IT & Yazılım Piyasasını Tartısalım.
-
yasca benden büyük, coktan is hayatına atılıp belirli bir seviyeye gelmis olan kisiler var burada, az cok biliyoruz.
ülkemizin IT sektörüne verdigi önem, Amerika ve Avrupa'ya göre düsük, bunu da bilmeyenimiz yok zaten.
simdi bazı yabancı sitelerden aldıgım yıllık maas tablolarını göstermek istiyorum.
kaynak : Indeed.
sanıyorum Amerika'yı baz almıslar bu grafikte.
en popüler yazılım dillerinden birisi olan C#'ın, İngiltere'de semtlere göre son 3 aylık ortalama maas dagılımını gösteren bir tablo :
kaynak : ItJobsWatch
yine popüler bir dil olan Java'yla ilgili, İrlanda'daki bazı firmalarca verilen is ilanları ve yıllık maasları (burada yazanlar reklam amaclı mı yoksa gercek mi bilen birisi varsa bizi de aydınlatsın lütfen) :
gelelim bambaska bir dünya olan oyun yazılım sektörüne, ülkemizde hafiften kıpırdamaya baslayan bu alanla ilgili önce bir link vereyim, isteyenler okusun.
bu da oyun sektöründekilerin yıllık tecrübesine göre aldıgı ortalama maası gösteren bir tablo :
kaynak : GameCareerGuide
toparlayalım. ben daha cok ilgimi ceken bir alan oldugu icin, oyun sektörüyle ilgili ufak bir ekleme yapayım, Amerika ve Kanada'daki yazılımcıların maasları, Avrupa'daki sirketlere göre daha yüksek, yani yazan bu. ayrıca yazılımcılar, grafikerlere daha fazla kazanıyor genel olarak.
proje liderleri maas konusunda biraz daha tepedeki isimler.
genele dönelim, yukarıda resimlerini koydugum kaynaklarda yazan ve bana ucuk görünen maasların dogrulugu nedir ?
Türkiye'nin tanınmıs Java uzmanlarından birisiyle yaptıgım kısa sohbette de bahsi gecmisti, bana sunu söyledi :
"tecrübesiz bir Java yazılımcısı, Türkiye'de 1500-2000 lira civarında maasla baslar, sonra ucu acık. Senior olanlar zaten bir title olmadan calısmaz, maasları da 5-6 binden asagı olmaz."
siz neler düsünüyorsunuz bu konuda ?
bir de hic bahsetmedigim sistem & veritabanı & ağ yöneticiligi bölümleri de var isin icinde.
benim gördügüm kadarıyla su an Türkiye'de tası kaldırsan karsına C# & asp.Net yazılımcısı cıkıyor, bir yıgılma var.
sizce bu saatten sonra C#'ı ögrenmeye calısmak vakit kaybı mı olur, yoksa Java veya benzer bir dili kullanabilmek adına en azından belirli bir seviyeye kadar bilinmeli mi ?
"önümüzdeki 3-4 sene icinde patlama yasar" dediginiz sektörler neler ? misal mobil yazılımcılıgı, Android, iOS'u gecer mi (belki de gecti bilemiyorum), WP 7 kendini hissettirir mi gibi..
yurtdısında bazı sirketler yıllık kontrat imzalıyormus sanırım veya saat bası maasla proje usulü calısıyorlar, Türkiye'de böyle calısan firmalar var mı ?
veya hepsini gectim, bir fırsatını bulursak yurtdısına cıkıp orada mı calısmaya baslamalıyız ? yoksa saglam bir azim ve tecrübeyle 5-6 senede minimum 3000-3500 liralık is teklifleri alacak kıvama gelebilir miyiz bu ülkede ?
ve sınavına girerek kazandıgımız sertifikaların gercekten bir artısı olur mu ? MCPD, CCNA, OCA vs vs..
tek basına sertifika bir anlam ifade etmez onu biliyorum da, gercekten bilip de bunları kazanmak ?
ben bu maas konusuna neden bu kadar taktım onu da acıklayayım, okul yıllarında neredeyse hicbir sey yapmamıs, kendini gelistirmemis bilgisayar mühendisligi mezunları 1500 liralık maasa eyvallah diyor bazı yerlerde gördügüm kadarıyla, kimsenin kazandıgı parayı kücümsemiyorum yanlıs anlasılmasın ama bu ise gercekten gönül verip ona göre calısan insanlar icin 1500 lira komik bir rakam degil mi sizce de ?
daha gecenlerde konusu döndü yine "bilgisayar mühendisligi öldü mü ?" diye.
cok genis bir alan var, yani yapılabilecek bir sürü sey var.
özet olarak gelecege yatırım icin hangi alanlara yönelmeliyiz, calısırken neler yapmalıyız, maas konularına getireceginiz yorumlar neler bunları merak ediyorum ve eminim benim gibi su an ögrenci olup da bu sorulara yanıt arayan bir sürü insan var.
yazılan cevapları tek tek okuyacagım, özellikle su an piyasanın icinde olan kisilerden cevap bekliyorum, tesekkürler simdiden.
-
Burda durum daha vahim.
Ben DBA maaşlarını görmedim tablolarda,Oracle DBA çok iyi maaş alır her ülkede.Keşki elimizde imkan ve yeteri kadar bilgi olsada yurtdışına çıksak gün yüzü görürüz.
-
Güzel bir konu olmuş. Şimdi gelelim maaş konusuna. Hocam yurt dışında maaşların yüksek olması normal zira her alanda yurt dışındaki maaşlar Türkiyeye kıyasla fazladır. c# olayında size katılıyorum Türkiye'de elini sallasan 50 tane c# bilen adama çarparsın ama olay o değil bildiğin gibi ne yapabildiğin önemli. Aslında bireysel anlamda düşünülürse bu işler biraz şans işi. Mesela adam Minecraft diye bir oyun yapmış JAVA da. Oyunda görsellik güzel değil ancak oyun yaratıcılık anlamında çok iyi ve Sandbox vari bir yapıya sahip. Dünya hiç bitmiyor ve bu oyunu yazan adam 3-4 sn de bir 19€ ya oyun satıyor. Dünyada en fazla satılan oyun ünvanını alıyor. Veya adam youtube gibi bir site yapmış ve 1,5 milyar dolara googla satıyor. Bizim işin bu kısmıda var. Yani, yaratıcılık + yeterince bilgi birikimi+ yeterince miktar para + azim + tam zamanında bir proje = Aşırı derecede fazla para..
Oracle DBA olayını bende çok merak ediyorum . Muhtemelen yukarıdakilerin hepsinden fazladır ortalama maaşları.
-
Hocam burasi Turkiye. Bilgisayar muhendisi adama formatci gozuyle bakarlar. IT ciler daha fazla is bulabilir. Ne yaparsan yap is meslek turune, meslek adina, universiteden mezun oldugun bolume degil ; sana bakar. Akilli ve yeni isler aparsan para senin.
-
freelance olayı bu sektörü baltalayan şeylerden birisi. 10 000 tl maaş vermek yerine 4 / 1 fiyatına işi akşamları ve hafta sonları yaptırılarak yarı fiyatına yazılımcı çalıştırılabiliyor
-
Öncelikle hala herseye ragmen sektörün önü açık tabi kontejyanlar arttı ileride muhtemelen böyle olmaz.İkincisine gelince mesela ben bilgisayar mühendisiyim bizim işi herkes yapmaya çalışıyor iş bulmak kolay para kazanılıyor diye bu yöne kayanlar var.okumadan da çok güzel işler yapanlar var ama bence herkes kendi mesleğini yapmalı .adam elektronik mühendisiyse yazılım yapmasın ya da yapıyorsada donanım kısmında bişeyler yapsın.bunun sebebi de bence bilgisayarın hayati bi önem taşımaması tabi ki yazılımı çok önemli ama bi doktorluk bi insaat mühendisliği gibi değil.Bilgisayar mühendisliği odası açılınca buna bir kısıtlama getirecekler öyle söylemişlerdi.
Diğer yandan şirketlere baktığında da adam ben aynı işi programcıyada yaptırıyorum mühendise de o zaman neden fazla para vereyim diye düşünüyor.yurtdısında nasıl bu olay bilgim yok yazılım alanında herkes calısabiliyor mu?
-
kajmerpac bunu yazdı:
-----------------------------Öncelikle hala herseye ragmen sektörün önü açık tabi kontejyanlar arttı ileride muhtemelen böyle olmaz.İkincisine gelince mesela ben bilgisayar mühendisiyim bizim işi herkes yapmaya çalışıyor iş bulmak kolay para kazanılıyor diye bu yöne kayanlar var.okumadan da çok güzel işler yapanlar var ama bence herkes kendi mesleğini yapmalı .adam elektronik mühendisiyse yazılım yapmasın ya da yapıyorsada donanım kısmında bişeyler yapsın.bunun sebebi de bence bilgisayarın hayati bi önem taşımaması tabi ki yazılımı çok önemli ama bi doktorluk bi insaat mühendisliği gibi değil.Bilgisayar mühendisliği odası açılınca buna bir kısıtlama getirecekler öyle söylemişlerdi.
Diğer yandan şirketlere baktığında da adam ben aynı işi programcıyada yaptırıyorum mühendise de o zaman neden fazla para vereyim diye düşünüyor.yurtdısında nasıl bu olay bilgim yok yazılım alanında herkes calısabiliyor mu?
-----------------------------Hocamn işe alan yazılımcı+dba+system administrator hepsini bir arada istiyor.yurtdışında öyle değil yazılımcıysan yazılımla uğraşırsın.
-
Hersey bir yana bizim ulkermızde MS Ofis gibi içinde excel barındıran bir programa 150-200 dolar bile vermeyen zihniyete, bir yazılım geliştiricinin ne yapması lazımki ayda 6-7 dolar kazansın?
-
omerelili bunu yazdı:
-----------------------------kajmerpac bunu yazdı:
-----------------------------Öncelikle hala herseye ragmen sektörün önü açık tabi kontejyanlar arttı ileride muhtemelen böyle olmaz.İkincisine gelince mesela ben bilgisayar mühendisiyim bizim işi herkes yapmaya çalışıyor iş bulmak kolay para kazanılıyor diye bu yöne kayanlar var.okumadan da çok güzel işler yapanlar var ama bence herkes kendi mesleğini yapmalı .adam elektronik mühendisiyse yazılım yapmasın ya da yapıyorsada donanım kısmında bişeyler yapsın.bunun sebebi de bence bilgisayarın hayati bi önem taşımaması tabi ki yazılımı çok önemli ama bi doktorluk bi insaat mühendisliği gibi değil.Bilgisayar mühendisliği odası açılınca buna bir kısıtlama getirecekler öyle söylemişlerdi.
-----------------------------Hocamn işe alan yazılımcı+dba+system administrator hepsini bir arada istiyor.yurtdışında öyle değil yazılımcıysan yazılımla uğraşırsın.
-----------------------------orasıda doğru bizde yazılımcıysan her yazılımı yaparsın gözüyle bakılıyor insan bi konuda kendini geliştirmek isteyebilir.ona müsade yok sen yazılımcısın her seyi yaparsın diyorlar
-
kajmerpac bunu yazdı:
-----------------------------omerelili bunu yazdı:
-----------------------------orasıda doğru bizde yazılımcıysan her yazılımı yaparsın gözüyle bakılıyor insan bi konuda kendini geliştirmek isteyebilir.ona müsade yok sen yazılımcısın her seyi yaparsın diyorlar
-----------------------------hattda bana bi kere demişlerdi "Para veriyoruz yapmalısın"
böyle zihniyetde olan insanlar bok ediyor her şeyi
-
omerelili bunu yazdı:
-----------------------------omerelili bunu yazdı:
-----------------------------hattda bana bi kere demişlerdi "Para veriyoruz yapmalısın"
böyle zihniyetde olan insanlar bok ediyor her şeyi
-----------------------------bide sana yurtdısına göre az maas veriyor daha çok çalışıyorsun fırsat buldumuda sigorta yemek yol onlardan bile çalıyo ama senin üzerinden dünyanın parasını kazanıyor