folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Hafızayı Güçlendirmek



Hafızayı Güçlendirmek

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sivil
    sivil's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2008
    Erkek

    insan kendi hafıza gücünün mimarıdır. Düşündükçe, hafızasını kullandıkça nöronlar arası bağların güçlenmesinden ve artmasından dolayı insanın hafıza gücü de gelişmektedir. Beynini kullanmayanlarda ise nöronlar arası bağlar zayıf kalmakta ve potansiyel hafıza güçleri atıl kalmaktadır. 

    Şimdi size işi çok basite indirgeyerek bir örnekle anlatmaya çalışacağım. Aşağıda 10 tane farklı kelime verilmiştir. Ayrıca her kelimenin numarası da yanında yazılmıştır. Sizden istedğim bu listeye sadece 20 saniye bakarak kelimeleri numaralarıyla birlikte hafızanıza yerleştirmeniz. Aman beni kandırmaya kalkmayın. Süreniz sadece 20 saniye. 

    İşte listeniz;

    8 - Diş

    4 - Ok

    6 - Yarış

    1 - Tuborg

    5 - Saç

     9 - Et

    2 - Bebek

    10 - Mayo

    3 - Helikopter

    7 - Köpek

    Şimdi sizden gözlerinizi kapatarak bu listeyi 10'dan 1'e geriye doğru saymanızı istiyorum. İsterseniz 1'den 10'a doğru da deneyebilirsiniz. 

    Sanırım tam olarak yapamadınız. İsterseniz şimdi ben size hafıza ilişkileri kurmanızda biraz yardımcı olayım;  

    Amacım öncelikle kelimelere ait numaralarla kelimeler arasında bir ilişki kurarak hafızamda kalmalarını sağlamak. Burada isterseniz numaraların sesleryle ilgili benzerlik ve kafiye gibi özellikleri kullanalım.  

    8 - Diş : "Sekiz"i aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla "SEKİZ"e benzer olan "SAKIZ" kelimesini kullanalım. Ayrıca size hemen sorayım; "SAKIZ ne ile çiğnenir?" Sanırım olayın farkına vardınız. "DİŞ". Sekiz numarada hangi kelimenin olduğunu hatırlamak için, sekizi temsil eden SAKIZ'ı düşünmemiz işi çözecektir. "Sakız" aklımıza gelince, sakızın neyle çiğneneceği ve dolayısıyla "DİŞ" aklımıza gelecek. Tabii bunlar sadece düşünce bazında çok kısa sürede aklımızdan geçecek ve direkt olarak "8 - Diş" diyeceğiz. 

    4 - Ok : "Dört" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla "DÖRT" ifadesiyle benzer olan "DART" kelimesini kullanalım. Hatırladıysanız, "Dart" şu elle karşıdaki bir hedefe küçük oklar atarak, hedefte vurduğumuz sayılar veya bölgelere göre puan aldığımız bir oyun. Ayrıca size hemen sorayım; "DART" oyununda kullanılan küçük oklar bize OK kelimesini hatırlatamaz mı? Dört numarada hangi kelimenin olduğunu hatırlamak için, dört sayısını temsil eden DART'ı düşünmemiz işi halledecektir. "DART" aklımıza gelince, dart'a ne atıldığını düşünmemiz hemen "OK" kelimesini aklımıza getirecektir. Yine bunlar sadece düşünce bazında çok kısa sürede aklımızdan geçecek ve direkt olarak "4 - Ok" diyeceğiz. 

    6 - Yarış : Sanırım işi anladınız. "Altı" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla "altı" ifadesiyle benzer olan "ALTILI GANYAN"ı kullanalım. "Altılı Ganyan" direkt olarak "yarış" ile ilgili bir kelimedir. Dolayısı ile "altı" numarada hangi kelimenin olduğunu hatırlamak için, altı sayısını temsil eden ALTILI GANYAN'ı düşünmemiz hemen "6"nın "YARIŞ" olduğunu bize hatırlatacaktır. 

    1 - Tuborg : "Bir" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "BİRA" kelimesini kullanalım. Bunda işimiz daha da kolay. Bir numarayı neyin temsil ettiğini düşündüğümüzde hemen aklımıza "BİRA" gelecektir. Sanırım "Bira" hepimize kolaylıkla bir bira markası olan "TUBORG" kelimesini hatırlatır. 

    5 - Saç : "Beş" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "BAŞ" kelimesini kullanalım. Beş sayısını neyin temsil ettiğini düşündüğümüzde hemen aklımıza "BAŞ" gelecektir. Sanırım "Baş" ipucu hepimize kolaylıkla baş ile ilişkili olan "SAÇ" kelimesini hatırlatabilir. 

    9 - Et : "Dokuz" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "DOMUZ" kelimesini kullanalım. İslam dünyasında kabul görmese de, "domuz" eti için beslenen bir hayvandır. Herhalde "dokuz" yerine "DOMUZ" kelimesini hatırladıktan sonra, kolaylıkla ilişkili bir kelime olan "ET" kelimesini hatırlarsınız". 

    2 - Bebek : "İki" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "İKİZ" kelimesini kullanalım. Ayrıca size hemen sorayım; "İKİZ" kelimesi daha çok size neyi hatırlatır? "BEBEK", değil mi? İki numarada hangi kelimenin olduğunu hatırlamak için, ikiyi temsil eden İKİZ'i düşünmemiz işi çözecektir. "İkiz" aklımıza gelince, ikizin ilişkili olduğu "BEBEK" hemen aklımıza gelecektir. Tabii yine bunlar sadece düşünce bazında çok kısa sürede aklımızdan geçecek ve direkt olarak "2 - BEBEK" diyeceğiz. 

    10 - Mayo : "On" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "DON" kelimesini kullanalım. On numarayı neyin temsil ettiğini düşündüğümüzde hemen aklımıza "DON" gelecektir. Sanırım "Don" ipucu hepimize donun biraz modern ve modaya uygun hali olan "MAYO" kelimesini kolaylıkla hatırlatacaktır. 

    3 - Helikopter : "Üç" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "UÇ" kelimesini kullanalım. Herhalde "üç" yerine "UÇ" kelimesini hatırladıktan sonra, kolaylıkla ilişkili bir kelime olan "HELİKOPTER" kelimesini hatırlarsınız". 

    7 - Köpek : "Yedi" sayısını aklımızda tutmak için ses yapısı itibarıyla benzer olan "KEDİ" kelimesini kullanalım. Burada da işimiz kolay. Yedi numarayı neyin temsil ettiğini düşündüğümüzde hemen aklımıza "KEDİ" gelecektir. Sanırım "Kedi" hepimize kolaylıkla diğer evcil hayvanlardan olan ve evde beslenen "KÖPEK" kelimesini hatırlatacaktır. 

    Listedeki kelimeleri sırasıyla baştan sona veya sondan başa hatırlarken yapacağınız iş öncelikle sayıları benzer seslerle ifade eden kelimeleri hatırlamaktır. Bu kelimeler sırasıyla; 

    1-) BİRA, 2-) İKİZ, 3-) UÇ, 4-) DART, 5-) BAŞ, 6-) ALTILI GANYAN, 7-) KEDİ, 8-) SAKIZ, 9-) DOMUZ ve 10-) DON.  

    Hangi sayıda hangi kelimenin söylendiğini hatırlamak için yapılacak şey ise, sayıyı temsil eden kelimeyle ilişkili olan kelime neydi düşünmektir. 

    Şimdi sizden gözlerinizi kapatarak bu listeyi 10'dan 1'e geriye doğru tekrar saymanızı istiyorum. İsterseniz 1'den 10'a doğru da deneyebilirsiniz. Sanırım bu sefer oldu. İşin ilginç tarafı bu listeyi isterseniz karışık olarak da hatırlayabilirsiniz; 

    "3 numarda hangi kelime vardı?" diye sorsam bana cevap verebilir misiniz? 

    Peki "8 numarada hangi kelime vardı?"  

    "5 numarada ne olduğunu hatırlıyor musunuz?"  

    Eminim hiç zorlanmadınız...

    (ALINTIDIR)

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    🧿
    BlackApple
    BlackApple's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2008
    Erkek
    ben hafıza teknikleri aldım hiç zorlanmadan 20 sini aklımda tuttum hemde 15 sn de
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    End0t0ksiN
    End0t0ksiN's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek
    denemedim üşendım tırstım vs vs :D

    Potansiyel Rahatsız # 'yengesini s.kenlerin dizisinin yapıldığı devirde yaşayan mürid '
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    crafty
    crafty's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2006
    Erkek
    gayet mantıklı güzel yaklaşımlar :D elinde hafıza seti olupda link koyabilecek olan arkadaş var mı peki sitedeki diğer linkler ölmüş :S

    Kasnak yuvarlandı elek oldu, eski orospular melek oldu...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gizem
    sLeymN
    sLeymN's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek
    melıh duyarın setıydı dmı bu ? gayet ıse yarıo mantıklı

    Cehennemin dibine kadar yolum var daha.. || Nasılsa her yalnız kendine sürgündür Asmera unutma.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    Ama herşeyi böle zihnimize tam yazarsak belli bir zaman sonra harddisk çöker gerekli gereksiz herşey içerde kalır :)

    Ama işe yaradığı bir gerçek

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    abdullahozcan
    abdullahozcan's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek
    hafızanızı güçlendirmek için bende size denediğimiz eczanelerde satılan bitki özlü bilikon diye bir hap var yan etkiside yok doktor tavsiye etti okudugunuz hafızanızda kalıyor bir ay kullandiktan sonra sınavlara girin başarılı çıkacaksınız denenmiştir fiyatıda uzuz 8 ile 10 lira arasındaydı bilginize

    Çoğu insan ömrünün en güzel yıllarını, bir apartman dairesinin odasında, televizyon seyrederek geçirir. Çoğu insan yirmi yaşında ölür ve seksen yaşında da gömülür
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Mart/2008
    Erkek

    abdullahozcan bunu yazdı:
    -----------------------------
    hafızanızı güçlendirmek için bende size denediğimiz eczanelerde satılan bitki özlü bilikon diye bir hap var yan etkiside yok doktor tavsiye etti okudugunuz hafızanızda kalıyor bir ay kullandiktan sonra sınavlara girin başarılı çıkacaksınız denenmiştir fiyatıda uzuz 8 ile 10 lira arasındaydı bilginize
    -----------------------------

    Gercekden mi :I

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek

    kanal 6 (veya flash tv)da sanırım bundan 5-10 yıl önce buna benzer bi tanıtım filmini izliyodum

    bi adam konuşuyodu(hafıza şampiyonu galiba), orda oturan konuklara kelimeleri ezberletiyodu, cogu zaman o reklam cıkıyodu kanalda, küçüktüm öyle mal mal bakıyodum her zaman :)

    hala hatırlarım, dançın, dazlak, taygres... :)


    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sivil
    sivil's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Temmuz/2008
    Erkek

    melih safi duyarın

    ücretsiz olarak mini kursları var e-postanıza geliyo bende küçük bir kısmını paylaştım ayrıca sitesinden kitaplarını aynı şekilde ücretsiz olarak indirebiliyosunuz...

    http://www.megahafiza.com/

    http://www.megaegitim.com/
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek
    sivil_padisah bunu yazdı:
    -----------------------------

    melih safi duyarın

    ücretsiz olarak mini kursları var e-postanıza geliyo bende küçük bir kısmını paylaştım ayrıca sitesinden kitaplarını aynı şekilde ücretsiz olarak indirebiliyosunuz...

    http://www.megahafiza.com/

    http://www.megaegitim.com/
    -----------------------------

    hah işte bu adam kanal6/flash da cıkıp dançın diyen adam :)

    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
Toplam Hit: 4192 Toplam Mesaj: 23