Bilim Teknik Teknoloji
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
-
sofra şekerinden metil alkol üretemezssin.
sadece etil alkol elde edersin
-
hipokondriyak bunu yazdı
abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz
oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;
https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/
buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.
veya
Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.
Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?
Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.
tranceport bunu yazdısofra şekerinden metil alkol üretemezssin.
sadece etil alkol elde edersin
çok güzel çok güzel çok güzel
https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html
First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.
noname tarafından 23/Ağu/19 04:57 tarihinde düzenlenmiştir
That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.
Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible. -
noname bunu yazdıburakbet bunu yazdı
2 yıldır evde bira yapıyorum.
özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.
soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)
alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza.
edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.
edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg
Ya bende de kasada 40 şişe kovada 22 litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.
Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.
Niye? :D
Hocam öncelikle kalınlaştırdığım yerlerden ve işin teknik ve biyolojik yönlerinden bahsederek başlamak istiyorum.
1.İki işlemde de damıtmana gerek yok aslında. Niye maltla yapılan ürünün aroması ve şerbetçi otuyla birlikte içimi keyifli hale geliyor bu yüzden bu şekilde kullanabiliriz bilakis şarapta öyle. amaa şeker ile yaptığın şeyin içimi pekte keyifli olmuyor ama içilir içilmez değil.
2. Mayaların alkol dayanımı vardır. Mayadan mayaya değişsede şaraplarda max%17 civarı alkol alınır daha fazla alkol mayaların ölmesine sebep olur. işte senin dediğin damıtma olayı burda devreye giriyor sen %40 alkol oranına sahip bi viski bi rakı elde etmek istiyorsan DAMITMAK zorundasın.
3. Etil alkolle Votka Rakı Viski vs. vs yapabilirsin sana daha geniş bir yelpaze sunuyor.
Eklemeyi unuttum.
Damıtırken Metil alkolün kaynama buharlaşma ısısı daha düşüktür. ETİL alkolün daha yüksek bu yüzden ilk gelen ürün atılır.
tahta tarafından 23/Ağu/19 11:09 tarihinde düzenlenmiştir -
@zalimadam tecrübelerini aktarması lazım
-
Bugüne kadar bildiklerim yanlış mıymış? Metil üretmek mümkün değil mi alala. Benim bildiğim damıtma sırasında önce metil oluyor onu atıyorsun ve hazır. Ama şu an yanlış hatırlıyor olabilirim, fermantasyon sırasında da metil üretiliyor olabilir fakat yüzde olarak çok düşük olduğu için sıkıntı yaratmıyor herhalde. Merak ettim ben de acaba yanlış bilgilere mi sahibim.
-
https://www.abc.net.au/health/features/stories/2013/09/10/3845522.htm
Burada evde yapılan alkollerde zararlı olmayacak miktarda metanol bulunduğu yazıyor.
Yok mu sitemizde imanı kuvvetli bir biyolog, kimyager mürit bize bir aydınlatma yaşatsın.
@izzmarit , nedir bu konu hakkındaki düşüncen?
-
noname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdı
abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz
oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;
https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/
buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.
veya
Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.
Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?
Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.
tranceport bunu yazdısofra şekerinden metil alkol üretemezssin.
sadece etil alkol elde edersin
çok güzel çok güzel çok güzel
https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html
First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.
That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.
Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible.Alıntı yaptığın kaynağın devamı:
Afrika’ da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak sıcaklıklara ulaşması ile metil alkol oluşumu gerçekleşir. Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın metil alkol oluşması mümkün değildir.
-
butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk.
-
tahta bunu yazdınoname bunu yazdıburakbet bunu yazdı
2 yıldır evde bira yapıyorum.
özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil, BİRA SUYU. evde yapın, gerçek bira için.
soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken, satın aldığın Alkol'ü ya da damıttığın Alkol'ü kullanmıyorsun demek. Çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk).
Bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? Maya onu parçalayıp Alkol'e dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)
Alkol damıtmak Bira yapmaktan Farklı, ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. Doğru imbik, Sıcaklık kontrolü ve dikkat.
o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız.
gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza.
edit: All Grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi HoeGaarden(?) klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.
edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg
Ya bende de kasada 40şişe, kovada 22litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.
Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.
Niye? :D
Hocam öncelikle kalınlaştırdığım yerlerden ve işin teknik ve biyolojik yönlerinden bahsederek başlamak istiyorum.
1.İki işlemde de damıtmana gerek yok aslında. Niye maltla yapılan ürünün aroması ve şerbetçi otuyla birlikte içimi, keyifli hale geliyor bu yüzden bu şekilde kullanabiliriz. bilakis şarap da öyle. amaa şeker ile yaptığın şeyin içimi pekte keyifli olmuyor ama içilir içilmez değil.
2. Mayaların alkol dayanımı vardır. Maya'dan mayaya değişsede, şarap'larda max%17 civarı alkol alınır daha fazla alkol mayaların ölmesine sebep olur. işte senin dediğin damıtma olayı burda devreye giriyor sen %40 alkol oranına sahip bi viski, bi rakı elde etmek istiyorsan, DAMITMAK zorundasın.
3. Etil alkolle Votka, Rakı, Viski vs. vs yapabilirsin. sana daha geniş bir yelpaze sunuyor.
Eklemeyi unuttum.
Damıtırken Metil alkolün kaynama Buharlaşma Isısı daha düşüktür. ETİL alkolün daha yüksek. bu yüzden ilk gelen ürün atılır.
kafama takıldı;
"İlk gelen ürün atılır" derken, sıcaklık Sabit olduğunda, MetilAlkol'ün " % 100'ünü" başka bir kaba aktarabiliyor muyuz? aradaki Isı yada Sıcaklık farkı nedir?
Bu Etil Alkollerin tamamını Maya mantarları mi üretiyor? Ya bakteriler? ya diğer tek hücreliler.. yada koloniler?
Bunlar bu alkolü niye üretiyor. Beslenmek için mi, savunma için mi?
Damıtma esnasında, mayaların v.s. diğer canlıları ortamdan ,nasıl uzaklaştırıyoruz. Kepçeyle alamıyoruz heralde de, nasıl? Sıvı ortam içinde her yerdeler mi? yoksa belli bir bölgeye özel mi? bir kere, oksijen almamaları lâzım. Bu MikroOrganizmaları kültive edemiyor (yetiştiremiyor) muyuz?
Biyolojik süreçler dışında, Kimyasal olarak da EtilAlkol üretilmiyor mu? Aynı sorum MetilAlkol için de geçerli.
ortaya karışık. ^^`
-0-
bu da ilginçmiş.
" ..... @SinusX ;
Afrika’da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak sıcaklıklara ulaşması ile metil alkololuşumu gerçekleşir.
Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın, metil alkol oluşması mümkün değildir. ..... "
Eee peki, Odun Ruhu derken, üzüm saplarında da Odun yok mu? lignin(?), suberin(?) gibi gibi..
Bunlar da yüksek sıcaklıklarda suyun(?) içinde kaynatsak MetilAlkol oluşur mu? O.o, bu nasıl soru oldu böyle ya.
-
noname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdı
abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz
oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;
https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/
buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.
veya
Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.
Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?
Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.
tranceport bunu yazdısofra şekerinden metil alkol üretemezssin.
sadece etil alkol elde edersin
çok güzel çok güzel çok güzel
https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html
First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.
That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.
Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible.Afrika’ da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak ile metil alkol oluşumu gerçekleşir. Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın metil alkol oluşması mümkün değildir.