folder Tahribat.com Forumları
linefolder Oyunlar
linefolder Garip Bi Oyun... Coz Cozebilirsen, Programlama İceriyor!

Garip Bi Oyun... Coz Cozebilirsen, Programlama İceriyor!

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

musluk|_|_|_|bango|_|_|_|_|_|_|_|_|_|oda
              |3biri|          |_____9birim_____|

Biz tam olarak bangodayiz. Bangodan odaya (semada goruldugu uzere) 9 birim mesafe var.
    Yine Bangodan musluga 3 birim mesafe var. Misal bangodan ilk once musluga ordanda odaya
    gidebilmemiz icin yurudugumuz mesafe:

(Bangodan Musluga)+(Musluktan Bangoya)+(Bangodan Odaya) yani,
     (        3       )+(        3        )+(       9      ) yani,
     =15.

Neyse hikaye su, ilk once bizim adimiz GARGA. Oyunda 2 bardak ve sadece 2 tane bardak
    koyacak yer var. Bunlardan birincisi bangoda, digeride odada. Dedigimiz gibi bunlarin
    herbirindede sadece bir bardak koyacak yer var. Bardaklarin durabilecegi tek 3. ve 4.
    yerler GARGAnin elleri ( 2 elimiz var :)).

Simdi biz bangodayiz, pozisyonumuz bango yani. Elimizde bir bardak var, diger elimiz
    bos, bardak dolu, bangodaki bardak koyma yeri bos. Ve odadada bir bardak oldugundan eminiz, yani odadaki bardak yeri dolu, fakat odadaki bardagin dolumu bosmu oldugunu bilmiyoruz, hic bi fikrimiz yok.

Amac kendimizi cok yormadan yukari cikip yatmak ama basucumuzda dolu bir bardakla.
    Yani soyleki, amac bangodaki bardak koyma yerinde BOS bir bardak, odadaki bardak koyma yerindede DOLU bir bardak birakmak ve yatip uyumak. Yatip uyumak icin odada olmamiz gerek. Bardak ancak muslukta doldurulabilir. 
    Ellerimiz doluyken yatamayiz iste oylede bir sorunumuz var! :). Ayrica elimizdeki bardak doluysa icmek serbets :P

Bakalim en kisa yolu kim bulacak, GARGAyi kim en az yoracak?

--------------------------------------------------------------------------

fikir bu, biraz karisik... bu fikirden is cikar deyip isik goren, proje haline getirip desteklemek isteyen, her konuda destege istiyac vardir (algoritma,programlama,grafik tasarim,web bilimleri).

Proje katilim icin tek sartim, oyunun asiri kaba taslak halini (yukardaki halini) donup bir iki kez daha okumaniz, sonra hala aklina yatiyorsa, bana bir yorum maili atmaniz, jrgarga@gmail.com adresine...

maile ne isderseniz yazin :)

not: bu arada bir yerde "odadada" kelimesi geciyor, orda 3 tane "da" yanyana geliyor, ilk kez rastladim, son "da" yi ayri yazmam gerekiyor galiba, oyle mi?

anca gidersin...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek

Son -da ayrı yazılır.

->http://www.dahianlamindakideayriyazilir.com/

Cevap :

Direkt olarak odaya gideriz. Odadaki bardak doluysa ona ellemeyiz ve geri, bangoya gideriz, elimizdeki bardaktaki suyu içeriz ya da içmeyiz ama bardağı oraya bırakıp geri odaya gideriz ve rahat, huzurlu bi şekilde yatarız :) Programlamaya gerek görmedim ben ama..

edit : Eğer odadaki bardak boşsa, elimizdekiyle değiştiririz ve boş olanı bangoya götürür bırakırız :D

Sen hiç kaval çaldın mı?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

http://www.dahianlamindakideayriyazilir.com/ - site icin tesekkur...

Simdi ilk once, eger soyledigin ilk olasilik gerceklesirse bangoya dolu bardagi birakmadan once suyu icmeliyiz o kesin, cunku bangodaki bardak bos olmali ufak bi ayrinti sonra degerlenecek belkide...

sonuc olarak verdigin 2 cevabada baktiginda GARGA once bangodan odaya ordan tekrar bangoya ordanda yine odaya gidiyor yani gittigi 2 haldede yol birim sayisi olarak 9+9+9=27 olmasinin yaninda guzergah olarakta hicbisey farkli deil, ayni oluyor hic birsey farketmiyor :) demekki bosmu dolumu diye dusunmememize gerek yok! mu acaba?

gidebilecegimiz en kisa birim yolu hesaplamamiz lazim... tum olasiliklari dusunerek. simdi oyunun bu haliyle bu en kisa birim yol = 27 midir?

not: bu daha baslangic ve cok basit bir soru, biraz tartisalim sonra zorlastirmak icin fikirler zaten kafamda var.

anca gidersin...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
     Odadakinin dolu olduğunu varsayalım o zaman elimizdekini bırakırız ve odaya gider yatar uyuruz :D % 50 şansla en kısa yol 9 birimdir..

Sen hiç kaval çaldın mı?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek
    programlamadan zerre anlamam ama banada cevap 27 gibi geliyor =)

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

StigmatA bunu yazdı:
    -----------------------------
     Odadakinin dolu olduğunu varsayalım o zaman elimizdekini bırakırız ve odaya gider yatar uyuruz :D % 50 şansla en kısa yol 9 birimdir..

-----------------------------

iste tam bende bundan bahsediyordum! :)

Ilk etapda bu basit oyunu programa dokmek, sonrada gorsel olarak desteklemek istiyorum. sonra biraz zorlastirip heyecani arttirabilirim diyorum. cok mu sacma?

anca gidersin...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek

Bakalım doğru mu anlamışım;

"Eğer odadaki bardak dolu ise {En kısa yol = 9 + 9 + 9 = 27}

Aksi halde {En kısa yol = 9} "

Olay şimdilik bu kadar mı? Odadaki bardağın durumunu kontrol edip, onun sonucuna göre bize cevabı döndürecek bi program peşinde misin sen hacı? 

Sen hiç kaval çaldın mı?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

evet.

yani temel amac, esas mantikda cok kolay cozulebilen fakat o cozume gitmek icin kafa karistirici ama sacma olmayan bir surecten gecen bi oyun yaratmak.

Yani sahneyi falan bosver bangolar, mutfak bilmemne... sonucta 2 olasilik var su an kisa yol icin 27 yada 9. Bir iki eklentiyle bile olasiliklar cogaltilabilir oyunda, ve insanlara bagimlilik yaptirabilecegim bi oyun yaratabilirim gibi geldi. cok basit sekilde guncelleyebilecegim bi yapilandirmayada gidebilirim.

Sonucta hadi sunu ekliyelim. Diyelimki elimizdeki bardak bos ve muslutayiz:) hadi bakalim, bu kadar basit biseyle bile oyunu tekrardan karistirabilir, ve sonuc bayagi degisir gercektende.

anca gidersin...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek

"Elimizdeki bardak boş ve ortadayız"ı yazayım ben, bir basamak daha zor :D

1) Elimizdeki boş

>>> EKY = 9  

Odadakini dolu kabul ederiz 

2) Elimizdeki boş

>>> EKY = 3 + 3 + 9 + 9 + 9 = 33

Odadakini bilmiyoruz 

3) Elimizdeki boş

>>> EKY = 9 + 9 + 3 + 3 + 9 = 33

Odadakini boş kabul ediyoruz

[EKY : En Kısa Yol]

1) Odadaki doluysa elindekini oraya bırak direkt git yat uyu :)

2 ) Odadakinin ne olduğunu bilmiyoruz. Önce musluğa gidip elimizdekini dolduruyoruz, sonra odaya gidiyoruz elimizdekini oraya bırakıyoruz, odadakini alıp ortaya götürüp bırakıyoruz ve tekrar odaya dönüyoruz.

3) Odadakinin boş olduğunu kabul edelim. O zaman 2. adımın aynısını yapabiliriz ya da önce odaya gideriz, bardağı alırız, geçerken ortada bırakırız, musluğa gidip boş birini doldururuz, ordan odaya gidip yatar uyuruz.

:D 

Sen hiç kaval çaldın mı?
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek

galiba seninle anlasacagiz dostum! :D cok iyi, cok iyi! vaktin varmi peki bununla ugrasmaya? :) bide flashtan falan anlayan varmi arkadaslar benim biraz okuzum o konuda. yada gorsellik acisindan farkli biseyler dusunen, fikir sunabilecek olan?

bide sana bi guzellik yapiyorum ve soruyu soyle degistiriyorum... tamamen senin yukarda anlattigin sekilde kaliyor hersey fakat odadaki bardagin dolu olma olasiligi %60 bos olma olasiligi %40, mesela :D. oyundaki karsiligi, icimizdeki bir his bize yukardaki bardagin dolu oldugunu soyluyor :) ehhe...

anca gidersin...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
     Hacı 7 tanecik vize kaldı, onları da atlatayım yaparız bi şeyler senle :D Ufak mufak idare edicez, proje projedir :D Msn ekle istersen.

Sen hiç kaval çaldın mı?
Toplam Hit: 2967 Toplam Mesaj: 20