folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Ergenekonun Fotoğraflı Öyküsü



Ergenekonun Fotoğraflı Öyküsü

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UmutxTR
    UmutxTR's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2007
    Erkek


    Ergenekon'un fotoğraflı öyküsü



    Ümraniye'de bir gecekonduda bomba bulunmasıyla başlayan Ergenekon süreci şimdi kamuoyunun tanıdığı isimleri de kapsayan Türkiye'nin en önemli gündem maddesi oldu. Soruşturma birkaç aylık sürelerle yapılan operasyonlarla dalga dalga büyüdü.



    Ergenekon nedir? Ergenekon soruşturmasının dayanaklarından biri Tuncay Güney'in 2001 yılında alınan ifadesiydi. 'Ergenekon örgütünün şeması '21. Yüzyılda Kemalist Hareket' isimli iki sayfalık belgede şunlar yazılıydı: "TSK bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen gizli bir örgütlenmenin olduğu, Ergenekon örgütünün Ergenekon başkanlığına bağlı, beş daire komutanlığı, iki daire başkanlığından oluştuğu, beş daire komutanlığını TSK mensupları, iki daire başkanlığının sivillerden oluştuğu, sadece Ergenekon başkanı tarafından bilinen 'Operasyon Dairesi Komutanlığı' altında bir yapılanmanın olduğu, örgütün amacının TSK mensubu ve sivil şahısları kullanarak, Atatürk adını, ilke ve inkılaplarını maskeleme yaparak illegal kazanç, gizli istihbarat, legal ve illegal faaliyetler, naylon terör örgütü kurmak, naylon şirketler oluşturma, suikast ve propaganda gibi yöntemler vasıtasıyla bir örgütlenme oluşturup, gizlilik prensipleri altında Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm devlet kademelerini ele geçirip, örgütün amaçları doğrultusunda bir devlet yapısı kurmak olduğu..." (Fotoğrafta Tuncay Güney)



    Birinci operasyon: Bombalar Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde bir gecekondunun çatısında 13 Haziran 2007 günü bir kasa içinde 27 adet el bombası bulundu. Ajanslara 'kısa bir haber' olarak düşen bu olayın vehameti zamanla anlaşıldı. Çünkü bombaların emekli bir astsubay olan Oktay Yıldırım'a ait olduğu belirlendi. Yıldırım'ın yine emekli bir asker olan ve Danıştay saldırısından sonra intihar girişiminde bulunduğu öne sürülen Muzaffer Tekin'le ilişkileri ortaya çıktı.



    Yıldırım tutuklanırken, henüz gözaltına alınmayan Tekin, 'bombaların hurda' olduğu açıklamaları yapıyordu. Soruşturma özel yetkili ağır ceza mahkemesine devredildi. Soruşturmayı yürüten isim savcı Zekeriya Öz'dü. Araştırma devam edince ilişkiler ağı daha da netleşmeye ve fotoğraflarla da desteklenmeye başladı. (Fotoğrafta Zekeriya Öz)



    Bir eylemde, aydınların yargılandığı davalarda Muzaffer Tekin, Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Oktay Yıldırım yanyana görünüyordu. Haziran ayı içinde Eskişehir'de yapılan bir başka operasyon polisi ikinci cephaneliğe götürdü.



    Emekli binbaşı Fikret Emek'in silahlarına el konuldu. Bu operasyonda 15 kişi tutuklandı. Suçlama, 'terör örgütü kurmak, devletin gizli belgelerini ele geçirmek, patlayıcı madde bulundurmak, milleti fişlemekti'ti.



    Aramalarda devlete ait gizli belgelere ulaşıldığı belirtilirken, gazete haberleri artık Ergenekon diye bir yapılanma olduğunu 'iddia' olarak veriyordu. Soruşturma için hala 'Ümraniye soruşturması' ifadesi kullanılıyordu. Ele geçirilen belgelerde Ergenekon yapılanmasının anlatıldığı söyleniyordu.



    İkinci operasyon: Bombalar ve ele geçirilen silahlarla ilgili soruşturma sürerken, ortada eski askerlerden kurulu silahlı bir çete görüntüsü vardı.



    Oysa Temmuz ayında yapılan bir baskın işin rengini değiştiriyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la ilgili kitaplara imza atan ulusalcı yazar Ergun Poyraz gözaltına alındı ve tutuklandı.



    Suçlama 'terör örgüteni üye olmak, devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri ele geçirmek ve kişisel bilgileri ele geçirmek'ti. Bir ay sonra 18 Ağustos'ta eski Genç Parti milletvekili Emin Şirin gözaltına alındı. Şirin sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Ancak Şirin'in gözaltına alınması soruşturmanın sadece 'silahlı bir çete' üzerinden yürütülmediğini gösteriyordu.



    Üçüncü operasyon: Savcının iddianamesini tamamladığı söylentileri dolaşırken 22 Ocak 2008'de Türkiye'yi şaşırtan operasyonlar dizisinden ilki yapıldı. (Fotoğrafta Veli Küçük)



    O zamana kadar tutuklanan zanlılarla bağlantılı olduğu bilinen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, zanlıların avukatı Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, emekli binbaşı Zekeriya Öztürk, gazeteci Güler Kömürcü, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 33 kişi şafak vakti yapılan operasyonlarla gözaltına alındı. (Fotoğrafta Kemal Kerinçsiz)



    Bu kez diğerlerinden farklı olarak resmi belgelerde terör örgütünün adı yazılıydı: 'Ergenekon terör örgütü.' (Fotoğrafta Zekeriya Öztürk ve Kemal Kerinçsiz)



    Gözaltına alınanlardan Küçük, Kerinçsiz, Erenerol, emekli kurmay albay Fikri Karadağ, Zekeriya Öztürk, Sami Hoştan'la birlikte 14 kişi tutuklandı. (Fotoğrafta Fikri Karadağ)



    Suçmalarsa şunlardı: "Halkı Türkiye Cumhuriyeti hükümete karşı silahlı isyana tahrik, silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, bu örgüte üye olmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak." (Fotoğrafta Sami Hoştan)



    Doğrulanmayan iddialarsa vahimdi. Ergenekon terör örgütü devlet içindeki bir yapılanmaydı. Toplumda infial yaratacak büyük eylemler planlanmış, tetikçiler bile ayarlanmıştı. Örgütün karanlık planının darbe ortamı yaratmak olduğu öne sürülüyordu. Bunun için savunma, propaganda, hukuk, lojistik, finans gibi bölümler oluşturulduğu ve her birimin örgüt içinde ayrı ayrı görevli olduğu iddia edildi. (Fotoğrafta Sevgi Erenerol)



    Dördüncü operasyon: Bir ay sonra Şubat'ta yapılan operasyonun hedefiyse örgütün akademik kanadı olduğu öne sürülen kişilerdi. (Fotoğrafta Emin Gürses)



    Operasyondan önce bazı zanlıların telefon ve internet görüşmeleri gazetelere yansımıştı. Bahsi edilen bir 'darbe' hazırlığıydı. (Fotoğrafta Ümit Sayın)



    İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Emin Gürses, sosyetik kuyumcu olarak bilinen Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, yazar Orhan Tunç ve kapatılan Noel Baba Vakfı’nun kurucusu Muammer Karabulut tutuklandı. (Fotoğrafta: Vedat Yenerer)



    Beşinci operasyon: Soruşturmada sona yaklaşıldığı düşünüldüğü sırada Türkiye 21 Mart'ta bir şafak baskını haberiyle uyandı. Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, eski İÜ rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında olduğu 13 kişi gözaltındaydı.



    Operasyonlar sabah saat 04.00 sıralarında yapıldığı için eleştiriler yükseldi. İddianamenin hazırlanmamış olmaması da eleştirilen konulardan biriydi.



    Tüm eleştiriler sürerken iddialar ve ifadelere yansıyan bilgiler Ergenekon'un darbe hazırlığında olduğu iddiası yönündeydi. İlhan Selçuk'a yöneltilen soruların sohbet havasında olduğu anlaşılıyordu.



    İP lideri Perinçek'e yapılan toplantılar, görüşmeler sorulmuştu. Perinçek'in Ergenekon örgütünün manifestosunu yazdığı öne sürülüyordu.



    Soruşturmanın temel dayanaklarından biri olan Tuncay Güney'in 2001 yılında evinde ve işyerinde ele geçirilen belgeler zanlılarda da çıkmıştı.



    Buna göre Ergenekon TSK içinde örgütlenmiş bir çeteydi. Amaçları devletin içinde ikinci bir devlet oluşturmak, medya ve finans alanlarında yandaş yaratmaktı. Darbe planlarının içinde AKP'nin kapatılmasını sağlamak da sıralanıyordu.(Fotoğrafta Kemal Alemdaroğlu)



    İP lideri Doğu Perinçek'le birlikte beş kişi tutuklandı.



    İlhan Selçuk ve Kemal Alemdaroğlu'nun yurtdışına çıkışı yasaklandı ve adli denetim altına alınmalarına karar verildi.



    İlk operasyonda gözaltına alınan işadamı Kuddusi Okkır bir yılı aşkın bir süre hapiste kaldı.



    Okkır sağlık sorunları nedeniyle 1 Temmuz’da tahliye edildi. Cezaevine sağlam giren Okkır tahliye edildiğinde bilinci yerinde değildi. Okkır 6 Temmuz'da yaşamını yitirdi.



    Altıncı operasyon: İddianamenin hazırlanıp davanın açılağı beklentisi varken, 1 Temmuz'da emekli orgeneraller, gazeteciler ve işadamlarını kapsayan bir operasyon daha yapıldı. (Fotoğrafta: Muzaffer Tekin ve emekli Orgeneral Şener Eruygur)



    Ankara, İstanbul, Trabzon, Erzurum ve Antalya'da yapılan operasyonlarda aralarında emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’nün de bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. (Fotoğrafta Hurşit Tolon)



    Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, 'Halkı hükümete karşı isyana teşvik' ve 'terör örgütü kurmak'tan tutuklandı.



    Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Türk Gençlik Birliği kurucu başkanı Adnan Türkkan'la yazar Erol Mütercimler serbest bırakıldı. (Fotoğrafta Erol Mütercimler)



    Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Ercüment Ovalı 20 bin YTL kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere özgürlüğüne kavuştu.



    Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay, emekli Tümamiral İlker Güven mahkeme tarafından serbest bırakılanlar kervanına katıldı.



    Antalya'da yakalanan ve Gazi olaylarıyla Susurluk'ta adı geçen Osman Gürbüz mahkeme tarafından tutuklandı.



    Ergenekon'daki en üst düzey tutuklama kararıysa Jandarma Genel Komutanlığı'ndan emekli Şener Eruygur'la 1. Ordu Komutanlığı'ndan emekli Hurşit Tolon için çıktı. Emekli orgeneraller terör çetesi lideri olmakla suçlanıyor.



    Ergenekon soruşturmasında şu ana kadar tutuklananların isimleri şöyle: Oktay Yıldırım (emekli astsubay), Muzaffer Tekin (emekli yüzbaşı), Mahmut Öztürk (emekli astsubay), Fikret Emek (emekli binbaşı), Gazi Güder (emekli yüzbaşı), Zekeriya Öztürk (emekli binbaşı) Mehmet Demirtaş (el bombalarının ele geçtiği gecekondunun sahibi), Muzaffer Şenocak, Ali Kutlu, Aydın Yüksek, Bekir Öztürk (Kuvva-i Milliye Derneği Genel Başkanı), Nusret Senem (İP Genel Sekreteri), İsmail Yıldız, Ergün Poyraz (yazar), Asuman Özdemir, Mete Yalazangil, Muhammet Yüce (eski uzman çavuş), Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Veli Küçük (emekli tuğgeneral), Mehmet Fikri Karadağ (emekli kurmay albay), Kemal Kerinçsiz (avukat), Sami Hoştan (Susurluk davası hükümlüsü), Hüseyin Görüm (Kuvay-i Milliye Teşkilat Başkanı), Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Hüseyin Gazi Oğuz (Kuvay-i Milliye Şube Başkanı), Sevgi Erenerol (Türk Ortadosk Patrikhanesi basın sözcüsü), Abdullah Arapoğlu, Hikmet Çiçek, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşı, Ümit Sayın (İstanbul Üniversitesi(İÜ) öğretim üyesi Doç. Dr.), Emin Gürses (Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.), Orhan Tunç (Balıkesir Üniversitesi emekli öğretim üyesi), Hayrettin Ertekin (kuyumcu), Vedat Yenerer (Gazeteci), Muammer Karabulut, Abdulmuttalip Tongar, Selim Akkurt, Doğu Perinçek (İP Genel Başkanı), Ferit ilsever (Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni), Adnan Akfırat (Gazeteci), Serhan Bolluk (Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Hayati Özcan (Ulusal Kanal İzmir Temsilcisi), Behiç Gürcihan (Açık İstihbarat sitesi sahibi), Rasim Görüm, Murat Çağlar, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Sinan Aygün (Ankara Ticaret Odası Başkanı), Atilla Uğur (emekli albay), Birol Başaran (ADD Kadıköy Başkanı), Kemal Aydın, İbrahim Özcan, Durmuş Ali Özoğlu, Osman Gürbüz, Hurşit Tolon (emekli orgeneral), Şener Eruygur (emekli orgeneral).



    Şimdiye kadar soruşturma kapsamında bu operasyonların yapıldığı dönemler dışında da tutuklananlar, serbest bırakılanlar ve dosyası ayrılanlar oldu. Bir yıldan fazla sürede soruşturma çok sayıda kişinin adı geçti, iddialar ortaya atıldı. Türkiye önümüzdeki günlerde savcının iddianamesini öğrenecek. Sonraysa yargılama süreci başlayacak ve taraflar sözlerini artık mahkemede söyleyecek.


    Tbt Haftanın Sözü LynXMaSTeR; Bu cep numaralarını arayıp ben sizin hattınızı almak istiyorum, bana devredin, masrafları benden, üzerine de 100 lira vercem deyim belki satarlar.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    Aslında o bombanın bulunması ile başlamadı ergenekon süreci... 70'li yıllardan beridir sürüyor.

    Umarım artık son bulur :|

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolygaN
    HolygaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2007
    Erkek

    HaYVaN bunu yazdı:
    -----------------------------

    Aslında o bombanın bulunması ile başlamadı ergenekon süreci... 70'li yıllardan beridir sürüyor.

    Umarım artık son bulur :|


    -----------------------------

    Vayy be. Abı öyle bi ergenekon böyle bir operasyona izin verirmi.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kyu
    Kyu's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Mart/2007
    Erkek

    söyleyecek söz bulamıyorum


    .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    HolygaN bunu yazdı:
    -----------------------------


    Vayy be. Abı öyle bi ergenekon böyle bir operasyona izin verirmi.


    -----------------------------
    Genel Kurmay başkanının desteğini alamayınca paşa paşa izin verir :|

     

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1903
    1903's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Temmuz/2006
    Erkek

    aynen devam.Allah ergenekon'un kökünü kazıyana kadar savcı'ya zeval vermesin.


    gücüne güç katmaya geldik.formanda ter olmaya geldik.Beşiktaş seninle ölmeye geldik BEŞİKTAŞ !
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    azizsenel55
    azizsenel55's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2007
    Erkek

    bi işler dönüyo ama hala çözemedim


    Bir gün HERKES FENERBAHÇELİ OLACAK...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TheColtfire
    TheColtfire's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek

    :l


    "Delilik şüphesiz aptallıktan daha iyidir, Delilik var olmuş bir zekanın yok oluşudur. Aptallık ise var olmamış bir zekanın var olmamaya devam edişidir!"
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kız Babası
    kuytul
    kuytul's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek

    Güzel yazı olmuş, gündemde ergenekon diye bir şey var ama bu nedir diye sorulduğunda verilecek en güzel cevaplardan birisi olmuş. Hazırlayanın eline sağlık.


    instagram.com/yks.rehberlik >> YKS Rehberlik ve Eğitim Koçluğu için takipte kalın ;)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    UmutxTR
    UmutxTR's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Mayıs/2007
    Erkek

    kuytul bunu yazdı:
    -----------------------------

    Güzel yazı olmuş, gündemde ergenekon diye bir şey var ama bu nedir diye sorulduğunda verilecek en güzel cevaplardan birisi olmuş. Hazırlayanın eline sağlık.


    -----------------------------

    toprağım, hazırlayanın eline sağlık ta, kopyalayanın? :D


    Tbt Haftanın Sözü LynXMaSTeR; Bu cep numaralarını arayıp ben sizin hattınızı almak istiyorum, bana devredin, masrafları benden, üzerine de 100 lira vercem deyim belki satarlar.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zynp92
    zynp92's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2007
    Dişi

    çok iyi ya.eline sağlk


    açılın ben doktorum:P
Toplam Hit: 18527 Toplam Mesaj: 79