu yaz oldukça verimli geçecek bizler için.
Bu arada, önceki konu linklerini açtığın konuların altında paylaşabilirsin.
-
CanKirca bunu yazdı:
ARayı fazla açma, Sanırım bu yaz oldukça verimli geçecek bizler için.
Bu arada, önceki konu linklerini açtığın konuların altında paylaşabilirsin.
-----------------------------Pazartesi ve salı günleri dersim var sabahtan akşama kadar onun harici boşum,hergün 1-2 döküman yazmaya niyetim var merak etme :) çünkü burda anlatırken ben kendimde öğreniyorum eksik olduğum noktaları size konuyu eksik anlatmamak için.