folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Evrim Yasalarının Yazılım Alanında İşleyebilme Mantığı Ve Zeka - Entropi İlişkisi



Evrim Yasalarının Yazılım Alanında İşleyebilme Mantığı Ve Zeka - Entropi İlişkisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    https://www.youtube.com/watch?v=_dyBSBtmK6M

    Öncelikle videonun tamamını izlemenizi tavsiye ederim başlıkla pek alakası olmasa da fikir fikirdir, hatta burada bahsedilen çalışmalar fikirden bilgi düzeyine hafif bir geçim aşamasında anladığım kadarıyla.

    Neyse, eleman 6:45 de diyor ki kendisine pin-pon oynaması söylenmediği halde topu içeride tutan bir yazılım varmış. Araştırdığım kadarıyla bulamadım ama sallamadığına eminim çünkü bu insanların kendini bilime,bilim anlatıcılığına adadıklarını görüyorum tüm videolarında.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZewTs70B2bs

    Yine bu videoda Evrim Mühendisi ve Evrimsel Robotik Uzmanı ve Evrim Ağacının Kurucusu Çağrı Merk Bakırcı diyor ki, programladığım robotlar ne yapması gerektiğini bilmediği halde seçtiğim noktalarda bir yere kadar "kendiliğinden" başarı sağlayacaktır.

    Anlamadığım yer ise şu; Nasıl? Yani ne yapmam gerektiğini bilmediğim halde yaşamaya devam ettiğim oldu ama sonuçta bu bir iç güdü, intihar edersem eşimi dostumu üzerim gibi "düşünce" de var işin içinde peki bir yazılım ne yapması gerektiğini bilmediği halde nasıl oluyor da bir şeyler yapabiliyor? Biz bunu bir canlılık, bir bilinç düzeyi gerekli gibi görüyoruz düşünürken ama aslında hiçde öyle değil mi? Bilinç deidğimiz şey entropinin bir yan etkisi mi gerçekten, yani bilinç gökten inmedi (bazılarına göre maalesef hâlen öyle olsa da). Yazılımı genlerimiz olarak düşünürsek, ve yazılımcı arkadaşlar da şu sözü geçen pinpon oyunun mantığını anlatabilirlerse bu konuyu daha iyi anlayabileceğimi düşünüyorum.

    Nikoteen tarafından 19/Şub/19 23:57 tarihinde düzenlenmiştir

    Troubles'll come & they'll pass
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wh0
    wh0's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2008
    Homo

    Guzel konu... Takipteyim.


    🏴‍☠️Hi'dan gelen varır Who'ya, Hi'da onun adıdır Who'da...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KotomineKirei
    KotomineKirei's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Temmuz/2013
    Erkek

    ben de takipteyim


    They were crying when their sons left. God is wearing black. He's gone so far to find no hope, He's never coming back. They were crying when their sons left. All young men must go. He's come so far to find the truth, He's never going home.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2008
    Erkek

    Ya keske insanlara birseyleri anlatirken ilgili konuyu da yeterince arastirsalar :)

    Videodaki arkadasin bahsettigi konu %90 unsupervised learning. Yani makineye su dogru bu yanlis diye egitmek icin onceden etiketli data vermiyorsun, kendisi deneme yanilma ile bunu ogreniyor. Pong oyununda olmenin ve oyuna devam etmenin ne oldugunu biliyor ve amacin mumkun oldugunca uzun sure olmemek oldugunu bilip ona gore kendini egitiyor.

    Bunun yaygin orneklerinden bir tanesi reinforcemnet learning Mario'da uygulanmis detayli halini suradan izleyebilirsin https://www.youtube.com/watch?v=qv6UVOQ0F44

    Evrime inanan ama ayni zamanda bir yaraticinin da olduguna inanan bir insanim, bu konudaki tartismaya girmeye pek niyetim yok. Sadece yazilimcilara sordugun icin pinpon konusuna bi aciklik getirmek istedim :)

    Bu arada evrim surecinin nasil isledigine yazilimsal bir ornek de istersen genetik algoritma nedir ona bir bak https://www.youtube.com/watch?v=rGWBo0JGf50 eleman cok vicik konusuyor ama genelde bilale anlatir gibi bir modda oldugundan problem cikmayacaktir :)


    There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek

    Genetik algoritma ve YSA için gelmiştim @NmC hocam açıklamış.

    Evrim dediğin şeyi karşılayan algoritma genetik algoritma. Gerçi buna benzer bir çok algoritma var PSO vs. Ama temel olarak doğayı taklit ederek esinlenen algoritmalar. Öyle herkes oturup kafasına göre bir algoritma uydurmamış yani. Yapay zekanın bir çok algoritmsı doğayı taklit ile oluşuyor.. (Başka algoritmaları katmıyorum Öğrenme algoritmalarını söylüyorum. Yoksa istatistik temelli bir çok algritma da var.)

     

    İnsanlara da mantığın cuk diye işlendiğini düşünmüyorum. Insanlar da deneme yanılma yoluyla bu seviyeye evrildiğini düşünüyorum bende.

    Öyle olmasaydı Deney diye bir şey olmazdı. Herkesin aklına gelirdi.. GA , PSO , Arı kolonisi , karınca kolonisi bilmem ne hepsinin temeli deneme yanılma doğal sonuç üretme insanlar da bunu yapıyor bir şeyi öğrenirken. Deneye deneye :)

    Şimdi şöyle, Algoritmalar yazılır robota entegre edilirse boş bir araziye koy içinde herhangi bir data olmasın. Robot oradaki deneme ve yanılma yoluyla bir kaç data elde ederek yaşam sürdürebilir. (Robotun belirli kurallar çerçevesinde boş bir vaziyette bırakılması gerekiyor. Örneğin hayatta kalmak, pilinin bitmemesi için savaş vermesi gibi.) Engeller ile karşılaştıkça bu engellere çözüm üretebilir. Böyle bir algoritma var mı bilmiyorum ama. Atıyorum yarın öbürgün tekrar o karşılaştığı engel ile karşılaşınca hafızadan o sorunun çözümünü sorgulayıp bulup tekrar o çözümü işleyebilir. Fakat bunun için hep bir sınır belirlemek gerekiyor. Yoksa boş bir kutuyu koy ne yapacak bu kutu . Aynı şey benim kanımca.

     

     

    Edit : Yazılımın tek sıkıntısı algoritmanın karmaşıklığı ve her probleme uyacak bir algoritma bulamaması, problemden probleme farklı türde algoritmalar geliştirilebiliyor. GA yı her yere yapıştır çalıştır olmuyor malesef. Gerçek dünya problemleri o kadar karmaşık ki kelebek etkisinin çözümü neredeyse yok.

    Ben bunun ile ilgili bir örneği baz almıştım ;

    https://muhammedalmaz.com/index.php/2019/01/16/genetik-algoritma-ornek/

    Burada baktığın zaman denkleme gelecek a değerinin 3.5-4 arasında bir değer olması gerektiğini gözlemleyebilirsin. Ama öyle bir sayı ki gerçekten tam olarak o denklemi sağlamıyor.

    0 dan sonraki hassasiyeti 27 yaparak pythonda denedim gene sonucu bulamadım. Böyle bir problemle karşılaştığnda kesin sonucu bulamayabilir.

    Mesela pi sayısının sonunu göremediğimiz için kendimizce kısıt getirdik. 3.1 , 3.14, 3.1415..... gibi gibi.

    Bilimdeki hassasiyet derecesine göre pi sayısı baz alınıyor. Micro düzeyde bir araştırma yapıyorsan 3.1415926535 bile yetmiyor iken makro düzeydeki araştırmalarda 3.14 bile işini görebiliyor. Aradaki hata payını tolere edebiliyorsun. Tabi buda biraz sayısal analize giriyor. Neyse konu gittikçe gidiyor :D Baya derin konu.

     

     

    Benim kanımca şuan imkansız olabilecek bir şey. Fakat ileride ne olur bilemem. Öyle bir araştırmadan öyle bir algoritma çıkarki yaşamı programlarsınız.

    Fakat şuanki bilim ve teknoloji ile bunu yapabileceğimizi sanmıyorum. Yapay beyinler ile bilgi depolanabilinir ise belki olur bu işler yoksa şimdiki hafıza birimleri ile HAYAT gibi büyük bir datayı saklayabileceklerini düşünmüyorum.

     

    Konuyu takipteyim

     

     

    MhmdAlmz tarafından 20/Şub/19 09:52 tarihinde düzenlenmiştir

    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Ocak/2010
    Dişi

    Videolari izleyemedim konuyla ilgili bir yorum yapamayacagim ama dogadan esinlenen algoritma her yerde var demek icin geldim, mesela antiviruslerin calisma sekli bagisiklik sistemine cok benzer, signature detection olsun heuristics olsun. Bir de çmb candir.


    sigara değil, balık olan.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2004
    Erkek

    Şimdilik bende takipteyim, sonra konuya yazabilirim.


    Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek

    Ben bir şey yazmayacağım. O kadar bilgim yok. Öyle bütün gün video izleyecek vaktim de yok. Birisi düzgün bir şey açıklarsa okurum.


    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    italyan
    italyan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Aralık/2003
    Erkek

    Köken mevzusunu bilmemek ile birlikte "çekim veyahut eğilim"  , "itim veya kaçınım" kavramının temel kod olduğuna inanıyorum. Nasıl dersek , Big bang kuramına göre uzay boşluğunda parçalar çekim kuvveti etkisiyle bir araya gelmeye başladı. 

    Gezegenler oluştu vs. Ardından etkileşimler , birleşimleri oluşturdu. Her halükarda eğilimler devam etti. Temelde canlılıktan ziyade -değişmek , etkileşmek- var. "çekim" olduğu kadar "itim veya kaçınım"da söz konusu. Canlılığının bilincinde olmasa bile buna bir "eğilim" olarak korumaya çalışan ilk varlık nedir bilmiyorum. 

    İşe element düzeyinde yaklaşıyorum. Öyleyse bunları birbirine itip çeken şey iç yapılarının yarattığı elektrik - manyetik durum. Yani kısaca şunu söylüyorum "temel elementler" -artık hangileriyse-  elektrik/manyetik yapılarından ötürü bir çeşit -kod- gibi çalışarak belirli eğilim ve kaçınımlar sergiler. 



    Gerçek yoktur.Herşey yorumdur. - KKK - Düşünürseniz, acı çekersiniz. Şüphe ederseniz, delirirsiniz. Hissederseniz, yalnız kalırsınız. O yüzden koy goethe
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2014
    Erkek

    Videoları izlemedim ama evrim nasıl oluyor da daha iyiye veriliyor kısmı şu şekilde:

    Geçen bir televizyon programında bir adam arıların bal peteklerin altıgen olması olabilecek en verimli şekilmiş nasıl da şaşırtıcı değil mi? Gibisinden bir şeyler söyledi. Esasen değil. Çünkü arıların çeşitli türlerinin çeşitli şekillerde petek yaptığını düşünelim. Petek yapmanın yaşamı sürdürmek için önemli olduğu bir evrende arıların en verimli şekilde petekler oluşturması kaçınılmazdır. Çünkü verimsiz şekilde petek yapan arılar hayatlarını sürdüremeyip genlerini aktaramayacaklardır. Verimli olanlar ise hayatlarını sürdürüp genlerini aktaracaktır. Yine koşullara göre bu iyilik durumu ortama ne şekilde en uygun olacaksa yıllar içinde kaçınılmaz olarak en uygun şekil var olacak diğerleri yok olacaktır. Aynı mantığı her şeye uygulayabilirsiniz.


    ben de sevgiden yanayım...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Ekim/2016
    Erkek
    kofcu bunu yazdı

    Videoları izlemedim ama evrim nasıl oluyor da daha iyiye veriliyor kısmı şu şekilde:

    Geçen bir televizyon programında bir adam arıların bal peteklerin altıgen olması olabilecek en verimli şekilmiş nasıl da şaşırtıcı değil mi? Gibisinden bir şeyler söyledi. Esasen değil. Çünkü arıların çeşitli türlerinin çeşitli şekillerde petek yaptığını düşünelim. Petek yapmanın yaşamı sürdürmek için önemli olduğu bir evrende arıların en verimli şekilde petekler oluşturması kaçınılmazdır. Çünkü verimsiz şekilde petek yapan arılar hayatlarını sürdüremeyip genlerini aktaramayacaklardır. Verimli olanlar ise hayatlarını sürdürüp genlerini aktaracaktır. Yine koşullara göre bu iyilik durumu ortama ne şekilde en uygun olacaksa yıllar içinde kaçınılmaz olarak en uygun şekil var olacak diğerleri yok olacaktır. Aynı mantığı her şeye uygulayabilirsiniz.

    Peki aynı mantıkla en uygun halinin hiç var olmama ihtimalini de göz önünde bulunduramaz mıyız?

    Neden ve nasıl altıgen şeklinde peteklere sıra geldi.

    Neden en uygun koşul çıktı da nesilleri tükenmedi.

     

    end tarafından 26/Şub/19 15:57 tarihinde düzenlenmiştir

    0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
Toplam Hit: 3570 Toplam Mesaj: 25
evrim zeka algoritma bilinç entropi