İnternet Soygununu Banka Öder
-
Yargıtay, internet bankacılığı suçlarında bankaların canını yakacak bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, hesabındaki 20 bin YTL internet korsanı tarafından çekilen kişiye, bankanın, çekilen miktar kadar tazminat ödemesine karar verdi.
YARGITAY 11. Hukuk Dairesi, hesabındaki 20 bin YTL internet korsanı tarafından çekilen kişiye, bankanın, çekilen miktar kadar tazminat ödemesine karar verdi. Bir bankaya ait internet bankacılığı şifresi ele geçirilen ve 2 ayrı hesabındaki 20 bin 146 YTL’si çekilen hesap sahibi, gerekli güvenliği sağlamadığı iddiasıyla zararının tahsili için banka aleyhinde dava açtı.
BANKANIN SAVUNMASI:
Davayı görüşen Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dilekçe sunan bankanın avukatı, hesap sahibinin kişisel bilgisayarının güvenliğini sağlamadığını, şifrenin girilmesinde sanal klavye kullanmadığını, havale işlemlerini sınırlayan parola kullanımını aktif hale getirmediğini öne sürerek, şifresini başkalarının ele geçirmesinde kusurlu olduğu yönünde savunma verdi. Mahkeme tarafından banka merkezinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda, davacının hesabındaki 20 bin 146 YTL’nin, üçüncü bir kişi tarafından internet şubesi aracılığıyla İzmir’deki hesabına aktarıldığı belirlendi.
GÜVENLİK BANKANIN İŞİ:
İnternet korsanının bu miktarı 15 dakika içinde 16 kez internet şubesine girerek gerçekleştirildiği de tespit edildi. Bilirkişi raporunda, bu süre içinde 16 kez para havalesini fark eden güvenlik sisteminin bankada bulunmadığı ve olaydan 2 gün sonra sisteme girmeye çalışan davacının, kullanıcı şifresinin değiştirilmesi nedeniyle hesabına erişememesine rağmen bankanın herhangi bir kilitleme yapmadığı belirtildi.
YARGITAY ONADI:
Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkişi raporu ve dosyadaki belgelere göre, bankanın objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmediği, hafif kusurlarından dahi sorumlu olduğu, davacının şifresini koruma yükümlülüğüne uygun davranmadığı gerekçesiyle bankayı, hesaptan çekilen miktar kadar tazminata mahkûm etti. Banka avukatının temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet şubesine girişte sanal klavye kullanılmasının bilgisayar korsanlığını engellemede yeterli olmayacağına işaret ederek, yerel mahkeme kararını oy birliğiyle onadı.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
alıntıdır..ve bi de konuyu nereye açsam die baya bi düşünüdüm haber olduğu için genel bölümü doğru olur die düşündüm..
-
İnternet Soygununu Banka Öder, alla alla :D neden amk adam yesin fake'i trojani sora banka odesin... sacma bence o zaman ben hep hacklensem hep banka odicek...bankanin ne sucu var amk :D
-
adamlar hakli (: bu boku yiceksen kuregini yaninda getirceksin. yani guveligini sagliyacaksin (:
-
geçen haberlerde de çıktı..
tamamen uydurma..bankalar asla böyle bişey yapmaz..eğer yaparlarsa bunun önüne geçilemez.. -
aslında benimde pek inanasım gelmedi :)
-
spitfire_1905 bunu yazdı:
----------------------------- İnternet Soygununu Banka Öder, alla alla :D neden amk adam yesin fake'i trojani sora banka odesin... sacma bence o zaman ben hep hacklensem hep banka odicek...bankanin ne sucu var amk :D -----------------------------bankanın suçu 15 dk içinde 20bin ytl nin toplamda 16 kerede transfer edilmesine izin vermesi daha nolcak a.k..bankanın savunmasıda sanal klavye kullanmamış mış..sanal klavyenin çözüm olmadığnı herkes biliyor..en iyisi sms onayı isteyen bi sistem yapmaları..
niye 16 kerede transfer ediyo derseniz adam talimat vermiştir internet şubesinden şu miktar üzeri havaleye izin verme diye..
-
bu ulkede bankalar bı sıkım odemez :)
-
çoğu Türk bankasının güvenliği üst düzeyde ama bizim halkımızın yüksek bi kısmı internet kullanmayı dahi bilmeden internet bankacılığını kullanmaya kalkıyo..dolandırıldıktan sonrada suçu bankaya atıyo..banka zaten elinden gelenin en iyisini yapıyo..
mesela keylogerlar olayını engellemek için sanal klavye çıkarıldı ki bu bi süre keyloger olayını tamamen yok etti ama şimdi mause hareketini kaydeden keyloger lar çıktı..banka bununda önüne geçer ama kullanıcının pc si güvenliyse yani güvenlik programları vs yüklüyse zaten bunlar olmaz..
banka dolandırıcılıklarıyla hergün karşılaşıyorum..dediğim gibi banka elinden gelenin en iyisini yapıyo biraz suçu kendimizde aramamız gerek bence.. -
güvenlik zor meslek ancak hacklenmemeyi değil hacklendikten sonra ki zararı en aza indirecek güvenlik yöntemleri uygulamaları lazım..ayrıca internet bankacılığında güvenlik iki tarafıda ilgilendirir..bu banka hangi banka bilmiyorum ama daha öncede böyle bi haber okumuştum..para miktarını hatırlamıyorum ama mebla büyüktü müşteri transfer limiti koymuş adam da bunu bi kerede transfer etmeye çalışıyo ama sistem kilitleniyo..müşteriye haber veriliyo haberinin olmadığı ortaya çıkınca adam kıskıvrak yakalanıyo..bence bu banka suçlu 15 dk da 16 kere transfer ne demek ya..forumlarda bile ard arda post atamıyosun flood olarak algılıyo..
-
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/money/consumer_affairs/article1588849.ece?a
Hackers steal 45 million credit card details
böyle başlıkları sallamıcaz mı artık :) nasıl olsa banka rocks die
-
Sike sike öder..
Sen boktan bir sanal klavye koruması ile sistemine giren adama yol geçan hanı gibi işlem yaptırıcan ondan sonrada adam dolandırılınca bizim sistemimiz güvenli diyeceksin! Adamın varya amk.. Kimse kendi kişisel bilgisayarını %100 koruyamaz. Kimse sisteminin asla çok sağlam olduğunu idda edemez ancak müşterinin bilgisayarı nato bilgisayarı değil adam elinden geldiği kadar önelimin alır ama şifre yine gidebilir bu onun haksuz olduğu analmına gelmez.
Bankanın sorumlulukları.
(Bununla ilgili bir döküman yazmıştım bulup okuyabilirsiniz.)
1-Asla makina tanımlaması yapmadan işlem yaptırmayacak. (MAC numarası - tıpkı wireless modemlerdeki mac filtreleme gibi mac adresi bilinmediği sürece zordur zaten fake mac te yemiyor.)
2-Numbergenerator cihazını müşterisine bedava verecek. Kullan demeye gelince hiç koşulsuz şifreyi veren bu a.q zihniyeti o cihazıda bedavaya verecek. Vrecekki şifre bir kullanımdan sonra non-active olsun.
3-Statik ip'den yüklü yapılan transferleri cep telefonun agelen mesaja onay vermeden gerçekleştirmeyecek. Bakın bakalım böyle olunca neler oluyor..
Keriz çok memleketimizde.Bilgisiz adam da!