Haydi Tbt , Django‘Ya Başlayalım !
-
çizik evde kurayım bağalm ne menem bişeymiş çok kanım ısınmadı ama :D
-
hoşuma gitti la :|
yazın django mu kassam napsam
ama adı hoşuma gitmedi java daha karizmatik :P
-
http://www.kodaman.org/uye/fthrkl
bu elemanı takip edin djangoda üstüne yok.
stajımı django uzerine yapıcam zaten.ogrendiklerimi paylasırım
-
pardus e-dergi : http://www.pardus-edergi.org/
14. sayıdan itibaren django derselrine başladılar.
----
django , sadece sunucu görevi görmüyor.Aynı zamanda bir framework oluşumuda.İlk başta sıkıldım bune dedim (ne zaman dedim, dün akşam :D ) fakat her linuxçu gibi python, perl, php, kabuk programlarken nasıl zevk alıyorsak (bi çeşit mozaşizm) bundanda zevk aldım.
her projede olduğu gibi o işi iyi yapmak için seviyeni aşan projelerde bulunacaksın.PYthon 'u baya unutmuşum.Django ile python 'u öğrendim.
Açıkça söylemek gerkirse python'a yeni başlayanlara tavsiyem isthiza'yı okuyup daha sorna django'ya girşmeleri.Python'un gücünü orda öğreniyorsunuz.
Maalesef php, python, c gibi dillerde c.# gibi iki tıkla buton yap hesap makinası yap millete bak program yaptım olayın girişemediğinizden sıkılabilirsiniz.Phpde yine html, javascript vs.. ile güzel birşeyler otaya çıkıyor.Fkat python ve kabuk programama birazcık daha sıkıcı olaiblir.
Bu yüzden django ile python'da tecrübe yaşabilirsiniz ve zevk alabilirsiniz (oturup 5 dk uğraştım ve ekrana yazdırdığım napan'dı.Onca kod falan.Sonra bi alıştım, bir sürü şey yapıyorum fakat hala modeller'e geçemedim.Ama eğlenceli.
Tam linuxçu işi.Yaz, yaz ,yaz sonra ortaya bişeyler çıksın hemen değil :) fakat zevkli mi ? evet.Basit, hızlı.Noklama derdi yok o derdi yok.Tek problem tab tuşu.Onuda 4 tane boşluk oalrak ayarlarsanız standart olur.
--
Python güzeldir, kraldı.8 inde Türkiye'ye gidicem.Dökümanlarımı bekleyin :)
Linux hesabı, sıkılabilirsiniz, bne diyebilirsiniz.delphi, c#, java,aspx gibi değil.Ama zevkli.Kolay programlama güzel işler :)
ayrıca: dergide 14 yda 15. bölümünde (16da olaiblir) python geliştiricisi ile röpörtaj yapmışlar.ADam neden python'a güzel bircevap veriyor.
python sikertecek :) 4 senesi var django'nun..
bide edit:
pixar ve imagework'ün python kullandığını öğrenince tabi iyice vuruldum.
dipnot: pixar, hani şu hayvani animasyon şirketi.
-
http://www.kodaman.org/yazi/django-nedir-nasil-kurulur
windows'a kurulum ve neden iyi falan filan;
----
İlk izlenimlerim fikirlerim :
Öncelikle django sürekli aklımdaydı fakat hem python'u 1 senedir kullanmamam ve unutmam hemd python'a php kadar hakim olamam (ki dosya işlemlerini bile php ile yapan ben) sebebiyle başlamıyordum.Fakat sıkıntı şu bu yüzünden djangoya başlamaya karar verdim.En son dün pardus yükleyip üstüne django şu bunu kurdum.
Linuxçu adam fazlasıyla manyaktır.ne gibi ?
oturup kwrite yada notepad++ gibi bir editöre bakarak saatlerce kod yazıp çalıştırır.Sonra derler ve hataları bulup halleder.Ve elinde program.PRogram dediime bakmayın.Öyle gözle görülür pencere falan yok.Server için birşey yapar.50 satırdır.Konsoldan bi komut verir . ortada hiç birşey görünmez.Fakat hayati öneme sahiptir.Böyledir linuxçu.
phpden, javadan, pythondan anlaşılır..c gibidir dünyası.Öyle sürükle bırak buton oluşsun değildir.Neyse; djangoyu çalıştırdım.Fakat bir ton döküman vardı.Türkçe dökümanlar aptalca.EVde netim yok.Direk sayfayı kaydetmiştim 3-4 dökümanın.Denedim denedim olmuyor.Biraz python bilgii biraz mantık, biraz şans ile 5 dk uğraşıp merhaba dünya yazdırdım.FAkat mantığını anladığım için herşey kolay oldu.Daha sonrası zevkliydi.HTml ve python bilgisi ile bir sürü şey yapabiliyorsunuz :)
Çok çok güzel bir yapıca bence.Aynı zamanda framework görvi görüyor.Daha tam yapısını inceleyemedim.Modeller falan üstünde çalışamadım fakar bu kadarı bile yetti bana.URlleri istediğiniz gibi ayarlıyorsunuz.MEsela;
((r'^bubirurl/$'), testfonksiyonu),
şeklinde yaparsanız adam site.com/bubirurl'ye gittiğinde testfonksiyonu çalıştırılıyor.Mükemmel.Google dostu linkler :) üstelik htaccess falan yok.
Tatlımı tatlı, hoşu hoş birşey.
FAkat programlamaya yeni başlayanlar, hele hele widowsçular sıkılabilir.Bu yüzden uyarayım.Linuxçu gibi gogole ile dost olmanız lazım.FAkat Türkçe döküman sıkıntısı va.r
Bunuda çözücem.Yazın size güzel güzel dökümanlar yollayacağım.MErak etmeiyin :)
python öğrenmek isteyenler önce isthiza, sornada django'ya :) phpde blog, forum yaparak (modül modül) öğrenebilirsiniz.Python'u sie böyle öğrenebilirsiniz bence.Yeterlidir.
saygılar
-
nasıl okunuyor bu cango diye mi?
-
g2k bunu yazdı:
-----------------------------
nasıl okunuyor bu cango diye mi?
-----------------------------aynen hocam ;
-
php'de admin paneli ile uğraşmaktansa djangonun admin panelini php sitenize , portalınıza entegre etme gibi fantezilere girebilirsiniz çok süper.olmazsa şurda 3 gün kaldı finallerın bitmesine eve gidince bunla ilgili birşeyler karalayım :D
-
bizde geriden geliyoruz jangom gelyorum :D
-
models.py dosyasına sql classların'ı ekledikten sonra "python manage.py sql gunluk" yazdığım zaman syntax error veriyor ama sitede yazılanların aynısını yazdım farklı bişey yok.zaten hata yoksa devam edin diyor anlatanda , aman ne büyük açıklama ulan hata varsa ne yapacağımı da yazsana be adam.