folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Elektronik Mühendisi Ne Yapar, Nerede Çalışır?



Elektronik Mühendisi Ne Yapar, Nerede Çalışır?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    İyi akşamlar müridler. Bu konuda bilgi lazım.

    Elektronik mühendisi ne iş yapar? Hangi pozisyonlarda çalışır? Nelerle uğraşır falan. Üniversitelerin elektronik mühendisliği sayfalarına, iş ilanı sitelerin falan baktım. (Telekomünikasyon mühendisliğide dahil). Amma net bir fikir edinemedim. Bir sürü dal var. Ne iş yapıyor bu mühendisler?Mesela Lockheed, BAE Systems gibisinden şirketlerdeki elektronik mühendisleri neyle uğraşıyorlar? Robotik, gömülü sistemler, yapay zeka falan gibi alanlara da giriyorlar mı?  Var mı aramızda elektronik mühendisi mürid? 

    Şu konuda net bilgiler edinmem lazım.

     

    Mesela Lockheed 'in aradığı pozisyonlar;

    - Electrical engineering

    - Electronics engineering

    - Electro-optical engineering

    - Hardware engineering

    - Electronics engineering senior staff

    - RF engineering

    - Network systems engineering

    Not: Konuya en uygun bu bölümü buldum.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    Tam bir bilgim yok ama duyumlarim.

    Adi üstünde elektronik le ilgili herşey :)

    Ancak o robotik yapay zeka islerini mekatronik mühendisleri yapiyor. 


    Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Robotta elektronik. :)

    Ek olarak mekatronik mühendisliği birrçok büyük üniversitede(MIT gibi) yüksek lisans derecesi olarak alınıyor.

    Sanırım bir tek bizde var lisansta.

     

    İTÜ ye bakınca mekatronik yüksek lisansında makine ve elektronikçileri doğrudan kabul ediyorlar.

    http://petek.fbe.itu.edu.tr/programmes.aspx?i=269

     

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2011
    Erkek

    itü de sinyalle uğraşanlar görüntü işleme yapıyor matlab veya c de.

    robot kolları yapıyorlar sanayilere.

    benim bildiklerim bu kadar

     


    Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    american
    mizahi
    mizahi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2007
    Erkek

    Ben o dedigindedim kardesim :)

    Elektronik muhendisi olarak Turkiye'de ne yapilir, dunyada ne yapilir diye iki ayri soru sormalisin. 

    Ben Turkiye'de neler yaptim, yurtdisinda neler yapiyorum anlatayim kisaca. Turkiye'de elime matkap alip orta olcekli bir firmada CCTV kamera sistemleri, akilli ev sistemelri dosemekle basladim ise. Ayni firma santral ve voip sistemleri kurulumu yapiyordu, orda da kendimi gelistirdim. Daha sonra, hangi kameranin gorus acisi ve netligi daha iyi, hango karel santral isimi gorur vb. diye arastirip, cat5 cat6 gibi uygun olan malzeme listesini cikarmaya yani hakedis  hazirlamaya terfi ettim. Ayni isyerinde birkac ay sonra teknik servis mudurlugu yapmaya basladim, genel anlamda sahadan elimi cekip islerin ve elemanlarin kontrolu, cekip cevirilmesi ile ilgilendim.

    Argeydi amacim. Ciktim ordan aku sarj cihazlari imal eden yine 50 kusur calisanli bir firmaya pazarlama muduru olarak girdim. yillardir birikmis yurtdisindan gelen ingilizce emaillere cevap vermek sirketin cirosunu ikiye katladi neredeyse. Yurtdisi pazarina bir muhendisle acilmis oldular. Urunlerin ingilizce brosurunu, websitenin ingilizce versiyonunu cikardim. Yurtdisindan misafirler gelip gitmeye basladi, onlarla ilgilendim, firma gezdirdim vs.vs. 4 ay sonra arge isi yapmak istiyorum diye ordan ayrilirken pakistan ordusuyla 400 milyarlik is baglayip ciktim patrona. Simdi bakiyorum 4 ayri dilde aku sarj cihazlarinin reklami butun dunyaya yapiliyor.

    Buraya kadari turkiyede ne yapiliyor ozeti idi.

    Is bu noktadan sonra koptu bende. Aradaki butun detaylari atlayarak su anda abdde doktora yaptigimi soyleyip geceyim. Interpol fbi cia nasa gibi elli yere staj basvurusu yaptim, sadece abd vatandasi olmadigim icin alinmadim. Su anda danisman hocamla birlikte amerikan ordusuna 60ghz de haberlesme ile ilgili bir proje yurutuyoruz. Sanirim yazin intel ya da national instruments da staj yapacagim. Buradaki staj Turkiyedeki staj anlami tasimiyor. Mevsimlik arge iscisi gozuyle bakiliyor. Doktora ogrencileri bilimi gelistiren personel burada. O yuzden staj yapan doktora ogrenciye ayda ortalama 5000-6000 dolar maas veriliyor. 5-6 ay suruyor. Belirli bir projede calistiriliyor. 

    Durum bundan ibaret dostum. Muhendis sunu yapar, muhandis bunu yapar demek yerine 7-8 yillik muhendislik gecmisimi anlatmayi yegledim. Umarim mustakbel meslektaslarima yararli olur :)


    All I need is a possibility.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Kasım/2007
    Erkek

    benim tanıdıklarım kpssye çalışıyordu en son sen onlardan olma 


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    @mizahi arkadaşın yazdığı trajikomik şeyler ama maalesef ülkemizde bu tarz şeylerin olması normal..

    elektronik mühendisi değilim ama az çok elektronik bilgim vardır.. Elektronik çok geniş bir dünya ve bana göre bilgisayar alanından (yazılımsal kısım) çok daha büyük ve kapsamlı. Elektronikte önemli olan alan seçmen. Çok alt dalları olduğu için bir alanda uzmanlaşmak gerekiyor.  kariyer.net gibi sitelere bakarsan biraz fikir sahibi olabilrisin ve en çok aranan alt dallara yöneblirsin.

    Lisedeyken bir elektronik mühendisi ile tanışmıştım :) adam fotoğrafçılık yapıyordu (ciddi ciddi fotoğraf baskı işiyle uğraşıyordu) ve hala aynı yerde çalışıyor.. O zamanlar ben pic/eprom bilirken onun bilmeyişi zaten neden orada çalıştığını gösteriyordu hatta ismini hiç duymamış.. 

     

    Tavsiye istersen AR&GE  bölümünde çalışmalıısn, tabi bunun için de büyük firmalara gözünü dik, yoksa küçük firmalarda doğru dürüst bir şeyler öğrenemezsin. İmkanın varsa yurtdışında yüksek lisans yap ve orada AR&GE mühendisi olarak çalış. Gömülü sistemler olabilir, robotik olabilir, yapay zeka da olabilir.. Yurtdışındaki üniversitelerde (en azından isviçre için konuşayım) araştırma grupları var.

     

    Mesela ben tezimi PAI (Pervasive Artificial Intelligence) alanında aldım, bu çalışma gruplarında buna yönelik gerek yazılımcı gerek elektronikçi gerek mekanikçi insanlar oluyor. Ve uygun projelerde çalışıyor herkes. Mesela bir robot yapılacaksa senin üzerine düşen elektronik aksamı olur, mekanikçi mekanik aksamını yapar, yazılımcı da yazılımını geliştirir. Eğer iyi bir elektronikçiysen o zaman yazılımcıya çok da ihtiyaç duyulmaz, çünkü düşük/orta seviye programlama dillerini bir elektronikçi kullanabilmeli. Atıyorum robot nesne tanıyacaksa C kullanarak bu işi yaptırabilirsin, mekanik aksamların hareketi için pic/arm kullanabilir ve bunun yazılımını yine asm/c.. ile yazabilirsin. 

    Otomasyon üzerine çalışacaksan PLC ve programlamasını bilmen lazım ve belki biraz da elektrik işlerinden anlaman lazım (panolardan)

    Devre tasarımı üzerine çalışacaksan baskı devre çıkarmayı, çok katmanlı yapmasını, test için board kullanmasını ya da simulasyon programları kullanmasını bilmen lazım

    Üstte bahsettiğim görüntü işlemi için matlab kullanmasını bilmen gerekebilir.. 

    Gömülü sistemler üzerine çalışacaksan mesela fpga bilmen lazım.. verilog/vhdl  kullanman lazım

    Network üzerinde çalışacaksan daha farklı donanım ve network bilgisine sahip olman lazım

    v.s. v.s. ....

    o yüzden önce bir alan seçmeyi öncelik olarak belirle, daha sonra o alan ile ilgili bilinmesi gerekenleri öğren ve yeni teknolojileri de öğren. Bunu anlamanın en iyi yolu, gelişmiş ülkelerin iş arama motorlarını kullanarak aranılan eleman özelliklerine bak :) şunu bilmen avantajdır dediği şeyler genelde yeni teknoloji/trendler oluyor. Bunları çabuk öğrenmen rakiplerin karşısında avantaj sağlar.

    Son olarak toparlarsak; Türkiye'de bir alanda uzmanlaştırma yok o yüzden sıkıntı çıkıyor. Ben erasmus ile çek cumhuriyetine gittiğimde 5 tane ayrı fakülteden derse giriyordum :) çünkü türkiye'deki derslerimin karşılığı o fakültelerdeki ders oluyordu. Avrupa'nın ya da amerika'nın ilerlemesindeki en büyük etken bir işin uzmanı olmaları. Bir işi çok küçük parçalara bölerler ve o alanda uzman yetiştirirler ve bunu çok erken yaşta yaparlar. Biz üniversitelerde bile hala doğru alt dallara ayrılmamış oluyoruz, böylece her şeyden az bilen ve bir sürü konu hakkında fikri olan insanlar yetişiyor.. 

    O yüzden eğitim sistemine biraz karşı çıkıp bir alana odaklanıp o alanda uzmanlaşmaya çalış (üniversite harici olarak)

    kolay gelsin

     

     


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    oha. gece gece (gmt +2 ye göre ) çok iyi geldi. sen Balkan üniversitelerinden birinde öğrenci değil miydin? ha o tatildi. devreler yandı..

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    heza
    heza's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2007
    Erkek

    https://youtu.be/1fQVdBA4s4w

    Ek bilgi olsun


    "We think too much and feel too little." By Charlie Chaplin from The Great Dictator.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hacked75
    hacked75's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Aralık/2012
    Erkek
    Bosluk bunu yazdı

    benim tanıdıklarım kpssye çalışıyordu en son sen onlardan olma 

    Ahahaha :) iyimiş hocam bu :)


    İçinizde hâlâ bomba atmasını bilmeyen hayvanlar var.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AslanAmca
    AslanAmca's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Eylül/2010
    Erkek

    Çorba. Bizim çorbacı abi. Yıllarca okudu kpss kastı olmadı baba yadigarı işi yapıyor... 


    İnsanlara umut sat gerisi gelir.
Toplam Hit: 2949 Toplam Mesaj: 22
mühendislik elektronik mühendisi lockheed