Format Atmak
-
Arkadaşlar yazdığınız yazıları tam oolarak okumamıştım geri döndüm ve yebiden baktım bir çok arkadaşımız soğru düsünüyor. Çoğunuza hak veriyorum..Bu arada bir arkadaşımız hızlı formatın yani format:/c/q nun bad sectör oluşumunu yavaşlattığını düşünüyor fakat farkeden bişi olmas. Eğer bilgisayarınıza gerçekten format atma ihtiyacınız varsa bunu düz formatla halledin...
-
yaw hoca bak bilgisayar makalesi doğtuyu göstermez her okuyanda bilgisayardan anlamaz...Format atmakla bad sector oluşmaz :))..A.q o zaman ben yıllar boşuna pratik yapmışım yıllardır yaşadığım şahit olduğum olaylar yalan ozaman....Bence biz bir üst makama çıkalım ...Nickimyok hocam bu konuda nediyorsun sık format atmak bad sector oluştururmu(kesin oluşturur) oluşturmazmı.caizmi yani :))....
Ayrıca format komutunu verince hdd de nasıl bir işlem gerçekleşiyor haberiniz varmı..sanal canım cicim diye silmiyor(hdd nin canını okuyor) plaka meselesi...araştırın.
-
şimdi bi defterin var sürekli yazı yazıosun ama yazdıkalarını silip tekrar yazıosun bu işlemi sürekli gerçekleştiriosun o kağıt nolur ayvayı yer denmesi bedava şimdi git bi kağıt al Tahribat.com yaz sil yaz sil yaz sil yaz sil 5-10 kere yap bakalım eskisinden eser varmı umarım anlatabilmişimdir........
-
sağol hoca züpper açıkladın....
-
eXoR_CIST bunu yazdı:
bad sector oluşumunun sıcaklık, sarsıntı, ani elektrik kesilmesi, voltaj değişimleri gibi bir çok nedeni vardır ama kesinlikle format bunlardan biri değil!
diski formatladığınız zaman, üzerindeki tüm verileri silmiş oluyorsunuz, silme işlemi zaten hdd'nin okuma, yazma gibi temel işlevlerinden birisi..
ayrıca 15- 20 değil ama üst üste 8 format atanı gördüm, ve hiç birşey olmuyor ;)
+bende çok fazla format atan biriyim, şuan kullandığım hdd 20'nin çok üzerinde format yemiştir, hala taş gibi maşallah ;)ayrıca sanılanın aksine hdd'lerin içinde havada vardır, yine sanılanın aksine açılan bir hdd kapatıldığı taktirde tekrar kullanılabiliyor. ama çok hızlı ve seri bir şekilde bad sectorler oluşmaya başlıyor ve kısa sürede hdd kullanılmaz hale geliyor..
sandığının aksine hdd nin içinde hava yoktu ( hava olursa çalşmaz diel çalışır) ama seagate maxtor samsung gibi büyük firmalar a para fazla geldiği için okadar para yatırıp vakumlu ortamda yapıolar demi :) ve hdd açılır kafa ayarı vs yapılır kapatırılır senin dediğin gibi s.iki tutar ha bunun çaresi yokmu var onun için bitane akvaryum buluosun iki yanından kolunun geçiceği kadar delik açıosun bi tarafını kapatıp öbür tarafından elektirikli süpürge ile içindeki havayı çekiosun sonra iki elini o delikten sokup hdd yi orda açıp kapıosun ... ve bi sorun çıkmıor okey ....... -
akvaryum markası önemlimi...valla buda güzel..uygularız ilerde bakarsın
-
yok ya içinde su ve balık olmasın sorun yok : )
-
1- deftere yazı yazıp sildiğinizde, silginin çalışma mantığına göre her silme işleminde defter zarar görür. çünkü defter üzerine fiziki bir yazma işlemi söz konusudur, silerkende aynı şekilde fiziki bir silme işlemi var ortada. deftere zarar vermek istiyorsanız illa silmenizde gerekmiyor, aynı yere sürekli olarak yazarsanız (ki karalama denir buna) defter yine zarar görür. hatta sürekli bir yazma veya silmeniz de şart değil, defter üzerine yapılan her yazma ve silme işlemi defteri belli bir ölçüde zedeler. (ki sizin mantığınıza göre dosya kopyaladıkçada disk zarar görüyor!)
ama sabit diskler manyetik bir yazma silme işlemi söz konusu, burada disk üzerine hiç bir şekilde temas yoktur.. temas olduğu anda bad sector oluşur zaten (head crash) yani defter örneği hiç bir zaman bir hdd için geçerli değildir. zaten format sonrası bilgilerin kurtarılabiliyor olmasıda 2-3 mesaj yukarıda söylenenin aksine format işleminin normal bir silme işlemi olduğu, disk yüzeyini kazımadığını gösterir ;)
onun dışında hdd'nin içinde hava olmadığı cümlesi bana ait değil ama mantıken hava olmaması fizik kurallarına aykırı (magdeburg deneyi'de bunu kanıtlar zaten)
hdd'nin içinde hava olmadığını 2 sene önce PCnet editörlerinden Deyvi Levitas'ın PCnet forumlarına yazdığı bir mesajdan öğrendim, orada Deyvi Levitas derki:
Sanılanın aksine sabit disklerin içinde hava vardır, aynı zamanda tüm modern disklerde dıştan içe ve içten dışa hava değişiminin sağlanması için iyi filtrelenmiş bir tahliye kanalı bulunur. Diskin açılması ise KESİNLİKLE kısa sürede bozulmasına yol açar.
Quantum'un düzenlediği bir toplantıda bozuk sektör oluşan diskleri kurtarmaya çalışmanın faydasız olacağını, disk bozulmalarının genellikle okuma kafasının disk yüzeyine çarpması sonucu oluştuğunu ve yüzeyden kopan partiküllerin diskin diğer kısımlarına bulaşarak daha fazla bozuk sektör oluşturduğunu öğrenmiştim.
Bunları sizlerle paylaşmak istedim
buda link: http://www.pcnet.com.tr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3991&start=0
-
nickimyok bunu yazdı:
şimdi bi defterin var sürekli yazı yazıosun ama yazdıkalarını silip tekrar yazıosun bu işlemi sürekli gerçekleştiriosun o kağıt nolur ayvayı yer denmesi bedava şimdi git bi kağıt al Tahribat.com yaz sil yaz sil yaz sil yaz sil 5-10 kere yap bakalım eskisinden eser varmı umarım anlatabilmişimdir........
KANKA EMİNİM HERKES ANLAMIŞTIR.. EYWALLAH..!
-
bu arada ortam gerilmiş ve birbirimize laf yetiştirmeye çalışıyomuşuz gibi bir durum söz konusu oldu, bu başlık altına attığım ilk mesajımda hiç böyle bir atışmanın içerisine girmek gibi bir niyetim yoktu, sonuçta bunlar benim doğrularım, ben buna göre davranırım, sizin diskinizi formatlayıp formatlamamanız da açıkçası beni pek alakadar etmez, o yüzden bu başlık altına başka mesaj yazmıycam.
+ ne desem zaten moderator olduğundan dolayı nickimyok hep haklı çıkıcak :)ama HDD hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılar varsa aşağıdaki linkleri incelemelerini tavsiye edebilirim. gerçekten çok güzel yazmış elemanlar.
http://computer.howstuffworks.com/hard-disk.htm
http://computer.howstuffworks.com/removable-storage.htm