folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder En İyi Ve Güvenilir Raid Hangisi?

En İyi Ve Güvenilir Raid Hangisi?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek

Arkadaşlar    film sitesi açmayı düşünüyorum bunun içinde arşiv yapmaya başlıyacağım  5 adet 2 tb lik aynı özelliklere sahip hdd almayı düşünüyorum toplam 10 tb  öncelikle bu hddler intel power özelliği olursa okuma yazma hızları nasıl olur ?

2-bir film sitesi arşivi için 10 tb yeter mi yabancı yerli tüm diziler  hd filimler vs...Yan uzantı olarak ta mp3 indirme sitesi açmayı düşünüyorum.

3-raid türlerini  inceledim güvenli olanlar yedek aldıgı için 5 tb ye iniyor kullanım alanım bu yeterli olur mu yoksa farklı raid çeşidleri ile   alan kaybını minimuma indirmek mümkün mü tabi güvenlikten ödün vermeden bütün arşivin çöpe gitmesini istemeyiz.

4 - farklı özelliklerde ve boyutlarda hdd takmam mümkün mü ?

5-herhangi bir hdd bozulunca onu değiştirmem mümkün mü , veya  hdd bozulmadan 5 hdd ye + olarak bir hdd daha ekleyebilirmiyim sistemi tekrar baştan kurmadan .

6- en fazla kaç hdd ile raid yapabilirim 10  hdd ye kadar çıkmayı planlıyorum toplam 20 tb.

7-Anakartımda SATA III / RAID 0,1,5,10  desteği mevcut yani donanımsal raid yapmayı düşünüyorum (ASUS CROSSHAIR V FORMULA AMD 990FX/SB950 AM3+ DDR3 2133MHZ (O.C.) ANAKART ) Bunun dışında raid kart alsam daha iyi bir sonuç elde edebilirmiyim ?

8-Anakartımda 7 adet sata girişi mevcut yani 7 tane hdd takabiliyorum  bunun sayısını nasıl yükseltebilirim ide hdd kullanmak istemiyorum çoklayıcı veya başka birşey  mümkünmüdür toplamda 10 hdd takmak istiyorum.

9-10 hdd nin güç tüketimi kaç W olur  Aerocool Strike X 1100W 80+ Plus Gold 90A-12V Single Rail Modüler Güç Kaynağı yeterlimidir ? bu güç kaynağına + olarak 800 w olanından da 1 tane daha alabilirim.

10- 2 adet 1100W psu nun bana aylık elektirik faturası olarak dönüşü ne olur :D malum  zam zam style bu aralar.  :D

şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Coffe and Cigarettes (2003) ;) ! A.L.o.N.e
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek

burası da benim olsun , lazım olur .

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristbt
    baristbt's avatar
    Erkek

10tb alan  = 5 x 2tb hdd

raid 1 yaparsın 5 tb kullanırsın. her iki 5tb'da da aynı veriler olur. birinde arıza oldumu diğerinden devam edersin.

raid 6 desek çok aşırı maliyetli olur.

http://www.leyladansonra.com/
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Homo

hazır konusu varken sorayım, laptop + usb3.0 2tb bir disk ile raid0 yapılabilir mi?

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek
    BarisYigit bunu yazdı

10tb alan  = 5 x 2tb hdd

raid 1 yaparsın 5 tb kullanırsın. her iki 5tb'da da aynı veriler olur. birinde arıza oldumu diğerinden devam edersin.

raid 6 desek çok aşırı maliyetli olur.

hdd sorun değil alabilirim benim istediğim hem performans hem  güvenlik ve kapasiteyi minimum düzeyde   kayb etme yani 10 tb nin 5 tb sini kayb etmek yerine 2 ve ya 3 tb si olsa daha karlı  olur  raid yöntemlerini  okurken görmüştüm .

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Raid sorusundan başlayım genelde ciddi dosya saklama ve CDN uygulamalarında Raid 6 kullanıyorum genelde gözlemlediğimde eğer naslar arasında cluster yoksa Raid 6 güvenlik olarak en iyisi. Hem Raid 5'in olayına sahip hemde 1 adet boşda disk olduğu için bir adet hdd yansa bile boştaki devreye girip öbürünün yerini alıyor senin tek yaptığın bir ara gidip bozuk disketi çıkartıp yenisini takmak.

Raidlere takılacak hddlerin aynı tipte olması önemlidir bazı raid kartları heterojen disk yapısını desteklesede ben sorunsuz ve verikayıpsız çalıştıklarını görmedim.

HDD konusunda bir limit yok hatta şöyle anlatim Dell PowerVault Nas'larının her modülünde 24hdd vardır ve her modül aldığında 24+48+72 şeklinde artış olur.

Hdd güç tüketimleri için RPMlerini bilmek ve gün içerisinde kaç saat aktif çalıştıklarını bilmek lazım ama illa hesap yapmak istersen en kötü senaryodan hesaplar PSU kaç watt ise onun üzerinden hesapla. 

Eğer anakartında boşta PCI yuvası varsa sata çoklayıcı kullanabilirsin.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    essan
    essan's avatar
    Erkek
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek
    essan bunu yazdı

daha kapsamlı birşey benimki :D 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek
    sandman bunu yazdı

Raid sorusundan başlayım genelde ciddi dosya saklama ve CDN uygulamalarında Raid 6 kullanıyorum genelde gözlemlediğimde eğer naslar arasında cluster yoksa Raid 6 güvenlik olarak en iyisi. Hem Raid 5'in olayına sahip hemde 1 adet boşda disk olduğu için bir adet hdd yansa bile boştaki devreye girip öbürünün yerini alıyor senin tek yaptığın bir ara gidip bozuk disketi çıkartıp yenisini takmak.

Raidlere takılacak hddlerin aynı tipte olması önemlidir bazı raid kartları heterojen disk yapısını desteklesede ben sorunsuz ve verikayıpsız çalıştıklarını görmedim.

HDD konusunda bir limit yok hatta şöyle anlatim Dell PowerVault Nas'larının her modülünde 24hdd vardır ve her modül aldığında 24+48+72 şeklinde artış olur.

Hdd güç tüketimleri için RPMlerini bilmek ve gün içerisinde kaç saat aktif çalıştıklarını bilmek lazım ama illa hesap yapmak istersen en kötü senaryodan hesaplar PSU kaç watt ise onun üzerinden hesapla. 

Eğer anakartında boşta PCI yuvası varsa sata çoklayıcı kullanabilirsin.

hdd ler intel  power hızında olsa yani gerektiğinde hızlanan cinsten bu aralar yaygın  o zaman performansım nasıl olur 7200 rpm hızındaki hdd ile aynı mı olur raid ile birleştirince yoksa daha mı az olur ? bide raid 6 da kullanım alanım ne akdar 10 tb akandan geriye ne kdr  kalıyor 1 hdd ayrılıyorsa.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

şuradan hesaplayabilirsin

http://www.icc-usa.com/raid-calculator.php

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    microkabus
    microkabus's avatar
    Erkek
    sandman bunu yazdı

şuradan hesaplayabilirsin

http://www.icc-usa.com/raid-calculator.php

teşekkürler bu site faydalı oldu  bide şunu sorayım intel power hızındaki hdd ler  ile performansım nasıl olur yada bu hdd ler ile raid yapılabilir mi ?

bide benim anakartım 0-1-5-10 raid destekliyor ama ben raid 6 yapmak istiyorum donanımsal oalrak bunu için kart mı almalıyım yosa anakartım bunu destekler mi 5+ 1 şeklinde mi oluyor ?

glaurung arşivinden faydalanmak isterim :D

Toplam Hit: 4234 Toplam Mesaj: 22