Firefox Mitleri
-
Mit (Tanım) - “Yarı doğru bir kurgu ya da gerçek, özellikle bir fikrin parçası.” Firefox ile ilgili bir çok mit internette bulunmaktadır. Umarız bu seri bu mitlerin bazılarını açığa çıkaracaktır.

Herpimiz üstteki afişleri görmüş veya şu sözleri duymuşuzdur. Site sahipleri para kazanmak için bu reklamları sitelerinde yayınladılar. “Firefox hızlıdr, Firefox düşük sistemlerde çalışabilir, Firefox güvenlidir, Firefox sizi bütün Spyware vs.den korur” Nasıl yanıltıyorlar ama? Okuyun.Genel Mitler
Mit - “Firefox ve Mozilla aynı şeydir” - Example
Gerçek - Firefox “Phoenix” olarak 2002′de başladı, Mozilla Suite’in deneysel yeniden dizaynı ile tarayıcı bileşeni kazandırıldı. 2004′de resmi olarak “Mozilla Firefox” adıyla bilindi. Bun durumda adı Mozilla Vakfı/Kurumu tarafından geliştirilen Firefox oldu. Mozilla Suite’in resmi gelişimi 2005′te sona erdi ama bir topluluk olarak devam etmekte. bkz: SeaMonkey - Kaynak
Mit - “Firefox tamamen ücretsizdir” - Örnek
Gerçek - “Gerçek şu ki; Mozilla Firefox açık kaynak kodludur ama tamamen ücretsiz değildir. Çok sayıda bileşeni EULA tarafından, -marka olarak Firefox adı, çalışmaları- korunmaktadır.” - Kaynak - Kaynak 2
Mit - “Firefox ve Mozilla Çıkar Amacı Gütmez” - Örnek
Gerçek - “Vakıf kar için Mozilla Kurumunu kullanıyor. Tarayıcıda yer vereceği arama motorları ve firmalardan on milyonlarca dolar gelir elde etti. Mozilla’nın 2006 finansal kayıtlarına göre, vakıf $74 milyon topladı. Geçen yıl $66 milyon toplamıştı. Gelirin yüzde 85′i telif sözleşmesi olan tek kaynaktan geliyor - Google. Aynı yıl, patron Mitchell Baker’a $500,000 ‘dan fazla maaş ve bonus olarak ödeme yapıldı.” - The New York Times
“Mozilla Kurumu çalışanlarına , ürünlerimizden elde ettiğimiz gelirden ödeme yapar. Biz , Firefoxtaki arama özellikleri hem kullanıcılarımız tarafından beğenildiği hem de on milyonlarca dolar gelir sağladığı için çok şanslıyız.” -Kaynak.
Şu anda , Mozilla Vakfı , kar amacı gütmeyen oluşum Firefox’u tarayıcı popülaritesini kullanarak sermayeye çevirebilecek kar amaçlı bir bütünleyici olarak şekillendirip , geliştiriyor ve dağıtımını yapıyor. Mozilla Vakfı bugün bütünüyle kendileerine ait bir tamamlayıcı , Mozilla Corp., şekillendirdiklerini duyurcak.”- Forbes
“Kar amaçlı Mozilla Vakfı tarafından oluşturulan Firefox , geçtiğimi yıl $72 Milyon kara ulaştı. Bu yılki hedeflerinde ise çalışan sayısına 120′ye çıkarmak var. !” -Kaynak 1 - Kaynak 2
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firefox Mitleri - 2
Firefox Mitleri Hakkındaki serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Mit - “Firefox, ‘FireFox’ olarak hecelenir ve FF olarak kısaltılır”
Gerçek - Firefox F-i-r-e-f-o-x - olarak hecelenir ve sadece ilk harfi büyük yazılabilir. (yoksa FireFox, Foxfire, FoxFire şeklinde şeklinde okunmasına ve yazılmasına neden olur.) Tercih edilen kısaltma “Fx” veya “fx”‘dir. - Kaynak
Firefox DinMyth - “Firefox Din değildir.”
Din (Tanım) - “Bir neden, principle, or activity pursued with zeal or conscientious devotion.” - Source
Gerçek - Firefox fanatikleri için bir takıntı olamktan öteye geçmiştir. - Explorer Destroyer - Kill Bill’s Browser - Block IE - IE is Evil!Aliens choose Firefox (Oregon State University)
Firefox Sidewalk (Oregon State University)
Firefox Balloon (Oregon State University)
Firefox Bus (LiveJournal)“Giving people unadulterated access to the web became something of a religion, and every wasted pixel, button or dialog that impeded it was a demon that nagged at us.” - Blake Ross Mozilla Firefox Founder - The Firefox Religion
Not - about:mozilla yazın Firefox adres çubuğuna “The Book of Mozilla“‘yı görün.
Türkçesi: Mammon uyudu. Yeniden doğan dev hayvan tüm Dünya’ya yayıldı ve onu destekleyenlerin sayısı arttı. Varlıklarını duyurdular ve tilki kurnazlığıyla ekinleri ateşe kurban ettiler. Kutsal sözlerin rehberliğinde kendilerine yeni bir dünya yarattılar ve çocuklarına dev hayvandan bahsettiler. Mammon uyandı, ama o artık takipçiden başka hiçbir şey değildi.
Mozilla Kitabı’ndan, 11:9 (10. Baskı)

Sistem Gereksinimleri Mitleri
Sistem GereksinimleriMit - “Internet Explorer 6′dan daha az sistem gereksinimlerini destekler” - Örnek
Gerçek - Aslında Internet Explorer 6, Firefox’tan daha az sistem gereksinimi destekler.
Not - Internet Explorer 6 hala microsoft tarafından destekleniyor.
- Lifecycle Supported Service Packs - Internet Explorer (Microsoft)
Internet ExplorerMinimum:
486/66 MHz CPU
16 MB of RAM
11.5 MB of hard drive space
Windows 98Not - Kimse IE6′yı bu sistemde test etmedi.
- Internet Explorer 6 SP1 Sistem Gereksinimler (Microsoft)
FirefoxMinimum:
Pentium 233 MHz CPU
64 MB of RAM
52 MB of hard drive space
Windows 98Önerilen koşullar çok kötü:
Önerilen:
Pentium III 500 MHz CPU
128 MB of RAM
Windows XPNot - Opera için minimum gereksinim 20MB disk alanı ve Windows 95′tir.
- Firefox 3 Sistem Gereksinimleri (Mozilla)
Hafıza KullanımıMit - “Firefox 2, Internet Explorer 7′den daha az hafıza kullanır” - Örnek
Gerçek - Internet Explorer 7, Firefox 2′den daha az hafıza kullanır.
- Browser Memory Test: Firefox vs IE7 vs Safari vs Flock vs Opera (Life Rocks 2.0)
- Firefox Excessive Memory Usage (Coding Horror)
- IE7 vs Firefox 2: The memory usage showdown (Lifehacker)
- Web browser memory usage (digitalinsane.com)
Firefox 3 Hafıza KullanımıMit - “Firefox 3 çok düşük hafıza kullanır.”
Gerçek - Firefox 3 hala yüksek hafıza kullanıyor.
- Firefox 3 Hogs Memory Like Crazy (PCMech)
- Firefox 3 is Still a Memory Hog (The NeoSmart Files)
- Firefox 3 Beta 1: The Memory Use Says It All (TechCrunch)
- Firefox 3 Beta 1 Review - Memory Usage Is Worse! (Lockergnome)
- Firefox 3 vs. Opera 9 re: memory usage (nonzero)Kaynak:Özgürlikİçin.Com -
orijinalini okumuştum bi ara
Türkçe'ye çevirmişler güzel olmuş
yalnız orijinal yazı daha uzundu sanki
bir de söylenilenler doğru ama firefox kullanmamak için sebep değil
ya da bedava diye kullanmıyodum
esas vuruculuğu bence eklentilerden gelir
şu an eklentileri kaldırsam firefox kullanmak işkence olur bana
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------orijinalini okumuştum bi ara
Türkçe'ye çevirmişler güzel olmuş
yalnız orijinal yazı daha uzundu sanki
bir de söylenilenler doğru ama firefox kullanmamak için sebep değil
ya da bedava diye kullanmıyodum
esas vuruculuğu bence eklentilerden gelir
şu an eklentileri kaldırsam firefox kullanmak işkence olur bana
-----------------------------bileşen bileşen diyorsunuz operada bileşen yok dionuz(üstüne alınma pro sana bişi demiom ;)) bunlar ne uçakmı :S
sonrada stumble diyorsunuz firefox u diğerlerinden ayıran bileşen diyorsunuz sanırım araç çubuğundaki görmüyorsunuz :S
opera unite tanıman için bişey yollayayım sana
notebook.werttbt.operaunite.com/fridge/
yada
notebook.werttbt.operaunite.com/file_sharing/content/ buradan seninle istediğim dosyayı paylaşabilirim istersem şifrede koya bilirim ;)
yada opera link e kayıt olarak bilgilerimi(yer imleri hızlı başlat vsvsvsvs) telefonum yada cep bilgisayarım yani opera mobile kullandığım yada başka bilgisayarımdaki opera browser la senkronize edebilirim :S

-
düzelttim :d
hangi sivrinin işi lan bu
deneme notu
-
yaw arkadaşlar kusura bakmayın ama yarası olan gocunur :D.Bende firefox kullanıyorum ve de çok memnunum.Ha yok sen opera falan kullanmamışsın demeyin onu da 6. sürümden beri bakıyordum i indirip ama bir türlü ısınamadım.İnsanlar firefoxda basitliği ve kullanışlığı buluyor.Ayrıca millet firfoxa hep bok atıyor forumlarda falan hiç firefox böyle diyip opera mitleri diye konu açan yok ama her nedense paso firefox kötülenip opera nın hakkı yeniyormuş gibi konular açılıyor.Bırakın bu işleri firefoxa geçin :D
-
torpedo_XL bunu yazdı:
-----------------------------
yaw arkadaşlar kusura bakmayın ama yarası olan gocunur :D.Bende firefox kullanıyorum ve de çok memnunum.Ha yok sen opera falan kullanmamışsın demeyin onu da 6. sürümden beri bakıyordum i indirip ama bir türlü ısınamadım.İnsanlar firefoxda basitliği ve kullanışlığı buluyor.Ayrıca millet firfoxa hep bok atıyor forumlarda falan hiç firefox böyle diyip opera mitleri diye konu açan yok ama her nedense paso firefox kötülenip opera nın hakkı yeniyormuş gibi konular açılıyor.Bırakın bu işleri firefoxa geçin :D
-----------------------------yarası olan gocunur. ne alaka :S
çünkü opera mitleri diye bişey yok da ondan kimse konu açmıyor. hiç de firefox kötülenip opera ya geçin diye konu açan görmedim ben ama ie yi kötüleyip firefox'a geçin diyeni çok gördüm.
-
TekBuluT bunu yazdı:
-----------------------------torpedo_XL bunu yazdı:
-----------------------------yarası olan gocunur. ne alaka :S
çünkü opera mitleri diye bişey yok da ondan kimse konu açmıyor. hiç de firefox kötülenip opera ya geçin diye konu açan görmedim ben ama ie yi kötüleyip firefox'a geçin diyeni çok gördüm.
-----------------------------valla ben çok gördüm.Çoğu teknoloji sitesinde falan firefox un yeni sürümü çıktığı haberinin altında en az 20 tane firefox boktan siz opera ya bakın diye mesaj görüyorum.Zaten ben gördüğümü söylüyorum niye yalan söyliyeyim :). Zaten yarası olan gocunur lafım wert arkadaşa idi :D.Ben opera kötü demedim zaten en azından ie den iyi ama şu olayı yapmadılar hala galiba sayfa yüklenirken hiçbir yerde bi oynama yok firefoxda ne güzel cember gibi sey dönüyo ie de bile bir belirti var ama opera a sadece adres çubuğu doluyordu galiba sırf ondanbir türlü ısınamadım.Bide opera nın ekendileriyahoo widget gibi yani ayrı olarak açılıyor firefoxun burdaki en iyi özelliği eklentilerini kendi içine gömebilmiş olması.Bu olayları hallederlerse opera ya hemen geçerim :D
-
torpedo_XL bunu yazdı:
-----------------------------haklısın yarası olan gocunur ben bişi demedim sadece operanın işe yarar bir kaç özelliğinden bahsettim sen nasıl anladın bilmiyorum ki böle bir savunmaya geçtin :S(cem yılmaz doğru demiş mesaj veren kişiyle ilgili değildir alan kişiyle ilgidir ortaya böle bişi çıkmış işte) birde ff kötülendiğini görmedim ben nedense opera kullannanlar opera kullanın daha iyi ff kullananlar hayır ff daha iyi diyor buda bildiğimiz tartışma işte.şimdi seni ff yi sovunurken "hep ff yi kötülüyorlar" diye bir acındırmaya giriyorsunki sanki ff nin hakkı yeniyormuş gibi
önce böle yapıyorlar diyip yadırgıyorsun sonrada aynı şeyi sen yapıyorsun
bilmem anlatabildimmi
-
TekBuluT bunu yazdı:
-----------------------------Mit - “Firefox ve Mozilla Çıkar Amacı Gütmez” - Örnek
Gerçek - “Vakıf kar için Mozilla Kurumunu kullanıyor. Tarayıcıda yer vereceği arama motorları ve firmalardan on milyonlarca dolar gelir elde etti. Mozilla’nın 2006 finansal kayıtlarına göre, vakıf $74 milyon topladı. Geçen yıl $66 milyon toplamıştı. Gelirin yüzde 85′i telif sözleşmesi olan tek kaynaktan geliyor - Google. Aynı yıl, patron Mitchell Baker’a $500,000 ‘dan fazla maaş ve bonus olarak ödeme yapıldı.” - The New York Times
“Mozilla Kurumu çalışanlarına , ürünlerimizden elde ettiğimiz gelirden ödeme yapar. Biz , Firefoxtaki arama özellikleri hem kullanıcılarımız tarafından beğenildiği hem de on milyonlarca dolar gelir sağladığı için çok şanslıyız.” -Kaynak.
Şu anda , Mozilla Vakfı , kar amacı gütmeyen oluşum Firefox’u tarayıcı popülaritesini kullanarak sermayeye çevirebilecek kar amaçlı bir bütünleyici olarak şekillendirip , geliştiriyor ve dağıtımını yapıyor. Mozilla Vakfı bugün bütünüyle kendileerine ait bir tamamlayıcı , Mozilla Corp., şekillendirdiklerini duyurcak.”- Forbes
“Kar amaçlı Mozilla Vakfı tarafından oluşturulan Firefox , geçtiğimi yıl $72 Milyon kara ulaştı. Bu yılki hedeflerinde ise çalışan sayısına 120′ye çıkarmak var. !” -Kaynak 1 - Kaynak 2
-----------------------------ff döver yada opera döver demiycem i.e yi azıma almıyom yukarıda güzel bi olay var microsoft gibi ürünü lisans parası ile satmak gibi bi gelir modeli yerine harika bi iş çıkarmış bunu facebookda da görüyoruz diğer social network şirketleri uygulamalardan para alırken facebook uygulamarı ücretsiz yaptı rekamlardan para kazandı ff de popülaritesini kullanmış arama motorundan güzel para kazanmış, çalışanlarına güzel para kalmış kullanıcı tarafındada hiç bi sıkıntı yok güzel iş
-
firefox bedavadır, %100 açık kaynak değildir.
firefox kâr(bağış oluyo aslında) amacı elbette gütmesi lazım yoksa geliştirilemez
firefox ile ie6 yı karlışılaştırması son derece komikti, hala gülüyorum
-
Eklentisiz firefox hiç birşeydir.. Millet eklentisi için seviyor, fazla eklenti yukleyince hamtallaşıyor.. browser olaylarında en yenilikci opera'dır.