Görseller İle SEO İlişkisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2009
    Erkek

    Öncelikle merhaba geçenlerde açılmış olan Yönetim değerlendirmesi konusunda herkes kaliteli içeriğin olmadığı, müritlerinde bildiklerini paylaşmadığı gibi postlar vardı bende bu konuda kendi blogumda da uzun zamandır paylaşım yapmak isteyip yapmıyordum bu sayede hem blogum hemde burada paylaşabileceğim bir içerik yazdım güzel tepkiler alırsam sık sık yazarım aslında. 

     

    Görsel nedir ve Neden Önemli ?

    Görseller yayınladığımız içerikte yer alan resim ya da fotoğraflardır. Bu görseller içerik ile alakalı ve kesinlikle özgün olmalıdır ki içeriğinizin önemini vurgulasın. Google.com.tr ve Google.de üzerinde iki farklı görsel görüntüleme birimini kullanıyor bunu aşağıdaki video da daha net görebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=c7tXAKxWqFs

     

    Google.com.tr üzerinde herhangi bir hit sayfaya kazandırmazken, Google.de üzerinden sitemize direk hit olarak geri dönmekte. Bu nedenle bir sonraki adımda Google.com.tr, Google.de üzerinde uygulamakta olduğu görsel görüntüleme sistemini getirebilir. Zaten web arama sonuçlarına görselleri dahil etmesi ile görsellerin SEO için etkisi önem arz etmeye başlamışken Google.de üzerinde yer alan görsel görüntüleme sisteminin gelmesi ile görseller daha fazla önem arz edecektir.

    Ancak görsellerimizi de içeriğimize eklemeden önce yapılması ve dikkat edilmesi gerekenlerde yok değil tabi ki. Peki bunlar neler?

    • Eklenen görseller kesinlikle içerik ile alakalı olmalıdır. Örneğin bir apart içeriğinde oda, apartın dış görseli, apartın ortak kullanım fotoğrafları v.b. olmalı. Apart içeriğinde otomobil görseli içerikten bağımsız olacağı için katkıdan çok zarara sebep olacaktır.

    • Eklenen görseller galeri ya da alt alta koyulmalı ve sayfada geçirilen sürenin arttırılması hedeflenmelidir. Bu sayede sayfada kalma süresi arttıkça sayfanın kullanıcıya gereken bilgiyi verdiği anlamına gelecek ve hem görsellerin hemde sayfanın sıralaması yükselecektir.

    • Görseller kesinlikle netten indirildiği gibi kullanılmamalı renk, boyut, ölçüler değiştirilmeli mumkunse bir köşesinde site adresi ya da içerik başlığına yer verilebilir.

    • Görsellerin EXIF bilgileri değiştirilmeli ya da silinmeli. EXIF bilgilerini değiştirmek için görseli Photoshop’ ta açın üzerine yeni boş bir layer ekleyin (CTRL + SHIFT + N + ENTER) ardından layerları birleştirin (CTRL + SHIFT + E) ardından Farklı Kaydet (CRTL + SHIFT + S) ile dosyanızı kaydedin. Böylelikle EXIF bilgilerini artık güncellemiş oluyoruz.

    • Photoshop üzerinden yapmış olduğunuz değişikliklerden sonra JPG olarak dosyanızı kaydederken JPEG Options penceresinde Quality alanında yer alan değeri 7 olarak değiştirin. Kayıpsız ancak daha küçük boyutlu (dosya boyutu) olarak kaydedecektir.

      görsel ayarları

    • Görsel dosyanızın ismi kesinlikle konu anahtar kelimelerinden oluşmalı. Örneğin kız apart içeriğinde görsel için dosya adı olarak kız apart ya da kiz-apart kullanılmalı. Bir içerikte birden çok görsel kullanacaksanız görsellerin ne ile alakalı olduğuna göre kiz-apart, apart-standart-oda, luks-oda, apart-banyo, apart-lavabo gibi anahtar kelimeleri dosya adına iliştirin.

    • Görsel ölçülerini ayarlayın. Kullanacağınız alanda 800 X 450 piksellik görsele ihtiyacınız varsa sayfaya 3000 X 1500 piksellik bir görsel yüklememiz bize SEO skoru açısından eksi puan yazacaktır. Kullanacağımız alan boyutunda görseller kullanmamız bize her zaman avantaj sağlayacaktır ki 850 piksel genişliğinde kullanılacak görseli 3000 piksel olarak yükleyip 850 piksellik alanda görüntülemek mümkündür ancak 850 piksel için 3000 piksellik bir görselin tamamı yüklenecek bu dah sayfamızın boyutunu arttıracak yavaş hıza sahip internet bağlantılı ziyaretçilerimiz için sayfamızın geç yüklenmesine neden olacaktır. Google içerik kalitesi kadar hıza da önem vermektedir. Bu en büyük altın kuraldır.

    • Görsellerimizi hazırladıktan sonra içeriğimize eklemeden önce görsellerimizi sıkıştırmalıyız. Sıkıştırmak için windows kullanıcıları JPG görseller için jpgoptim PNG görseller için OptiPNG kullanabilirsiniz.

    • Görselimizi içeriğimize eklerken görsel boyutlarını mutlaka belirtmeliyizörneğin <img src=”./images/kiz-apart.jpg” width=”850px” heigt=”450px”alt=”dikmen kız apart” />

    • Görselimizi içeriğimize eklediğimizde mutlaka ama mutlaka alternatif, görsel ve içerik ile alakalı bir alt etiketi girmeliyiz. Örneğin <img src=”./images/kiz-apart.jpg” width=”850px” heigt=”450px” alt=”dikmen kız apart” />

    • WordPress kullanıyorsanız kendi bilgisayarımızda içeriğimize eklemeden önce sıkıştırdığımız görseli bir de sunucu taraflı sıkıştırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için EWW Image Optimizer kullanabilirsiniz.

    Ücretsiz Görsel Bulabileceğiniz Siteler

    Aşağıdaki siteler üzerinden ücretsiz olarak görseller bulabilirisniz ancak bulduğnuz her görselde yukarıda yer alan adımları uygulamanız ciddi önem arz etmektedir. Kopyala/Yapıştır yapmak yerine biraz emek sarf ederseniz sarf ettiğiniz emeğin karşılığı Google tarafından fazlasıyla verileceltir.

    kaynak

    sRcN tarafından 12/Tem/16 10:59 tarihinde düzenlenmiştir

    Wordpress - SEO & Digital Marketing
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coder2
    coder2's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mart/2007
    Erkek

    Kendine pay çıkarıp güzel bir paylaşımda bulunmuşsun hocam , teşekkürler..


    Önceleri Kızlar Utanınca Kızarırdı Şimdilerde Kızarınca Utanıyorlar..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kafkavari
    kafkavari's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Şubat/2010
    Erkek

    emeğine sağlık dostum. Yalnız müdahale etmek istediğim bir konu var.

    Görsel ismine ana keyword ve long tail kelimeler eklemenin pek bir artışı yok aslında. Güncellemeler ile beraber gelen yenilikler ve yaptığım analizlerde görsel isminin bir kriterinin olmasığını gördüm.

    <img src="resim.jpg" alt="resim başlığı"/>


     resmin ne olduğunu ve ölçülerininin girilmesi Google ve diğer arama motorlarının resmi tanımasına yeterli olacaktır.

     

    Örneğin Black mirror dizi tanıtım yazısında kullanılan görsel src="9d8shfd9snd9fdsjf9sjd.jpg" alt="Black Mirror Dizi kapak resmi" gibi görsel bilgileri yeterli olacaktır ki böyle olmalıdır. Html bilgileri bunu gösteriyor ve örümcekler bu şekilde ayrıştıracaktır.

    ne zaman görsel seo ile ilgili bir konuya denk gelsem volkswagen'in yaptığı Google görsellerinde yaptığı seo aklıma geliyor :)

    volkswagen image seo

     

    Güncel ve güzel bilgiler var, yazmaya devam etmelisin saygılar.

     

     

    kafkavari tarafından 12/Tem/16 11:35 tarihinde düzenlenmiştir

    Mesele, Türkiye'nin şeftali yerine, motor üretmek istemesiydi. N. Erbakan
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roronoa
    Kreyzi
    Kreyzi's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2007
    Erkek

    Eline saglik haci guzel bilgiler var icinde. Peki su bazi siteler gorsellerde cikan fotoyu direk gostermiyor icerik icin siteye girmeye zorluyor. Ilk zamanlsr google bunu kotu algiliyor deniyordu simdi durum nedir ?


    Eğer hayatım bir film olsaydı, ya uyuyakalır ya da yarısında çıkardım.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2009
    Erkek
    kafkavari bunu yazdı

     

    Örneğin Black mirror dizi tanıtım yazısında kullanılan görsel src="9d8shfd9snd9fdsjf9sjd.jpg" alt="Black Mirror Dizi kapak resmi" gibi görsel bilgileri yeterli olacaktır ki böyle olmalıdır. Html bilgileri bunu gösteriyor ve örümcekler bu şekilde ayrıştıracaktır.

    Çok teşekkür ederim değerlendirme için :) dosya isminde keywords kullanılmasının asıl nedeni onpage değil offpage seo sayfadaki görselin kopyalanup başka bir yerde kullanılması durumlarında anahtar kelime olarak referans seni gösterecek ister kaydedip upload etsin isterse direk link olarak senin görselini kullansın. Direk link olarak kullanırsa backlink statüsüne de gireceğinden şüphesiz kaydedip upload edip kullanılmasından daha fazla yararı olacaktır ancak dosya ismi ile kaydedip upload ettiği zamanda taklitler aslını yaşatır mottosu hayat bulacaktır. Amaç aslında bundan ziyade başka birey değil :) 


    Wordpress - SEO & Digital Marketing
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2009
    Erkek
    Kreyzi bunu yazdı

    Eline saglik haci guzel bilgiler var icinde. Peki su bazi siteler gorsellerde cikan fotoyu direk gostermiyor icerik icin siteye girmeye zorluyor. Ilk zamanlsr google bunu kotu algiliyor deniyordu simdi durum nedir ?

    hala kötü algılıyor google kendi oluşturduğu sistemi bypass edip kendi sitene yönlendirmek ne derece Google tarafından iyi niyetli anlaşılabilir ki? Ayrıca Google' da yapmış olduğunun aslında biraz web sitesi sahiplerinin emeğinin üzerine konmak ve karşılığında birşey vermemek olduğunu anlamış olacak ki Google.de üzerinde şu an uyguladığı sistem bunu destekler nitelikte hem senin görselini gösterip hemde tekil hit kazandırıyor. Umarım yakın bir zamanda com.tr içinde uygulamaya alır ve kullanmaya başlarız. 


    Wordpress - SEO & Digital Marketing
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mrkps
    mrkps's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Kasım/2012
    Erkek

    başkasına ait olan resmi kendi sitende gösterip ilk sıralarda çıkma şeysi hala devam ediyor. buna neden engel olmuyorlar.

    ben mesela bazı kelimelerde önde olan resimleri siteye ekledim uzun süredir hit geliyor. hatta o yöntem burada da paylaşılmıştı.

     

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sRcN
    sRcN's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Ağustos/2009
    Erkek
    mrkps bunu yazdı

    başkasına ait olan resmi kendi sitende gösterip ilk sıralarda çıkma şeysi hala devam ediyor. buna neden engel olmuyorlar.

    ben mesela bazı kelimelerde önde olan resimleri siteye ekledim uzun süredir hit geliyor. hatta o yöntem burada da paylaşılmıştı.

     

    Neden engel olmadıkları hakkında haliyle bi fikrim yok ancak yakın bir zamanda onlarla ilgili de yaptırımlar geleceğinden şüphem yok. Tıpkı spam kaywordslere, spinlenen makaleye, hacklinke yapılan yaptırımlar ona da gelecektir. Örneğin halen hacklinke tam anlamıyla bir yaptırım gelmiş değil ama Google artık içerik kalitesine çok daha fazla önem veriyor ve organikliği ön planda tutuyor. Gelecek güncellemelerde bunlarla ilgili olacaktır. 


    Wordpress - SEO & Digital Marketing
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nereodi
    nereodi's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2006
    Erkek

    Faydalı bilgiler 


    canısı| Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Testere gibi ol Bir sana bir bana...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Not
    Not's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Mayıs/2012
    Erkek

    Bilgili adamın kaliteli konusu :)


    Birinci vazifen,Türk istiklalini,Türk Cumhuriyetini,ilelebet,muhafaza ve müdafa etmektir.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek

    Sanki .de deki hali eski versiyonu gibi geldi bana. Görseller ilk çıktığında bu şekilde açılmıyor muydu zaten? O splash olayı da bu sistemde çalışıyordu. Maksat iframe'den çıkmaktı zaten.

    Türkiyedeki halini aşamazsanız mesela. Çünkü önbellekten geliyor görsel tam boyutlu görüntüle demedikçe google sunucularından alıyorsunuz.

    Yani biraz kronolojik sorun var gibi..

    edit: google.com olarak kullanırsanız (en yeni sürüm budur diyebiliriz mantıken) görseller türkiyedeki gibi...

    by_Tet tarafından 12/Tem/16 19:08 tarihinde düzenlenmiştir

    iyibu! yeniden..