İngilizce Dil Okulu Tavsiyesi 2026
-
Merhaba dostlar.
Bir süredir yaptığım iş arayışlarım, görüşmelerin olumlu geçmesine rağmen hep ingilizce yüzünden hüsranla bitiyor. Her konu da memnunlar beğeniyorlar, ama iş mk ingilizcesine gelince duvara tosluyorum. Kimbilir şu ingilizce bilmeyişim yüzünden ne büyük firmaların o biçim maaşlarını kaybettim, kaybediyorum... Son mülakat görüşmelerimden sonra anladım ki bu dili ya öğreneceğim, ya öğreneceğim ya da öğreneceğim.
Şimdi dil okul araştırıyorum, tek tek görüşüyorum ama o kadar çok alternatif ve eğitim şekli var ki ne yapacağımı bilemedim. Online eğitim, yüz yüze eğitim, grup eğitimi, ders başı eğitim, uzaktan eğitim, 1 etap 2 etap derken kafam bir milyon oldu. İngilizcem sıfır değil, konuşulanları %30-40 oranında anlayabiliyorum ama konuşamıyorum cümleleri tam kuramıyorum zaten seviye tespit sınavına da gireceğim.
Aranızda konuşabilen ve bu okulları tecrube edebilen illa ki vardır.. Sizce hangi eğitim yöntemiyle ilerlemeliyim? Hangi kurs ya da meteryal den yararlanmalıyım? Fiyatlarda ateş pahası ama artık katlanacağım başka çaresi yok. Günde 1 saat vakit ayırabilirim bu işe ancak ki o da düzenli olursa yeterli gelir sanırım. Tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Edit: forumda bu konu ile ilgil çok sayıda başlık olduğunun farkındayım hepsini tek tek inceledim. Kafam iyice karıştı :D
Bu sarı sitedeki özel ders veren hocaları inceliyorum ama çok pahalı be. Haftada 3 saat ders alsam, ayda 9 bin lira ediyor paraya bak
DrKeworks tarafından 15/May/26 16:59 tarihinde düzenlenmiştir -
Bence öğrenme işi bireysel masa başında olur. sen masa başında tüm gününü kendine özetleyebiliyorsan kendi kendine konuşabiliyorsan gelişim için sonradan dil okulu yurtdışı vs mantıklı geliyor bana.
-
Ben cambrige celta level 5 sertifikalı, 40 yıllık özel sektör tecrübeli emekli bi inğiliz amcadan haftada 3 gün ders alıyorum 4000tl. Anlamakta zorlanıyorum ama maşallah iyi gidiyor, yarı ücretine yapan zanci arkadaşlar da var
konuyu açmıştım inceleyebilirsin
-
hoca seviyen nedir
-
Hocam, öğrenememenizin birkaç sebebi var. En barizi de kullanılan kaynaklar ve eğitmenler.
Türkiye'deki dil kurslarının büyük çoğunluğu Oxford ve Cambridge yayınlarını tercih ediyor. Bu kitaplar kötü değil ama genel uluslararası pazara hitap edecek şekilde hazırlandığı için Türkçe konuşan bir öğrencinin düşünme biçimine, gramer mantığına ve takıldığı noktalara göre özelleştirilmiş değil. Yıllarca kursa gidip "ben neden hâlâ konuşamıyorum" diyen bunca insanın olmasının sebeplerinden biri de bu zaten.
Biz şu anda kendi kursumuzda Hollanda müfredatıyla ve Hollandalı eğitmenle ders veriyoruz. Hollanda, yabancı dil öğretiminde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri; gramerle boğmadan, konuşma ve anlama odaklı ilerleyen bir sistem. Sizin tarif ettiğiniz gibi "anlıyorum ama konuşamıyorum" durumundaki öğrenciler için özellikle uygun bir yöntem. Aradaki farkı doğrudan gözlemleme şansım oldu, abartısız gece ile gündüz gibi.
Şimdi size birkaç somut öneri:
Birincisi, aktif dinleme yapmanız şart. Pasif dinleme dediğimiz arka planda dizi açmak, podcast dinlemek pek işe yaramıyor. Aktif dinleme; durdurup tekrar etmek, anlamadığınız kelimeyi yakalayıp not almak, cümleyi kendi sesinizle yüksek sesle tekrarlamak demek. Günde 20-30 dakika bunu disiplinli yapan biri, kurstaki 1 saatten daha fazla yol alıyor çoğu zaman.
İkincisi, ve bence en kritiği, yabancıların içine girmek. Dil sınıfta değil, sokakta öğreniliyor. Konuşamamanızın sebebi gramer bilmemeniz değil, kafanızda cümle kurana kadar karşıdaki insanın gitmesi. Bu da sadece bol bol konuşarak, hata yaparak, kekeleyerek çözülüyor. Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde yüz yüze speaking grupları var, meetup.com ve benzeri platformlardan ücretsiz veya çok uygun fiyatlı olanları bulabilirsiniz. Couchsurfing'in dil değişim etkinlikleri de bu iş için biçilmiş kaftan.
Online eğitim sıfırdan başlayan biri için bir miktar iş görür ama sizin durumunuzdaki gibi "konuşma kilidini kıramamış" biri için yetersiz kalıyor maalesef. Ekrandan utangaçlık geçmiyor, vücut dili devreye girmiyor, doğal sohbet akışı oluşmuyor. Yüz yüze grup dersleri + speaking grupları kombinasyonu sizin için çok daha verimli olacaktır.
Günde 1 saatinizi şöyle dağıtmanızı öneririm: 20 dakika aktif dinleme, 20 dakika kelime/gramer çalışması, 20 dakika konuşma pratiği (kendi kendinize bile olsa, aynaya karşı yüksek sesle). Haftada da en az bir kez mutlaka canlı bir speaking ortamına girin. Üç ay içinde fark edilir bir sıçrama yaşarsınız, garanti ediyorum.
Kolay gelsin, başarılar.
-
smoker bunu yazdı
Hocam, öğrenememenizin birkaç sebebi var. En barizi de kullanılan kaynaklar ve eğitmenler.
Hayır bu örnekte sebep %100 tembellik. Belli ki konuyu açan arkadaş dil öğrenmeye meraklı/ilgili bir arkadaş değil. Mecbur kaldığı için öğrenmek istiyor. Günde 1 saat vakit ayırabilirim demiş. Çok net söylüyorum. Günde 1 saat çalışarak dil öğrenilmez. Sadece dil değil, günde 1 saat çalışarak hiçbir şey öğrenilmez. Günde 1 saat diye başladığın çalışma pratikte haftada 3-4 saate iner.
İnternette trilyon tane ücretsiz İngilizce kaynak var. Hangi yöntemi kullanırsan kullan, istersen dünyanın en kötü öğrenme yöntemini kullan, çok çalıştıktan sonra mutlaka o konuyu öğrenirsin ve uzmanlaşırsın. Alan, branş vs fark etmez. Yazılım olsun, matematik olsun, dil olsun. Gerçekten çalışacaksın. Günde 3-4-5 saat çalışacaksın. Dil konusunda yatkınlığın yoksa daha da fazla çalışacaksın.
Kaliteli bir eğitim fayda sağlar mı? Evet gerçekten çalışan öğrenciye büyük fayda sağlar ve öğrenme sürecini hızlandırır. Ancak ben arkadaşın eğitim alsa bile dersleri düzenli takip edeceğini düşünmüyorum. Ödevleri yapacağını veya gerçekten çalışacağını düşünmüyorum. Kendisini tanımıyorum ama yazdıklarından ben o hissiyata kapıldım. Mesela "Haftada 3 saat ders alsam, ayda 9 bin lira ediyor paraya bak" demiş. Bu bahane üretmeye ve problemi dış faktörlere bağlamaya bir örnek. İngilizce öğrenen herkes ayda 9 bin vererek mi öğrendi? Ekonomik durumun kısıtlıysa 100000 tane ücretsiz kaynak var. Onlara bakarsın. Öğrencinin daha işin başında bahane üretmesi olumsuz bir durum.
En başta öğrenci kendisine güvenecek ve gerçekten çalışacak. Öğrencinin ortaya koyduğu şey günde 1 saatlik çalışmaysa; online eğitim, grup eğitimi, iyi hoca, en iyi kaynak vs vs. hiçbir şey o öğrenciyi kurtaramaz.
Bence başlangıçta özel ders, kurs vb. şeylere kesinlikle para vermemeli bu arkadaş. Eğer gerçekten 3-4 ay yoğun tempoda çalışabilirse ancak o zaman eğitime para vermeyi düşünmeli.
-
6 ayda A2 seviyesinden C1 seviyesine yükseldim.
6 ay boyunca neredeyse her gün kesintisiz 5-6 saatimi İngilizce'ye ayırdım.
Film, dizi izledim altyazısız, gramer çalıştım, kelime çalıştım. Rüyalarımı bile İngilizce görmeye başlamıştım :)
Ama yaptığım en mantıklı şey grameri doğru anlamak oldu.
Gramer bu işin temeli. Temeli doğru atmadan hiçbir şey öğrenemezsiniz bence.
English Central üzerinden de Speaking pratiği yapmıştım.
Yapılması gerekenler : 1. Grameri doğru anla. Ben bu video ile baya oturtmuştum. https://www.youtube.com/watch?v=nPoXZl29TwA
2. Ne olursa olsun konuş, ne söyleyebilirsen söylemeye çalış.
3. Yazarak çalış ve her gün tekrar et.
Bunları bir obsesyon haline getir. Günün sonunda zaten öğrenmiş olacaksın :)
-
Kutengri bunu yazdı
6 ayda A2 seviyesinden C1 seviyesine yükseldim.
6 ay boyunca neredeyse her gün kesintisiz 5-6 saatimi İngilizce'ye ayırdım.
Film, dizi izledim altyazısız, gramer çalıştım, kelime çalıştım. Rüyalarımı bile İngilizce görmeye başlamıştım :)
Ama yaptığım en mantıklı şey grameri doğru anlamak oldu.
Gramer bu işin temeli. Temeli doğru atmadan hiçbir şey öğrenemezsiniz bence.
English Central üzerinden de Speaking pratiği yapmıştım.
Yapılması gerekenler : 1. Grameri doğru anla. Ben bu video ile baya oturtmuştum. https://www.youtube.com/watch?v=nPoXZl29TwA
2. Ne olursa olsun konuş, ne söyleyebilirsen söylemeye çalış.
3. Yazarak çalış ve her gün tekrar et.
Bunları bir obsesyon haline getir. Günün sonunda zaten öğrenmiş olacaksın :)
Bir tip de ben vereyim: nasıl öğrenirim diye araştırmaya saçma sapan bir vakit ayirma, beyin ben bu işi araştırdım; tamamdır diye dopamini saliveriyor onden. Asıl mevzuya girmekte güçlük yaşıyorsun ondan sonra. Konuya dal bir yerden. Artık dizi mi izliyorsun, girip discord kanallarinda A0 dilbilgisiyle millete mi sovuyorsun, grammar mi açıp çalışıyorsun. Gir basla bi noktadan.
Sonra ben bunu yapamıyorum dedikçe o "bu"ları duzeltirsin.
Ki İngilizce o açıdan şanslı olduğumuz bir dil herkesin en az A1 İngilizcesi var eğitim müfredatımız sağ olsun.
-
Hannibal_King bunu yazdısmoker bunu yazdı
Hayır bu örnekte sebep %100 tembellik. Belli ki konuyu açan arkadaş dil öğrenmeye meraklı/ilgili bir arkadaş değil. Mecbur kaldığı için öğrenmek istiyor. Günde 1 saat vakit ayırabilirim demiş. Çok net söylüyorum. Günde 1 saat çalışarak dil öğrenilmez. Sadece dil değil, günde 1 saat çalışarak hiçbir şey öğrenilmez. Günde 1 saat diye başladığın çalışma pratikte haftada 3-4 saate iner.
İnternette trilyon tane ücretsiz İngilizce kaynak var. Hangi yöntemi kullanırsan kullan, istersen dünyanın en kötü öğrenme yöntemini kullan, çok çalıştıktan sonra mutlaka o konuyu öğrenirsin ve uzmanlaşırsın. Alan, branş vs fark etmez. Yazılım olsun, matematik olsun, dil olsun. Gerçekten çalışacaksın. Günde 3-4-5 saat çalışacaksın. Dil konusunda yatkınlığın yoksa daha da fazla çalışacaksın.
Kaliteli bir eğitim fayda sağlar mı? Evet gerçekten çalışan öğrenciye büyük fayda sağlar ve öğrenme sürecini hızlandırır. Ancak ben arkadaşın eğitim alsa bile dersleri düzenli takip edeceğini düşünmüyorum. Ödevleri yapacağını veya gerçekten çalışacağını düşünmüyorum. Kendisini tanımıyorum ama yazdıklarından ben o hissiyata kapıldım. Mesela "Haftada 3 saat ders alsam, ayda 9 bin lira ediyor paraya bak" demiş. Bu bahane üretmeye ve problemi dış faktörlere bağlamaya bir örnek. İngilizce öğrenen herkes ayda 9 bin vererek mi öğrendi? Ekonomik durumun kısıtlıysa 100000 tane ücretsiz kaynak var. Onlara bakarsın. Öğrencinin daha işin başında bahane üretmesi olumsuz bir durum.
En başta öğrenci kendisine güvenecek ve gerçekten çalışacak. Öğrencinin ortaya koyduğu şey günde 1 saatlik çalışmaysa; online eğitim, grup eğitimi, iyi hoca, en iyi kaynak vs vs. hiçbir şey o öğrenciyi kurtaramaz.
Bence başlangıçta özel ders, kurs vb. şeylere kesinlikle para vermemeli bu arkadaş. Eğer gerçekten 3-4 ay yoğun tempoda çalışabilirse ancak o zaman eğitime para vermeyi düşünmeli.
@antikky
Seviye tespit sınavına gireceğim hocam ama dedigim gibi ingilize konusulan ortamlarda %30-40 anliyorum ama konusamiyorum
@smoker
Tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim kesinlikle dikkate alacağım. Tespitler cok cok dogru
@hanninal_king
Hocam sizin tespitlerde bayagi bir yanlis olmus ve %100 ön yargi dolu. Kimim neyim niye ogrenemedim bilmeden bol keseden giydirmissiniz. Gunde bir saat verimli bir sekilde calisarak ve ogrendiklerini gun icinde ara ara kullanip tekrar ederek emin olun cok sey ogrenilir.
Dersleri Duzenli takip etmez demissiniz ama tam tersi disiplinli birisiyim ve bu konuda da cok istekliyim.
Ayda 9 bin lira konusunu da bir bahane olarak degerlendirmissiniz bu bir bahane degil. Belli ki siz parayi bayagi bir kolay kazaniyorsunuz raha rahatta harciyorsunuz ama biz oyle degiliz. İki tane kredi, kredi kartlari, cocuk buyutme masrafi. Her kurusu hesapli ve degecek yerlere harcamamiz lazim.
Keske daha fazla vakit ayirabilsem ama erkek cocuk var 1 yasinda ve asla sabit durmuyor. Esim de calistigi icin zorlaniyoruz. Tavsiyelerin icin yine de tesekkur ederim.
-
Hocam hangi iş için kullanmayı hedefliyorsun
-
makets bunu yazdı
Hocam hangi iş için kullanmayı hedefliyorsun
Sirketler arası görüşme ve sosyal hayat. Once temel duzeyde konusmaya başladıktan sonra business uzeri gidicem