İran-İsrail İlişkilerinde Gergin Anlar
-
Sencer bunu yazdı:
-----------------------------Mylitta bunu yazdı:
-----------------------------
Sencer bunu yazdı:
Mylitta bunu yazdı:
Birşey sormak istiyorum. Diyelim bir savaş çıktı biz ne yapacağız?
Bu konuda birçok senaryo üretildi,üretilmekte.Net olarak İran'ın yanında yahut karşısında yer almamız gibi bir durumun söz konusu olacağını sanmıyorum.Temel politikayı belirleyecek şey ABD yahut İran'dan ziyade,İsrail'in Türkiye'yi bu olası savaş durumunda nerede görmek istediği.Ben kafamdaki senaryoların yarıdan fazlasını bu konuyla alakalı gözlemlerimden yola çıkarak yapıyorum.1 Mart tezkeresi sürecinde de böyle sorular sıkça gündeme geldi.Çoğunluk ABD'nin Türkiye'nin de kendileri ile beraber hatta daha ön safta savaşa girmesini istediğini öne sürerken,savaşı asıl isteyen taraf olan İsrail'in böyle bir şeye karşı olduğunu ve Bush yönetiminde yer alan Şahinler'i devreye sokarak brütüs havası verenn ataklarla,tezkerenin geçmemesi için çalıştığını ve Türkiye'de de bu yönde propaganda yaptırdığını iddia edenler de vardı,ki öne sürdükleri gerekçeler üzerinde düşünmeye değer nitelikteydi.
Hocam başlığı gördüğümde ilk düşündüğüm İran'ın yanında yer alacağız duman olacağız oldu.. Savaşa katıldık diye arada bizi süpürmesinler?
Ortadoğu'da Türkiye için üç büyük tehlike var benim kanaatime göre.Mısır,İran ve İsrail.Olası bir savaş durumunda,bölge ülkelerinin bundan geri durması mümkün değil.Benim korkum,harekatı gerçekleştirdikleri vakit Türkiye'de sansayonel olayların artması.İsrail tabi ki İran'ın mümkün olabildiğince yanlız kalmasını isteyecektir.Bunun için de Türkiye'ye karşı farklı operasyonlar yürütmesi söz konusudur.Şu an için İran'ın en sağlam dayanak noktası Türkiye.Ama tabi bunun da sınırları var.Bir noktadan sonra bizim de kendi çıkarlarımız gereği onlara olan desteğimizi sınırlandıracağımızı düşünüyorum.Şu an için hükümetin istediği bir savaş olmaması.Bu olayın tamamen önüne geçmeleri mümkün değil.Bana öyle geliyor ki zaman kazanmak istiyorlar ve bir olumsuz girişim olacaksa bunun İsrail tarafından olmasını bekliyorlar.Onlar da biliyorlar ki bölgenin kaderi savaş ve Yahudiler asla uslu durmayacaklar.
Peki diğer ülkeler bu konuya nasıl bakıyor bileniniz varmı hocam? -
Eger Türkiye Biraz Silah üretebilseydi paraya para demezdi ortadoğuda... Lan nereye dönersen dön çatışma ve savaş... Tüm doğu komsuların savaş halinde kakalayabildiin kadar silah kakalayacaktı Türkiye...
-
Mylitta bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
Mylitta bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
Mylitta bunu yazdı:
Bu konuda birçok senaryo üretildi,üretilmekte.Net olarak İran'ın yanında yahut karşısında yer almamız gibi bir durumun söz konusu olacağını sanmıyorum.Temel politikayı belirleyecek şey ABD yahut İran'dan ziyade,İsrail'in Türkiye'yi bu olası savaş durumunda nerede görmek istediği.Ben kafamdaki senaryoların yarıdan fazlasını bu konuyla alakalı gözlemlerimden yola çıkarak yapıyorum.1 Mart tezkeresi sürecinde de böyle sorular sıkça gündeme geldi.Çoğunluk ABD'nin Türkiye'nin de kendileri ile beraber hatta daha ön safta savaşa girmesini istediğini öne sürerken,savaşı asıl isteyen taraf olan İsrail'in böyle bir şeye karşı olduğunu ve Bush yönetiminde yer alan Şahinler'i devreye sokarak brütüs havası verenn ataklarla,tezkerenin geçmemesi için çalıştığını ve Türkiye'de de bu yönde propaganda yaptırdığını iddia edenler de vardı,ki öne sürdükleri gerekçeler üzerinde düşünmeye değer nitelikteydi.
Hocam başlığı gördüğümde ilk düşündüğüm İran'ın yanında yer alacağız duman olacağız oldu.. Savaşa katıldık diye arada bizi süpürmesinler?
Ortadoğu'da Türkiye için üç büyük tehlike var benim kanaatime göre.Mısır,İran ve İsrail.Olası bir savaş durumunda,bölge ülkelerinin bundan geri durması mümkün değil.Benim korkum,harekatı gerçekleştirdikleri vakit Türkiye'de sansayonel olayların artması.İsrail tabi ki İran'ın mümkün olabildiğince yanlız kalmasını isteyecektir.Bunun için de Türkiye'ye karşı farklı operasyonlar yürütmesi söz konusudur.Şu an için İran'ın en sağlam dayanak noktası Türkiye.Ama tabi bunun da sınırları var.Bir noktadan sonra bizim de kendi çıkarlarımız gereği onlara olan desteğimizi sınırlandıracağımızı düşünüyorum.Şu an için hükümetin istediği bir savaş olmaması.Bu olayın tamamen önüne geçmeleri mümkün değil.Bana öyle geliyor ki zaman kazanmak istiyorlar ve bir olumsuz girişim olacaksa bunun İsrail tarafından olmasını bekliyorlar.Onlar da biliyorlar ki bölgenin kaderi savaş ve Yahudiler asla uslu durmayacaklar.
Peki diğer ülkeler bu konuya nasıl bakıyor bileniniz varmı hocam?
Avrupa her zamanki gibi tribün.Uluslararası kamuoyu denilen zımbırtının en ağır taşı Avrupa ülkeleri.Fransa-Almanya ikilisi'nin Rusya ile örtüşen politikalar takip etmesine şaşırmayacağım ilk olarak onu söyleyeyim.İngiltere ise ABD ve İsrail ile bir bütündür,bölünemez.Geri kalan ülkeler de saflarını belirleyip kendilerine düşeni yapacaklardır.Malum bir ekonomik buhran yaşamaktalar şu an.Savaş durumunda enerji bölgelerinin içine gireceği vaziyeti ve petro-dolar olayını göz önünde bulundurarak bazı çıkarımlarda bulunmak isterdim fakat iktisatçı arkadaşlara bırakıyorum bu işi.Rusya "yanındayız aslanım sen hiç merak etme" vs. gibisinden tavırlar takınıyor İran'a karşı ama BM Güvenlik Konseyi'ndeki kararları da onaylama noktasına varabilecek şeyler yapıyor.Yaptırım kararları karşısında sergilediği tutum Ahmedinejat tarafından da tepkiyle karşılandı "Sayın Medvedev dost mu düşman mı anlamak zor" tarzında bir açıklama yaptı.Çin,her ne kadar katılmasam da genel konjoktürel söylemlere uyarak yazalım madem büyük bir ekonomik dev olma yolunda ilerliyor.Ama yine de ABD ile birbirlerine domino etkisi yaparak,hasara mahal verecek politikalardan kaçınacaklardır.Velhasılı bugün İran'ın yanındaymış gibi görünenler,savaş çıkınca bir noktadan sonra kardeş iş başka dostluk başka diye kenara çekilebilirler. -
israil sikip fırlatıcak sonunda.
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------İsrail çok çıkıntı olmaya başladı. Yahudilerin biraz törpülenmesi lazım. Olursa güzel olur. Türkiye her zamanki gibi patlamış mısırını alıp izleyecektir. Zevkle izleriz.
cok bencilce yazilmis yorum. turkiye hangi cevresel savasta misirini alip izledi ? ikinci dunya savasi sonrasi buyuk ekonomik kriz ! savasa girmedigimiz halde. irak iran savasi , zararli cikan gene biz. 91 korfez savasi , ortalama zarar 80 milyar $ denmekte. 1,5 milyon kurdude turkiyeye soktular, bati illerine turkce bilmeyen insanlari yerlestirdiler. 03 irak savasi, 2005 e kadar etkisi hissedildi. yani basimiza, kuzey irak'ta bir kurd ordusu pesmerge adi altinda kuruldu, pkk guclendi. ekonomiden bahsetmeye gerek yok. iran savasi cikarsa, bolgede kurdler daha da guclenir , articak petrol fiyatlarindan ve bunun ekonomimize olumsuz ekisinden soz etmiyorum bile. irandaki 35 milyon azerinin can ve mal kaybindan soz etmiyorum bile. israil nukleeri ilk etapta kullanmaz, nukleer kullanmak o kadar kolay degil, heleki bugun buyuk devletlerin ( g 7 lerin ) yanina hindistan, cin gibi ulkeler katilmisken. boyle birsey olursa , bolge degil dunya karisir. amerika ikinci dunya savasinda tek hakim oldu, cunku amerikanin tek rakibi japon kraligi idi. daha sonra avrupada zayiflamis nazileri supurmekle ugrasti. bence en mantikli yol, ortami yatistirmak olucaktir. lakin iranin bize de bir roket atmayacagini kim garanti edebilir ? pejak yokken , pkk yi besleyen iran degilmiydi 2001 e kadar ? turkiye olarak bize dusen, ortam daha gerilemden sakinlestirmek. bazilari (bizdende dahil ) ortami germek icindir baya ugrasiyor. yardim paketi , davos falan. yine birileri senaryo yazmis , tek eksik olan pimi ilk kimin cekecegi ... -
israil veya amerika nükleer bomba haricinde girmeyi denerlerse gercekten cok vahim tablo cıkar amerika veya israil için. ama olurda nükleer bir yanlıs yaparlarsa işte ozaman 3.dünya savasına merhaba diyebiliriz. israilin istedigi ne onu bilmek lazım.
-
maximuss bunu yazdı:
FireX bunu yazdı:
İsrail çok çıkıntı olmaya başladı. Yahudilerin biraz törpülenmesi lazım. Olursa güzel olur. Türkiye her zamanki gibi patlamış mısırını alıp izleyecektir. Zevkle izleriz.
cok bencilce yazilmis yorum. turkiye hangi cevresel savasta misirini alip izledi ? ikinci dunya savasi sonrasi buyuk ekonomik kriz ! savasa girmedigimiz halde. irak iran savasi , zararli cikan gene biz. 91 korfez savasi , ortalama zarar 80 milyar $ denmekte. 1,5 milyon kurdude turkiyeye soktular, bati illerine turkce bilmeyen insanlari yerlestirdiler. 03 irak savasi, 2005 e kadar etkisi hissedildi. yani basimiza, kuzey irak'ta bir kurd ordusu pesmerge adi altinda kuruldu, pkk guclendi. ekonomiden bahsetmeye gerek yok. iran savasi cikarsa, bolgede kurdler daha da guclenir , articak petrol fiyatlarindan ve bunun ekonomimize olumsuz ekisinden soz etmiyorum bile. irandaki 35 milyon azerinin can ve mal kaybindan soz etmiyorum bile. israil nukleeri ilk etapta kullanmaz, nukleer kullanmak o kadar kolay degil, heleki bugun buyuk devletlerin ( g 7 lerin ) yanina hindistan, cin gibi ulkeler katilmisken. boyle birsey olursa , bolge degil dunya karisir. amerika ikinci dunya savasinda tek hakim oldu, cunku amerikanin tek rakibi japon kraligi idi. daha sonra avrupada zayiflamis nazileri supurmekle ugrasti. bence en mantikli yol, ortami yatistirmak olucaktir. lakin iranin bize de bir roket atmayacagini kim garanti edebilir ? pejak yokken , pkk yi besleyen iran degilmiydi 2001 e kadar ? turkiye olarak bize dusen, ortam daha gerilemden sakinlestirmek. bazilari (bizdende dahil ) ortami germek icindir baya ugrasiyor. yardim paketi , davos falan. yine birileri senaryo yazmis , tek eksik olan pimi ilk kimin cekecegi ...
PJAK konusu geçen gün kafama takıldı benim de.Hani komplo üretmek gibi mi olacak bilmiyorum ama Medvedev'in ziyareti sırasında İran PJAK'a operasyon düzenledi.Kandil'i vurdu,7 teröristin öldüğünü açıkladılar.Mesaj veriyorlar,destekleyeceğiz sizi teröre karşı vs. diyebilirsiniz fakat ben biraz daha aksini düşünüyorum.İran'ın Türkiye'ye karşı elindeki en önemli kozlardan biri de PJAK.Bu yöndeki kanaatim,bahsettiğim haberi okuduktan sonra iyice pekişti.İran'ın vermek istediği mesaj o değildi belki ama benim haberden okuduğum " gerekirse bunları da üstünüze salarız" gibi bir şeydi.Bu arada ilk defa bir yorumuna katılıyorum bilmem dikkati çekti mi. -
Mylitta bunu yazdı:
-----------------------------Birşey sormak istiyorum. Diyelim bir savaş çıktı biz ne yapacağız?
Eski başbakanımız Bush ne isterse onu yapıyorduk. Değişen birsey göremiyorum. Yeni basbakanımız obama ne isterse onu yaparız. fazla düşünmeye gerek yok. -
Mylitta bunu yazdı:
-----------------------------Türkiye çıkarı gereği tarafsız görünür ama İran'ın manevi müttfeği olur.
-
chaigg bunu yazdı:
israil veya amerika nükleer bomba haricinde girmeyi denerlerse gercekten cok vahim tablo cıkar amerika veya israil için. ama olurda nükleer bir yanlıs yaparlarsa işte ozaman 3.dünya savasına merhaba diyebiliriz. israilin istedigi ne onu bilmek lazım.
Birebir harekat illa gerekli değil.MOSSAD'ın en güzel yaptığı şeylerden biri iç dinamiklerle oynayıp,ortamı karıştırdıktan sonra spekülatif eylemlere girişerek tozu dumana katmak.İsrail'de eminim savaş haricinde birçok alternatif proje üretilmiştir.Bi' bakarsınız iç savaş çıkmış,bi' bakarsınız Suudlarla Şiileri çatıştırıyorlar.