Flashın Geleceği Nedir?
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------HTML5, Flash'a kafa tutacak potansiyelde olsa da Adobe Flash yazılımına benzer fonksiyonellikte ve basitlikte bir geliştirme ortamı olmadığından henüz uzman kitleye hitap ediyor. Pazar payının büyük çoğunluğunu oluşturan orta ve alt seviyeye yönelik kolaylıkta bir yazılım çıkmaz ise HTML5 piyasada başı çeken kişilerin oyuncağı, şov aracı olmanın ötesine geçemeyecek. Fakat neyseki Google bu konuyu yıllar öncesinden ele almış durumda ve buna yönelik hamleler gerçekleştiriyor. Elbette Flash gibi performans ve çökme sorunlarına yol açan 3. parti bir yazılımı kullanmak kimse istemez. HTML5'in yayılmasını sağlayan şey sadeliği, basitliği ve kullanışlılığı ile öne çıkan bir geliştirme ortamı olacak. Şüphesiz ki bir gün bu da gerçekleşecektir. O zaman Flash için gün sayılacak. Ancak bugünkü halimize bakarsak; henüz mümkün değil.
-----------------------------çok doğru ek olarak HTML5'in tamamen fonsiyonel olması için ön görülen tarih 2023 :\
-
Apple adobeye gider yaptıya bakalım nolucak
-
Flash'a asıl kazığı Adobe attı :))
Artık bir çok uygulamayı HTML5 e uygun hale getiriyor (ex.Captivate)
bu haberde var
http://shiftdelete.net/adobe-html-5-destekli-captivate-6yi-duyurdu-38265.html
ayrıca Jelibon için desteği adobe un kendisi kesti.. flash la başa çıkamayacağını öğrenen adobe artık destek vermiyecek....
-
mungabunga bunu yazdı:
-----------------------------Flash'a asıl kazığı Adobe attı :))
Artık bir çok uygulamayı HTML5 e uygun hale getiriyor (ex.Captivate)
bu haberde var
http://shiftdelete.net/adobe-html-5-destekli-captivate-6yi-duyurdu-38265.html
ayrıca Jelibon için desteği adobe un kendisi kesti.. flash la başa çıkamayacağını öğrenen adobe artık destek vermiyecek....
-----------------------------hocam öyle bir konuştunki sanki flash adobe'un değilmiş gibi(ben öyle anladım) durum şu adobe her mobile cihaz için flash güncellemesini vermesi ona büyük masraflara yol açıyordu PC'lerde olduğu gibi 3-4 çeşit işletim sistemi mevcut olmadığı için mobile platform üzerinden çekti desteğini
-
Merhaba.
Geçtiğimiz yıl (2011-2012 dönemi) bilişim dünyasında sanırım en çok konuşulanların başında; Flash’ın son nefesini verip vermeyeceği, HTML5 karşısında nasıl bir hamle gerçekleştireceği, mobil platformda nasıl bir atılım gerçekleştireceği ve Microsoft ve Apple gibi tekelleşme arzusu içe yanıp tutuşan dev şirketlere karşı nasıl bir tutum sergileyeceği tartışıldı. Ancak bu tartışmalar ve Flash hakkında yapılan yorumların her zaman için asılsız olduğunu ve kehanetlerin ise hiçbir zaman tutmayacağını; biz Flash geliştiricileri ve takipçileri olarak çok iyi biliyorduk. Özellikle Adobe’nin Flash için arkaplanda geliştirmekte olduğu Beta Tester’ları ile yürüttüğü o kadar çok proje var ki; sanırım o teknolojiler son hallerine gelse ve şu an kullanıma sunulsa, sanırım artık web teknolojilerinde Flash’tan başka bir araca gerek kalmayacaktır. Tabi sunucu taraflı diller hariç. Şimdilik sadece bu teknolojilerin daha kararlı hale gelmesi ve biraz daha geliştirilmesi bekleniyor. Gerçi bunun altında biraz da ticari stratejiler yer alıyor.
Şimdi biraz geçmişe dönmek istiyorum. Flash CS5.5 sürümünde büyük bir heyecan ile karşıladığımız yeniliklerin başında Mobil Programlama geliyordu. Yani Flash CS5.5 sürümü ile iOS ve Android formatlı bütün mobil cihazlarda rahatlıkla bütün özellikleri ile uygulamalar geliştirilebiliyordu. Ancak Steve Jobs’un pazarlama ve patent saldırıları yüzünden geçtiğimiz yıl, neredeyse biz programcılar için en sorunlu yıl oldu. Yani mobil cihazlarda hangi standartlar ile web tasarımları yapılacaktı. Mesela; mobil cihazlar HTML5 istiyordu, ama hiçbir tarayıcı doğru dürüst HTML5 desteği sağlayamadı. Tuhaf bir paradoks oldu. Bir yandan da Flash ise ben buradayım ve güç bende diyerek boy gösterdi. Mobil cihaz üreticileri başta Flash’ı istemediler, HTML5’e yönelmek istediler ama Flash’ın yanında HTML5’in adı bile edilemezdi. Bunu fark eden Google ise Android cihazlarında Flash Player’ı koymak istedi. Çünkü Flash’ta yaşanan gelişmelerin farkındaydı ve akıllı bir karar vererek Flash Player’a güvendi. Ama Steve hala gururundan bu gelişmeleri göremedi ve ısrarla son günlerinde bile cihazlarına Flash Player koymak istemeyerek aramızdan ayrıldı. Bununla birlikte Flash, Unity3D yazılımı ile Flash geçtiğimiz aylarda anlaşma yaptı ve bugün masaüstü bilgisayarımızda en yüksek performansla oynadığımız çoğu oyunun kalitesinde oyunlar hem web tarayıcıları hem de mobil cihazlarda yerini aldı. Sanırım bu gelişme olmasaydı, mobil cihazlarda bu kaliteyi diğer alternatif teknolojiler ile asla göremeyecektik. Bugün ise hala HTML5 ile yılan oyunları yapılarak tanıtımları yapılıyor. Trajikomik bir durum. Ayrıca Flash Player 11 ile de stage3D performansı geliştirildi ve 2D ve 3D programlama-render konusunda inanılmaz derecede kalite ve performans sağlandı. Yine yapılan testlerde HTML5’e nazaran Flash’ın çok daha performanslı olduğu ispatlandı. Hal böyleyken artık kimse Flash için son nefesini veriyor gibi yorumlar yapamaz oldu, hatta şaşkınlık ile Flash’ın gelişmelerini izleyip, bir yandan da Flash programını bilgisayarlarına kurmaya başladı. Kendilerine kolay gelsin diyoruz.
Günümüzde ise artık bir takım sorunların ortadan kalkması ile bilişim dünyasında standartlar yeniden çizilmeye başlandı ve biz de bu bilişim devlerinin kendi ticari ve tekelleşme arzuları sorunlarının azalması ile birlikte rahat bir nefes almaya başladık. Artık bir yılı aşkın süredir gelişmeleri takip eden geliştiriciler de hangi platformda hangi cihazı kullanacağını çok daha iyi kestirebiliyor. Çünkü artık kimse sanal platformda tamamen ticari kazançlar ile yapılan yanlış yönlendirmelere kanmıyor, somut olarak kendileri yapılan çalışmaları görebiliyor. Biz de bu konuda her zaman için bilinçli olmalı, gereksiz haberlere ve yönlendirmelere kapılmamalı, her zaman için yapacağımız iş için doğru aracı seçmeliyiz ve kullandığımız araçların gücünün farkında olmalıyız. Yoksa biz de diğerleri gibi Flash’ı sadece banner yapma programı sanarız.
Gelelim Flash CS6’ın durumuna…
Bu sürümde beklediğimiz gibi günümüzün en çok rağbet gören mobil teknolojilerine ağırlık verilmiş. Flash CS5.5 ile mobil programlama yapabiliyorduk gerçi, ama kimseye bunu inandıramadık. Yeni sürümde Adobe AIR platformu direkt olarak uygulamaya gömülü oluyor. Yani kullanıcılar Flash ile yapılan uygulamaları mobil cihazlarında çalıştırabilmek için herhangi bir Player kurmak zorunda kalmıyor, yüklendiği gibi tıkır tıkır çalışıyor. Yine Unity3D ve bunun gibi geliştirilmiş bir takım kütüphaneler ile yüksek performanslı oyunlar geliştirilebiliyor. Bununla birlikte mobil cihazın bütün dokunmatik girişleri (tek parmak donuşu, birkaç parmak donuşu, parmak sürmeler vs.), sensörleri, GPS verileri Flash ile kullanılabiliyor. Ayrıca MDM Zinc teknolojisi ile de entegre edilerek, .NET platformunu kullanır gibi MAC, Linux ve PC platformlarında sorunsuz bir şekilde Flash Player’a ihtiyaç duymadan çalışabilecek ve işletim sistemi üzerinde tam denetim sağlayabilecek yazılımlar geliştirebiliyoruz. Mesela; direkt veritabanına bağlanabiliyor, kayıt defterine veri kaydedebiliyor, COM portlarını kullanabiliyor, form işlemlerini yapabiliyor ve çok daha fazlasını yapabiliyoruz. Gerçi bu yenilik midir bilmem. Çünkü zaten bunun nasıl yapılacağını bir önceki kitabımda uygulamalı olarak anlatmıştım.
Bir diğer büyük gelişme de yayımlama araçlarında olmuş. Artık Flash ile yapmış olduğunuz animasyonları direkt olarak HTML5 ve JavaScript formatı ile Flash Player’sız oynatabilecek bir şekilde yayımlayabiliyorsunuz. Yani yaptığımız animasyonlardaki tüm Tween’ler tek tek analiz edilerek kare tabanlı animasyon tekniği ile createJS adlı bir JavaScript dosyası ile web tarayıcılarında gösterilebiliyor. Kullandığımız görsel ve ses dosyaları da harici olarak bir klasör içerisinde tutulabiliyor.
Gelen yeniliklerin diğerleri de stage3D performansı ve animasyon performansı yönünde olmuş. Özellikle mobil programlama konusunda çok büyük bir gelişme. Çünkü daha önceki sürümlerde render performansı düşüklüğü nedeni ile cihazın işlemcisi çok zorlanıyor ve dolayısı ile pil ömrü düşüyordu. Şimdi ise bu sorun ortadan kalkmış durumda.
Uğur GELİŞKEN
-
Programmer bunu yazdı:
-----------------------------ErotikPanda bunu yazdı:
-----------------------------Hiç bir dil ölmez sadece popülerliği azalır o kadar.
-----------------------------çok güzel bir cümle olayı tüm gerçekliği ile betimlemiş ErotikPanda, ve bu popülerliği java gölgesinde azalmakta
-----------------------------ula flash konusunda amma edebiyat parçaladınız ha :)
şahsi görüşüme gelirsek; adobe ilelebet kalacaktır ama flashın çöküşü muhtemel gerçek
-
HoneyBadger bunu yazdı:
-----------------------------Programmer bunu yazdı:
-----------------------------ErotikPanda bunu yazdı:
-----------------------------Hiç bir dil ölmez sadece popülerliği azalır o kadar.
-----------------------------çok güzel bir cümle olayı tüm gerçekliği ile betimlemiş ErotikPanda, ve bu popülerliği java gölgesinde azalmakta
-----------------------------ula flash konusunda amma edebiyat parçaladınız ha :)
şahsi görüşüme gelirsek; adobe ilelebet kalacaktır ama flashın çöküşü muhtemel gerçek
-----------------------------flash ile actionscript ayırmak gerek. flash gidebilir ama as3 kalır
-
Bu ne herkes felaket tellallığı yapıyor.
flash ölse sevinecek misiniz ? yılların emektari program :|
bazı müritler demiş, adobe, flashın android jelibondan desteğini çekti yok güncelleme cıkmıcak vs. adobe kendi ayağına sıkmıyor mu ? flash dan kar etmiyor mu ? Sanki adobe da flashi bitirmek istiyor gibi ha?
-
Adobe de çekti desteğini androidten
-
yazmayayım diye 3 gündür kendimi tuttum da olmadı amk.
Şimdi arkadaşlar, şöyle bir olay var. HTML5 geliyor, her ne kadar beta sürümünde dandik bir dilde olsa şuan temelleri sağlam ve ucu açık bir platform.
Bu çözümlemeleri göz önüne çıkaran şirketlerin destekleri. Adobe bu hamlesi ile şunu anlatmaya çalışıyor(iOS ta Flash Player desteğinin uzun zaman önce kalktığını hatırlayalım. Bu yazıda Android Jelly Bean 4.1 de 15 Ağustosta Google Play den kaldırılmasına hitaben yazılmıştır.):
"Mobil, Browser ve Masaüstü uygulamaları benim, Mobil web deneyimi senin". Şunu bilmek lazım, cihazlardan Flash Player'ın kaldırılması cihazların AS3 kullanan bir ürünü çalıştırmayacağı anlamına gelmiyor. Zira artık Adobe Air uygulamalarınızın paketlenmesi ve dağıtımı daha kolay çünkü uygulamalarınızı Adobe Air embeded şeklinde derleyebiliyorsunuz. iOS için derlenmiş Air uygulamanızı xCode Organizer kullanarak bir iOS uygulamasına dönüştürebilirsiniz.
Şunu anlatmaya çalışıyorum, artık 2 çözümlemeninde sınırları keskinleşmeye başladı, herkesin kapacağı köşe yavaş yavaş belli oldu:
- Tablet ve Akıllı telefonlarda kullanılacak çözümleme HTML5 tir. Sebebini daha öncede söylemiştim. Adobe firması Flash player'ı paketlenmiş bir component şeklinde dağıtıyor. Yani Performans sorunları, optimizasyon Adobe tekelinde. Derlenmiş bir uygulamayı, derlenmiş bir paket vasıtasıyla açmak pek mobil bir deneyim değil. Flash Player burada kaybediyor. HTML5 ise tablet ve akıllı telefonları üreten, browserları üreten şirketler tarafından geliştirilmekte, sanırım beni anladınız. Ama dediğim gibi, proje hala beta sürümünde, önümüzdeki 2 sene içersinde HTML5 kesin tahtına kalkmamak üzerine oturur diye düşünüyorum.
- Farkettiyseniz nüanslı kelimeler kullandım. HTML5 için mobil web deneyimi derken, Flash için mobil ve browser "uygulama"larından bahsettim. Mobil uygulamalarda Adobe Air yerine HTML5'in gelmesine imkan yok, çünkü Flash Player'ın aksine Adobe Air projesi her cihazsa sıkıntısız çalışır. Ayrıca HTML5'in kütüphaneleri oturtup, servislerini yazıp en son IDE yapıp programcılara "yürü ya gollum" diyene kadar Flash herhalde Adobe Güneş Panelini falan yapar. Masaüstü Flex ve Air uygulamalarının yerine zaten zannetmiyorum ki alternatif getirsin, deneyecektir tabi ki fakat google+ gibi birşey olacak oda, kullanılacak ama gözde olmayacak.
- İşte geldik en sikici kısma. Browser. Şimdi linuxta pislik yaptığı aşikar, linux kullanan azınlığa HTML5 yarayacak, şunu düşünüyorum, Flash Player'ın bazı linux sürümleri gerçekten de performanslı çalışmıştı yani bunu yapabildiğini gösterdi, Flash zaten C/C++ ile yazılmış bir projedir, hız konusunda potansiyele sahiptir yani. Bu keskin sınırların çizilmesi, linux kullanıcısına yarayacak, çünkü mobili HTML5'e bırakan Adobe geriye kalan ve power tuşu olan her cihazda hakimiyet isteyecek. Linux için optimizasyon kapışması döner diye düşünüyorum.
- Browser dedik. Browserda HTML5'in, Flash'a karşı zerre şansı yok. Bunu net söylüyorum. Tabi kullanıma bağlı tercihler olacak, SEO ve hafif, cross platform bir site isteyen HTML5 ile sitesini yapacak. Fakat interaktivite, 3D ve 2D deneyim isteyen, yani bilgisayar ile browse deneyiminin eşik atlamasını sağlayan Flash'tır. Stage3D bu aralar çok popüler. Stage3D bilinen dışında, yani Unity3D engine dışında UDK (Unreal Development Kit) tabanlı bir engine de kullanıyor. UDK Unity3D ye göre daha ayrıntılı bir Game Engine. İşte Flash, Unreal Engine'i browser'a !performanslı! bir şekilde taşıyor. Abartmıyorum, bu browserda PS3 kalitesinde oyun anlamına geliyor.
- İşte bir 3D HTML5 oyunu: (grafiklerin kötü olması ve google bünyesinde parçalarını hayal edemediğimiz bir makinada bile performans sorunu yaşanması.) QUAKE 2
http://www.youtube.com/watch?v=XhMN0wlITLk&feature=player_embedded#!
- Burada ise bir Stage3D oyunu : (fazla söze gerek yok)