Hangi Linux

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    Pardus 64 bit akar,


    Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    o6u2
    o6u2's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2008
    Erkek

    merhabalar

    öncelikle windowsta rahatın yerindeyse hiç kurcalama derim.

    yok kaşıntım tuttu illa kuracam bi yenilik olsun değişiklik olsun linuxu da tadayım öğreneyim diyorsan da önerilerimi sunmaktan geri durmam.

    bi kere ilk mesajında söylediğin gibi windows öğreneceksem windows 7 kurarım linuxta da en gelişmişini profesyonelini kurayım demişsin öyle bir olay yok. bambaşka bir dünya, linux zaten windows ya da mac os gibi bi işletim sistemi değildir ve windows gibi kademe kademe yenilenerek versiyon yükselten bir platformu yoktur. linux çekirdeğini kullanan distrolar vardır, bu distroların üzerinde çalıştığı masaüstü ortamları vardır. farklı farklı uygulama paketleri ve paket yöneticileri vardır linux için yazılmış her program her distroda çalışmaz.

    kurmaya karar verdiysen forumlardan, wikilerden, sözlüklerden falan linux nedir, distro(dağıtım) nedir, masaüstü ortamı nedir falan bunları araştırdığını varsayıyorum.araştırmadıysan da bi bak.

    "pardus kur pardus iyidir hem türk ürünü" falan diyenleri hiiiç dinleme. pardus pişmanlıktır.

    önce masaüstünü seç, sonra distrona karar ver. kde, gnome, unity, lxde, xfce, fluxbox falan bir sürü seçeneğin var ama aslında senin seçeceğin kde mi yoksa gnome mu olmalı bence, diğerleri daha farklı amaçlara hizmet ediyor genellikle (düşük konfigrasyonlu makineler falan için) unity var bi de bence rezalet.

    kde oldukça gelişmiş ama hantal ve eski mimari bi ortam, hoş değil alışamadım ben senelerdir.o nedenle hem kullanım kolaylığından hem güzelliğinden ötürü gnome öneriyorum.

    gnome da gnome3 olmamalı eski klasik gnome olmalı.

    bunu kullanan pek çok distro var.

    önerim debian veya debian tabanlı diğer distrolar olacak. debian en iyi linux distrosu mu dersen, hayır daha sağlam daha stabil distrolar da yok değil, ama sana  gelmez yeni başlayacaksan.

    debian bile başlangıç için kolay bi dağıtım değil.ubuntu var debiandan türetilmiş bir distro. ubuntuyu sevmesem de arkadaşların dediği gibi başlangıç için en uygun iki distrodan biri, kullananı çok fazla olduğu için komünitesi geniş, forumları canlı, bi problemin olduğunda internette araştırarak yapamayacağın bişey pek yok.

    diğeri de linux mint. mint de ubuntudan türetildi. biraz tavşanın suyunun suyu gibi bi olay. güzeldir ama, sorunsuz sıkıntısız kurar kullanırsın, hatta son sürümleri ubuntudan daha uygun yeni başlayacaklara. codecleri ıvır zıvırı da içinde geliyor kurulumdan sonra çok uğraştırmaz.

    debian tabanlı bişey kullanman .deb paketlerini kolayca kurmana da yarayacak, böylece uygulama/program sıkıntısı çekmeyeceksin. terminalden bi apt get komutuyla ya da software managerlardan her istediğini bulursun.

    eğer oyunsever bi insansan oyunu unut. wine ve playonlinux gibi programlar var ama çare değil.

    sana yeni linuxcu gözüyle bakıp ezmeye çalışanlar olursa sallama, burada içimizde de var ubuntu ya da mint falan kullananlara "çift tıklamacı bunlar" diyen dinozorlar, unutma uzaya roket yollamıyosun bilgisayar kullanıyosun, herşeyi terminalden yapmak zorunda falan da değilsin.

    bu distrolarla alıştıktan sonra benim çok daha iyi bulduğum archlinux var, senelerin klasiği slackware var bunları da kullanabilirsin. ama sana şu an iki önerim var, biri ubuntu (10.04 ya da 10.10, asla daha yenisi değil) veya linux mint, artık ağız tadına kalmış.

    kolay gelsin :)

    not- lütfen mesajımı alıntılayıp pardusa neden kötü diyosun ya da kde varken gnome'un lafı bile edilmez gibi yıllardır süren ve çözüme ulaşmayan aynı tartışmaları başlatmayalım.


    http://kocaer.me
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2010
    Erkek

    Yeniysen en temizi mint 11 den başlaman olacaktır.


    Si vis pacem para bellum.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ottomanmurat
    ottomanmurat's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Ağustos/2005
    Erkek

    o6u2 Hocam Profesyonelce Bir Açıklama yapmişsin  güzel önerilerde vermişsin bunları şimdi anlamadım ama işi ögrenince konuştugun dili anlayacagim

    oyun sevmem hizli yada yavaş bilgisayar bulmak sorun degil anladıgım kadarıyla linuxlarin programları birbirine uymuyor kurulmuyor her linux kendi paketini kurulumunu kurulacgi paketi yapıo yani ben bir gz dosyasini alıp tüm linuxlarda kuramam  .

    peki hocam son olark ilk etapta ne yüklemeliyim ubuntu son versiyon yükledim istedigim wifi programını kuramadım bende backtrack da kurdum çalıştırdım zorda olsa . onu geçtim genel olarak linux ogrenmek istiyorum başlangıc olarak ne yükleyeyim neyden başlayayim tek bir linux deyin ondan sonra ikinci linuxa geçerim teşekkürler


    Hayallerinizi Sadece Biz Gerçekleştiririz.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristux
    baristux's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Ağustos/2011
    Erkek

    İlle de özgür yazılım istiyorsan şu anda en güzeli senin için ya KDE Masaüstü kullanan bir dağıtım olacaktır, ya da Linux Mint 12 dağıtımı olacaktır.

     

    En fazla paket RPM ve APT sistemlerde bulunur. Şu sıralar Linux dağıtımlarında GNOME cephesi karmaşık olduğundan sana KDE kullanan bir dağıtım öneriyorum. APT olarak KDE dağıtım sunan Kubuntu var. RPM olarak KDE dağıtım sunan Mandriva veya OpenSUSE kullanabilirsin. (En geniş dağıtımları söyledim burada, bir sürü dağıtım daha var ancak yeni başlayan birisi için en az sorun çıkaracak dağıtımlardır bunlar. Gerçi Linux'un yenisi eskisi olmaz o ayrı mesele...)

Toplam Hit: 2532 Toplam Mesaj: 16