İlk Yardım Konusu
-
Arkadaşlar Bugün Başıma Gelen Bir Olayı Anlatıyorum
Bugün Sultanbeyliye Gitmem Gerekiyordu Gittim İşimi Halletim İett Otobüsüyle Tekrar Geri Dönüyordum'ki Mecidiye Köy Meydanına Tam Vardık Otobüste Yaşlı Bir Amca KalpKrizi Geçirdi Hemen Başına Üşüştüler Baktım Ne oluyor Diye Biri Çökmüş Başına Kalp Masajı Yapmaya Hazırlanıyor Kimi Diyor Su içirin Her Kafadan Bir ses Çıkıyordu Yani Salak Salak Şeyler Hemen O Kalp Masajı Yapacak Adamı Uzaklaştırdım Oradan Adamı Diyer Yolcuların Yardımı İle Aldım Sırt Üstü Yere Yatırdım Allahtan Amca Akıllıymış Takma Dişleri Varmış Kalp Krizi Geçirirken Çıkarmayı Başarmış Sonra Hemen Şöföre Otobüsü Boşaltmasını Söyledim Boşaltı Muavinede Söyletim bütün kapı Camlarını Felan Aç Dedim Bende Gömleğinin 1 2 Düğmesini Açtım Kemeri vardı Onu Gevşettim Ağzından Biraz kan Geldi Sonra Adam Panikledi Yat Amca Dedim Bişey Yok O Arada Tabi Ben Ambulansa Ulaşmaya Çalışıyorum Salak Herifler 2 saate Telefonu Zor Açtılar Yada Açıp Kapatıyorlar Bilmiyorum O Ara kafam Adamdaydı Eşi Oradaydı Kadıncaz Başında Ağlıyordu Onuda Sakinleştirdim Biraz Adamın Kalbi Ve Nabzı Hızlanmaya Başladı Şöföre Dedim Taksi Çağır Adam Gidiyor Şöför Polisle Uğraşamam Ben Dedi Ambulans Gelsin Neyse Ben Şöförle Tartışırken Ambulans Geli Verdi Hemşire Zaten Yapılcak Herşeyi Yapmışın Dedi Teşekkür Etti Aldılar Amcayı Götürdüler Şimdi Kendi Kendime Diyorum İyiki Okul Olsun Güvenlik Kursu olsun Ehliyet Kursu Olsun Şu ilk Yardımın Üzerine Düşmüşüm İyice Kavramışım Hastaneyi Aradım Bir Hayatı Kurtarmışım Ne Mutlu Bana.
Not: Bu Arada Buraya İlk Yardım Bilgisi Koyuyorum Faydalanın Lütfen Sizlerinde Başına Gelebilir.
Hemen hepimiz sokak ve caddelerde, kalabalık ortamlarda veya işyerlerimizde aniden yere düşen, vücudunda yaygın kasılma ve titremeler gözlenen, ağzından tükürük benzeri köpüklü salgılar çıkaran kişiler görmüşüzdür.
böyle kişilerin çevresinde biriken insanların konuşmalarından anladığımız kadarıyla, ortada sara nöbeti geçiren birisi vardır.
gerçekte sara dediğimiz rahatsızlık, tıp diliyle epilepsi adı verilen beyindeki sinir hücrelerinden bir bölümününm diğerleri ile koordineli olarak çalışmayarak kendiliklerinden bir takım uyarılar üretmeleri neticesi meydana gelen bir sinir sistemi hastalığıdır.
epilepsi nöbetleri anında, merkezi sinir sistemindeki koordinasyon bozukluğu nedeniyle bir takım organlar istemsiz olarak fonksiyon gösterirler. kol vebacaklarda kasılmalar, çene kaslarında kasılma gelişebilir. buna bağlı olarak kişi dilini ısırabilir, solunuma yardımcı kaslardaki kasılmalar soluk alma vermede düzensizlik yaratır, idrar tutmayı sağlayan kaslarda gevşeme oluştuğu için idrar kaçırma gözükür. bilinç kaybolur ve buna bağlı olarak her türlü bilinçli algı kapanır.
bu durumdaki bir kişinin karşı karşıya olduğu en büyük tehlike, hava yolunda gelişebilecek bir tıkanma yüzünden solunum durması ve kasılmalar sırsındaki istemsiz kas hareketleri yüzünden vücuttaki hareketli organlarda yaralanmalar meydana gelmesidir.
nöbet geçiren kişiyi bu tehlikelerden korumak için;
1- hava yolunu, başı alından geriye bastırarak açık tutmak,
2- şayet çene kaslarındaki kasılma yüzünden çenesi kilitlenip kapanmadıysa ağız çene içerisine sert olmayan bir cisim sokmak, (rulo durumuna getirilmiş kumaş havlu gibi)
3- başını yere çarpmasını önlenmek için diğer el ile hareketsiz tutmaya çalışmak,
4- etraftaki kesici delici cisimleri uzaklaştırarak kol ve bacaklarını yaralamasını önlemek lazımdır.epilepsi nöbeti başladığı gibi kendiliğinden sonlanır. nöbet sonrası kişi gevşemiş ve bilinci bulanık halde olur. bazı durumlarda uykuya bile kalbilir. nöbet bittikten sonra kişiyi en yakın sağlık kurumuna götürmek veya 112’ yi arayarak sağlık ekibinin olay yerine gelmesini sağlamak doğru bir davranıştır.
bu tür olaylarda, etrafta toplanan insanların nöbet geçiren kişinin ağzına kaşık, anahtarlık, tahta cisimler sokmaya çalışması, soğan koklatması, kişiyi suyla ıslatması, kol ve bacaklarına bastırarak kasılmaları önlemeye çalışması sık rastlanan ama hiçbir yararı olmayan hatalı davranışlardır.
bu tür yaklaşımları önlenmek bile nöbet geçiren kişiye daha fazla yarar sağlayacaktır.
kalp krizi'nde ilk yardım
kalp krizi geçiren bir kişiyle karşılaşmak, ilkyardım ile ilgili bilgisi olmayan herkes için sarsıcı bir deneyimdir. ilk olarak kişinin kalp krizi geçirdiğine ikna olmak, dolayısıyla en sık rastlanan belirtileri ayırtetmek gerekmektedir.
kişinin soğuk, soluk ve nemli bir cildi varsa, bilinci kapalı ise, şiddetli göğüs, sırt veya omuz ağrısından şikayet ediyor ise, endişeli ve sıkıntılı bir ruh durumunda ise, tansiyonu düştüğü için ayakta durmakta zorluk çekiyorsa, solunumu düzensizleşmiş ve sıklaşmış, nabzı hızlanmış ise kalp krizinden şüphe edilmelidir.
bu durumdaki bir kişiye yaklaşım, olay yerine hemen bir sağlık ekibi çağrılması ile beraber yürütülmelidir.
ilk olarak kişiyi sakinleştirmek, hareket etmesine izin verilmeden bulunduğu yerde yatar pozisyona getirmek, kravat, düğme, kemer, fular gibi aksesuarları gevşetmek veya çıkarmak, temiz hava almasını sağlamak için etraftaki mümkün kalbalığı dağıtmak iç mekanda ise pencere kapı açmak, hiçbirşey yemesine ve içmesine izin vermemek, şayet varsa daha önceden kullandığı veya yanısıra taşıdığı ilaçları dışında hiçbir ilaç vermemek gerekmektedir.
kriz geçiren kişinin sağlık ekibinin ulaşması olası olmayan bir yerde bulunması durumunda, kişi tıpkı pozisyonda hemen en yakın sağlık kurumuna taşınmalıdır. mutlaka yürütülmemelidir.
kapl krizi; geçiren kişi için hayati tehlike arzeden ciddi bir durumdur. böyle bir taktirde lazım eğitimi almamış insanların ilkyardım uygulamalarından olan suni solunum ve kalp msajını uygulamaları son derece yanlıştır. kişinin solunum ve dolaşımını doğru bir biçimde değerlendirip lazım uygulamayı yapmak, özel bilgi ve beceri gerektirir.
bu yüzden ilkyardım eğitimi almamış kişilerin olaya müdehaleye yaklaşımları buradaki bilgilerle sınırlı kalmalıdır.
-
iyi yapmıssın hocam cok sevindik böle bişey yapmana
-
Tebrikler Hocam.. Sen öyle yapmasaydın emin ol adama su verirlerdi kalp krizi geçse bile boğarlardı elbet bişeyler olurdu.. ölmeyecek adamı öldrürlerdi.
-
MUHRIP bunu yazdı:
-----------------------------
Tebrikler Hocam.. Sen öyle yapmasaydın emin ol adama su verirlerdi kalp krizi geçse bile boğarlardı elbet bişeyler olurdu.. ölmeyecek adamı öldrürlerdi.
-----------------------------Haklısın Hocam Hiç Birşey Bilmiyorsanız Bile Arayın Ambulansı Yeterli Başka Bişey Yapmanıza Gerek Yok
-
Aldığım ilkyardım eğitimlerine göre(medakademi) kalp krizi geçiren vatandaşı tamamen sırt üstü yatırmak yanlıştır çünkü mide ve diğer organların zaten güçsüz olan kalbe basınç yapması hastanın kaybına neden olacaktır,sen şanslıymıssın ...
-Diğer yaptıkların gayet mantıklı hareketler ama bu gibi durumlarda 1 yanlış bütün doğruları götürebiliyor. -
mximus bunu yazdı:
Aldığım ilkyardım eğitimlerine göre(medakademi) kalp krizi geçiren vatandaşı tamamen sırt üstü yatırmak yanlıştır çünkü mide ve diğer organların zaten güçsüz olan kalbe basınç yapması hastanın kaybına neden olacaktır,sen şanslıymıssın ...
-Diğer yaptıkların gayet mantıklı hareketler ama bu gibi durumlarda 1 yanlış bütün doğruları götürebiliyor.
-----------------------------Hocam Doktorların Anlattıklarıda Öyle Yanlış Söylemişlerdir sana Benim Bildigimde Sırt Üstü Yatırılıyor
-
Planzero bunu yazdı:
mximus bunu yazdı:
-Diğer yaptıkların gayet mantıklı hareketler ama bu gibi durumlarda 1 yanlış bütün doğruları götürebiliyor.
-----------------------------Hocam Doktorların Anlattıklarıda Öyle Yanlış Söylemişlerdir sana Benim Bildigimde Sırt Üstü Yatırılıyor
Yanlış söylemişlerdir dediklerin de doktorlar hocam.
Bir sürü referansı olan koskoca bir şirketin bilgilendirdiği binlerce insan var sence hangisi doğru?
http://www.medakademi.com/
-
super ahmet is basinda
-
sorumlu vatandaş, tebrikler...
-
orda korkup hiçbirşey yapmayadabilirdin.. cesaretinden ötürü kutluyorum arkadaşım seni.. Helal olsun..
-
FeRoCi bunu yazdı:
orda korkup hiçbirşey yapmayadabilirdin.. cesaretinden ötürü kutluyorum arkadaşım seni.. Helal olsun..
-----------------------------Teşekkür Ederim Arkadaşlar Önemli Olan İnsanlara Yardım Etmek Ve İnsanlara Örnek Olmak