folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Elektronik İle İlgili Bazı Sorular



Elektronik İle İlgili Bazı Sorular

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2012
    Erkek

    Merhaba hocalar.Birkaç sorum olacaktı elektronikle ilgili:

    1- Radyolar, kablosuz cihazlar belli frekansta sinyal yolluyorlar bu sinyali hangi elemanlarla yollayıp hangi elemanlarla çözüyorlar?

    2- Tesla Bobininde böyle bir sistem yaparak elektriği istediğimiz cihaza yönlendirmemiz mümkün mü?

    3- Tesla Bobininde elektrik sıçramaları insanı çarpar mı?


    İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Olgunisik
    Olgunisik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ocak/2010
    Erkek

    Manyetik alan teorisi ve rezonans konularında araştırma yapmalısın. Sorularının cevabı çook uzun.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2012
    Erkek
    Olgunisik bunu yazdı

    Manyetik alan teorisi ve rezonans konularında araştırma yapmalısın. Sorularının cevabı çook uzun.

    hocam baktım ama biraz karışık geldi, paso denklemler üstünden örnek veriyor


    İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    theagartaman
    theagartaman's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Aralık/2012
    Erkek
    3. soru =

    volt çarpar akım öldürür

    tesla bobininde elektrik sadece derinin üzerinden geçip giderse sorun olmaz içine girerse işin biter

    2. soru =

    tesla bobini sadece elektrigi havadan iletir bunun icin elektrigi sifrelemen ve bu elektrigi alip çözecek devre lazım buda seni aşar gibi bu konuda fazla bilgim yok

    elektrigi sifrelemendeki amac sadece belirlenen cihaz elektrigi kullanacak digerleri somurmeyecek

    1 soru hakkinda fazla bilgim yok ama bu kablosuz sistemlerin babasıda nikola tesla
    onun dışında osilatörile yapılıyo sanırım



    not= tesla bobinini yapmanın en kolay yolu elektrikli sinek ızgarasının içindeki hazır devreyi sökerek yapmak hem pille çalıştığı için can güvenliği sorun olmaz orta düzey için tüplü televizyonlardan ve arabalardaki parçaları sökenler var


    senin projen dev bi tesla bobini gerektiriyorsa onun kondansatörünü falan el ile yapman lazım onu motor yağıyla zeytin yağını karıştırıp yapılıyordu galiba ama önemli olan hesaplamaları
    ve birde devrede toroid kısmı hariç hiç bir kısımda kaçak olmaması lazım ve kablolara dokunmaman lazım


    tesla bobini hakkinda sorun olursa pm atman yeterli



    bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek

    1. Sorunun cevabi: sinyal gonderme ve almada bir cok devre blogu vardir. filtreler, modulasyon devreleri, yukseltecler, pll ler, rezonans frekansina ayarli alici devreleri, tahmin yapan lojik devreler, quantalama devreleri, dijital modulasyon icin a/d, d/a ceviriciler vs. cogunu alelalde bir sekilde yapabilmek icin direnc, kondansator, bobin ve diyot yeterlidir.

    Ama artik zaten cogusu entegre halde bulunabiliyor. Yani bir alcak geciren devreyi, 1 direnc ve 1 kondansator kullanarak yapmiyoruz. Bir devre blogu halinde satiliyor hemen hemen hepsi.


    All I need is a possibility.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    buruksu
    buruksu's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Eylül/2003
    Erkek

    sinyal karıştırıcı (jammer) ile frekanslar bozulabiliyor

    pekiiiii

    yeterli bi düzenekle (işleyiş nasıl olur bilmiyorum bu arada), tesla mı olur yoksa atlamalı hoplamalı bi devremi olur artık, çevredeki elektronik olan şeylerin devresini kızartacak bi sistem olabilirmi (laptop ,tv , cep telefonu gibi )

    bi açıyosun 15-20 metre çevrendeki bütün cihazlar nakavt


    :) mutluyum, huzurluyum
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bartimaeus
    Bartimaeus's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Aralık/2009
    Erkek
    buruksu bunu yazdı

    sinyal karıştırıcı (jammer) ile frekanslar bozulabiliyor

    pekiiiii

    yeterli bi düzenekle (işleyiş nasıl olur bilmiyorum bu arada), tesla mı olur yoksa atlamalı hoplamalı bi devremi olur artık, çevredeki elektronik olan şeylerin devresini kızartacak bi sistem olabilirmi (laptop ,tv , cep telefonu gibi )

    bi açıyosun 15-20 metre çevrendeki bütün cihazlar nakavt

    EMP (electromagnetic pulse) bomb'ları bir araştır hocam istersen. 

    http://science.howstuffworks.com/7102-electromagnetic-pulse-bomb-video.htm

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

    Merhaba hocalar.Birkaç sorum olacaktı elektronikle ilgili:

    1- Radyolar, kablosuz cihazlar belli frekansta sinyal yolluyorlar bu sinyali hangi elemanlarla yollayıp hangi elemanlarla çözüyorlar?

    2- Tesla Bobininde böyle bir sistem yaparak elektriği istediğimiz cihaza yönlendirmemiz mümkün mü?

    Ben de çok bilgi sahibi değilim ama işin mantığını çok basit bir şekilde anlatmaya çalışayım;

    Basitçe şöyle düşünelim(sadece teoriyi anlatıyorum), elimizde bir pil, buton ve ampul var. Bu devredeki butona saniyede 100 milyon kez basıp çekelim bu şekilde lamba saniyede 100 milyon kez yanıp sönecek ve böylece biz 100 MHz frekansında bir ışık sinyali oluşturmuş olduk. Ama bu sinyal sadece taşıyıcı sinyal. Eğer bu sinyale bilgi yüklemek istiyorsak iki yolumuz var, ya AM modunda(Amplitude/genlik modülasyonu) ya da FM modunda(frekans modülasyonu) bu işi yapacağız. İstersen önce bir aşağıdaki animasyona bakarak modülasyon hakkında bir bilgi edin;

    wsd

    (analog digital farkı da var ama onu şimdilik unut, resimdeki analog sinyal, yukarıda bahsettiğim dijital oluyor ama resme göre yorumla)

    Şimdi de mikrofondan ses yollayalım;

    Bu devreye FM türünden ek basit bir devre daha tasarladık ve mikrofona 3KHz frekansında ıslık çaldık(resimdeki SIGNAL kısmı). Bu yaptığımız ses katı oldu ve ses katı burada bastığımız butonun yerine müdahale ediyor ve taşıyıcı sinyalin frekansını değiştiriyorsa FM türünden bir verici yapmış olduk. Şimdi de bunun alıcısına göz atalım;

    Verici mikrofonundan ıslık sesini yolladığımız sırada mikrofon devresi verici kısma müdahale etti lambanın frekansı arttı yani sinyal 100.003 MHz oldu, ses kesilince söndü yani sinyalin frekansı tekrar 100MHz'e düştü(resimdeki FM kısmına dikkat).

    Karşıda alıcı kısmında ise bu sefer 110.7MHz frekansında sinyal üreten bir modül daha var(10.7 mhz fazlası veya eksiği de olabilir tasarıma bağlı), bu modül kendi ürettiği sinyal ile antenden aldığı aynı frekanslı sinyali birbirine kırptırıyor ve geriye burada fazlalık olan, arta kalan 10.7MHz lik sinyal kalıyor, bizim ses sinyali artık burada.

    10.7MHz sinyal (aslında ses eklendiği için bu frekans 10.703 mhz oldu) buradan ara frekans katına sokuluyor ve orada da benzer işleme maruz kalıyor. Yolladığımız 3KHz frekansındaki sinyal burada 10.7MHz frekanstan kurtularak ses yükselteç(amfi) kısmına giriyor ve bunun çıkışında hoparlör saniyede 3000 defa titreyerek verici mikrofonuna yönelttiğimiz sesin taklidini uzaktaki bir noktada etrafa duyuruyor.

    AM farkı ise şöyle; FM de mikrofona verdiğimiz ses nasıl lambanın frekansını değiştiriyorsa AM de de lambanın parlaklığını değiştiriyor. 3KHz lik ses lambanın daha parlak yanmasını sağlıyor. Alıcı kısmında ise işler değişen frekansa göre değil de, lambanın parlaklığına sönüklüğüne göre işliyor

    diğer sorunun cevabı ise şöyle olsa gerek;

    Baz istasyonları, çanak antenler, radarlar yönlendirilmiş sinyaldir, antenleri de yönlü anten olarak adlandırılır. Sinyal dediğimiz şey elektriğin başka bir formudur(elektronlar foton şekline dönüşüyor desek olur sanırım) Biliyorsun çanak antenler sinyali oval olduğu için toplayıp LNB denen zımbırtıya odaklar ve sinyal kuvvetlenir.

    Baz istasyonları da aynı şekilde çalışır, denemedim ama bir baz istasyonu direğinin tam altına geç, telefonun çekmeyebilir veya zayıf çeker ve aldığı sinyal de zayıf olduğundan kendisi de çıkış gücünü otomatikman yükselterek daha yüksek çıkış verir, hem radyasyona daha fazla maruz kalırsın hem de bataryan çabuk biter( istasona çok uzakmış gibi davranır). Bu normaldir, aynı mumun dibine ışık vermediği gibi, çünkü sinyal yönlendirilmiştir ve başka yönlere gönderilir. Ama antenin az önünde olsaydın bu sefer de telefonla çok uzun süre konuşabilecektin, bataryan da çok dayanacaktır. Burada baz istasyonunun anteni yölü anten, telefonun anteni ise yönsüz geniş açılı antendir. Yönlü antende mesafe daha fazladır, araba farı gibi düşün. Araba lambası kendi başına yansa çok uzağı aydınlatmaz ama yansıtıcı çanağa yerleştirilince belki yan tarafları fazla aydınlatmıyor ama bu sefer de çok uzaklara kadar ışığını toplayıp göndermiş oluyor.

    Ben olayı çok yüzeysel anlatmaya çalıştım sakın fizikçiler de çıkıp eksik aramasınlar, varsa yine yazın ama yine herkesin anlayabileceği dilden olsun. aslında bu olayı en iyi fizikçiler anlatır, elektronikçiler ise bu sinyallerin işlenmesi konusunda bilgilidir.

    Ayrıca unutmadan neden taşıyıcı frekans kullanıyoruz?

    Antenler sinyalin frekansına göre tasarlanır, tam dalga anten 300.000/FREKANS . tam, yarım ve çeyrek dalga anten türleri vardır. eğer anteni taşıyıcı frekansa göre yapmayıp, ses sinyaline göre yapsaydım binlerce kilometrelik anten yapmamız gerekecekti ki bu anteni nereye sığdırabiliriz? onun için yüksek frekanslı cihazların antenleri de küçüktür( bluettoth ve normal radyo antenlerini karşılaştır).


    Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2012
    Erkek
    mizahi bunu yazdı

    1. Sorunun cevabi: sinyal gonderme ve almada bir cok devre blogu vardir. filtreler, modulasyon devreleri, yukseltecler, pll ler, rezonans frekansina ayarli alici devreleri, tahmin yapan lojik devreler, quantalama devreleri, dijital modulasyon icin a/d, d/a ceviriciler vs. cogunu alelalde bir sekilde yapabilmek icin direnc, kondansator, bobin ve diyot yeterlidir.

    Ama artik zaten cogusu entegre halde bulunabiliyor. Yani bir alcak geciren devreyi, 1 direnc ve 1 kondansator kullanarak yapmiyoruz. Bir devre blogu halinde satiliyor hemen hemen hepsi.

    hocam basit bir örnek veya bir entegre isimi verebilir misin işime yarayabilecek?


    İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    halat
    halat's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2009
    Erkek

    antivir-US  hocam

    Takdire şayan bir anlatım yeteneğiniz var.

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı
    mizahi bunu yazdı

    1. Sorunun cevabi: sinyal gonderme ve almada bir cok devre blogu vardir. filtreler, modulasyon devreleri, yukseltecler, pll ler, rezonans frekansina ayarli alici devreleri, tahmin yapan lojik devreler, quantalama devreleri, dijital modulasyon icin a/d, d/a ceviriciler vs. cogunu alelalde bir sekilde yapabilmek icin direnc, kondansator, bobin ve diyot yeterlidir.

    Ama artik zaten cogusu entegre halde bulunabiliyor. Yani bir alcak geciren devreyi, 1 direnc ve 1 kondansator kullanarak yapmiyoruz. Bir devre blogu halinde satiliyor hemen hemen hepsi.

    hocam basit bir örnek veya bir entegre isimi verebilir misin işime yarayabilecek?

    Basit bir analog modulasyon alici devresinde bloklar halinde entegre devreler sirasiyla:

    Rf filtresi, yani yakalamak istedigin sinyale ayarli bir rezonans filtersi http://www.rfmw.com/datasheets/sangshin/BP33R1960S60D.pdf

    Bir pll entegresi. faz farkindan ve frekans kaymalarindan kaynaklanan problemi ortadan kaldiran devre. (Geribesleme mantigina gore calisir.)

    http://www.ti.com/lit/ds/snosbu1b/snosbu1b.pdf

    herhangi bir opamp, rf filtresinin frekansinda calisacak. Bu zayiflamis sinyali guclendirmek icin.

    Ve ara frekansta harmonikleri ortadan kaldiran bandgeciren filtre. IF intermediate frequency.

    http://www.ti.com/lit/wp/snaa107/snaa107.pdf

    Veson olarak bu da module eden orijinal mesaji tasiyicidan ayiran devrenin datasheeti

    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/91981/ZARLINK/SL623/+71883UUYPKpOLdVPwvC+/datasheet.pdf

    Butun bunlari tek tek toplamak yerine hazir bir demodulator de alabilirsin. O da burada:

    http://www.electroschematics.com/1701/tba120-demodulator/


    All I need is a possibility.
Toplam Hit: 1721 Toplam Mesaj: 14