Fizik Sorusu!

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ragmendous
    ragmendous's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ağustos/2005
    Erkek

    hep barthez arkadasımız mı soracak fizik soruları biraz da ben sorayım


    hepimiz otobuste yolculuk yapmısızdır ozellikle yaz aylarında otobuslerin içi sinek kaynar:))simdi gelelim soruya:sizce otobuste ucusan bu sinekler neden cama yapısmıyor??halbuki otobus hareket edince sinekden hızlı olan otobusun sinegi camına yapıstırması gerekir neden bole olmuyo??


    serseriyim,icerim,dagıtırım bar bar gezerim soranlara kaportacıyım derim kimseyi kafaya takmam sekil yapmaya bayılırım
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PeriSaN
    PeriSaN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Eylül/2005
    Erkek

    otobusun içindeki hava da otobüsle haraket ediyo ya ondan heralde


    hani lise ikide vardıya bağıl hız falan onla alakalı bişi galiba


    Dağlar Gışımış Yolcu Üşümüş Nasıl Edem Ben, Dağlar Harami Deşme Yarami PERİŞANIM Ben
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PacoRabanne
    PacoRabanne's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Eylül/2005
    Erkek

    CEVAP :


    Çünkü sineğin kütlesi hemen hemen havanın kütlesi kadardır yani otobüs hareket ettiği zaman içindeki havada hareket eder dolayısıyla bu hava ilerlerken sinekte bununla birlikte ilerler çünkü karşı koyamaz diye düşünüyorum. ama yinede kesin bi şey söyleyemem eğer kesin bi şey bilen varsa buyursun söylesin...!


    Fuck this world if they cant understand me!!!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xeren
    xeren's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Temmuz/2005
    Erkek

    otobüs hareket halinde iken sinek hertürlü cama yapışır!!!

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oldwolf
    oldwolf's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Haziran/2002
    Erkek
    PacoRabanne bunu yazdı:



    CEVAP :


    Çünkü sineğin kütlesi hemen hemen havanın kütlesi kadardır yani otobüs hareket ettiği zaman içindeki havada hareket eder dolayısıyla bu hava ilerlerken sinekte bununla birlikte ilerler çünkü karşı koyamaz diye düşünüyorum. ama yinede kesin bi şey söyleyemem eğer kesin bi şey bilen varsa buyursun söylesin...!






    alakası yok. şimdi içindeki hava da hareket ettiği için diyeceğim ama o da çok basit ve yetersiz kalıyor, eylemsizlik vs gibi konular giriyo işin içine...


    ayrıca soru şununla aynı: dünya dönüyor, neden zpılayınca olduğumuz yere düşüyoruz da daha batıda bi yere düşmüyoruz. şimdi otobüs sabit hızla hareket ediyorsa havadaki şey de, sinek mesela olduğu gibi kalır ileriye veya geriye gitmez ancak eylemsizlik dedim ki onu en basit şekilde şöyle açıklayayım: araba gaza basınca koltuğa yapışırsın ya işte eylemsizliğe bir örnektir bu. işte eğer şöför gaza basarsa, yani otobüs ivmeli hareket yaparsa o zaman sinek geriye arka cama yapışabilir ama bu ivmeli hareket kısımdan emin değilim.


     


    ancak aynı şeyi kendin de şöyle deneyebilirsin:


    bi araçta giderken havaya anahtarını atıp yere nerede düştüğüne bakarsan geriye gitmediğini göreceksin. tabi eğer anahtar ağır dersen küçük bir kağıt parçasını buruşturarak at, buruştur çünkü eğer yayvan haliyle atarsan düşmesi esnasında araçta da olsa dışarıda da olsa hava sürtünmesi nedeniyle yön değiştirir sağa sola yalpalayarak iner, yanlış sonuca varırsın.


    Metallica Rules
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    eXoR_CIST
    eXoR_CIST's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Haziran/2002
    Erkek

    ordaki soruyu otobüs değil de tiren yaparsanız bir einstein örneği elde etmiş olursunuz.


    einstein derki
    bütün maddeler birbiriyle etkileşim içindedir.
    tirenin içinde uçan sinek tirenle birliktemi gidiyor yoksa trenin içinde sürekli olarak ileriyemi uçuyor?


    burada trenle sinek arasındaki etkileşimi vurgulamış dayı,


    valla bende einstein'ın yalancısıyım :)

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alkem
    alkem's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Aralık/2003
    Erkek

    Bunun cevabı oldukça basit.Çünkü tren ya da otobüs her ne ise,hareket halinde iken belirli bir hıza sahiptir.Sinek de aynı hızı kazanır aracın içersinde..


    Şöyle örnekleyelim...Arabanın hızı sıfır,yani park halinde sizin hızınızda sıfır olur.sonra araba birden hızlanır,arka doğru çekildiğinizi fark edersiniz çünkü sizinde ilk hızınız sıfırdır.sonra bu çekilme hissi kaybolur.Ve bingo hareketsiz bir şekilde seyahat ediyorsunuzdur.Çünkü artık sizde arabanın trenin otobüsün her ne ise o aracın hızı ile aynı bir hıza sahip olmuş oldunuz.İşte sineğin de sağa sola arkaya yapışmamasının da nedeni budur.Yoksa bizim bir de oturup onun hava da uçması değil ?Eğer öyle olsaydı biz de hareket halinde iken hobaaaaaa hep birlikte otobüsün arka camına yapışmış oluduk.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CLK-J35
    CLK-J35's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    Allahın hikmeti....


    CeLeKatireJeotuzbeş
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maynak
    maynak's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2005
    Erkek

    bunu aciklamanin 2 yolu war:


    1.yol: Allah'ın hikmeti barekallah masallah.... denir ve konu kapatilir


    2.yol: otobusn icindeki sinek de etkilenir ve hizlandiginda geri dogru savrulur ama cok fazla bi etki olmadigindan(cunku otobusle beraber hizlaniyor) cama yapismayabilir hatta farkedilmeyedebilir. ama disardaki sinek cok daha fazla etkilenir(cunku otobusten habersiz sabit duruyo ve otobusun carpmasini beklio)saaaak die cama yapisir bunu su olaya benzetebiliriz otobus gaza bastiginda hafifce koltuga carpioz ama onunde biri varsa kaportaya yapisir.


    varlikta var olabilmak icin yoklukta yok olmak gerek ama yokluk oyle bir yokkluk ki hicbir sey yok yokluk bile yok oyleyese bir sey var yoklugun dahi olmadigi noktada varolan birsey o varsa hersey var o yoksa hicbir sey yok
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    persian
    persian's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 07/Eylül/2005
    Erkek

    Arkadaşların çoğu eylemsizlikten bahsetmişler..Evet eylemsizlik vardır ve var olan her madde için geçerlidir.Bunların içinde havada vardır.


    Sinek uçmak için havayı kullanır..Daha doğrusu hava ile bir bütündür.Otobüs veya x aracı ilk harekete geçtiğinde var olan her madde eylemsizlik kanunu nedeni ile geriye doğru yığılma yapar ama zamanla bi düzene girip otobüsle aynı hıza sahip olur.Dolayısıyla sinekde otobüsün içinde dışarda duran bir cisme göre belirli bir hıza sahip olan hava ile aynı hıza sahip olduğundan arkaya yapışması gibi bi durum söz konusu değildir.Ancak tekrar hatırlatayım ilk hareket anında muhakkak geriye doğru bir tepki olur.. Takmayın böle şeylere kafayı :) Daha nice şeyler var.. "Sizce eğri mi eğri..Yoksa doğrumu doğru ya da eğri mi doğru veya doğrumu eğri" :)) Ya  da telefonlar nasıl çalışıyor küçüklükten beri anlatıolar kömür tozları mozları diolar.Trenmi bu kömür tozlarıyla çalışsın..Ya da dünyadaki bütün canlıların sesi kaybolmuyo nereye gidio bu sesler geri gelicekmi bize :)) Neyse Kalın Sağlıcakla..

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek

    bana kalırsa eylemini korumakla ilgili (öyneğin hızla yavaşlayan bir arabanın içinde senin vicudun ileri doğru hareket eder bunun sebebi vicudunun sahip olduğu eylemi korumasıdır) yani otobus 100 ile giderken 1 saniye içinde durdur bakalım cama yapışıyomu yapışmıyormu yada tam tersi 1 sn içinde otobüs araba vs 100 çıkar bakalım arka cama yapışıyormu yapışmıyormu birde otobus bir bütün olarak ele alacaksın içindeki hava koltuklar yolcular vs


    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
Toplam Hit: 5827 Toplam Mesaj: 27