folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)



Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tranceport
    tranceport's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2006
    Erkek

    sofra şekerinden metil alkol üretemezssin.

    sadece etil alkol elde edersin


    Atatürkçülük ölmez bir hedef, yükselen bir şereftir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı

    abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz 

    oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;

    https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/

    buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;

    Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.

    veya

    Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.

     

    Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?

     

    Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.

     

     

    tranceport bunu yazdı

    sofra şekerinden metil alkol üretemezssin.

    sadece etil alkol elde edersin

    çok güzel çok güzel çok güzel

     

     

     

     

     

     

    https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html

     

    First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.

    That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.

    Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible.

    noname tarafından 23/Ağu/19 04:57 tarihinde düzenlenmiştir

    ...said addicted.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahta
    tahta's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2008
    Erkek
    noname bunu yazdı
    burakbet bunu yazdı

    2 yıldır evde bira yapıyorum. 

    özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.

    soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)

    alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza. 

    edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.

    edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg

     

     

    Ya bende de kasada 40 şişe kovada 22 litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.

    Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.

    Niye? :D

     

    Hocam öncelikle kalınlaştırdığım yerlerden ve işin teknik ve biyolojik yönlerinden bahsederek başlamak istiyorum.

    1.İki işlemde de damıtmana gerek yok aslında. Niye maltla yapılan ürünün aroması ve şerbetçi otuyla birlikte içimi keyifli hale geliyor bu yüzden bu şekilde kullanabiliriz bilakis şarapta öyle. amaa şeker ile yaptığın şeyin içimi pekte keyifli olmuyor ama içilir içilmez değil.

    2. Mayaların alkol dayanımı vardır. Mayadan mayaya değişsede şaraplarda max%17 civarı alkol alınır daha fazla alkol mayaların ölmesine sebep olur. işte senin dediğin damıtma olayı burda devreye giriyor sen %40 alkol oranına sahip bi viski bi rakı elde etmek istiyorsan DAMITMAK zorundasın.

    3. Etil alkolle Votka Rakı Viski vs. vs yapabilirsin sana daha geniş bir yelpaze sunuyor. 

     

    Eklemeyi unuttum.

    Damıtırken Metil alkolün kaynama buharlaşma ısısı daha düşüktür. ETİL alkolün daha yüksek bu yüzden ilk gelen ürün atılır.

    tahta tarafından 23/Ağu/19 11:09 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    blackstone_tr
    blackstone_tr's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Ağustos/2013
    Erkek

    @zalimadam tecrübelerini aktarması lazım

     

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CaniSokucu
    CaniSokucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Erkek

    Bugüne kadar bildiklerim yanlış mıymış? Metil üretmek mümkün değil mi alala. Benim bildiğim damıtma sırasında önce metil oluyor onu atıyorsun ve hazır. Ama şu an yanlış hatırlıyor olabilirim, fermantasyon sırasında da metil üretiliyor olabilir fakat yüzde olarak çok düşük olduğu için sıkıntı yaratmıyor herhalde. Merak ettim ben de acaba yanlış bilgilere mi sahibim. 


    Şafak 1152!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2009
    Erkek

    https://www.abc.net.au/health/features/stories/2013/09/10/3845522.htm

    Burada evde yapılan alkollerde zararlı olmayacak miktarda metanol bulunduğu yazıyor.

    Yok mu sitemizde imanı kuvvetli bir biyolog, kimyager mürit bize bir aydınlatma yaşatsın.

    @izzmarit , nedir bu konu hakkındaki düşüncen?

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2010
    Erkek
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı

    abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz 

    oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;

    https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/

    buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;

    Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.

    veya

    Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.

     

    Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?

     

    Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.

     

     

    tranceport bunu yazdı

    sofra şekerinden metil alkol üretemezssin.

    sadece etil alkol elde edersin

    çok güzel çok güzel çok güzel

     

     

     

     

     

     

    https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html

     

    First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.

    That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.

    Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible.

    Alıntı yaptığın kaynağın devamı:

     

    Afrika’ da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak sıcaklıklara ulaşması ile metil alkol oluşumu gerçekleşir. Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın metil alkol oluşması mümkün değildir.


    Si vis pacem para bellum.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gizem
    sLeymN
    sLeymN's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk. 


    Cehennemin dibine kadar yolum var daha.. || Nasılsa her yalnız kendine sürgündür Asmera unutma.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    tahta bunu yazdı
    noname bunu yazdı
    burakbet bunu yazdı

    2 yıldır evde bira yapıyorum. 

    özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil, BİRA SUYU. evde yapın, gerçek bira için.

    soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken, satın aldığın Alkol'ü ya da damıttığın Alkol'ü kullanmıyorsun demek. Çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk).

    Bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? Maya onu parçalayıp Alkol'e dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)

    Alkol damıtmak Bira yapmaktan Farklı, ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. Doğru imbik, Sıcaklık kontrolü ve dikkat.

    o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız.

    gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza. 

    edit: All Grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi HoeGaarden(?) klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.

    edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg

     

     

    Ya bende de kasada 40şişe, kovada 22litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.

    Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.

    Niye? :D

     

    Hocam öncelikle kalınlaştırdığım yerlerden ve işin teknik ve biyolojik yönlerinden bahsederek başlamak istiyorum.

    1.İki işlemde de damıtmana gerek yok aslında. Niye maltla yapılan ürünün aroması ve şerbetçi otuyla birlikte içimi, keyifli hale geliyor bu yüzden bu şekilde kullanabiliriz. bilakis şarap da öyle. amaa şeker ile yaptığın şeyin içimi pekte keyifli olmuyor ama içilir içilmez değil.

    2. Mayaların alkol dayanımı vardır. Maya'dan mayaya değişsede, şarap'larda max%17 civarı alkol alınır daha fazla alkol mayaların ölmesine sebep olur. işte senin dediğin damıtma olayı burda devreye giriyor sen %40 alkol oranına sahip bi viski, bi rakı elde etmek istiyorsan, DAMITMAK zorundasın.

    3. Etil alkolle Votka, Rakı, Viski vs. vs yapabilirsin. sana daha geniş bir yelpaze sunuyor. 

     

    Eklemeyi unuttum.

    Damıtırken Metil alkolün kaynama Buharlaşma Isısı daha düşüktür. ETİL alkolün daha yüksek. bu yüzden ilk gelen ürün atılır.

    kafama takıldı;

    "İlk gelen ürün atılır" derken, sıcaklık Sabit olduğunda, MetilAlkol'ün  " % 100'ünü" başka bir kaba aktarabiliyor muyuz? aradaki Isı yada Sıcaklık farkı nedir?

    Bu Etil Alkollerin tamamını Maya mantarları mi üretiyor? Ya bakteriler? ya diğer tek hücreliler.. yada koloniler?

    Bunlar bu alkolü niye üretiyor. Beslenmek için mi, savunma için mi?

    Damıtma esnasında, mayaların v.s. diğer canlıları ortamdan ,nasıl uzaklaştırıyoruz. Kepçeyle alamıyoruz heralde de, nasıl? Sıvı ortam içinde her yerdeler mi? yoksa belli bir bölgeye özel mi? bir kere, oksijen almamaları lâzım. Bu MikroOrganizmaları kültive edemiyor (yetiştiremiyor) muyuz? 

    Biyolojik süreçler dışında, Kimyasal olarak da EtilAlkol üretilmiyor mu? Aynı sorum MetilAlkol için de geçerli. 

    ortaya karışık. ^^`

    -0-

    bu da ilginçmiş.

    " ..... @SinusX ;

    Afrika’da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak sıcaklıklara ulaşması ile metil alkololuşumu gerçekleşir.

    Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın, metil alkol oluşması mümkün değildir.   ..... "

    Eee peki, Odun Ruhu derken, üzüm saplarında da Odun yok mu? lignin(?), suberin(?) gibi gibi.. 

    Bunlar da yüksek sıcaklıklarda suyun(?) içinde kaynatsak MetilAlkol oluşur mu? O.o, bu nasıl soru oldu böyle ya.

     

    RitmFarbRacourci tarafından 02/Ara/19 18:44 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı

    abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz 

    oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;

    https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/

    buradaki link tam aradığım cevap sanırım. lakin orada dahi şöyle diyor;

    Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır.

    veya

    Metil alkol maliyeti daha az aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki üretiminde de kullanılmaktadır.

     

    Şeker ve suyu mayalamaktan nasıl daha ucuz olabilir odundan metil alkol üretmek? 1kg odundan 1 litre metanol çıkmaz ki?

     

    Sahtecilik dışında Anadolu da yapımı yaygın olan boğma rakı olarak adlandırılan ev yapımı rakı halk sağlığı açısından risklidir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen içkide yüksek miktarda metil alkol bulunabilmektedir.

     

     

    tranceport bunu yazdı

    sofra şekerinden metil alkol üretemezssin.

    sadece etil alkol elde edersin

    çok güzel çok güzel çok güzel

     

     

     

     

     

     

    https://www.howtohomebrewbeers.com/2018/03/methanol-brewing-risks.html

     

    First up, the answer to the question is that the ordinary beer home brewing process makes the alcohol called ethanol - not methanol. So you can't get methanol poisoning, no matter how much extra sugar you add.

    That's in general though - some methanol can be produced but at such minor levels that have no effect on the beer or effect on the body when consumed.

    Fruit beers which contain pectin could have slightly higher levels of the spirit but the effect is still negligible.

    Afrika’ da şeker kamışından alkol üretilmesi esnasında egzoterm (ısı üreten) fermantasyonun Afrika’ nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak  ile metil alkol oluşumu gerçekleşir. Üzüm suyu ne kadar ısıtılırsa ısıtılsın metil alkol oluşması mümkün değildir.


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
Toplam Hit: 4288 Toplam Mesaj: 42
evde bira behzat ç etil alkol metil alkol mayalama ev rakısı