folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Günümüz Teknolojisi İle Süper Kahraman Olmak

Günümüz Teknolojisi İle Süper Kahraman Olmak

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fikrettin
    fikrettin's avatar
    Erkek

Süper kahraman dediğime bakmayın, çocuksu şeylerden bahsetmiyorum. Mesela bir Iron Man. Mutlaka izleyenler vardır aramızda. Saçma gelebilecek yanları var tabii ama yine de düşünülebilir. İşte bu tarz bir teknoloji ile insanüstü yeteneklere kavuşmaktan, Batman'in zırhından, pelerininden, Iron Man'in silahlarından ve jet iticilerinden bahsediyorum. Peki günümüz teknolojisi buna olanak sağlıyor mu? Maliyeti ne kadar olur? Ne kadar geliştirilebilir? Neden bugüne kadar kayda değer bir girişim olmadı? Babam kremalı pasta yapmayı nereden öğrendi?

Aslında bu işe yakın zamanda yeltenenler olmuş. 2000 yılından bu yana gelişmekte olan bir alet varmış. (Başka vardır belki, ben bilmiyorum.) Aşağıdaki prototipi oluşturmuş herifler ve ''HULC '' adını vermişler. Taşımacılık için icat edilmiş.

Şimdi ne gibi özellikleri olması lazım? Öncelikle uçabilmeli değil mi? Iron Man uçabilmek için ayakları altında bulunan jet iticileri kullanıyor. Bu kadar küçük bir jet iticinin insanı oradan oraya uçurmasını bırak, yakıt sorunu buna izin vermez. Evet, biraz saçma gibi. Gelelim Batman'a. Batman pelerini sayesinde uçuyor. Pek uçmak diyemeyiz buna, yüksek tepelerden atlıyor, zıplıyor ve pelerinle süzülerek aşağı iniyor. Pelerinin bir anda sertleşmesini (ereksiyon, oh yes) sağlayan ise elektrik akımı. Günümüzde elektrik akımı verildiğinde şekil değiştirebilen materyallerin bulunduğunu biliyorum yani Batman'inkine benzer bir pelerin yapılabilir.

Güçlü zırhlar ve geliştirme aşaması. Günümüzde bu iş için kullanılmaya müsait halihazırda keşfedilen ve geliştirilmeye devam edilen teknolojilerden aklıma gelenler Nanoteknoloji ve Hologram teknolojisi. Sağlam bir zırh olmalı ama uçacağımız için hafif de olmalı. Ayrıca Batman'in güçlü zırhının gece görüş, gaz filtresi ve çeşitli bulaşıcı hastalık vb. durumlarda koruma sağlama gibi özellikleri mevcut. Keza birçoğu Iron Man için de geçerli.  

Güçlü silahlar. Iron Man'in avuç içi ve göğüsünden yolladığı lazer silahı ve omuzları üzerinde bir mekanizma ile hedefe kilitlenen kanımca 50 kalibreden büyük mermileri var. (Başka var mıydı ki?) Bahsettiğim lazer silahı günümüzün Parçacık Işını denilen teknolojisidir, iyonize hidrojen atomlarını hızlandırarak ortaya saf kinetik enerji çıkarıyor. Ancak reelde yapılabilmesi için koca bir jeneratör gerekiyor. Yani yapılabilir ancak verimli ve pratik olmaz.

Batman için binevi Battal Gazi diyebiliriz, dövüşmeyi biliyor adam. Ancak onun da kullandığı bazı teknolojik aletleri var, ama az. (Batarang'ı teknolojik alet olarak saymayalım bence.) Kollarından ok tarzı 3-5 cm'lik çubuklar fırlatıyor, kancalı ip tabancasını sağa olsa fırlatıyor, güçlendirilmiş eldiveni ile sağlam yumruklar atabiliyor filan... Neyse, Batman'dan pek bir şey çıkaramadık teknolojik silah konusunda.

Ben düşüncelerimi aktardım. Şimdi sıra sizde. Sizce günümüz teknolojisi ile Iron Man vari süper kahramanlar yapılabilir mi?

Peki, Zeki Müren'de bizi görecek mi?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PsychoDawn
    PsychoDawn's avatar
    Erkek

daha bugün discovery science ta izledim bilim kurgudaki bilim diye bir program vardı orada yapmaya çalıştılar ama olmuyor yani yapılan aletler güçlü ama çok hantal hızlı yada çok güçsüz oluyordu üstelik insan vicudundaki kemikler bu çeşit bir zırh veya yapay kas gücü gibi şeyleri kaldırmıyordu.

edit: iron man bütün gücü arc reaktöründen alıyor yani gerçekte öyle bir reaktör yapılabilirmi sanmıyorum ama olaya göre arc reaktörü kendi başına bir enerji kaynağı. bunuda ayrıntı olarak vermek gerek.

PsychoDawn tarafından 26/Ağu/12 21:21 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek

Her ne kadar çoğu kişi tarafından "hayali" olarak nitelendirilse de, teknik olarak üzerinde kafa yorulması zevkli olabilecek bir konu bulmuşsunuz, tebrik ederim :)

Karakterler üzerinden gidelim, Iron Man karakterinden başlayalım. Zırhı ismindeki gibi demir değil titanyum, dolayısıyla demir kadar sağlam olmasının yanı sıra demirden daha hafif ve demirdeki paslanma sorunu yok. Ancak, en basitinden böyle bir zırhın içine giren bir insanın ağırlığı da haliyle artacaktır, bu da insan iskeletinde ek ağırlık anlamına gelir. Zırh içindeki kişi, yürümek hatta kolunu kaldırmak için dahi çok fazla enerji harcamak zorunda kalır. Günümüz teknolojisinde bu sorunu hidrolik sistemler ile giderebiliyoruz, ancak bu da akla şu sorunu getiriyor: Böyle bir zırh giyen kişi, çatışmanın ortasında hidrolik sisteminde sorun yaşarsa ne olur?

Konuya bir başka taraftan bakalım: Güç sorunu. Zırh içerisinde gizlenmiş onlarca silahın yanı sıra, bu zırhın uçabiliyor olması gerekiyor. Ayrıca uçabilme teknolojisi aynı zamanda bir silah olarak da kullanılabiliyor. Böyle bir silah yapılması bir yana, yalnızca iticiler için bile konuşacak olursak gerekli olan enerjinin sağlanması dahi çok büyük bir sorun. Günümüzde bu tür uçma özelliğine sahip tek araçlar füzeler. Füze dediğimiz silah, yalnızca başlığının patlayıcı özellikte olduğu, geri kalan kısmının uçabilmesi için gerekli olan yakıtı barındırdığı bir yapıya sahiptir. O kadar küçük bir araçta dahi gerekli olan yakıtı düşündüğümüzde, insan vücudunu birebir saran o dar alanda bırakın yakıtı, bir kalem pile bile yer yok :) "Iron Man" fantazisine göre bütün güç "arc reaktör"ünden sağlanmaktadır. Böyle bir teknolojinin henüz var olduğunu sanmıyorum, zira dünyada enerji sektörü kimin elindeyse onun borusu ötüyor :) Böyle bir teknoloji varsa da, emin olun bizleri kullanmakta olduğumuz enerji kaynaklarına mahkum edenler kullanıyordur :) "Iron Man" itici zırhındaki tarzda iticilerin de fazlasıyla "fantazi ürünü" olduğunu sanıyorum. Böyle bir teknoloji var olsaydı, emin olun ilk önce uzaya gönderilen insansız araçlarda kullanıyor olurlardı.

Gelelim asıl soruna: Darbe. "Iron Man" zırhını giyen kişi sürekli olarak arbedeye girecek, sürekli yumruk yumruğa çatışmalara katılacak. Peki bu kişi hiç mi dayak yemeyecek? Filmlerinde dikkatli bakarsanız, aldığı darbe ile metrelerce arkaya uçuyor, bir nesneye çarpıp duruyor ve kalkıp kaldığı yerden devam ediyor. İnsan vücudu böyle bir darbeye dayanıklı değildir. İnsan vücudu, kalp kan pompalayabildiği müddetçe hayatta kalabilir. Buna göre çok ani hızlanma ve çarpma şeklindeki durma hareketlerinde kanın damarlardaki pompalanma gücünde azalma yaşanır ve vücudun önemli organları bir müddet için dahi kansız kalabilir. Hiçbir sorun yaşamasa bile kafaya aldığı beyin sarsıntısı ile bile zırhını daha çıkaramadan ölebilir. Bu da çok uçuk bir teori.

Bir başka konu da silahlar. Bilindiği üzere "Iron Man" kullanıcısı olan "Tony Stark", silahlarını kullanmak için hiçbirşey yapmıyor. Silahlar otomatik olarak ortaya çıkıyor, kullanılıyor ve tekrar otomatik olarak gizleniyor. Bu da bizi şu noktaya getiriyor; insan düşüncesini okuyabilen bir teknolojiye sahip olmadığımız müddetçe, "Iron Man" zırhının yapılması şimdilik fazlasıyla hayal ürünü olmaktan başka bir şey değildir.

Gelelim "Batman" karakterine... "Batman" karakteri, gerek kullandığı silahlar, gerek kıyafeti, gerekse yapabildikleri yönünden "Iron Man"e göre daha olası duruyor. Ancak orada da şu sorun var: Yüksek bir yerden atladığınızda pelerininiz sayesinde kazanacağınız kaldırma kuvveti, insan vücudunu malesef tüy gibi hafif de yapamaz. Bugün paraşütle bile atladığınızda yere inme şeklinize göre topunuzun kırılma ihtimaliniz varken, kanat şeklindeki pelerin ile bu pek de mümkün görünmüyor. Dahası, belinize bağlı bir halat ile yukarı çıkıyor ya da aşağı iniyorsanız, bu da özellikle bel kısmında vücut ağırlığından çok daha fazla bir yük binmesine neden olacaktır. Bu da ileride belde fıtık olarak bilinen disk kaymasına bağlı olarak gelişen sinir sıkışmaları, hatta belkemiğinde ağır tahribata kadar gelişebilecek hasarlar yaratabilir. Kısacası böyle bir karakter dahi hayal ürünü olmaktan öteye gidemiyor.

Özetlersek, insanoğlu yerçekiminin etkisini sıfıra indirebildiği zaman, bu konuyu tekrar tartışabiliriz :) Biraz uzun olmuş, kusura bakmayın. Zaman harcayıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Batman, superman olunmaz fakat güçlendirici giysiyle bir hulk olunabilir bence.

ironman değil ama bir rocketeer olunabilir jetpack ile (http://www.imdb.com/title/tt0102803/). Uçuş süresi 15 dakikaya kadar çıkıyor, yatay uçulabiliyormu bilmiyorum fakat 100.000 dolar civarı olması lazm

Batmanın alet edevatının çoğu yapılabilir fakat sırt çantası ile gezmesi lazım. Fakat o büyüklükte batmobil, bat uçak falan biryere saklanması imkansız gibi bişey mevcut radar ve kamera teknolojileri sebebiyle.

Kalkan hariç bir kaptan amerika da olunabilir diye düşünüyorum tıp teknolojisi sayesinde, steroid vs basacan işte adama, daha kalıcı olması içinde bişeyler yapılabilir kasların

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ugur0
    ugur0's avatar
    Erkek

bi kick-ass yada green hornet olunabilir anca diye düşünüyorum:D

imza
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roronoa
    Kreyzi
    Kreyzi's avatar
    Erkek
    ugur0 bunu yazdı

bi kick-ass yada green hornet olunabilir anca diye düşünüyorum:D

g.h. de adamın diğer insanlardan üstün bi özelliği vardı  sanmam ki herkeste gelişimle filan öyle birşey olacağını 

ironman biraz zor çünkü o göğsündeki hede sınırsız gücü veriyor ona ki onda da bir sürü problem çıkıyor ortaya izliyoruz :W

gizli araştırmalar  vardır elbet ama bu olaylar için bi 100 yıl daha lazım sanırım

Eğer hayatım bir film olsaydı, ya uyuyakalır ya da yarısında çıkardım.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahrefk
    tahrefk's avatar
    Erkek

Hocam bizim bildiğimiz teknolojiyle şuanlık zor.Fakat ilerde olabilecek şeyler.Misal ülkeler birşeyi geliştirir 10-15 yıl sonra açıklanır.Belki yapılmıştır veya yapılıyordur.Ama Batmanın ki biraz daha yakın günümüze :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baba3232
    baba3232's avatar
    Erkek

Herşey bir hayalle başlar ve gerçeğe dönüşür.İlerde yapılacağından eminim.Önce atılması gereken ilk adım kas ve iskelet gücünün tamamen robot-insan uyumunu sağlamak gerisi gelir...

Hatırlıyorumda uçan arabalardan bahsederdik çocukken gülerdik.Ama bkz.

http://www.youtube.com/watch?v=SgHSaNtAMjs

"Dünyanın en yüce tahtına da çıksanız, oturacağınız yer, kendi kıçınızın üstüdür...(Friedrich Nietzsche)"
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fikrettin
    fikrettin's avatar
    Erkek

Uçma konusunda Iron Man'dan esinlenme düşüncesini baştan sildim zaten. Iron Man'in uçarken kullandığı el ve ayaklarındaki jet iticiler çok kuvvetli. Böylesine bir güce ayaklarda güç topuktan verildiği için sorun olmaz ama ellerde avuç içinden veriliyor ve aşağıdaki görüntü ortaya çıkıyor. Kolların o itişe dayanabileceğini düşünmüyorum.

Filmlerdekinin aksine insan vücudunun bu tür şeyleri kaldırabileceğini ben de düşünmüyorum. RaNGeR hocam, metninizi sonuna kadar okudum ve yaklaşık olarak aynı kanıdayım. Alternatif düşüncem içinden insanı almak. :) Gerçi günümüzde onlarca robot var, birçok işi halledebiliyorlar ancak çok hantallar. Bu teknoloji ile ancak bu kadarını yapabiliyorsak Iron Man gibi ses hızını aşabilen bir süper kahraman yapmak zor olacaktır ama yine de sormak istiyorum, Iron Man'i insansız olarak düşünüp gerçeğe uyarlama kısmında elediğimiz özellikleri tekrar düşünebilir miyiz?

(İnsansız araçlar konusunda biraz çekingenim aslında. Sonuçta insan eşi benzeri olmayan bir varlık. Mesela, Iron Man bir insan. Yani o zırhın içinde duygu ve düşünceleriyle hareket eden bir insan var. Robotlar bunu ne kadar taklit edebilirler? Bugünlerde her yerde muhabbeti dönen insansız hava araçları dahi pilotların yeteneklerini, duygu ve düşüncelerini taklit edemeyecekleri için ikinci planda tutuluyor. Tabi tartışılabilir bir mesele.)

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fikrettin
    fikrettin's avatar
    Erkek

Popular Science okuyunca insan her şey için ''Neden olmasın ki?'' düşüncesine kapılıyor. Halay çeken tost makinesi desen düşünürüm yani, o derece. O yüzden uçan araba teknolojisini bekliyordum diyebilirim. :)

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek

Uçan araba teknolojisi aslında yaklaşık 2000 yılından beri var. Ancak stabil olmaması nedeniyle halen geliştirme aşamasındadır. Ayrıca, şu an en güvenli taşımacılık şeklinin havayolu olmasının temel nedenleri arasında, uçakların donanımının fazlasıyla bilgisayar kontrolünde olması ve kokpitte bulunan kişilerin onbinlerce saat uçuş deneyimine sahip olmasından kaynaklanıyor. Eğer araba ehliyeti gibi herkese uçak ehliyeti verilseydi, eminim insan nüfusunun yarısına yakını gökten tepemize yağardı :) Uçan araba teknolojisinde şu an istenilen nokta, kullanıcının gitmek istediği hedefi bilgisayara girerek, bilgisayarın da otomatik olarak kendine rota çizip aracı götürmesi yönünde. Günümüzde bu teknoloji uçaklarda otomatik pilot sistemleri tarafından gerçekleştirilebiliyor ancak uçağın kalkması ve inmesi durumunda halen pilota ihtiyaç var. İstenilen uçan araba teknolojisinin uçaktan ziyade helikopter tarzı bir şey olarak tasarlandığını düşünürsek, bir motor arızası veya bir güç kaybı sorunu meydana geldiğinde başedecek teknolojiye henüz sahip olmadığımız ortaya çıkacaktır.

Gelelim robot teknolojisine... Robot teknolojisi gün geçtikçe gelişmektedir. Ancak insan düşüncesini birebir taklit edecek ve insan vücudu kadar çevik olabilecek bir robotun yapılması şu an için mümkün değil. Çünkü, yapılacak robotun ağırlığı insan ağırlığından çok daha fazla olacak, ağırlıktan dolayı meydana gelecek hantallığı çözebilecek sistemin hidrolik sistemler olacağını pek sanmıyorum. Hidrolik sistemlerin çalışma mantığı, başlı başına hantallığa neden olabiliyor. Bence bunun çözülmesinin tek yolu, insan kas ve iskelet sisteminin birebir kopyalanabilerek üretilmesi olabilir.

Bir başka sorun da iletişim. Bugün Amerika'nın insansız hava araçları olan Predator'ların sistemine bile girilebiliyorken yapılacak robotlara emir vermek için kullanılacak iletişim sisteminde de bu tip açıklar olacaktır ve bunun pek güven vermediğini söylemek zorundayım :)

Ancak gelin bunun mümkün olduğunu farz edelim. Madem fantazi kuruyoruz, o zaman madalyonun diğer yüzünü de çevirelim. Battlestar Galactica dizisini izleyenler bilir. İnsanvari robotlar üretilir, robotlar o kadar zekidir ki kendi kendine evrim geçirir, insanlara karşı isyan başlatır ve insanlarla savaş başlar. [Terminatör filmini de örnek vermek isterdim ancak o filmde zamanda yolculuk gibi fazlasıyla uçuk teoriler mevcut:)] Veya bir başka filmden örnek: Kartal Göz. Filmde öyle güçlü bir bilgisayar yapılır ki, Amerika'nın elektronik sistemine bağlı bütün cihazlarını bu bilgisayara bağlarlar, bilgisayar geçmişte verilmiş yanlış bir karar nedeniyle başkan dahil bütün hükümet görevlilerini öldürerek yeni hükümet kurulmasını sağlamak için plan yapacak ve uygulamaya sokacak kadar evrimleşir. Sonuç olarak, kendi kendine düşünebilen robot her daim tehlike arz edecektir.

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
Toplam Hit: 5717 Toplam Mesaj: 15