İphone 4S Ve Siri ! Yapay Zekanın Gerçek Anlam Ve Kullanımda İlk Adımlarımı ?
-
PanxeR bunu yazdı:
-----------------------------internete bağlanmadan , sadece telefon üzerinde siz konuştukça yeni kelimeler ögreniyor ve bunları uygulayabiliyorsa o zaman yapay zeka derim işte şuanda arkadaşların dediği gibi kelimeişleme yazılımı sebebi de 1e1 kopyaları olan programlarında aynı bu şekilde çalışması örnek google arma durumuna ingilzce newyork hava durumu diye aratın (sesli arama aktif)
karşınıza hava durumu çıkacaktır. Siri de bunu aldı koydu aq apple degilmi , ha tebrik ediyorum güzel birşey yaptı yenilik iyidir ^^
-----------------------------su adamin yazdigini okuyun okuyun okuyun okuyun. bir daha okuyun.
kahvedeki mehmet amca bile anlar ama siz hala anlamiyorsunuz.
-
AbdullahAzad bunu yazdı:
-----------------------------PanxeR bunu yazdı:
-----------------------------internete bağlanmadan , sadece telefon üzerinde siz konuştukça yeni kelimeler ögreniyor ve bunları uygulayabiliyorsa o zaman yapay zeka derim işte şuanda arkadaşların dediği gibi kelimeişleme yazılımı sebebi de 1e1 kopyaları olan programlarında aynı bu şekilde çalışması örnek google arma durumuna ingilzce newyork hava durumu diye aratın (sesli arama aktif)
karşınıza hava durumu çıkacaktır. Siri de bunu aldı koydu aq apple degilmi , ha tebrik ediyorum güzel birşey yaptı yenilik iyidir ^^
-----------------------------su adamin yazdigini okuyun okuyun okuyun okuyun. bir daha okuyun.
kahvedeki mehmet amca bile anlar ama siz hala anlamiyorsunuz.
-----------------------------Yapay zekanın Cloud'da veya Lokal makinede olmasının ne farkı far? Neden illa lokalde istiyorsunuz onu anlamadım. 1ghz'lik sınırlı bellek ve depolama kapasitesine sahip makinede işlem yapmak yerine, güçlü makineleri kullanıyor. Bunun YZ'ye engel kısmı ne?
-
Tüm yorumları okumadım bir arkadaşın attıgı pm üzerine yorumda bulunucam.
Siri zaten yıllardır olan bir sistem yanlış bilmiyorsam DARPA'nin bir araştırmasından yola çıkılarak oluşturuluyor(Darpa amerikanın Aselsanı)
Genellikle yapı olarak basit bir uzman sistem kullanılır.Uzman sistemler yapay zeka statüsüne girmeselerde basit bir zeka gösterebilirler.Yaptıgı şey belli keywordleri secerek var olan database'inde arama yapıp mevcut duruma en yakın sonuca uygun cevabı buluyor ve veriyor.Yeni bir durum ögretilmesi mümkün değil.Mesela ben bu arkadaşa "Merhaba" kelimesinin Fransızcası "Bonjour"'dur bundan sonra Fransız biri sana soru sordugunda önce bonjour diyiceksin diye ögretemiyorum.Bir bilginin depolanması ve depolanan bilginin çekilerek eşlenmesi yapay zeka degildir bu en fazla uzman sisteme girebiliyor.Kısacana ilk şart olan öğrenebilme yetisinden yoksun.Peki adaptive bir sistem midir?Darpa bu konuda dünyadaki en iyi kurumdur özellikle adamların yürüyen robotlarını görünce japonların merdiven çıkan robotu çocuk oyuncagı kalıyor.Peki siri ne seviyede adapte olabiliyor.Benim tahminim akustik seviyesinde bir adaptasyon var yani aksana ve ortam sesine göre buda yapay zekada olması gereken ama yapar zeka olmasına yeterli olmayan bir şart.Farklı dialektikleri tanıyabilmesi ve yeni bir dialektik ögrenmesi önemli.Mesela ben telefonu internete yada başka bir çevrim içi sisteme baglamadan bir dil ögretebilir miyim?Yada dilin temellerini verdikten sonra aradaki boşlukları ne kadarını kendisi doldurabilir.Son olarak Siriye Turing testi uyguladıgımızda nasıl bir sonuc veriyor en önemlisi bu?Turing testi bir sistemin yapay zeka olup olmadıgını belirlicek en önemli testtir.
Not:Darpanın destekledigi Boston Dynamics'in geliştirdigi yürüyen robot videosu aşağıda
-
o buzlu yerde ben olsam kafayı gözü yarardım robot nasıl duruyor :D
-
FCN bunu yazdı:
-----------------------------AbdullahAzad bunu yazdı:
-----------------------------siri'nin kullandigi sistemin temeli benim ve zamaninda zumzuk'un kodladigi botlarla ayni. "anahtar kelime"
BU BIR YAPAY ZEKA DEGİL.
sadece ses tanima ile cumle icindeki anahtar kelimelere gore request yollayip gelen cevabi gosteriyor o kadar.
yapay zeka bambaska bir olay.
HolyOne'in Compishco konularinda yaptigi yorumlar vardi. onlari okursaniz anlarsiniz zaten.
BU SADECE BİR BOT.
-----------------------------
bunu yazıcaktımki yazılmış. tamamen ses tanıma teknolojisi ile keywordler ayıklanıyor ona göre önceden hazırlanmış cevapları veriyor.
-----------------------------Ne alaka abi adamlar reesmen yapay zeka yapmışlar bunu yapanlar dünyanın en zeki insanları olmalı.
Iphone 4s alıcam sırf bu siri olayı yüzündne çok iyi abi inanamıyorum 5 yıl sonraki halini düşünsenizee :D
-
nessaj bunu yazdı:
-----------------------------o buzlu yerde ben olsam kafayı gözü yarardım robot nasıl duruyor :D
-----------------------------harbi ya :D sesi de acayip sinir bozucu.
-
MaviEkran bunu yazdı:
-----------------------------Yapay zekanın Cloud'da veya Lokal makinede olmasının ne farkı far? Neden illa lokalde istiyorsunuz onu anlamadım. 1ghz'lik sınırlı bellek ve depolama kapasitesine sahip makinede işlem yapmak yerine, güçlü makineleri kullanıyor. Bunun YZ'ye engel kısmı ne?
-----------------------------sen şimdi google'ın yapay zeka olduğunu mu iddia ediyorsun? newyork hava durumu yazınca o günkü hava durumunu gösteriyor diye google yapay zeka mı oldu mu şimdi? ben bunu anladım ilk cümlenden.
-
g2k bunu yazdı:
-----------------------------MaviEkran bunu yazdı:
-----------------------------sen şimdi google'ın yapay zeka olduğunu mu iddia ediyorsun? newyork hava durumu yazınca o günkü hava durumunu gösteriyor diye google yapay zeka mı oldu mu şimdi? ben bunu anladım ilk cümlenden.
-----------------------------Dostum, google yapay zeka değil. (en azından şu an için) Yapay zekanın bilgi edinebileceği kaynaklardan birisi. Sen birşey söylersin, lokalde ses metne dökülür (Veya sesi cloud'a yollayıp orada da metne dökebilirler- androidlerdeki speech to textteki gibi), cloudda sonra lisan işleme yapılır, clouddaki yapay zeka ne demek istediğini anlar, gerek görürse Google'a sorar, gerek görürse seninle ilgili tuttuğu eski kayıtlara bakar sonra bir cevapla sana döner.
SIRI'yi konuştuğunuzu Google'da arayan Sesli Aramayla karşıtırıyorsunuz sanki.
-
MaviEkran bunu yazdı:
-----------------------------Dostum, google yapay zeka değil. Yapay zekanın bilgi edinebileceği kaynaklardan birisi. Sen birşey söylersin, lokalde ses metne dökülür (Veya sesi cloud'a yollayıp orada da metne dökebilirler- androidlerdeki speech to textteki gibi), cloudda sonra lisan işleme yapılır, clouddaki yapay zeka ne demek istediğini anlar, gerek görürse Google'a sorar, gerek görürse seninle ilgili tuttuğu eski kayıtlara bakar sonra bir cevapla sana döner.
SIRI'yi konuştuğunuzu Google'da arayan Sesli Aramayla karşıtırıyorsunuz sanki.
-----------------------------yapay zekanın bilgi edinebileceği kaynak diyorsun da siri'nin yapay zeka olduğunu düşündürten şey ne sana? sandman gerekli açıklamayı yapmış.
-
sandman'in cevabı, evet güzel, açıklayıcı ama yine yapay zekanın lokalde olması gerektiğinden bahsetmiş ki bu bence bir yanılgı. Lokal makinenin birşeyler öğrenebileceğini bekleyebiliyorsan, aynı şeyi hatta daha iyisini pek tabii cloud'dan bekleyebilirsin.
sandman'in dediği gibi, SIRI büyük bir ihtimalle uzman sistem ve uzman sistemler de basit bir yapay zeka olarak değerlendiriliyor(weak AI). Uzman sistemler başarılı "Yapay Zeka Yazılımı" konseptinin ilk örneklerindendir.
Adapte olabilmesi konusunda da Apple'cılar SIRI'nin öğrenebildiğini iddia ediyorlar. Akustiğe adapte olmasının AI ile alakası olmadığını düşünüyorum, bu konuda sandman'e katılmıyorum. İşin o kısmı Speech to text teknolojisi, pattern recognition,vs ile alakalı.
Pek tabi şunu sorabilirsin öğrenme sürecinde ne derece tek başına, arkada Apple mühendisleri ne kadar müdahele ediyor. Zaten bu soru da seni Turing testine götürüyor: karşıdakinin bilgisayarlığından şüphe ediyorsan, insan olabilir bu diyorsan test başarlı olabilir demektir.
Sonuçta SIRI'nin uzman sistem olması, weak AI olması; Yapay zeka yazılımı olduğu gerçeğini değiştirmez. Hatta sadece YZ de değil, diğer arkadaşların da belittiği gibi birden fazla sayıda yeteneği var: Speech to text (Nuance ürünü kullanıyor sanırım), Doğal dil işleme var, TTS var, vs...