Eve Sunucusu Kurmak ( Beyin Fırtınası )
-
Selamlar,
Konuyu Donanım & Driver'a mı açsam, yoksa Network - Internet'e mi açsam bilemedim.
Ev dediğim, kaldığım yurtta 1 gbit bağlantım var ve elektrik gideri alınmıyor. 13 aydır buradayım, 13 gün internetsiz kalmadım. Elektrik kesintisine ise hiç denk gelmedim.
Şimdi ben hobi olarak ve en azından kendi sitelerimi barındırmak adına bir sunucu kursam buraya 24 saat açık, nereden başlayıp neler yapmam gerekir? Çok çok efor sarfettirecek bir şey ise hiç bulaşmam muhtemelen, ama ufaktan hem hobi hem de kendimi yazılım & donanımsal bazda geliştirmek için faydalı olabilir.
Nasıl bir donanım, ne kadar yer kaplar, soğutma için ekstra bir şeyler ayarlamaya lüzum var mı, sadece bi kasa toplasam mesela nasıl olur vs. vs.
Benim yerimde olsanız ne yapardınız? Diyerekten beyin fırtınasını başlatayım :)
-
noname bunu yazdı
Selamlar,
Konuyu Donanım & Driver'a mı açsam, yoksa Network - Internet'e mi açsam bilemedim.
Ev dediğim, kaldığım yurtta 1 gbit bağlantım var ve elektrik gideri alınmıyor. 13 aydır buradayım, 13 gün internetsiz kalmadım. Elektrik kesintisine ise hiç denk gelmedim.
Şimdi ben hobi olarak ve en azından kendi sitelerimi barındırmak adına bir sunucu kursam buraya 24 saat açık, nereden başlayıp neler yapmam gerekir? Çok çok efor sarfettirecek bir şey ise hiç bulaşmam muhtemelen, ama ufaktan hem hobi hem de kendimi yazılım & donanımsal bazda geliştirmek için faydalı olabilir.
Nasıl bir donanım, ne kadar yer kaplar, soğutma için ekstra bir şeyler ayarlamaya lüzum var mı, sadece bi kasa toplasam mesela nasıl olur vs. vs.
Benim yerimde olsanız ne yapardınız? Diyerekten beyin fırtınasını başlatayım :)
Dışarıdan nasıl ulaşacaklar onu düşündün mü hocam? Ağ içinden ulaşılır ama ağ ışından nasıl ulaşacaklar?
-
Hocam ethernet kablosunu taktığım gibi IP tanımlayacağım, router falan fişman olmadan direk internete çıkacak. Şuanki bilgisayarım da öyle mesela, kapıya kadar ethernet ile geliyor ve manuel IP vermeden çalışmıyor. ( Tabi başta bilgi işleme gidip ben bilgisayar aldım bana bi IP daha verin demek lazım )
Kapıdan gerisi sistem nasıl bilmiyorum, ama özet olarak internete çıktığı anda kndi IPsi tahsis edilmiş olacak.
-
Gerekli nat ayarlarını yaptıktan sonra neden olmasın kendi sitelerimi barındıracağım diyorsan
kur bir iis ve gerekli modülleri yayınla.
-
Sabit ip ise direk download olayı yap tabi ip adresinden işte vip verilir tarzında ki siteler gibi .
-
Nasıl bir sistem toplamak gerekir? Tahmini kaça patlar?
Normal bilgisayar kasası toplayıp win serve kursam yeter mi mesela, yazılım olarak nelere ihtiyaç duyar, güvenliği çok sıkıntı olur mu...
-
EnesErgun bunu yazdı
Sabit ip ise direk download olayı yap tabi ip adresinden işte vip verilir tarzında ki siteler gibi .
Kan alırlar, yasalar sıkıntılı, no illegal :D
-
Hocam yaz listeye
1 adet raspery pi
1 adet class 10 sd kart 32/64/128 gb hiç fark etmez.
1 adet usb adaptor ( almadan linux uyumluluğunu kontrol etsen iyi olur )
1 adet arm destekli linux ( Tercihim ubuntu vivid mini installation cd olurdu ama raspery de çalışır mı bilemem. ( ilk kurulum için ethenert taksan daha iyi olur )
kurulumdan sonra Uygulama Yükleme Seçim ekranı gelir burdan burada LAMP'ı seçebilirsin.
Sonrasında webmin yüklersin.
Grafiksel olarak ayar yapayım dersen lxde işini fazlasıyla görecektir. hatta ilk kurulumdan sonra grafiksel arayüzü kaldırıp, ssh ve webmin ile sunucunu yönetebilirsin.
Minimum maaliyet ile web sunucun olmuş olur up/down hızım yüksek diyorsan güzel olur benim bir zamanlar yaptığım gibi kendi bloğunu barındırabilirsin. Ben raspery pi yerine mini pc kullanmıştım. Ama herşey den önemlisi sana nat lazım 80 portunu senin sunucuya yönlendirmeli modem.
-
şuan evde dediğin şekilde bir sistemi kurdum kısaca şöyle anlatıyım elimde bi tane orta karar pc vardı onun eline yüzüne çeki düzen verdim ram hdd takviyesi bide ekstra 2 portlu gbit ethernet kartı aldım evdekiler anasını ağlattığı için film izlicem diye :D. ilk başlarda windows server kuruluydu sonra eee windows la mı uğraşcam dedim ubuntu serverı çaktım alet kendine geldi. Şuan evde ne için kullanıyorum redmine proje yönetimi, svn versiyonlama sistemi, samba server (film, dizi arşivini media centerdan izlemek için.),apache , mysql bide flightradar24 için çevremdeki uçakları bildirme sistemi kurulu. Birde emektar Raspberry pi var oda bitcoin miner'ı kontrol ediyor. Aşağıdaki resmde görceğin switch çok abartı bişey ona gerek bile duymazsın tbt den bi arkadaşdan güzel bir fiyata almıştım neyse internete nasıl çıkıyorum dersen asus'un modemi var asus modem ücretsiz no-ip benzeri bir şekilde sana subdomain veriyor. tabi beğenmiyorsun xxx.asuscomm.com şeklinde domain veriyor sana sende kendi domainine yönlendirmek istiyorsun hemen cname kaydını xxx.asuscomm.com şeklinde olan kaydına ekliyor tada kendi domainde evdeki makina yayında :) diyiceksin 2 makina var 1 ip var erişim nasıl oluyor onada hemen yanıt vereyim. 22 ssh portunu raspberry pi nin ssh portuna yönlendirdim. storage serverın ssh ınıda 23 portuna. storage serverın apachesi 80 portunda raspberry pi web serverı ise 8080 portunda. Bir üşengeçlikten kurtulup düzgün bir makale tadında bir tutorial yazsam süper olcakta neyse :D
Sorusu olan varsa seve seve yanıtlayabilirim elimden geldiğince :)
Aşağıdaki resimde küçük bilgisayar odam :)
-
iyide modeme erişimin var mı ? portu nasıl yönlendiricen ?
-
noname bunu yazdı
Hocam ethernet kablosunu taktığım gibi IP tanımlayacağım, router falan fişman olmadan direk internete çıkacak. Şuanki bilgisayarım da öyle mesela, kapıya kadar ethernet ile geliyor ve manuel IP vermeden çalışmıyor. ( Tabi başta bilgi işleme gidip ben bilgisayar aldım bana bi IP daha verin demek lazım )
Kapıdan gerisi sistem nasıl bilmiyorum, ama özet olarak internete çıktığı anda kndi IPsi tahsis edilmiş olacak.
ip almadan zaten internete bağlanamazsın ki, aldığın local ip, yada internette gözüken WAN ip sinden bahsetmiyorum ben. Dışarıdan WAN IP 'nizi giren adam senin sunucuna nasıl yönlenecek? Yurdun Router'una direk erişimin mi var? O WAN IP sadece sana tahsis edilmiş bir ip değil ki.
Yok WAN IP adresini IPV6 ise ona birşey diyemem. Ama pek sanmıyorum IPV6 WAN IP'nizin olacağını.
DrKill tarafından 19/May/15 03:16 tarihinde düzenlenmiştir