Flip-Flop
-
arkadaşlar, acemi olduğum için bu sorum çok mantıksız gelebilir ama inanılmaz bi ikilemdeyim :) kitaptan okudum, arkadaşın ders notunu okudum, hatta ve hatta google'dan araştırdım (çok fazla istediğim sonuç çıkmadı, ileri elektronikle ilgiliydi hep) ama bir türlü tam mantığını kavrayamadım. bu aralar baya aptalım :) ayrıca çok kısaca anlatılmış hiç üzerinde durulmamış. :P
flip-flop'ların çalışma mantığını çok basit olarak anlatacak biri var mı?
one input line is used to set its stored value to 1
(bi input flip-flop'un depoladigi değeri 1 yapmak için kullanılır)gibi bi tanımı var mesela, burda bahsedilen olay nedir? nedir yani bu flip-floplar..
-
lojik devrelere giriş diye bi dersim var burda anlatılmıştı. bunu anlaman için temel kapı elemanları and or ve not'u bilmen gerekli ilk önce bunları öğren derim
-
gate'leri biliyorum hocam, and, or, xor, not bunlarda sorun yok, nasıl çalıştıklarında da sorun yok. zaten flip-flop'un gate'lerden oluştuğunu da biliyorum.. ama flip-flop'un kaba mantığını anlayamıyorum :D:D
-
zamanla çalışan devrelerde yada sıralı yapılan işlerede kullanılır bunlar mesela trafik lambalarında sırayla yeşil yakma mevzusu olabilir
-
ohhh yudumla:D:D
-
herhangi bir andaki çıkışlarının o andaki girişler tarafından tayin edilmesidir. yani ;
herhangi bir andaki çıkış o andaki girişler ve bir önceki çıkış tarafından belirlenir başka bir deyişle bir önceki çıkış bir sonraki çıkışın belirlenmesinde etkili olur.zaten bu filip filoplar bellek özelliğine sahiptirler. bu nedenle dijital elektronik ve mikroişlemci tabanlı sistemlerde çok yaygın kullanım alanları vardır.
tetikleme sinyaliyle kare dikdörtgen dalga biçimleri sonucu etkisi oluştururlar.
-
UCANTENEKE bunu yazdı:
-----------------------------
ohhh yudumla:D:D
haha :D yudumla -
Basit olarak flip flop'un bir tane girişi(D) bir tane de çıkışı(Q) vardır. Bir de clk(tetikleme | clock) girişi bulunmaktadır ki flip flop işlemini bu clk'nın durumuna göre yapmaktadır. clk sinyali 0'dan 1'e geçiş yaptığında(veya tam tersi) flip flop girişteki veriyi çıkışa iletir.

Bu anlatmaya çalıştığım D tipi flip flop'tur. Farklı farklı ff(flip flop)'lar da vardır jk tipi, t tipi gibi... Ancak hepsinin ana mantığı clk(tetikleme | clcok | CP = Clock Pulse) sinyaline bağlı olarak çalışmalarıdır.
-
ve üstat konuşur..
-
Frosttear bunu yazdı:
ve üstat konuşur..
-----------------------------yok canım :D
-
zula bunu yazdı:
Basit olarak flip flop'un bir tane girişi(D) bir tane de çıkışı(Q) vardır. Bir de clk(tetikleme | clock) girişi bulunmaktadır ki flip flop işlemini bu clk'nın durumuna göre yapmaktadır. clk sinyali 0'dan 1'e geçiş yaptığında(veya tam tersi) flip flop girişteki veriyi çıkışa iletir.

Bu anlatmaya çalıştığım D tipi flip flop'tur. Farklı farklı ff(flip flop)'lar da vardır jk tipi, t tipi gibi... Ancak hepsinin ana mantığı clk(tetikleme | clcok | CP = Clock Pulse) sinyaline bağlı olarak çalışmalarıdır.
-----------------------------Temel flip flop RS flipfloptur. Genelde diğer flipflopların içinde bir tane RS flipflop vardır. D tipinde de koyu bölgenin içindeki RS flipfloptur.
RS flip flopun doğruluk tablosu ise
R S Q Q'(Q nun değili)
0 0 Önceki durumunu korur
0 1 1 0
1 0 0 1
1 1 Kararsız durum
Normal çalışmasında S (Set) 1 olduğunda Q (çıkış) 1 olur.
R (Reset) 1 olduğunda Q 0 olur.
iki girişte 0 olduğu durum değiştirmez.
normal çalışmada Q üssü (Q nun değili) Q nun tersi olmalıdır.
iki girişinde 1 olması durumu kararsız durumdur, çünkü çıkışların ikisi de 0 oluyor, ama Q ile Q nun değili birbirinden farklı olması gerekir, Birisi 0 sa diğeri 1 olmalıdır.
JK flip flop'u tam hatırlamıyorum ama diğer flip floplara dönüşebilen bir flip floptur. Yukarıdaki D tipi flipflopta girişleri ayırıp, girişte yer alan not kapısını da kaldırırsan JK flipflop olur.
JK flipflopun J ve K girişlerini birleştirirsen T(trigger) tipi, girişlerden birini tersleyip birleştirirsen D tipi flipflopu elde edersin.