İngilizce Çeviri (Yardım)
-
Hazırlan, şahane çeviriler seni bekliyor, deja-vu ile zevk için kapışıyoruz :D gece eğlence oldu bize de, ayrıca brevetoksin epey keyifliymiş ((:
-
izzmarit bunu yazdı
Hazırlan, şahane çeviriler seni bekliyor, deja-vu ile zevk için kapışıyoruz :D gece eğlence oldu bize de, ayrıca brevetoksin epey keyifliymiş ((:
ciguatoxin mi dguatoxin mi bilemedim umarım arkadaşların biliyordur, okuması pek zor çöz. düşük olunca :))
-
deja-vu bunu yazdıizzmarit bunu yazdı
ciguatoxin mi dguatoxin mi bilemedim umarım arkadaşların biliyordur, okuması pek zor çöz. düşük olunca :))
ya bırak hemen kaytarmaya başlamışsın :D
-
izzmarit bunu yazdıdeja-vu bunu yazdıizzmarit bunu yazdı
ya bırak hemen kaytarmaya başlamışsın :D
bulaşma bana geçicem seni bak kaç dk sonra başladım :D
-
deja-vu bunu yazdı
A little less conversation, a little more action babe :P
Part I:
Halkalardaki tüm oksijen atomları komşu halkalardaki en yakın oksijen atomlarından iki karbonla ayrılmıştır ve ‘solunda’ karbonil grubu taşıyan ilk halka (A halkası) ile yanında iki anti-oriented(1) hidrojen atomu bulunan son halka (K halkası)dışında her birinin yanında iki syn-disposed(2) hidrojen (ya da metil) ornatıklar bulunmaktadır.
Brevetoxin B’nin ilk kez tamamıyla sentezi, çetin bir mücadeleyle, K. C. Nicolaou’nun ekibi tarafından 1995’te başarılmıştır. Bu 12 yıllık “sentetik serüven”, ön cephede çalışanlar için muazzam bir dayanıklılık ve yeteneğin yanısıra beceri ve yaratıcılık da gerektirmiştir. Sayısız farklı stratejiye dayanan birkaç yarım kalan girişimin ardından; Journal of Americal Chemical Society’de ayrıntıları verilen detaylarla Brevetoxin B’nin fethi gerçekleşmiştir. Bu meşhur tam senteze, yepyeni bir kimyanın keşfi ve buluşu eşlik etmiştir. Bu programda bulunan yöntemler; tetrahydropyranlar, oxepanlar ve oxocenler(3) gibi belirli bazı oksijen içerikli halkaların oluşturulabilmesi için, bugün bile organik sentezde geniş bir kullanıma sahip araçlar olarak, yepyeni anlamlar teşkil etmiştir.
Nicolaou’nun Brevetoxin B’nin son ve başarılı tam sentezi, Kutu 4’te retrosentetik olarak gösterilmiştir. Uzmanlar şaşırmayacaktır fakat Brevetoxin B ‘ye yönelik bu yöntemin; ilk tasarlandığı biçiminde değil, çalışma sürecinde uğradığı değişiklikle şekillenmiş bir yöntem olması birçok okuyucunun ilgisini çekebilir. En uzun lineer dizisinde (2-deoksi-D-riboz’dan itibaren) 86 basamak vardır ve sürprizler, bulmacalar ve büyüleyici keşif alanlarıyla dolu bir hale dönüşmüştür. Yakınsak(4) sentez; 2-deoksi-D-riboz ve D-mannoz, halihazırda serbest karbohidrat oluşturan ve ileri ara ürüne doğru gelişen iki blok, ile başlamıştır (Kutu 5). Daha sonra bu anahtar parçacıklar Wittig reaksiyonu kullanılarak birleştirilmiş ve ürün Brevetoksin B’ye doğru dikkatle yönetilen bir sentetik dizi üzerinde ilerlemiştir. Kendine özel sentetik engeller sunan Brevetoksin A (Kutu 6) da Nicolaou ekibi tarafından 1998’de sentezlenmiştir. Brevetoksin A, Karenia brevis’ten izole edilen en güçlü nörotoksindir ve yapısı Yuzuru Shimizu (Rhode Islan Üniversitesi, ABD) ve Jon C. Clardy işbirliği ile 1980lerin başında aydınlatılmıştır.
Ciguatoksinler; makro-algler üstünde yaşayan bir diğer dinoflagellate(5) Gambierdiscus toxicus tarafından üretilen bir polieter deniz toksinidir. Ciguatoksinler de güçlü nörotoksinlerdir ve sucul besin zincirindeki birikim dolayısıyla, bunların dünyanın alt-tropikal ve tropikal bölgelerinde yılda 20,000’den fazla insanın zehirlenmesinden sorumlu oldukları düşünülmektedir.
(1),(2): Hocam organikte 'substituent'e Türkçe 'ornatık' dendiğini gördüğüm an sandalyeden düştüğüm için karşılığını bilemediğim terimleri aramaktan vazgeçtim :D ORNATIK ne lan :D syn-anti olayını biliyorsundur, cis-transın bu moleküllerdeki eşdeğeri.
(3) Bildiğin organik moleküller, >google.
(4) Convergent'a matematikte yakınsak diyorduk diye burda da yakınsak dedim.
(5) Bu bir filum, Türkçesine Ateşrengi Algler demişler ama ben beğenmedim> http://en.wikipedia.org/wiki/Dinoflagellate
--
Yalnız ben daha erken başlamıştım cidden, haksızlık olmasın :P Ayrıca metnin yazarına tebrikler, kimya ancak bu kadar edebi yazılırdı.
izzmarit tarafından 15/Nis/14 22:08 tarihinde düzenlenmiştir -
izzmarit bunu yazdıdeja-vu bunu yazdı
A little less conversation, a little more action babe :P
Part I:
Halkalardaki tüm oksijen atomları komşu halkalardaki en yakın oksijen atomlarından iki karbonla ayrılmıştır ve ‘solunda’ karbonil grubu taşıyan ilk halka (A halkası) ile yanında iki anti-oriented(1) hidrojen atomu bulunan son halka (K halkası)dışında her birinin yanında iki syn-disposed(2) hidrojen (ya da metil) ornatıklar bulunmaktadır.
Brevetoxin B’nin ilk kez tamamıyla sentezi, çetin bir mücadeleyle, K. C. Nicolaou’nun ekibi tarafından 1995’te başarılmıştır. Bu 12 yıllık “sentetik serüven”, ön cephede çalışanlar için muazzam bir dayanıklılık ve yeteneğin yanısıra beceri ve yaratıcılık da gerektirmiştir. Sayısız farklı stratejiye dayanan birkaç yarım kalan girişimin ardından; Journal of Americal Chemical Society’de ayrıntıları verilen detaylarla Brevetoxin B’nin fethi gerçekleşmiştir. Bu meşhur tam senteze, yepyeni bir kimyanın keşfi ve buluşu eşlik etmiştir. Bu programda bulunan yöntemler; tetrahydropyranlar, oxepanlar ve oxocenler(3) gibi belirli bazı oksijen içerikli halkaların oluşturulabilmesi için, bugün bile organik sentezde geniş bir kullanıma sahip araçlar olarak, yepyeni anlamlar teşkil etmiştir.
Nicolaou’nun Brevetoxin B’nin son ve başarılı tam sentezi, Kutu 4’te retrosentetik olarak gösterilmiştir. Uzmanlar şaşırmayacaktır fakat Brevetoxin B ‘ye yönelik bu yöntemin; ilk tasarlandığı biçiminde değil, çalışma sürecinde uğradığı değişiklikle şekillenmiş bir yöntem olması birçok okuyucunun ilgisini çekebilir. En uzun lineer dizisinde (2-deoksi-D-riboz’dan itibaren) 86 basamak vardır ve sürprizler, bulmacalar ve büyüleyici keşif alanlarıyla dolu bir hale dönüşmüştür. Yakınsak(4) sentez; 2-deoksi-D-riboz ve D-mannoz, halihazırda serbest karbohidrat oluşturan ve ileri ara ürüne doğru gelişen iki blok, ile başlamıştır (Kutu 5). Daha sonra bu anahtar parçacıklar Wittig reaksiyonu kullanılarak birleştirilmiş ve ürün Brevetoksin B’ye doğru dikkatle yönetilen bir sentetik dizi üzerinde ilerlemiştir. Kendine özel sentetik engeller sunan Brevetoksin A (Kutu 6) da Nicolaou ekibi tarafından 1998’de sentezlenmiştir. Brevetoksin A, Karenia brevis’ten izole edilen en güçlü nörotoksindir ve yapısı Yuzuru Shimizu (Rhode Islan Üniversitesi, ABD) ve Jon C. Clardy işbirliği ile 1980lerin başında aydınlatılmıştır.
Ciguatoksinler; makro-algler üstünde yaşayan bir diğer dinoflagellate(5) Gambierdiscus toxicus tarafından üretilen bir polieter deniz toksinidir. Ciguatoksinler de güçlü nörotoksinlerdir ve sucul besin zincirindeki birikim dolayısıyla, bunların dünyanın alt-tropikal ve tropikal bölgelerinde yılda 20,000’den fazla insanın zehirlenmesinden sorumlu oldukları düşünülmektedir.
(1),(2): Hocam organikte 'substituent'e Türkçe 'ornatık' dendiğini gördüğüm an sandalyeden düştüğüm için karşılığını bilemediğim terimleri aramaktan vazgeçtim :D ORNATIK ne lan :D syn-anti olayını biliyorsundur, cis-transın bu moleküllerdeki eşdeğeri.
(3) Bildiğin organik moleküller, >google.
(4) Convergent'a matematikte yakınsak diyorduk diye burda da yakınsak dedim.
(5) Bu bir filum, Türkçesine Ateşrengi Algler demişler ama ben beğenmedim> http://en.wikipedia.org/wiki/Dinoflagellate
--
Yalnız ben daha erken başlamıştım cidden, haksızlık olmasın :P Ayrıca metnin yazarına tebrikler, kimya ancak bu kadar edebi yazılırdı.
Çevirmenden notlar :D
Hikmet hocamın dediği gibi 'paçalardan kültür akıyor' :D
-
Valla hocam çok mutlu oldum uğraştığınız için hakkınızı nasıl öderim bilemedim şimdi :)
-
CTX1B (Kutu 6) ilk defa 1967’de J. Scheuer ve ekibi (Hawaii Üniversitesi, ABD) tarafından izole edilmiştir. Takeshi Yasumoto ve meslektaşlarının ( Tohoku Üniversitesi, Japonya) insanüstü çabalarıyla, 4000 kg Müren balığından (Gymnothorax javanicus) elde edilen sadece 0.35 mg CTX1B kullanılarak, bu molekülün yapısı ortaya çıkartılmıştır. Ciguatoksin (CTX1B, Kutu 6); daha önceki Nicolaou Brevetoksin takımlarına benzer bir beceri ve dayanıklılık gösteren Masahiro Hirama (Tohoku Üniversitesi, Japonya) ve takımı tarafından 2006 yılında sentezlenmiştir. Hirama ekibi aynı zamanda bu zorlu sınıfın diğer üyelerinin de tam sentezini başarmıştır.
Bu alandaki diğer bir başarı ise, midyeleri kontamine ederek Avrupa’da zehirlenmelere yol açan bir nörotoksin olan azaspiracid-1 (kutu 1)’in tam sentezidir. İlk olarak Yasumoto takımı tarafından Killary Limanı (Irlanda)’ndan toplanan kontamine olmuş midyelerden (Mytilus edulis) izole edilen bu molekül; başlangıçta önerilen molekül yapısının yanlış olduğu ilk senteziyle kanıtlanmasından sonra, kendi sentezlemesine karşı arap saçına dönen bir seferberliğe İlham kaynağı oldu.
Bilim insanları sonradan azaspiracid-1’in gerçek yapısını ortaya çıkartmak için stratejilerini tekrar tasarladılar. Bu korkutucu görev, fırsatçı bilgi toplama ve tam bir sentezleme sonunda başarıldı. Strychnine hikâyesinde olduğu gibi (Bölüm 12) bu hikâye de doğal ürünün yapısının kesin kanıtını sağlayan kimyasal sentezlemenin farklı bir değerini vurgulayan bir örnektir.
Bütün bu sentezlemelerin tamamlanması aslında modern kimyasal sentezlemenin ilahileri olarak kabul edilmelidir. Fakat eğer bu sentezlemelerdeki aşamaların toplam verimliliklerini bahsi geçen deniz toksinlerinin basit biyosentezleriyle karşılaştırırsak, doğayla aynı seviyede olduğumuzu söyleyebilmek için daha yiyecek çok fırın ekmeğimiz olduğunu kabul edip susmalıyız. Her ne kadar saxitoxin ve tetrodotoxin (Kutu 1) laboratuvarda kazara sentezlenmiş olsa da, şimdiye kadar izole edilmiş en büyük ikinci metabolit olan maltotoxin(kutu 1) in tam sentezi hala başlı başına bir sorundur. Belki de ilerde bu kitabı okuyacak bir veya daha çok öğrencinin çözeceği bir sorun…
İzzmarit'in katkılarıyla... o el atmasaydı çok anlamsız birşey çıkacaktı ortaya :)
-
Ignorance is bliss! :)
-
@deja-vu iki virgül koydum alt tarafı (: ayrıca bi okuyup dememişsin ki "ayrıntıları verilen detaylarla" diye tamlama mı olur :D ne ayıp.
@DrKill Ne demek faydalı olduysa ne mutlu ^^ Umarım iyi geçmiştir sınavın..
izzmarit tarafından 16/Nis/14 02:16 tarihinde düzenlenmiştir