Fiziği İyi Olanlar Baksın :)
-
ya benim aklıma şöyle bişey takıldı..bu konuyu arkadaşla 2 gündür tartışıyoruz..
şimdi olay şu...
bilindiği gibi atmosferin şöyle bi özelliği var..atmosfer güneş ışığını yayarak dünyanın aşırı ısınmasını ve aşırı soğumasını önler ve bu sayede gölgede kalan yerler tamamen karanlık olmaz yani tamamen karanlık olmasını atmosfer engeller..
şimdi aklıma şu geldi..
bilindiği gibi ay da atmosfer yok.. peki bu olay ay da gerçekleşir mi..? yani demek istediğim nokta şu... ayda ki gölgeler zifiri karanlık mı olur yoksa dünyadaki gibi mi olur..?
ben zifiri karanlık olur diyorum çünkü atmosfer yok..
mesela gündüzleri evlerimizin güneş almayan yerleride aydınlık olur çünkü bu atmosfer sayesindedir..güneş ışınları atmosfer sayesinde yansımaya uğrar ve duvarlardan vs. ilerleyerek ışık almayan yerleride aydınlatır..
peki aynı şey ay dada mümkün olur mu..?yoksa ay da sadece güneşin çarptığı yer mi aydınlık olur..?
bu konu coğrafyayla alakalı gibi gözüksede fizikle alakalı bunun için fiziği iyi olan bi açıklarsa sewinirim..bu konu üzerinde tartışmak istiyorum da :P -
boyum 1.84 kilom 76,ii fiziğim var uyarmı:P
-
yaw ben öle mi dedim abi :)
-
bu konuda bence sen haklısın ordada atmosfer olsydı ve dunyada olduu gibi gunes isii alan almayan heryeri aydinlatsaydi biz surekli dolunay gorurduk,bu yuzdendirki biz ayı farklı evrelerde goruyoruz,her tarafini atmosfer olsaydi ayda bizde hep dolunay gorurduk.
-
ay da atmosfer yok ama ayın güneş ışığını emiş gücü var yani şöyle düşünelim bir sünger bol suyu uç kısmından emiyor ama ne oluyor su miktarı çok fazla olduğu için su bütün süngere yayılıyor sünger suyu eşit miktarda paylaşıyor uçtur ortadır bitişdir demeden ay da böyle sınırsız güneş ışınını çekiyor ve her kısıma dağıtıyor , tabi bu benim düşüncem bildiğim kadarı ile bi toparlama yapmaya çalıştım : )
-
mavibere tezimi çürüttü : )
-
şimdi ben bu örnekleri verince arkadaşım da şöyle dedi..
tamam atmosfer yok ama yansıma var dedi..çünkü görme olayı yansıma sayesinde olur dedi..eğer yansıma olmasaydı ay ı göremezdik falan dedi..ama yansıma atmosfer sayesinde oluyo.. ve ayda atmosfer yoksa biz ay ı nasıl görüyoruz..??? -
üzülme jami benimki sadece bi fikir emin diilim ole geldi içimden birden,ama sende marsta nasıl olur onu sole hadi mutlu ol:)simdi mars kırmızı ya atmosfer olsa ne renk olur?
-
gölgelerin zifiri olmamasının nedeni güneş ışınını diğer taraflardan gelen yansımalarıdır
bunun örneğini 3dsmax kullanarak görebilirsiniz
yarı gölge oluşması için 2 ışık gerekir
2. ışık kaynağı gibi davranan ise yansımalardır
atmosferle ilgisi yok ! -
ya atmosferin katlarından biri mavi yani gazların rengi mavi olduğu için mavi gözüküyo..ve burada da atmosferin katkısı büyük..yani atmosfer olduğu için mavi renk daha iyi yayılabiliyo..
ya neyse konu bu değil şimdi :)
ben eminim ya ay da gölgeler zifiri karanlık olur..ama arkadaşım inanmıyo işte..bana bunu kanıtla diyo ama kanıtlamak için ay a gitmek yada önemli bi kaynak göstermek gerekiyo..bu kaynağı buradan bulucam inşallah :) -
ama yansima yerden de oluyo ki sadece atmosferden diil.ona bakarsan ışık uretmeyen butun gezegenler,sonucta onlarin yıldız gibi uretti ışık yok hepsini biz aldıkları ışığı yansıttıı için goruyoz,arkadasının tezine gore o zaman gorunen mars, venus gibi gezegenlerdede atmosfer olmasi lazim.
Toplam Hit: 8486 Toplam Mesaj: 69