folder Tahribat.com Forumları
linefolder Yazılımlar / Diğer Programlar
linefolder Gelecek Kaygısı Var.Üstesinden Gelmem İçin Yardım ( Yazılım Mühendisliği )



Gelecek Kaygısı Var.Üstesinden Gelmem İçin Yardım ( Yazılım Mühendisliği )

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2014
    Erkek

    hocalar merhaba. 3. sınıf öğrencisiyim 2.13 GPA'm var. Önümte kocaman 3 tane dönem var ve bu 3 dönemden sonra okul bitiyor. Ben işe girmektense yüksek lisans yapayım yükseleyim kafasındayım ama 2.13 ortalama ile bu bayağı zor görünüyor ama imkansız değil. 

    Şimdi ben tam olarak ne yapayım ? Çok genel bir soru oldu ama ileride ne yapacağımı bilmiyorum şuanda. Kimi arkadaşlarım unity ile oyun yapmaya başladı. Birisi api'lerle data alıp veriyor. Kimisi python ile yapay zeka işine giricem diyor.

    Benim ilgi alanım elektronik+mekanik+yazılım. Arduino geliyor aklıma ilk olarak ama bu alanla ilerlersem 2 3 yı sonra işe girerken adam bana soracak "ne biliyorsun" diye. Bende ona Arduino ile bunu bunu bunu yaptım diyeceğim ama sonra demesin bana "kardeşim kusura bakma. Biz yazılımcı arıyoruz. Robot mobot bizim işe ters kusura bakma"

    Şuanda cidden telaş içerisindeyim. Bir an önce kafama yatan bir yazılım alanı bulup onun üzerine yoğunlaşmam lazım.
    Eminim sizinde üniversite yıllarınızda bu tarz zamanlar geldi başınıza. Nasıl atlattınız bunu ? Haftada 4 gün okulum var. Kocaman 3 günüm bomboş ve yapacak hiçbir işim yok.

    Profesörle konuştum bana dediği şey şu : Staj zamanın başlayıncaya kadar bekle.( 4 ay sonra başlıyor) O zaman sen direk işin içine gireceksin ve o zaman tam kararını verirsin.

    Ama bu fikir de benim tez canlılığıma ters. Bir an önce birşeyler yapmam lazım. C#'ta kötünün iyisi durumundayım. En azından offline oyunlara ulaşıp pointer adreslerle veri filan çekiyorum. Eğleniyorum şimdilik ama iş hayatında ne proje yapıyorlar ? 

    Yemin ediyorum hiç bir bilgim yok yardım edin ne bok yiyeyim ben :D


    Telegram : @CuneytKuscu && Discord : Tyenuc#2679 | İstanbul Avr. Yazılım Mühendisi ve sonunda işim var (:
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Herbokolog
    KaptaN
    KaptaN's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 30/Ağustos/2005
    Erkek

    hocam gelecek kaygısı hepimizde var ama sana tavsiyem bir konuda uzman ol ister yazılım ister elektronik gerisini onun üzerine geliştir, ben mesela maymun iştahım yüzünden bilgisayarla ilgili hiç bir konuda uzman değilim ama her konuda anlarım kısaca bir cacıga yaramıyor , önünde fırsatların var ve yaşın genç yazılımı mutlaka iyice öğren ve elektronikle yazılım birleşince çok güzel şeyler ortaya çıkıyor. iyi düşün yada akışına bırak öyle devam et ..

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    Eger aclik sinirinda yasamiyorsan ve IQ n 110-120+ ise, ingilizcen de yeterliyse, Turkiye'de bir firmaya girip kendini harcama, kendin girisim yap. Ne yazik ki buyuk birkac kurumsal firma disinda herkes at hirsizi memleketimizde, ben sansli olan kesimdeydim ama wh0, j4x gibi arkadaslardan horror story leri dinleyebilirsin.

    ---

    Turkiye'de ciddi eleman eksigi var, ama sistem programcisi filan demiyorum, o dunyada da kit, normal C# programcisi eksigi var, iki tane egitmelik temel duzeyde C# programcisi bulmak icin 50 tane interview yaptik, en son hackaton yaptik yine babayi aldik. 

    Kisacasi iyi programcinin issiz olmasi gibi bir durum soz konusu degil cok secici degilse. Ne yazik ki sorun kotu programcilarin kotu programci oldugunu bilmemesi, okul odevleri disinda proje bitirmemis adamlar defter gibi CV ile basvuruyorlar, isi alamayinca da isvereni sucluyorlar.

    ---

    C#, Java, en son cikan yarak teknolojisi, kurek framework'u bunlari birak, ozellikle de hala ogrenciysen. CS nin temellerini adam akilli ogren. Aksi halde code monkey olmaya mahkumsun ve hayatin boyunca ciddi bir is yapamazsin.

    * Algoritmalar ve Veri yapilari: Bunlari sadece animasyonlu yutup videolarindna izleme, kendin implemente et ve anla (nerede ve neden kullanilmasi gerektigini.)

        - Binary search, Quick sort, gibi temel algoritmalar.

        - Array, linked list, binary tree, stack, queue, trie gibi veri yapilari.

    * Automata theory: Cok fazla teorisine girmene gerek yok, en temel kisimlarini bilmen yeterli, antivirusden compiler a kadar hemen heryerde en cok ihtiyacin olan alan.

        - NFA, DFA, bunlarin farki ve NFA -> DFA donusumu, regular languages, regular expression -> DFA donusumu, Backtracking vb.

        - Context-free dillerin Regular dillerden neden daha becerikli oldugu (pushdown automata vs) gibi biraz isin teorisi.

    * Muhtemelen imperative dilleri ogrendiniz okul boyunca en az bir tane functional programming language.

        - 500 tane oop dili bilmekle 2 tane bilmek arasinda hic bir fark yok, sana ek bir sey katmaz. Farkli paradigmalarda bir dil ogrenmen lazim dusunce becerilerinin gelismesi icin.

        - Syntax ina dayanabiliyorsan lisp, yoksa haskell (ben haskell i tercih ederim).

    * (Bol bol) * (bol bol) ^ (bol bol) kodlama, bir projeye basladiysan izdirap gibi gelse bile projeyi bitir, eger 2 kereden fazla projeyi yarida biraktiysan bos adam olacagina dair cok buyuk bir gosterge.

        - Ufakta olsa proje yap ve bitir, bitirmek isin anahtar noktasi.

    ---

    Programlama, CS, matematik bunlar okuyarak ogrenilemez, dunyadaki tum C kitaplarini okuyup ezberleyebilirsin, bu sana hicbir sey ogretmez, programlama deneyerek ogrenilir, sadece deneme yanilmayla ogrenebilirsin, ama sadece okuyarak ogrenemezsin, tabii deneme yanilma yavas bir islem oldugu icin kitaplar katalizor olarak bu sureci hizlandirmaya yarar, tek basina anlamsizdir.


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Şubat/2011
    Erkek

    bende takip ediyorum.

    bu arada konusu açılmışken bende 3.sınıf yaz için staj yeri aramaktayım.(not aslında sadece 1 ay süresi ama işe yarıyorsam, 3 ayda devam ederim) tahribatdan tanıdıklar varsa ve cidden işin ucundan tutabileceğimi düşünüyorsanız pm atabilirsiniz.

    neler ile uğraşabilirim: unity, android-ios, django+(html-css) --ama site işinde diğer teknolojilere merakım yok. bu zamana kadar ne öğretildi: c, c#, java, python --OOP

     


    havalı bir şeyler yazdığımı hayal edin
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    orheyn
    orheyn's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ocak/2016
    Erkek

    Takipteyim

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Hocam fikir vermesi açısından yazıyorum, iş ilanlarına yola çıkarak.

    - Türkiye 'de hem yazılım mühendisi hem elektronikçi almazlar. Zaten elektronik adına yapılan işler sınırlı. Bu gömülü sistemlere de genelde elektronik mühendisliği mezunlarını alıyorlar.(kariyer.net ilanlarına bakabilirsin)

    - Mesela bir de yurtdışından, hadi Google 'ın iş ilanlarına bakalım.

    Tamamen rastgele seçtim: https://careers.google.com/jobs#!t=jo&jid=/google/software-engineer-university-graduate-google-building-c-747-6th-st-s-kirkland-3651410152&

    Sadece 'software engineer' arıyorlar.

    Şu da 'electrical engineering' yazarak yine rastgele seçtiğim bir ilan: https://careers.google.com/jobs#!t=jo&jid=/google/electrical-engineer-advanced-technology-google-building-41-1600-amphitheatre-3095310639&

    Baktığımız zaman doğrudan elektrik mühendisliği bölüm mezununu istiyor. Zaten bilmesini istedikleri şeylerde elektrik mühendislerinin kapsamında

    Elektrik mühendisliğinde işin doğası gereği C/C++, Python bilmelerini de istiyor.

     

    Gelmek istediğim nokta ne peki? Tercihlerini netleştirmene yardımcı olmak istiyorum.

    Sen yazılım mühendisisin. Hiç bir yerde seni hem yazılım mühendisi hem de elektrik mühendisi olarak çalıştırmayacaklar.

    Bence sen klasik yazılım mühendisliği alanından devam et. Bunun dışında kendin tabi ki elektronik ile ilgilenebilirsin.

    -------------------------

    Son olarak ABD deki 'computer engineering' elektrik mühendisliği kapsamındadır. Elektrik mühendisliğinde gereki dersleri alır 'electronic engineer/computer engineer' olursunuz. Derslerin çok çok büyük yüzdesi donanım temellidir.

    Bizdeki 'bilgisayar mühendisliği' onlardaki 'software engineer' kavramına denk düşüyor. Bu şekilde iş ilanlarına bakıp neler istediklerine bakabilirsiniz.

     

    ABD ilanları için

    monster.com (tüm dünya var)

    usajobs.com (sadece usa)

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2014
    Erkek

    Proje geliştirme konusunda hep basit şeyler yaptım.

    Mesela at yarışı uygulaması yapmıştım. SQL'ile doğrudan verileri yedekliyor. 16 tane farklı at var ve her atın belirli bir kazanma yüzdesi var. Kazandıkça artıyor bu oran ama bir süre sonra atlar tanrı gibi oldu :D direk kazanıyorlardı :D:D

    Onun dışında ciddi olarak CS:GO oynarken aim training programı yapmıştım , newton's interpolation polynomial değerini bulup gösteren program yaptım , NFS oyununda aracın hızını anlık olarak alıp ekrana yazan program yapmıştım. Pointer filan vardı içinde , regeditten anahtarları çekip mail olarak yollayan program yapmıştım zamanında oynadığım oyunda yüzlerde ID PW çalmıştım :D

    Ama bu yaptıklarım beni hiç mutlu etmiyor. Ne yapmam lazım onu da bilmiyorum. X'e ihtiyacım varsa X yapıyorum bitiyor. 

    1. sınıfta içi boş kare yapamayan arkadaşım oturmuş paint tarzı programla hava basıyor. "Sen ne yapıyorsun" dediğinde cevap veremiyorum ki ben 1. sınıftayken CMD ekranında 86 tane boşluk olayını kullanarak kayan araba yapıyordum , yılan oyunu yapıyordum :D :D hey gidi günler, çok fena düşüşteyim.

     

    Soru : İstanbulda X yazılım firmasına gitsem "bana ilham vermesi açısından ne tarz programlar yapıyorsunuz/yapabilirim" desem cevap verirler mi ? 

     

     

     


    Telegram : @CuneytKuscu && Discord : Tyenuc#2679 | İstanbul Avr. Yazılım Mühendisi ve sonunda işim var (:
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    1234567B
    1234567B's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Şubat/2010
    Erkek

    Allah sabır versin. 3.sınıf çok geç değil. Ne olmak istediğine karar verdiğinde okul bitene kadar baya mesafe kat edersin. Birde aklından sunu çıkar, sen bir alanı seçtiğin vakit ömür boyu o alanda çalışmak zorunda değilsin. Ama mutlaka birşeyleri iyi öğren.


    arbeit macht frei
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CnkGn
    CnkGn's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ocak/2011
    Erkek

    Gerçekten kaygı yapıyorsan doğru yoldasın demektir :) 

    Bence hocanı falan dinleme. Eğer ingilizcen kötüyse onun üzerine git. Kafanda bir proje belirle ve onu ürün haline getirmek için uğraş.

    Çok hata çok tecrübe demektir, denemeden hata yapamazsın ;)


    yo yo yo 1-4-8-3 to the 3 to the 6 to the 9 representing the abq. what up biaatch! leave at the tone...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2014
    Erkek
    CnkGn bunu yazdı

    Gerçekten kaygı yapıyorsan doğru yoldasın demektir :) 

    Bence hocanı falan dinleme. Eğer ingilizcen kötüyse onun üzerine git. Kafanda bir proje belirle ve onu ürün haline getirmek için uğraş.

    Çok hata çok tecrübe demektir, denemeden hata yapamazsın ;)

    ingilizcem ana dil seviyesinde o konuda problemim yok.

    Şöyle düşün hocam. Kocaman okyanusta bir gemim var ama nereye gideceğimi bilmiyorum. Bana birisinin A şehrine gitmelisin diyip ışık tutması lazım ki bende o yöne doğru ilerleyeyim. Zira eğer hedefimi seçemezsem işim yaş :D


    Telegram : @CuneytKuscu && Discord : Tyenuc#2679 | İstanbul Avr. Yazılım Mühendisi ve sonunda işim var (:
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manyaksi
    manyaksi's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Şubat/2013
    Erkek

    benim nacizane önerim yurt dışı odaklı olman 

    türkiye bazlı kalma ingilizcen iyi madem 

    yurt dışı firmalarının ne aradıgına bakmak tabii bu demek değil ki sevmediğin alan da olsa çalış

    diğer yazan arkadaşlar gayet güzel yazmışlar eklencek pek bişey yok

    ben sadece yurt dışı seçeneğinide değerlendirmen gerektiğini düşündüm