Fizikle İlgili Bi Kaç Soru Yardım Edermisiniz ?
-
1 - Bir katıdan yapılmış içi boş bir kürenin genleşmesi,niçin aynı maddeden yapılmış dolu bir kürenin genleşmesine eşittir ?
2 - Hava ile şişirilmiş bir balon, içinde 77 K sıcaklığında sıvı azot bulunan bir termostata daldırılıyor.balona ne olabiliceğini açıklayınız.Balonun esnekliğini koruyabiliceğini varsayarak.
3 - niçin sıvı azot ve oksijen ya çift boşluklu bi kapta veya köpükle yalıtılmış bi kapta depolanır ?
4 - U.S Kuruşu çinko kaplı bakırdan yapılır.Kuruşlardaki bakır miktarını tayin etmek için bir kalorimetrik test deneyi yapılabilirmi?Eğer yapılabilirse kullanılıcak metodu açıklayınız
Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.
-
bilen,gören,yorum yapıcak olan ?
-
Valla benim fiziğime göre 100 puanlık uzman sorusu
-
1- çünkü genleşme katsayısı aynıdır, misal 1cmX20cm lik bir demir çubuk 0 dan 100 dereceye çıktığında 1cm uzuyorsa, 1mmX20cm lik bir demir çubukta aynı miktar uzar, burada boyuna uzamadan bahsediyorum. 2- 77K sıvı azotun kaynama noktası, 77 K = -196.15 santigrat derece, yani balon içindeki havanın büzüşmesiyle fena halde küçülür diye düşünüyorum, hatta hava içindeki nem aniden donacaktır. 3- Adı üstünde yalıtım işte, ısı kaybetmemek için. Zira hava iletkendir fakat kaplar arasında hava bırakmazsanız geriye kalan boşluk ısıyı iletmez, aynı şekilde köpükte iyi bir yalıtkandır. 4- Bu konu hakkında bir bilgim yok fakat, içimden bir ses "hayır" diyor, çünkü bakır çinko kaplı :|
-
SpoofU bunu yazdı:
-----------------------------
1- çünkü genleşme katsayısı aynıdır, misal 1cmX20cm lik bir demir çubuk 0 dan 100 dereceye çıktığında 1cm uzuyorsa, 1mmX20cm lik bir demir çubukta aynı miktar uzar, burada boyuna uzamadan bahsediyorum. 2- 77K sıvı azotun kaynama noktası, 77 K = -196.15 santigrat derece, yani balon içindeki havanın büzüşmesiyle fena halde küçülür diye düşünüyorum, hatta hava içindeki nem aniden donacaktır. 3- Adı üstünde yalıtım işte, ısı kaybetmemek için. Zira hava iletkendir fakat kaplar arasında hava bırakmazsanız geriye kalan boşluk ısıyı iletmez, aynı şekilde köpükte iyi bir yalıtkandır. 4- Bu konu hakkında bir bilgim yok fakat, içimden bir ses "hayır" diyor, çünkü bakır çinko kaplı :|
-----------------------------1. soru küre için ama hacimce genleşmeyle bağlantılı olmalı.
2. soruya aynısını dedim ama belki gözden kaçırdığım bişi vardır demiştim iyi yokmuş sanırım :)
4. soru hakkında hiç bi bok anlamadım bile :(
-
2- 77 kelvin -190 dereceye mi denk geliyo:D Hay aq.
Şimdi balonun içinde hava var ve 77 kelvinlik bir ortama giriyor bu balon. Nolur?
Şimdi hava sıcaklığı düştüğü zaman atmosfer basıncı artar. Bu da havanın yoğunlaştığı anlamına gelir. Yani yoğunluğu artar. Böylelikle balon küçülür.
-
1- eşittir çünkü küreler sadece dıştan genleşir iç çapıyla alakası yoktur kanımca, ötekilere cevap bulmuşsunuz boşuna yazmayım bende :) ama 4ü bende anlamadım ya :S
-
4. soru serway den serway senin taa..
-
Valla balon sorusunu geçen bi belgeselde izledim balonun içindeki hava basınçtan dolayı suya dönüşüyo. Yani havanın içerisindeki nem suya dönüşüyo ve balon sönüyor doğal olarak.
-
Ben biliyorum ama açıklayamıyorum :D, kürenin çubuk gibi eni boyu yoktur, küre işte, genleşme her yerinde aynı, öyüzden hacimsel genleşme deniliyor, çubuk olunca boyuna genleşme deniliyor ama çubukta azda olsa enine genleşir.
-
4. soru
evet belirleyebilirsin (kesin konuşmiim... bence belirlenir) ... kalorimetreyle yaptığın deneyin sonucunu; toplam kütleyi; ısı sıcaklık denklemini kullanarak 4 bilinmeyenli 4 denk . yazılır... çözülür...
Qbakır=Mb*Cbakır*(T2-T1);
Qkurşun=Mk*Ckurşun*(T2-T1);
Qbakır+Qkurşun=Qtoplam;
Mbakır+Mkurşun=Mtoplam;
bilinmeyenler Qbakır , Qkurşun , Mbakır, Mkurşun (denklemleri veryon EES ye ... oda cevapları veryo...)
tablodan bakılacaklar Cbakır , C kurşun
edit1: Mtoplamı da bilmen gerekyo...
Deneyden elde edilecekler T2 , T1 , Qtoplam
edit2: bide şey var kurşun diye okumuşum kuruşmuş malzemede ...kurşun yerine çinko...