folder Tahribat.com Forumları
linefolder Vukuatlar
linefolder Havan Topu Hakkında...

Havan Topu Hakkında...

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyberAngel
    CyberAngel's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Açılın uzman geldi :)

Havan kısaca üst açı grubu ile hedefleri vurabilen ağır destek silahıdır.Hesaplama kısmı biraz garip.Aslında teknoloji yoksunu desek daha doğru olur.Bu arada ben 81 mm klasik havan ve Ut-1'den bahsediyorum.Eğer daha büyük havan topları varsa ben bunu bilmiyorum..Herneyse.. atış çetveli vardır.Eğer mesafeyi bilirsen nişahgayın iki kolunu çevirerek ayarlıyorsun.Sonra da şu metrelerin üzerinde bulunan su ruhlusu gibi su ruhlularını havanın mahfuzları, kollları kullanarak ortaya getiriyorsun. Ve havan topunu boru'ya bırakıyorsun...

Teknoloji yoksunu dedim ama doğuda en çok kullılan ağır destek silahlarından biridir.Ve şu an savaş çıksa emin olun en çok kullanılacak silahtır.Çünkü üst açı gurubu ile hedefleri görmeden vurabilir.Havan mevzileri 2-3 metrelik çukurlarda olur.Bu da havanı bulunmaz yapar.Örnek verirsek.Ut-1 havanın menzili 5 km'dir.Yani hedefi 5 km öteden havan ile dövmeye başlarsınız ve hedef sizi asla bulamaz.Çünkü ne havayalan mermiyi görür..Ne de geldiği yeri.Anca kafasına düşer..

Havan mermileri de çeşit çeşittir.Örneğin tahrip mermisi düştüğü yerde 50 m içinde canlı bırakmaz.. 200 metre içinde yaralar..ama düştüğü zemine göre değişir tabi bu.Taş olan bir zemine düşerse etkisi çok daha fazla olur.Toprakta yarım metre çukur oluşturur..

Havan neden doğuda çok kullanılıyor ? Havan mermi çeşitleri arasında aydınlatma mermisi vardır.Bu öldürmek için değildir..Aydınlatma mermisini attığınız da (tanımı tam hatırlayamadım ) mermi havada patlar ve paraşütle yavaş yavaş inişe geçer.. bu sırada çıkardığı ışık 7 bin mum ışığı gücündedir.Ne kadar alanı kapsıyor tam hatırlayamadım ama şöyle izah edersem resmen havada güneş doğuyor.Bu da hedefi gece vakti gündüz gibi görüp vurmanızı sağlıyor..

edit // bi kaç şey daha ekleyim;

havan'ın personel sayısı 5'tir.. Ama bana sorarsan tek başıma bile atarım ben onu sorun değil..İşte taşıması kontrolü falan harp durumunda 5 kişi kullanıyor..

manga komutanı (emir veren er)

nişancı (nişangahı ayarlar)

nişancı yardımcısı (ne yapıyordu valla hatırlayamadım)

cephaneci (Cephaneyi nişancıya verir ki ucundaki tapayı açtığı zaman elinde düşerse herkes mefta...)

cephaneci yardımcısı (bu da cephane taşıyordu galiba)

harp durumda havan mevzisinde 5 kişi olması gerekiyor..Ama dediğim gibi bir kişide atar, 3 kişi rahat taşır... 

Arka arkaya en fazla 10 tane havan mermisi atabilirsin.Daha fazlası borunun ısınmasına belkide patlamasına neden olur.Bir film izlemiştim.Eski bir amarikan filimi.Japonlar ile amarikalılar savaşıyordu.Amarikalı askerler havan borusuna işiyorlardı soğusun diye.Yani çok ısınır ve soğumadan atmak tehlikelidir..

Doğuda havan mangasının başına şöyle bir ölüm gelmiş. (Bize bunu eğitim birliğinde anlattılar). Havan mermilerinin tapaları çok hassastır.Yani dokunsan patlar..  Doğuda havan mangası ağacın altından havan atmak istemiş.Mermi yapraklara çarparak patlamış.tabiki hepsi şehit düşmüş..

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek

walla benim baba emekli albay 2 yıl kıbrısta kalmıştık. bir denetleme sırasında rum kesimi ile sınır karakolu gibi biryerin vidyo çekimleri var babam askerlere soru soruyor askerde teknik oalrak anlatıyordu. geçenlerde arşivlerde görmüştüm. ama aklımda pek birşey kalmadı.

sadece şunu hatırlıyorum menzilleri ve hedefleri önceden hesapanmış oalsı bir karşı taraftan taruz geldiğinde ateşlendiğinde havan yoplarının nereyi vuracağı biliniyormuş

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

Koca forumda 2 havancı varmış... Demek ki herkesi havancı yapmıyorlar ;) Ama gerçekten şu dikkatimi çekti kimi keskin nişancılığa aşırı meraklıdır aşk ile vecd ile sabahtan akşama bundan bahseder kimi de şekil a-1 babam ve yorumda bulunan 2 mürid ağabeyimiz havan gibi cici bir silahtan muhteşem bir haz alır... Adnan Hocanın bayan müritlerinin onu sevdiği gibi sever cici silahını (Maşallah)... Benim cici silahım ne güzel şeysin sen öyle...
    (Not: Kimi de benim gibi antika ama hala taş gibi efsane olan Parabellum - Luger 08 9x19 sever...)

Yargılamak için bilmek, bilmek için anlamak, anlamak için dinlemek gerekir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    metalkolik
    metalkolik's avatar
    Erkek

bnde askerde 81mm UT-1 ci idim çukurcada yaptım askerliği ama ben atış idare de idim yani kordinatları belirleyip atış ekibine bildiriyodum. havanda en fazla 6 barut hakkı olurki biz hiç kullanmadık. en fazla 4 barut hakkı kullandık. ama kutulada bütün havalar 6 barut hakkı ile default olarak gelirdi. fazlalık barutları toplayıp soba yakardık onlarla :) baru hakkı dedim bole silahların içindeki gibi siyah toz değil üstüeste katlanmış kağıt kare şeklinde idi çok acayip bişeydilan yanışını izlemek çok zevkliydi :)

metal, bir müzik türü değildir bir yaşam tarzıdır, bırak seni yönlendirsin.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DaSpOnGe
    DaSpOnGe's avatar
    Erkek

bildiğin fizikte ki yatay atış sorusu işte :D en uzağa 45derecelik açıylan gider beyin bedava :D

You think you've travelled far and never seen the stars :)))
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    god
    god's avatar
    Erkek

Askerdeyken kafada hep o "kaçalım buralardan ne işimiz var amk dağında" psikolojisi olduğu için o günleri özleyeceğim hiç aklıma gelmezdi ta ki aradan 2 sene geçene kadar. kıbrısta terkedilmiş rum köylerini, boş arazileri havan topu yağmuruna tutardık. sonra tüm gece oturup mermilerin düştüğü noktalarda çıkardığı yangını izleyerek sohbet ederdik. CyberAngel mürid de anlatmış aydınlatma fişeğininin özelliğini; aydınlatma fişeğinin kendisi bile karizmatiktir. diğer fişekler farklı renklerdeyken o martı gibi beyazdır. komutan korkusuna rağmen o fişeği görünce elimize alıp resim çekilmiştik:)  Diyeceğim o ki askerde geçirdiğiniz her anı sevmeye çalışın bir gün olur da o ortamı bile özleyeceğinizi düşünün.  Şimdi gel giy palaskayı parkayı havan atışı yapılacak deseler hiç düşünmem giderim, komutanı can kulağıyla dinlerim..

All is well
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    West
    West's avatar
    Erkek

İhtiraklı hassas aydınlarma gibi mermi çeşitleri vardır. Atış yapılacak yerin koordinatlarını ileri gözetleyici ateş idare takımına verir ve bir hesaplama yapılır. Yükseliş ve yan verildikten sonra bumm :)

west[at]tahribat.com
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    vesselam
    vesselam's avatar
    Erkek

askerde ahavcıydım 120mm ileeri gözetleyici olarak.kordinatları ateş idareye verirdik onlarda havancılara bildirrdi.kahramanmaraşta atışlarda taburumuzu birinci yapmıştık..

hele o gece aydınlatma havanı mükemmeldi

Telegram @WVesselam
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efsane_212
    efsane_212's avatar
    Erkek

Askerliğimi Jand. Komd. olarak yaptım. Görevlerde 60'lık komd. havanı taşırdım.

Bitireli 8 yıl oldu.  Manga komutanıydım.
    Bir defasında bölük kom. görev sırasında arazide atış yaptırdı. Karşı tepedeki ağacı 60'lık havanla dövmüştük :)
    Nişangahı çok ilginçti, su terazisi gibi ama dereceli açıları vardı.
    Mesafeyi ayarladıktan sonra su terazisi ile ortalamayı yapıyor ve dizlerimizle sabitledikten sonra atış yapıyorduk.

Resimlerini bulursam konu altına eklerim.

Önemli olan; hayatta "en çok şeye sahip olmak" değil, "en az şeye ihtiyaç duymaktır.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TR-SCOPJE
    TR-SCOPJE's avatar
    Erkek

efsane_212 bunu yazdı:
    -----------------------------

Askerliğimi Jand. Komd. olarak yaptım. Görevlerde 60'lık komd. havanı taşırdım.

Bitireli 8 yıl oldu.  Manga komutanıydım.
    Bir defasında bölük kom. görev sırasında arazide atış yaptırdı. Karşı tepedeki ağacı 60'lık havanla dövmüştük :)
    Nişangahı çok ilginçti, su terazisi gibi ama dereceli açıları vardı.
    Mesafeyi ayarladıktan sonra su terazisi ile ortalamayı yapıyor ve dizlerimizle sabitledikten sonra atış yapıyorduk.

Resimlerini bulursam konu altına eklerim.

-----------------------------

Hocam gerçekten iyi olur zira google amcaya havantopunu sorunca her daim conilere ait resimleri gösteriyor. Biraz da kendi ordumuza ait resimlerle şenlensin internet.

Yargılamak için bilmek, bilmek için anlamak, anlamak için dinlemek gerekir...
Toplam Hit: 7182 Toplam Mesaj: 21