Işık Yılı İle İlgili
-
Böyle tezlerde var, ışık hızının yavaşladığına dair falan filan
https://newatlas.com/space/tired-light-universe-twice-as-old-as-thought/
https://bigthink.com/surprising-science/is-the-speed-of-light-slowing-down/
-
Chaoser bunu yazdı
Bilgileriniz outdate kalmış. Cern de atom altı parçacık ışık hızından hızlı hareket etti bile. Yani einstein yalan oldu ama yok kuantum fizik farklı işliyor vs diye iade-i itibar peşindeler hala
Bu yorum bilimsel olarak
doğru değil — birkaç yanlış anlamayı içeriyor. Kısaca açıklayayım: -
“CERN’de ışık hızından hızlı parçacık bulundu” iddiası
Bu iddia2011’de OPERA deneyi sırasında ortaya atılmıştı. Deneyde nötrinoların ışıktan biraz daha hızlı gittiği gibi görünen bir sonuç çıkmıştı. Ancak birkaç ay sonra ekip, ölçüm cihazındaki kablolardan birinin gevşek olduğunu fark etti. Hata düzeltildikten sonra sonuç, ışık hızına uygun hale geldi. Yani gerçekten hiçbir parçacık ışık hızını aşmadı. -
Einstein’ın teorisi “çürütülmedi”
Şu anda tüm gözlemler ve deneyler,Einstein’ın görelilik teorisiyle tutarlı. Kuantum fiziği bazı olayları farklı bir düzeyde inceliyor ama bu, Einstein’ın teorisini geçersiz kılmak yerine tamamlayıcı bir rol oynuyor. -
Bilimsel topluluk “itibar kurtarma” peşinde değil
Bilimde fikirlerkanıtlarla yaşar veya ölür. Eğer gerçekten ışık hızını aşan bir parçacık bulunsaydı, Einstein’ın teorisi revize edilirdi — çünkü bilim böyle ilerler. Ancak bugüne kadar böyle bir kanıt çıkmadı.
Yani özetle:
👉 CERN’de ışık hızından hızlı giden parçacıkyok,
👉 Einstein hâlâ geçerli,
👉 Bilimsel tartışmalar “itibar” değil,kanıt temelindedir. İstersen bu konuda son CERN veya nötrino deneyleriyle ilgili güncel kaynakları da paylaşabilirim — ister misin?
-
-
@kaan yani bilimde hiç bir zaman sahtekarlık yapılmadı güncel paylaşılan datalar hep sonra ile tutarlıydı bunu diyorsun sanırsam. son dark matter ve neutrinolar çalışmalarına bakmanı kendince yorumlamanı tavsiye ederim.
-
Kaan bunu yazdıChaoser bunu yazdı
Bilgileriniz outdate kalmış. Cern de atom altı parçacık ışık hızından hızlı hareket etti bile. Yani einstein yalan oldu ama yok kuantum fizik farklı işliyor vs diye iade-i itibar peşindeler hala
Bu yorum bilimsel olarak
doğru değil — birkaç yanlış anlamayı içeriyor. Kısaca açıklayayım: -
“CERN’de ışık hızından hızlı parçacık bulundu” iddiası
Bu iddia2011’de OPERA deneyi sırasında ortaya atılmıştı. Deneyde nötrinoların ışıktan biraz daha hızlı gittiği gibi görünen bir sonuç çıkmıştı. Ancak birkaç ay sonra ekip, ölçüm cihazındaki kablolardan birinin gevşek olduğunu fark etti. Hata düzeltildikten sonra sonuç, ışık hızına uygun hale geldi. Yani gerçekten hiçbir parçacık ışık hızını aşmadı. -
Einstein’ın teorisi “çürütülmedi”
Şu anda tüm gözlemler ve deneyler,Einstein’ın görelilik teorisiyle tutarlı. Kuantum fiziği bazı olayları farklı bir düzeyde inceliyor ama bu, Einstein’ın teorisini geçersiz kılmak yerine tamamlayıcı bir rol oynuyor. -
Bilimsel topluluk “itibar kurtarma” peşinde değil
Bilimde fikirlerkanıtlarla yaşar veya ölür. Eğer gerçekten ışık hızını aşan bir parçacık bulunsaydı, Einstein’ın teorisi revize edilirdi — çünkü bilim böyle ilerler. Ancak bugüne kadar böyle bir kanıt çıkmadı.
Yani özetle:
👉 CERN’de ışık hızından hızlı giden parçacıkyok,
👉 Einstein hâlâ geçerli,
👉 Bilimsel tartışmalar “itibar” değil,kanıt temelindedir. İstersen bu konuda son CERN veya nötrino deneyleriyle ilgili güncel kaynakları da paylaşabilirim — ister misin?
Chatgpt' kablo gevsek diyince internet kafedeki com portlu mouse yerinden cikmis gibi olmus ama isin asli uzun uzun burada anlatiliyor.
https://profmattstrassler.com/articles-and-posts/particle-physics-basics/neutrinos/neutrinos-faster-than-light/opera-what-went-wrong
@Chaoser tam olarak neden soz ettigini anlamadim abi ? dark matter vurgusu ile fixzikte hala bilmedigimiz seyler mi var demek istiyorsun? nötrinolar konusunda da abd'deki minos'tada yapilan 'bildigim' deneylerin hepsinde %99.9999 gibi bir deger cikiyor, gecme soz konusu degil. -
-
Demek istiyorum ki mutlak soğukla ışık hızı bir değil. Işık hızı üstündeki hızları bile ölçebiliceğimiz konusunda şüpheliyim idrak edebilceğimiz boyutun ötesindeki şeyler biraz şu an bilgi birikimi ve teknoloji yetersiz. Ya da hepsi yeterli ve herzaman ki gibi öncelik verilen askeri olarak geliştirilicek bir teknoloji. Attığın linke baktın mı bir sıkılmamış kablo yüzünden oldu diyor. sene 1700 de ampirik deney mi yapıyolar tek deneyde elde edilen bilgi hemen budur diyip basına veriliyor.
-
Ben newton'cuyum.
Kuvvet x kuvvet kolu = yük x yük kolu.
hayatımı bunun üzerine inşa ettim. Allah razı olsun adamdan.
Bilimi yanıltsalar ne olacak? Mesela ışık hızı aşılmış olsa, köylüler ayaklanıp aya gitme aleti mi yapacak? Bana böyle komplo teorileri anlamsız geliyor.
-
Newton korkunc bir zeka mucize gibi biri, çokca ezoterik yonu de var adamin.
Işık Hızı geçilebildiğine dair bir şey duymadım okumadım ben. Teoriler vardır, insan zihni bu sebeple güzel.
Işık Hızı sabiti resmen bellek üst boyutu gibi bir sınırlama.
Akıllı yaratıcıyı gösteriyor şahsi fikrim.
-
LaNCeLoT bunu yazdı
Newton korkunc bir zeka mucize gibi biri, çokca ezoterik yonu de var adamin.
Işık Hızı geçilebildiğine dair bir şey duymadım okumadım ben. Teoriler vardır, insan zihni bu sebeple güzel.
Işık Hızı sabiti resmen bellek üst boyutu gibi bir sınırlama.
Akıllı yaratıcıyı gösteriyor şahsi fikrim.
Adam oturmuş calculus'ü yazmış, ben 2 senede yarısını öğrenemedim mk. Adam harbi Sir.
-
bazen derdim var diye dertleniyorum senin konuları görünce dertlerimin dert olmadığını görüyorum.Dertleri ile bizide dertlendiren Acanımmm
-
Kaan bunu yazdı
Ben newton'cuyum.
Kuvvet x kuvvet kolu = yük x yük kolu.
hayatımı bunun üzerine inşa ettim. Allah razı olsun adamdan.
Bilimi yanıltsalar ne olacak? Mesela ışık hızı aşılmış olsa, köylüler ayaklanıp aya gitme aleti mi yapacak? Bana böyle komplo teorileri anlamsız geliyor.
birde
F = m.a var
götün nekadar büyükse okadar zor hareket eder