folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Gözümüz Kaç Megapikseldir ?

Gözümüz Kaç Megapikseldir ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeroiquE
    HeroiquE's avatar
    Erkek

Kameralarla ugrasmaya başladığım zamanlarda sormaya başladım bu soruyu kendime ,sonuçta ne kadar üstün değerde 1 Allah vergisine sahip olduğumu daha net anlamıştım.Ve az önce güzel bir yazı buldum sizlerle paylaşmak istedim..

Günlük hayatta "vay be, adamın cep telefonunun kamerası 2.0 MP" ya da bende bir makine var "12 MP" gibi sözler duyarız ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" dediğimiz bile olur. İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve vücudumuzun günümüz teknolojisinin ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.

Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinesi değildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır.

Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çok daha fazla çözünürlüğe tekabül eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.

Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP.

Böyle bir teknoloji harikası olan gözünüze gözünüz gibi bakın.

Hak,tepene inen bir kılıç da olsa,boynunu ona uzatmaktan çekinme. // Donamım soru-destek için pm ON.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yTSe_JaM
    yTSe_JaM's avatar
    Erkek
    süpersin helal sana harbiden bi ara bende merak etmiştim :)

Our Master Miyamoto Musashi Says: The way is in Training Know the Ways of all professions. Distinguish between gain and loss in worldly matters. Do not think dishonestly.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    g2k
    g2k's avatar
    Erkek
    geçen microsoft 196 mp kamera yapmıştı yavaş yavaş göz gibi kamera yapıcaklar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeroiquE
    HeroiquE's avatar
    Erkek

TekBuluT bunu yazdı:
    -----------------------------
    geçen microsoft 196 mp kamera yapmıştı yavaş yavaş göz gibi kamera yapıcaklar.

haklısın teknoloji hep yaklaşıyor ama hiç bi zaman Allah vergisi kadar mükemmel bişey çıkmıyor :).

Göz ile ilgili söyleyebiliceniz ilginç şeyler varsa bu başlık altında görmek istiyorum arkdaslar,

Hak,tepene inen bir kılıç da olsa,boynunu ona uzatmaktan çekinme. // Donamım soru-destek için pm ON.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fakkal
    fakkal's avatar
    Erkek

Arkadaşım tamam güzel bir bilgi teşekkür ederiz. Ama konu açmadan bi arama yapın yaa...

http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?highlight=g%F6z&folderid=35159

şimdilik bu kadar
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeroiquE
    HeroiquE's avatar
    Erkek

fakkal bunu yazdı:

Arkadaşım tamam güzel bir bilgi teşekkür ederiz. Ama konu açmadan bi arama yapın yaa...

http://www.tahribat.com/forumdisplayfolder.asp?highlight=g%F6z&folderid=35159

haklısın hoca,ama merak ettiğim bi konuydu heycan felan yaptım :D

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yagiztektas
    yagiztektas's avatar
    Erkek
    hakikaten hiç aklıma gelmemişti bu ha..çok şaşırdım eline sağlık hocam
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tnrsk
    Tnrsk's avatar
    Erkek

şimdi üstad bu piksel olayını insan gözüne uyarlayabilir miyiz orası var senin piksel dediğin şey ne..mesela bi foto çektin 1 mpiksellik biraz zoom yaptın noldu görüntü bozuldu ha bide 12 mp lik bi foto çektin noldu zoom yapınca görüntü hala net dimi

sen şimdi gözünle zoom yapabiliyo musun hayır o zaman piksl denen şeyi gözle karşılaştıramazsın

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yagiztektas
    yagiztektas's avatar
    Erkek
    Tnrsk bunu yazdı:

şimdi üstad bu piksel olayını insan gözüne uyarlayabilir miyiz orası var senin piksel dediğin şey ne..mesela bi foto çektin 1 mpiksellik biraz zoom yaptın noldu görüntü bozuldu ha bide 12 mp lik bi foto çektin noldu zoom yapınca görüntü hala net dimi

sen şimdi gözünle zoom yapabiliyo musun hayır o zaman piksl denen şeyi gözle karşılaştıramazsın

hocam senin de dediğin bir yandan doğru ama konuya göre değil..arkadaş daha farklı birşey yazmış..iyi okursan anlarsın
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seadog
    seadog's avatar
    Erkek
    aynı konuyu ben acmıstım silinmişti :)

devlet istatistik ensititüsüne göre kişi başına düşen tuğla öldürüyormuş
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Erkek

bende merak ediyordum. güzel paylaşım olmuş gerçekten.

Temel adalettir .
Toplam Hit: 3378 Toplam Mesaj: 32